Ako chutne pripraviť morčacie prsia? Týchto 8 receptov sa oplatí vyskúšať

Lekári a odborníci na výživu odporúčajú pridávať mäso do jedálnička v primeranom množstve. Nadmerná konzumácia niektorých druhov mäsa a hlavne mastnejších druhov alebo spracovaných mäsových výrobkov sa totiž spája s určitými zdravotnými rizikami (vrátane tráviacich alebo srdcovo-cievnych problémov). A aké mäso zaradiť do jedálnička? 

Dobrou voľbou sú isto morské ryby, ktoré sú bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Reč je o zdravých tukoch, ktoré v jedálničku mnohých z nás značne chýbajú. Pritom sú potrebné pre nervový systém i kožu. Ak hľadáme ľahšie druhy mäsa, isto je dobrou voľbou kuracie mäso, no aj kvalitné chudé hovädzie mäso plné živín. A zabudnúť nemôžeme ani na morku.

Morčacie mäso je ľahšie stráviteľné, nie je veľmi kalorické a je pomerne nízkotučné. Má vysoký obsah bielkovín, obsahuje draslík, selén, zinok a viaceré vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej, vitamínu B12 a niacínu. Nižšie sa pozrieme na to, ako morčacie prsia pripraviť na niekoľko chutných spôsobov. Ktorý z týchto receptov na hlavné jedlá vyskúšate?

Morčacie soté na mexický spôsob

Ingrediencie:

  • 400 g morčacích pŕs

  • 2 PL oleja
  • 1 ČL soli
  • 1 stredne veľký pór
  • zmes mexického korenia (sladká paprika, cesnak, chilli, koriander, kmín, horčica, oregano, škorica, paradajka)
  • 100 g sterilizovanej červenej fazule
  • 100 g sterilizovanej kukurice
  • 100 g sterilizovaného hrášku
  • 50 g kečupu

Postup: Morčacie prsia si nakrájame na tenšie rezance. Na panvici si rozpálime olej a smažíme na ňom morčacie kúsky. Keď sa mäso zatiahne, pridáme mexické korenie a nakrájaný pór a chvíľu opekáme. Potom pridáme kečup, fazuľu, hrášok a kukuricu. Podľa potreby podlejeme malým množstvom vody a následne dusíme do zmäknutia (asi 15 minút).

Podľa chuti ešte osolíme. Hotové mexické soté z morčacích pŕs možno podávať s ryžou, zemiakmi alebo cestovinou. 

Odporúčame: ​Ako pripraviť domáce žemle na hamburger? Z týchto receptov si isto vyberiete!

Morčacie rezne v cestíčku

Ingrediencie: 

  • 600 g morčacích pŕs

  • 400 g zemiakov
  • 2 vajcia
  • hladká múka
  • mlieko
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ a mleté čierne korenie
  • majorán
  • olej

Postup: Surové zemiaky najskôr ošúpeme a následne najemno nastrúhame. Pridáme trochu múky, vajcia, pretlačený cesnak, trochu mlieka a vymiešame cestíčko. Morčacie prsia narežeme na rezne a naklepeme. Osolíme a okoreníme, taktiež pridáme sušený majorán. Rezne sprudka osmažíme na oleji z oboch strán a odložíme nabok.

Následne na panvicu dáme vrstvu zemiakového cestíčka (akoby sme išli robiť placky), položíme naň rezeň a prikryjeme potrebným množstvom cestíčka. Takto pripravené rezne smažíme asi 15 minút z obidvoch strán. 

Morčacie mäso na prírodno s krémovou omáčkou

Ingrediencie: 

  • 1 kg morčacích pŕs

  • olivový olej
  • 1 zväzok mrkvy
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • morská soľ a mleté čierne korenie
  • 250 g mrazených fazuľových strukov
  • 150 g čerstvého hrášku
  • 4 PL masla
  • 150 ml bieleho suchého vína
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g mladého špenátu
  • čerstvá bazalka, petržlenová vňať

Postup: Mrkvu si nakrájame na hranolčeky, jarnú cibuľku na väčšiu kusy, 3 strúčiky cesnaku na plátky. Na rozohriatom oleji si najskôr osmažíme mrkvu, potom pridáme aj cibuľku a cesnak. Osolíme a okoreníme. Medzitým morčacie prsia nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme a sprudka ich opražíme na druhej panvici z oboch strán. 

K mrkve a cibuľke pridáme aj fazuľové struky, hrášok a 2 PL masla. K mäsu pridáme pretlačené zvyšné strúčiky cesnaku a zvyšné 2 PL masla. Keď sa rozpustí, mäso podlejeme vínom a krátko povaríme. Potom prilejeme smotanu a na slabom plameni zohrievame, následne odstavíme. Zeleninu po zmäknutí odložíme z ohňa a posypeme nasekanou bazalkou a mladým špenátom. 

Morčacie plátky podávame preliate omáčkou, pridáme zeleninu a ozdobíme nasekaným petržlenom. Podľa chuti môžeme pridať prílohu, napríklad zemiakovú kašu alebo ryžu. 

Odporúčame: Karob alebo kakao? Čo je zdravšie a aký je medzi nimi rozdiel?

Morčacie rolky so špenátom, bryndzou a sušenými paradajkami

Ingrediencie: 

  • 700 g morčacích pŕs

  • 50 g špenátu
  • 8 sušených paradajok v oleji
  • 100 g bryndze
  • 8 plátkov slaniny
  • 500 ml vývaru
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Morčacia roláda nie je náročná na prípravu. Morčacie prsia nakrájame na hrubšie plátky a naklepeme ich. Osolíme, okoreníme a pridáme olivový olej. Do stredu každého plátku dáme trochu špenátu, bryndzu a sušenú paradajku. Plátky postupne zrolujeme a zabalíme do slaninky. Takto pripravené morčacie rolky orestujeme na rozpálenej panvici na olivovom oleji do zlatista z každej strany. 

Potom mäso preložíme do zapekacej misy alebo na plech a podlejeme vývarom. Zakryjeme a pri teplote 200 °C pečieme asi 20 minút. Volíme ľubovoľnú prílohu, napríklad pečené zemiaky, ryžu. Upečené morčacie prsia plnené špenátom a paradajkami tiež skvelo skombinujete s čerstvým šalátom.

Odporúčame: Chutí vám fazuľa na kyslo? Tieto lahodné verzie musíte vyskúšať!

Jednoduchý recept na medové morčacie medailónky

Ingrediencie: 

  • 6 morčacích medailónkov (plátkov pŕs)

  • 1/2 šálky medu
  • 1/2 šálky horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL sójovej omáčky
  • šťava z polovice citróna
  • olej
  • sladká paprika, soľ, korenie
  • čerstvé bylinky – čerstvá petržlenová vňať

Postup: Morčacie plátky z oboch strán potrieme prelisovaným cesnakom, osolíme, okoreníme a pridáme sladkú papriku. Následne ich opečieme na oleji z oboch strán. Zakryjeme pokrievkou a dusíme do zmäknutia. 

Medzitým si zmiešame med, horčicu, sójovú omáčku a citrónovú šťavu. Zmes na miernom ohni zohrejeme na panvici. Povaríme asi 3 minúty a nakoniec pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Pripravenou omáčkou prelejeme mäso a necháme ešte chvíľočku na ohni. Hotové medové medailónky podávame napríklad s americkými zemiakmi.

Pečené morčacie prsia na zelenine

Ingrediencie: 

  • 1 kg morčacích pŕs (ideálne vcelku)

  • 10 zemiakov
  • 3 mrkvy
  • 2 cibule
  • 1 pomaranč
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 dl bieleho vína
  • 1 dl kuracieho vývaru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • rozmarín

Suroviny na marinádu:

  • 3 PL oleja

  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL horčice
  • 1 strúčik cesnaku
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 2 vetvičky tymianu
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Najskôr si pripravíme marinádu, a to zmiešaním všetkých vyššie uvedených surovín. Hotovou marinádou natrieme mäso a necháme ho cez noc marinovať. Pripravíme si pekáč, do ktorého dáme nakrájané zemiaky, na štvrtiny nakrájané mrkvy, hrubšie pláty cibule a pláty pomaranča. Zeleninu pokvapkáme olejom, pridáme soľ, korenie, rozmarín a všetko dôkladne premiešame. 

Do prostriedku pekáča dáme mäso a podlejeme vývarom aj vínom. Pečieme zakryté 90 minút pri teplote 180 °C. Potom pekáč odokryjeme a pečieme ešte 10 až 15 minút. Podávame s ľubovoľnou prílohou. 

Odporúčame: Prečo jesť slnečnicové semená? Takto ovplyvnia aj vaše zdravie!

Čína z morčacieho – sladkokyslá na ananáse

Ingrediencie:

  • 500 g morčacích pŕs

  • 1 červená kápia
  • 250 g ananásu (v konzerve)
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 1 PL sezamu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 cm koreňa čerstvého zázvoru
  • soľ a mleté čierne korenie
  • na omáčku – 200 ml ananásovej šťavy z konzervy, 50 ml sójovej omáčky, 10 ml ryžového octu, 1 PL kukuričného škrobu
  • jarná cibuľka

Postup: Začneme tým, že si pripravíme cesnak a zázvor, ktoré nasekáme na drobno. Červenú papriku pokrájame na drobné kúsky. Následne vytvoríme omáčku zmiešaním šťavy z ananásu, sójovej omáčky, ryžového octu a kukuričného škrobu.

Morčacie prsia nakrájame na malé kúsky, ktoré následne osolíme, okoreníme a opražíme na repkovom oleji. K opraženému kuraciemu mäsu pridáme cesnak a zázvor. Potom krátko opražíme a pridáme ananás, papriku a pripravenú omáčku. Omáčku varíme, kým nezhustne.

Nakoniec do nej vmiešame sezamové semienka. Toto sladkokyslé morčacie soté s ananásom na čínsky spôsob podávame posypané sezamovými semienkami, jarnou cibuľkou a servírujeme s ryžou, napríklad jazmínovou.

Zapekané morčacie prsia s mozzarellou

Ingrediencie:

  • 400 g morčacích pŕs

  • olej 
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1,5 dl šľahačkovej smotany
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • bazalka
  • 1 mozzarella
  • 2 PL strúhaného parmezánu

Postup: Morčacie mäso si nakrájame na rezne a naklepeme. Osolíme, okoreníme a na panvici s trochou oleja krátko opražíme z oboch strán. Následne ho dáme do zapekacej misky. Smotanu zmiešame so soľou, korením, prelisovaným cesnakom a nasekanou bazalkou. Zmesou podlejeme morčacie plátky.

Na vrch uložíme koliesko mozzarelly a odokryté dáme piecť pri 180 °C na 25 minút (kým smotana nestuhne). Potom posypeme parmezánom a dáme krátko zapiecť na vrchný ohrev. Podávame s ľubovoľnou prílohou, napríklad s domácimi batatovými hranolkami

Článok aktualizovaný 3.4.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE