Čo je to flegmóna? Zistite, čo vyvoláva flegmonózny zápal kože!

flegmóna

Rôznorodé kožné ochorenia bývajú neraz o to nepríjemnejšie, pretože nepredstavujú len zdravotný problém, ale i kozmetický. Bývajú totiž často, takpovediac, na očiach, záleží na tom, ktorú časť kože, pokrývajúcu v podstate celé naše telo, postihujú. Kvôli tomu môžu mať negatívny vplyv i na sebavedomie jedinca.

Na druhú stranu sú však niektoré kožné choroby skutočne vážne a môžu dokonca ohroziť život človeka. Spomenúť môžeme rakovinu, respektíve kožný nádor. Veľmi vážnym ochorením kože a hlbšie uložených tkanív je tiež takzvaná flegmóna. Čo by sme o tomto ochorení mali vedieť? Aké sú príznaky flegmóny? Ako sa robí diagnostika flegmóny a čo liečba?

Čo je flegmóna?

Pojmom flegmóna označujeme zápal mäkkých tkanív, ktorý postihuje veľké plochy kože, priľahlé podkožné tkanivá, dokonca niekedy krvné cievy a lymfatický systém. Ide zvyčajne o agresívne sa šíriacu hnisavú infekciu, ktorá najčastejšie zasahuje práve kožu, no spomenúť môžeme, že existuje i flegmóna vnútorných orgánov.

Flegmóna vs. absces

Flegmóna kože predstavuje, na rozdiel od abscesu, neohraničený zápal. Flegmóna sa neobmedzene šíri pozdĺž spojivových tkanív a svalových vlákien, absces je spravidla ohraničená dutina vyplnená hnisom.

Kde sa objavuje flegmóna?

Flegmonózny hnisavý zápal kože sa primárne objavuje na dolných končatinách, niekedy však i na rukách. Toto ochorenie tiež nazývame celulitis alebo celulitída. Tieto pojmy sú v ľudovej reči často využívané pre označenie pomarančovej kože, čiže priehlbiniek na koži, hlavne na zadku a stehnách.

V medicíne však odborný pojem celulitída predstavuje označenie pre infekčné ochorenie kože a podkožia prejavujúce sa červenými ložiskami. 

Odporúčame: Preležaniny alebo dekubity: Kto je najviac ohrozený a ako im predísť?

stafylokok Shutterstock®

Lokálne príznaky flegmóny

Flegmóna kože zvykne mať pomerne skorý nástup a rýchly priebeh. Lokálne príznaky sa môžu začať rozvíjať už do pár hodín po prieniku infekcie do tela, maximálne do pár dní. Ako sme spomenuli vyššie, v súvislosti s kožou sa objavuje buď na nohách, alebo na horných končatinách.

Typickým kožným prejavom je výrazne začervenanie kože v mieste postihnutia. Postihnutá oblasť tiež býva zvyčajne opuchnutá a na dotyk veľmi citlivá, bolestivá (lokálna bolestivosť) a teplejšia, ako okolité tkanivá. Okrem toho môžu flegmonózny zápal kože sprevádzať i ďalšie príznaky:

  • zvýšená teplota až horúčka,
  • zdurenie lymfatických uzlín, 
  • hnisavé ložiská (v hlbších vrstvách kože),
  • ďalšie všeobecné prejavy súvisiace s infekciou – zimnica, zvýšená únava, nechutenstvo, nadmerné potenie, bolesť hlavy. 

Flegmóna vnútorných orgánov

Ako sme však už spomenuli, flegmóna sa môže týkať i viacerých vnútorných orgánov. V závislosti od postihnutého orgánu sa líšia i charakteristické prejavy zápalu mäkkých tkanív. Vo všeobecnosti je pre flegmónu vnútorných orgánov typická bolesť a zhoršenie funkcie daného orgánu.

Napríklad pri postihnutí niektorej časti tráviaceho traktu sa bežne objavujú okrem horúčky hlavne zažívacie problémy – zvracanie alebo hnačka. Častejšie bývajú postihnuté mandle, čo sa prejaví horúčkou, bolesťou v krku, problémami s hlasom i chrapotom. 

Čo je príčinou infekcie?

Flegmonózny zápal kože, respektíve flegmónu, radíme medzi infekčné ochorenia, čo znamená, že príčinou je prienik určitých patogénnych mikroorganizmov do ľudského tela.

Najčastejším pôvodcom ochorenia sú baktérie (bakteriálna infekcia), a to hlavne streptokoky skupiny A (napríklad Streptococcus pyogenes) alebo stafylokoky (napríklad Staphylococcus aureus), menej často však aj iné mikróby. Baktérie sa do tela najčastejšie dostanú cez poškodenú kožu – porezanú, poškriabanú a iné kožné poranenia alebo aj poštípanú od hmyzu.

Na infekciu baktériami a rozvoj flegmóny však môže byť náchylnejšia aj koža postihnutá iným kožným ochorením (napr. impetigo), tiež sa môže neohraničený zápal rozvinúť z dôvodu inej prebiehajúcej infekcie. Vo vyššej miere sú na rozvoj flegmonózneho zápalu kože náchylnejšie osoby so slabou imunitou, napríklad HIV pacienti, pacienti s poruchami imunity či osoby po transplantácii. 

Odporúčame: Závažná alergická reakcia: Ako rozpoznať anafylaktický šok a ako podať prvú pomoc?

liečba flegmóny Shutterstock®

Možné komplikácie flegmóny

Prejavy flegmóny (opuch končatiny, bolestivosť) neradno ignorovať, je nutné odborné ošetrenie. Niekedy môže zápal prebiehať aj mierne a bez väčšieho povšimnutia, častejšie má však vážny a rýchly priebeh, pričom hrozí vysoké riziko rozvoja viacerých zdravotných komplikácií.

V prípade podcenenia liečby môže dôjsť k masívnemu šíreniu zápalu do okolitého tkaniva a postihnutia nervov aj krvných a lymfatických ciev. Vážnymi komplikáciami flegmóny sú sepsa i venózna trombóza. V najzávažnejších prípadoch hrozí, že sa pacient nevyhne amputácii postihnutej končatiny. 

Diagnostika flegmóny

Pri diagnostike flegmóny lekár vyšetruje pacienta pohľadom a pohmatom, vyšetruje postihnuté miesto, kontroluje blízke lymfatické uzliny. Odoberá sa anamnéza – intenzita príznakov, dĺžka pretrvávania, predchádzajúce problémy. Podľa potreby sa pristupuje k ďalším testom – krvné a mikrobiologické testy, USG, magnetická rezonancia, CT.

Ako prebieha liečba flegmóny?

Liečba flegmóny často zahŕňa hospitalizáciu pacienta a intravenózne podávanie antibiotík, ako aj infúzne podávaný roztok pre udržanie vnútorného prostredia. Antibiotická liečba je nevyhnutná v prípade, že je príčinou bakteriálna infekcia. Mikrobiologický nález určí konkrétny typ patogénu a podľa toho sú pacientovi podané liečivá.

Pri vážnom priebehu môže byť potrebná aj chirurgická liečba. Chirurgický zákrok je zameraný na vypustenie nahromadeného hnisu, prípadne aj na chirurgické odstránenie nekrotického tkaniva. Prognóza ochorenia závisí hlavne na závažnosti a priebehu infekcie, ako aj na mieste postihnutia. Pri rýchlom zahájení liečby je však u väčšiny pacientov za bežných okolností veľmi dobrá. 

Prevencia vzniku flegmóny zahŕňa:

  • dodržovanie zásad osobnej hygieny – umývanie rúk,
  • dôkladné ošetrenie a dezinfekcia kožných rán,
  • prevenciu pre zraneniami – používanie ochranných pomôcok, opatrnosť pri práci a športe,
  • posilňovanie imunitného systému zdravým životným štýlom,
  • dôslednú liečbu vzniknutých kožných ochorení,
  • vyhýbanie sa kontaktu s osobami, ktoré prejavujú známky kožnej infekcie.

Článok aktualizovaný 23.6.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE