Zavárané broskyne sú jednou z najobľúbenejších letných spomienok vo fľaši – sladké, šťavnaté a vždy pripravené spríjemniť zimné raňajky, koláče či nedeľné dezerty. Ich príprava nie je náročná, no vyžaduje trochu trpezlivosti, kvalitné ovocie a pár osvedčených rád.
V tomto článku nájdete všetko, čo potrebujete vedieť – od výberu správnych broskýň cez prípravu nálevu až po najlepšie recepty a praktické tipy, vďaka ktorým sa kompót podarí vždy. Či už ho pripravíte sladký, bez cukru, s medom alebo kvapkou rumu, jedno je isté – doma zavárané broskyne budú vždy chutiť lepšie než tie z obchodu.
Najvhodnejšie broskyne na zaváranie
Nie všetky broskyne sú ideálne na zaváranie – pri výbere záleží najmä na konzistencii dužiny, zrelosti a type odrody. Najlepšie sú tvrdšie, mierne zrelé broskyne, ktoré držia tvar a nerozpadávajú sa pri krájaní ani pri sterilizácii. Odporúčané sú tzv. voľnokôstkové odrody – teda také, pri ktorých sa kôstka ľahko oddeľuje od dužiny. Medzi vhodné patrí napríklad Redhaven, Suncrest, Fayette, Krasava, Favorita Morettini alebo Harrow Beauty. Ich dužina je pevná, šťavnatá a po zaliatí horúcim nálevom si zachová tvar aj farbu.
Farba šupky nie je rozhodujúca – zavárať môžete žlté aj biele broskyne, no najobľúbenejšie na kompót bývajú žltodužinaté. Dôležité je, aby boli plody zdravé, bez známok hniloby, plesne či väčších poškodení. Pre zaváranie je ideálne, ak sú broskyne mierne tvrdé na dotyk – prezreté sa pri sterilizácii môžu rozvariť. Ak máte vlastnú úrodu alebo nakupujete na trhu, nebojte sa ovocie ohmatať – pevnosť je kľúčová pre krásne kúsky v pohári.
Príprava broskýň na zaváranie
Pred samotným zaváraním je dôležité broskyne dôkladne umyť, odstrániť chĺpky a v prípade potreby aj ošúpať. Šupka síce obsahuje vlákninu a chuť, no pri niektorých odrodách môže byť príliš tuhá. Ak ju chcete odstrániť, broskyne stačí krátko obariť vo vriacej vode (asi 30 sekúnd), potom ich ihneď schladiť v studenej vode – šupka pôjde dole veľmi jednoducho. Broskyne následne prekrojte na polovice alebo mesiačiky a zbavte ich kôstok.
Krájanie broskýň si vyžaduje ostrý nôž a pevnú ruku – najmä ak chcete, aby jednotlivé kúsky v pohári dobre vyzerali. Odporúča sa ukladať plody reznou stranou nadol, čím vytvoríte estetickejší výsledok. Ak máte obavy z oxidácie (broskyne rýchlo hnednú), môžete ich pred uložením do pohára pokvapkať citrónovou šťavou alebo krátko namočiť do vody s kyselinou citrónovou. Tak zostanú pekné a svieže aj po sterilizácii.
Čo potrebujeme na broskyňový kompót?
Na prípravu broskyňového kompótu budete potrebovať len niekoľko základných surovín a pomôcok, no ich kvalita rozhodne o výsledku. Základom sú, samozrejme, broskyne, voda a cukor (alebo alternatívne sladidlo). Môžete pridať aj vanilku, škoricu, klinček či citrón, ak chcete kompótu dodať aromatický nádych. Na prípravu nálevu vám postačí hrniec, na sterilizáciu zavárací hrniec alebo rúra.
Okrem surovín nezabudnite ani na kvalitné sklenené poháre s viečkami. Poháre musia byť čisté a ideálne sterilizované – môžete ich vyvariť vo vriacej vode, preliať vriacou vodou alebo vypariť v rúre. Viečka by mali byť nepoškodené a dobre priliehajúce. Praktické sú aj naberačky, lievik na plnenie pohárov a kuchynská pinzeta či utierka na manipuláciu s horúcimi nádobami. Ak máte zavárací teplomer, ešte lepšie – uľahčí kontrolu procesu.
Recepty na zavárané broskyne
Broskyňový kompót si môžete pripraviť viacerými spôsobmi – klasicky sladký, ľahší bez cukru, s medom a škoricou alebo aj s kvapkou rumu pre dezertné potešenie. Každý z týchto receptov má svoje čaro a hodí sa na inú príležitosť. Vyberte si ten, ktorý vám najviac vyhovuje, alebo vyskúšajte viacero variantov podľa chuti.
Základný recept na zavárané broskyne v sladkom náleve
Ingrediencie (na cca 6 stredných pohárov):
2 kg broskýň
1 l vody
500 g kryštálového cukru
1 ČL kyseliny citrónovej (voliteľne)
Postup: Broskyne umyte, v prípade potreby ošúpte, zbavte kôstok a nakrájajte na polovice alebo mesiačiky. Do čistých pohárov ich uložte tesne, reznou stranou nadol. V hrnci si pripravte nálev: vo vode rozpustite cukor a priveďte do varu, prípadne pridajte kyselinu citrónovú.
Horúcim nálevom zalejte broskyne v pohároch tak, aby boli úplne zakryté. Poháre starostlivo uzavrite viečkami. Sterilizujte v zaváracom hrnci pri 85 °C približne 20 – 25 minút. Po vybratí nechajte vychladnúť viečkom nadol a skontrolujte, či sa správne zatiahli.
Zavárané broskyne bez cukru
Ingrediencie:
2 kg zrelých sladkých broskýň
voda
pár kvapiek citrónovej šťavy (voliteľne)
Postup: Broskyne umyte, zbavte šupky (ak chcete), odkôstkujte a nakrájajte. Uložte ich do sterilizovaných pohárov – pevne, ale bez tlačenia. Zalejte prevarenou horúcou vodou (nie vriacou), prípadne pridajte trochu citrónovej šťavy pre zachovanie farby. Poháre dôkladne zaviečkujte. Sterilizujte 25 – 30 minút pri 85 °C. Nechajte vychladnúť, uskladnite na chladné a tmavé miesto.
DepositphotosBroskyňový kompót s medom a škoricou
Ingrediencie:
2 kg broskýň
1 l vody
250 g medu
2 celé škoricové tyčinky
1 PL citrónovej šťavy
Postup: Broskyne umyte, odkôstkujte a nakrájajte na väčšie kúsky. Uložte ich do pohárov spolu s kúskom škorice v každom pohári. Nálev pripravte z vody, medu a citrónovej šťavy – zahrejte, no nevarte. Zalejte broskyne teplým nálevom, viečka pevne uzavrite. Sterilizujte 20 – 25 minút pri 85 °C. Po vychladnutí skontrolujte viečka a označte dátum.
Broskyne zavárané s rumom
Ingrediencie:
2 kg broskýň
800 ml vody
400 g cukru
100 ml tmavého rumu
1 ČL vanilkovej pasty alebo 1 vanilkový struk
Postup: Očistené a nakrájané broskyne uložte do pohárov. V hrnci pripravte nálev z vody, cukru a vanilky, zohrejte a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Do každého pohára pridajte 1 – 2 lyžice rumu, potom zalejte horúcim nálevom. Zaviečkujte a sterilizujte 20 minút pri 85 °C. Nechajte vychladnúť, označte a skladujte na tmavom mieste.
Ako zavárať broskyne – všeobecné rady a najčastejšie chyby
Sterilizujte poháre aj viečka pred plnením
Aj drobná nečistota môže spôsobiť skazenie kompótu. Poháre môžete vyvariť vo vriacej vode, vypariť v rúre alebo použiť umývačku s programom nad 70 °C. Viečka opláchnite horúcou vodou alebo krátko prevarte.Používajte pevné a zdravé plody
Prezreté broskyne sa pri sterilizácii rozpadávajú a môžu zafarbiť nálev. Na zaváranie sú najlepšie mierne tvrdé, nepoškodené kúsky – zaručia pekný vzhľad aj dlhšiu trvanlivosť.Nevkladajte ovocie do vriaceho nálevu
Nálev má byť horúci, ale nie vriaci – prudká teplota môže ovocie narušiť alebo spôsobiť, že sa viečko pri chladnutí neuzavrie správne.Neplňte poháre úplne po okraj
Nechajte aspoň 1 cm voľného priestoru pod viečkom. Ovocie aj tekutina sa pri sterilizácii mierne rozpínajú a príliš naplnený pohár by sa mohol pod tlakom otvoriť.Dobre skontrolujte, či viečka „chytili“
Po vychladnutí stlačte viečko – ak sa neprehýba a drží pevne, pohár sa zatiahol správne. Ak viečko pruží, je potrebné obsah spotrebovať čím skôr a skladovať v chladničke.Pozor na zakalený alebo lepkavý nálev
Môže byť znakom, že sterilizácia prebehla nedostatočne alebo sa do pohára dostala nečistota. Takéto poháre radšej neuchovávajte dlhodobo.Nevynechávajte označenie a dátum
Napíšte si na viečko alebo štítok dátum zavárania. Kompót chutí najlepšie do 1 roka, aj keď vydrží dlhšie.Neskúšajte skracovať čas sterilizácie
Každý recept má odporúčaný čas, ktorý zohľadňuje hustotu plodov a veľkosť pohárov. Príliš krátka sterilizácia = vyššie riziko skazenia.
Na čo všetko využiť zavárané broskyne?
Zavárané broskyne nie sú len sladká spomienka na leto – ich využitie v kuchyni je prekvapivo pestré. Skvelo sa hodia do koláčov, bublanín, štrúdľových plniek či jogurtových pohárov. Nakrájané na kúsky oživia raňajkové kaše, palacinky alebo tvarohové dezerty, no výborne chutia aj len tak – ako ovocný snack. Z broskyňového kompótu si môžete pripraviť aj smoothie, pridať ich do zmrzlinového pohára alebo ich použiť ako základ na domácu marmeládu.
Ak radi kombinujete sladké s pikantným, zavárané broskyne vynikajúco ladia aj s mäsom – napríklad s grilovaným kuracím mäsom, kačkou alebo údeninami. Pokrájané na mesiačiky sa dajú použiť do ovocných šalátov, kde ich kyslasto-sladká chuť krásne doplní citrusy, orechy či syr. Ak ste použili broskyne zavárané s rumom alebo škoricou, hodia sa aj ako rýchly dezert pri návšteve – stačí ich podávať vychladené so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.
Broskyne na zimu, ktoré chutia ako leto
Zavárané broskyne sú jedným z tých pokladov, ktoré v zime pripomínajú slnko, teplé dni a vôňu zrelého ovocia. Ich príprava si možno pýta chvíľku času a trocha trpezlivosti, no odmenou je domáci kompót plný chuti, bez zbytočných prísad a s presne takou sladkosťou, akú si nastavíte vy sami.
Či už si vyberiete klasický sladký nálev, jemnejšiu verziu s medom, alebo experiment s rumom, výsledkom bude pohár plný leta, ktorý môžete otvoriť kedykoľvek počas roka. Zaváranie broskýň je návratom k jednoduchosti, tradícii aj láskavému prístupu k jedlu. A keď si v zime k nedeľnému koláču otvoríte vlastnoručne pripravený kompót, budete vedieť, že sa to oplatilo.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos