Čierny cesnak na vysoký cholesterol aj slabú imunitu – TOTO všetko dokáže!

Čierny cesnak a jeho zdravotné výhody

Cesnak kuchynský, latinsky Allium sativum, má široké využitie v kuchyni ako zelenina a korenina, no uplatnenie má od nepamäti aj v ľudovom liečiteľstve. Strúčiky cesnaku v sebe ukrývajú množstvo prospešných látok, vrátane alicínu, ktorý im dáva charakteristickú pikantnú arómu. Avšak, táto látka je známa aj svojimi antibakteriálnymi a antibiotickými účinkami. 

Alicín pôsobí napríklad proti stafylokokom, reguluje hladinu krvných lipidov, znižuje krvný tlak a má aj protiplesňové pôsobenie. Cesnak obsahuje aj vitamín C a niektoré vitamíny skupiny B. Priaznivý vplyv má na imunitný systém, taktiež pôsobí proti črevným parazitom. Klasický cesnak všetci dobre poznáme, no vedeli ste, že existuje aj takzvaný čierny cesnak? 

Ide o špeciálny druh klasického kuchynského cesnaku alebo bežný cesnak? Aké telu prospešné látky obsahuje a ako vplýva na naše zdravie? Kde ho zohnať, keď ho chcete vyskúšať? Zistite všetko dôležité v našom článku!

Čo je čierny cesnak?

Pod pojmom čierny cesnak sa neukrýva žiadna špeciálna odroda alebo kultivar cesnaku, ide o úplne klasický biely cesnak, ktorý sa ale upravuje špeciálnymi postupmi. Čierny cesnak je vlastne výsledkom akéhosi fermentačného procesu (konkrétne vzniká Maillardovou reakciou). V priebehu tohto procesu sa cesnak v špecifických podmienkach vystavuje zvýšenej teplote (okolo 45 až 70 °C) po dobu niekoľko týždňov (obvykle 3 až 4 týždne).

Výsledkom je zmena sfarbenia strúčikov z bieleho na čierne, no mení sa aj konzistencia, chuť a aróma. Za čiernu farbu cesnaku sú zodpovedné dusíkaté chemické zlúčeniny (melanoidíny), ktoré vznikajú počas fermentácie. Cesnak zmäkne, strúčiky sú akési mazľavé, konzistenciou pripomínajú želé. Fermentáciou sa sčasti stráca charakteristická aróma.

A akú má čierny cesnak chuť? 

Typická ostrá chuť sa rovnako stráca, pre čierny cesnak je bežná sladkastá chuť a zároveň mierne kyslastá, mnohí ju prirovnávajú k balzamikovému octu. História čierneho cesnaku je najmä záležitosťou ázijských krajín. Je bežnou súčasťou ázijskej kuchyne, a to najmä v Japonsku či Kórei.

strúčiky čierneho cesnaku
Depositphotos

Zloženie čierneho cesnaku

Cesnak v procese fermentácie nemení len svoj vzhľad a chuť, ale aj zloženie. Nutričná hodnota čierneho cesnaku je niekoľkonásobne vyššia oproti čerstvému cesnaku. Niektoré látky zvyšujú svoj objem, u iných látok sa zase zvyšuje vstrebateľnosť. Čierny fermentovaný cesnak obsahuje vo vode rozpustné a vysoko vstrebateľné sírne zlúčeniny a taktiež flavonoidy.

Obe skupiny radíme medzi silné antioxidanty, teda látky, ktoré bojujú proti škodlivým účinkom voľných radikálov a oxidačného stresu. V čiernom fermentovanom cesnaku nájdeme aj organickú zložku S-allycysteine. Medzi ďalšie zložky čierneho cesnaku patria bielkoviny, vitamín C, enzýmy, vláknina, železo a ďalšie vitamíny aj minerály.

Aké má čierny cesnak účinky?

Strúčiky čierneho cesnaku majú oproti klasickému čerstvému cesnaku tú výhodu, že nie sú tak ťažké na žalúdok a sú lepšie stráviteľné. Preto čierny cesnak obvykle môžu konzumovať aj osoby, ktoré sú na čerstvý cesnak citlivejšie. Po konzumácii čierneho cesnaku navyše nezostáva v ústach typický zápach,

Čierny cesnak má antibiotické vlastnosti a priaznivý vplyv na imunitný systém, ale aj ďalšie sústavy v ľudskom tele. Dokonca môže znižovať riziko viacerých zdravotných problémov a ochorení. Čiernemu cesnaku sú pripisované aj tieto účinky:

  • podporuje znižovanie LDL-cholesterolu,
  • podporuje normálnu činnosť srdca a má priaznivý vplyv na srdcovo-cievny systém,
  • znižuje riziko aterosklerózy a hypertenzie,
  • priaznivo ovplyvňuje trávenie,
  • podporuje stav pečene,
  • prispieva k normálnej činnosti obličiek,
  • má pozitívny vplyv na funkciu pankreasu a sekréciu inzulínu,
  • podporuje krvotvorbu,
  • protirakovinové pôsobenie.

Kde čierny cesnak zoženiete?

Čierny cesnak dostanete u nás vo viacerých formách. V prvom rade ho na internete alebo v špecializovaných predajniach so zdravými potravinami nájdete v prirodzenej forme, teda vo forme čiernych fermentovaných strúčikov.

Tie možno konzumovať i samostatne, odporúča sa 1 až 3 strúčiky na lačný žalúdok. Strúčiky čierneho cesnaku však môžete pridať napríklad aj do čerstvého zeleninového šalátu alebo nasekať do omáčok, dipov a dresingov. 

účinky čierneho cesnaku
Depositphotos

Čierny cesnak vo forme kapsúl

Okrem strúčikov čierneho cesnaku sa môžeme stretnúť aj s výživovými doplnkami vo forme kapsúl, či už na internete, alebo aj v lekárňach. Čierny cesnak ako výživový doplnok sa užíva napríklad na podporu funkcie srdcovo-cievneho systému, krvného obehu, ako aj obranyschopnosti. Pri užívaní doplnkov stravy nezabúdajte dodržiavať odporúčané dávkovanie a stanovené dávky neprekračujte.

Čierny cesnak vo forme prášku

Ďalšou formou čierneho cesnaku, s ktorou sa môžeme stretnúť, je prášok. Ten je možné použiť v kuchyni ako dochucovadlo, resp. bežnú koreninu. Spestriť ním môžete šaláty, polievky, cestoviny, pesto, dresingy, mäsové pokrmy a iné jedlá.

Z prášku fermentovaného cesnaku tiež možno pripraviť akúsi pastu, a to zmiešaním prášku s vodou v pomere 1:3. Necháme postáť asi 15 minút a môžeme použiť do rôznych pokrmov.

Kontraindikácie, riziká a kedy si dať na čierny cesnak pozor

Hoci má čierny cesnak množstvo priaznivých účinkov, neznamená to, že je vhodný pre každého bez obmedzení. Podobne ako pri iných prírodných doplnkoch, aj tu platí, že všetko treba užívať s mierou a zvážiť individuálne zdravotné okolnosti. Niektoré skupiny ľudí by mali byť obozretné, prípadne konzumáciu konzultovať s lekárom, najmä ak užívajú lieky alebo majú chronické ochorenia.

Kedy si dať pozor na čierny cesnak:

  • osoby užívajúce lieky na riedenie krvi (napr. warfarín) – čierny cesnak môže zvyšovať riziko krvácania,

  • ľudia s nízkym krvným tlakom – môže ho ešte viac znížiť,

  • tehotné a dojčiace ženy – odporúča sa konzultácia s lekárom,

  • deti do 3 rokov – vhodné len vo veľmi malých množstvách,

  • osoby so žalúdočnými alebo črevnými ťažkosťami – pri väčšom množstve môže spôsobiť nadúvanie,

  • alergici na cesnak alebo cibuľoviny – riziko alergickej reakcie.

Pripravte si fermentovaný cesnak doma

Príprava tradičného čierneho cesnaku pripraveného Maillardovou reakciou nie je v domácom prostredí úplne možná, keďže sú na to potrebné špecifické podmienky, vrátane špeciálnych nádob a konštantnej vyššej teploty počas dlhšieho časového úseku. Avšak, obyčajný kvasený, resp. fermentovaný cesnak si môžete skúsiť pripraviť aj doma.

Potrebovať na to budete 12 strúčikov cesnaku, 2 PL soli a filtrovanú vodu. Cesnak ošúpte, vložte do pohára a zalejte vodou. Pridajte soľ. Uzavrite a nechajte pri izbovej teplote kvasiť 3 až 4 týždne. Potom skladujte na chladnom mieste. Hotový kvasený cesnak môžete použiť do šalátov, polievok a iných pokrmov.

Čierny cesnak ako moderný elixír

Čierny cesnak je jedinečná potravina, ktorá spája tradičné účinky cesnaku s jemnejšou chuťou a vyššou stráviteľnosťou. Prináša bohatstvo antioxidantov, podporuje imunitu a stáva sa zaujímavým spestrením jedálnička. 

Vďaka fermentácii je šetrnejší k žalúdku a neostáva po ňom typický cesnakový dych, čo ocení množstvo ľudí. Napriek tomu by sme naň nemali pozerať ako na zázračný všeliek – ide o výborný doplnok stravy, ktorý si zaslúži miesto v modernej kuchyni aj zdravom životnom štýle.

Aktualizovaný článok: 28.08.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE