Soliť alebo nesoliť? Zistite, ktorá soľ je pre vás najlepšia!

druhy soli

Soľ je neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne a každodenného života. Používame ju na ochutenie jedál, no zároveň zohráva dôležitú úlohu v ľudskom tele – pomáha regulovať tekutiny, podporuje nervové funkcie a prispieva k rovnováhe minerálov. 

Napriek tomu je často považovaná za problematickú zložku našej stravy, a to najmä kvôli jej možným negatívnym účinkom na zdravie, keď sa konzumuje v nadmernom množstve. Prečo by sme mali soliť, aké typy soli existujú a ktorá je pre nás najlepšia? Poďme si to podrobnejšie rozobrať.

 

Prečo potrebujeme soľ?

Soľ, konkrétne jej zložka sodík, je pre telo esenciálna. Sodík pomáha regulovať množstvo vody v tele, ovplyvňuje funkciu svalov a nervov, a tiež je kľúčový pre správne fungovanie srdca. Bez dostatočného množstva sodíka by sme nemohli udržiavať správnu rovnováhu tekutín a krvný tlak.

Na druhej strane, nadmerný príjem soli môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako sú vysoký krvný tlak, srdcové ochorenia a problémy s obličkami. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča dennú dávku soli pre dospelého človeka na úrovni približne 5 gramov (asi jedna čajová lyžička). Väčšina ľudí však konzumuje omnoho viac – často až dvojnásobok tejto odporúčanej hodnoty.

Odporúčame: Domáca bylinková soľ: Ako ju pripraviť a z ktorých byliniek?

soliť alebo nesoliť
Depositphotos

Druhy soli: Ktorá je najvhodnejšia?

Na trhu dnes nájdeme širokú škálu rôznych druhov soli, ktoré sa líšia nielen vzhľadom a chuťou, ale aj obsahom minerálov. Pozrime sa na niekoľko najbežnejších typov a na to, aké majú výhody a nevýhody.

1. Kuchynská soľ

Kuchynská soľ, alebo stolová soľ, je najbežnejším druhom soli, ktorý nájdeme v domácnostiach. Je to vysoko rafinovaná soľ, čo znamená, že je zbavená všetkých prirodzených minerálov, okrem sodíka a chlóru. Často býva obohatená o jód, čo je dôležitý minerál pre správne fungovanie štítnej žľazy.

  • Výhody: Obsahuje pridaný jód, ktorý pomáha predchádzať nedostatku tohto dôležitého minerálu.
  • Nevýhody: Vysoká rafinácia spôsobuje stratu ďalších prirodzených minerálov a navyše môže obsahovať prostriedky proti zhlukovaniu.

2. Himalájska soľ

Himalájska ružová soľ je známa svojím ružovkastým zafarbením, ktoré získava z prírodných minerálov, ako je železo. Táto soľ pochádza z baní v Pakistane a je považovaná za jednu z najčistejších solí na svete. Obsahuje množstvo stopových prvkov vrátane vápnika, horčíka a draslíka.

  • Výhody: Obsahuje viac minerálov ako klasická kuchynská soľ a jej chuť je jemnejšia. Mnoho ľudí si ju cení aj pre estetický vzhľad.
  • Nevýhody: Aj napriek tomu, že obsahuje minerály, ich množstvo je v porovnaní s inými zdrojmi výživy relatívne nízke. Okrem toho je himalájska soľ drahšia než bežná kuchynská soľ.

Prečítajte si: Ako vyzdobiť tekvicu bez vyrezávania? Máme NAJLEPŠIE tipy a triky!

3. Morská soľ

Morská soľ sa získava odparovaním morskej vody. Je prirodzene bohatá na rôzne minerály, ktoré sú v mori prítomné, a obsahuje menej sodíka ako kuchynská soľ. Jej chuť je jemnejšia a často sa používa ako doplnok pri varení alebo pri dokončovaní jedál.

  • Výhody: Obsahuje rôzne minerály a má jemnejšiu chuť, ktorá je vhodná na dochutenie jedál.
  • Nevýhody: Môže obsahovať stopy znečistenia z oceánov, ako sú mikro plasty.

4. Košér soľ

Košér soľ sa často nazýva aj vločková soľ je typom soli, ktorá je bežne používaná v židovskej kuchyni na prípravu jedál podľa košér pravidiel. Jej kryštály sú väčšie a nepravidelnejšie, čo umožňuje lepšie absorbovanie vlhkosti z potravín.

  • Výhody: Má čistú chuť bez prídavných látok a jej väčšie kryštály sú ideálne na marinovanie a suché solenie mäsa.
  • Nevýhody: Neobsahuje pridaný jód, čo môže byť problém pre ľudí s nedostatkom tohto minerálu.

5. Epsomská soľ (síran horečnatý)

Epsomská soľ nie je v pravom zmysle kuchynská soľ, ale zaslúži si spomenúť, pretože sa často používa v alternatívnej medicíne a kúpeľovej terapii. Je bohatá na horčík a môže byť použitá na relaxáciu svalov a detoxikáciu tela.

  • Výhody: Obsahuje vysoký obsah horčíka, ktorý je prospešný pre svaly a nervy. Je obľúbená v kúpeľoch a na liečebné účely.
  • Nevýhody: Nie je vhodná na konzumáciu.

Akú soľ si vybrať?

Výber správnej soli závisí od vašich osobných preferencií a zdravotných potrieb. Ak máte problém s príjmom jódu, bežná kuchynská soľ s pridaným jódom môže byť pre vás najvhodnejšia. Na druhej strane, ak sa snažíte získať viac minerálov zo stravy, himalájska alebo morská soľ vám môže ponúknuť alternatívu.

Aj keď sa často hovorí o tom, ktorá soľ je najzdravšia, je dôležité si uvedomiť, že rozdiely v obsahu minerálov medzi jednotlivými druhmi soli sú minimálne a väčšinu dôležitých minerálov, ako sú vápnik, horčík či draslík, by ste mali získavať z iných zdrojov – z ovocia, zeleniny a orechov.

Neprehliadnite: Tajomstvo podložky v balenom mäse: Odhaľte jej dôležité funkcie!

Soliť s mierou je dôležité

Kľúčom k zdravej strave je miernosť. Príliš veľa soli môže viesť k zdravotným problémom, zatiaľ čo jej nedostatok môže mať za následok problémy s rovnováhou tekutín a svalovou funkciou. Bez ohľadu na to, ktorú soľ si vyberiete, snažte sa kontrolovať množstvo, ktoré konzumujete.

Nezabúdajte, že veľká časť soli, ktorú prijímame, pochádza z priemyselne spracovaných potravín. Preto sa oplatí čítať etikety a dávať prednosť domácemu vareniu s čerstvými surovinami, kde máte pod kontrolou množstvo pridanej soli.

Soľ je dôležitá súčasť našej stravy, no je dôležité vybrať si tú správnu a konzumovať ju s mierou. Himalájska soľ, morská soľ, kuchynská soľ – každá má svoje výhody a nevýhody, no výsledný efekt na zdravie závisí predovšetkým od toho, ako s ňou narábate. Výberom kvalitnej soli a jej rozumným používaním môžete prispieť k lepšiemu zdraviu bez toho, aby ste sa museli soli úplne vzdať.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE