Lekári a odborníci na výživu odporúčajú pridávať mäso do jedálnička v primeranom množstve. Nadmerná konzumácia niektorých druhov mäsa a hlavne mastnejších druhov alebo spracovaných mäsových výrobkov sa totiž spája s určitými zdravotnými rizikami (vrátane tráviacich alebo srdcovo-cievnych problémov). A aké mäso zaradiť do jedálnička?
Dobrou voľbou sú isto morské ryby, ktoré sú bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Reč je o zdravých tukoch, ktoré v jedálničku mnohých z nás značne chýbajú. Pritom sú potrebné pre nervový systém i kožu. Ak hľadáme ľahšie druhy mäsa, isto je dobrou voľbou kuracie mäso, no aj kvalitné chudé hovädzie mäso plné živín. A zabudnúť nemôžeme ani na morku.
Morčacie mäso je ľahšie stráviteľné, nie je veľmi kalorické a je pomerne nízkotučné. Má vysoký obsah bielkovín, obsahuje draslík, selén, zinok a viaceré vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej, vitamínu B12 a niacínu. Nižšie sa pozrieme na to, ako morčacie prsia pripraviť na niekoľko chutných spôsobov. Ktorý z týchto receptov na hlavné jedlá vyskúšate?
Morčacie soté na mexický spôsob
Ingrediencie:
-
400 g morčacích pŕs
- 2 PL oleja
- 1 ČL soli
- 1 stredne veľký pór
- zmes mexického korenia (sladká paprika, cesnak, chilli, koriander, kmín, horčica, oregano, škorica, paradajka)
- 100 g sterilizovanej červenej fazule
- 100 g sterilizovanej kukurice
- 100 g sterilizovaného hrášku
- 50 g kečupu
Postup: Morčacie prsia si nakrájame na tenšie rezance. Na panvici si rozpálime olej a smažíme na ňom morčacie kúsky. Keď sa mäso zatiahne, pridáme mexické korenie a nakrájaný pór a chvíľu opekáme. Potom pridáme kečup, fazuľu, hrášok a kukuricu. Podľa potreby podlejeme malým množstvom vody a následne dusíme do zmäknutia (asi 15 minút).
Podľa chuti ešte osolíme. Hotové mexické soté z morčacích pŕs možno podávať s ryžou, zemiakmi alebo cestovinou.
Odporúčame: Ako pripraviť domáce žemle na hamburger? Z týchto receptov si isto vyberiete!
Zdroj: Depositphotos
Morčacie rezne v cestíčku
Ingrediencie:
-
600 g morčacích pŕs
- 400 g zemiakov
- 2 vajcia
- hladká múka
- mlieko
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ a mleté čierne korenie
- majorán
- olej
Postup: Surové zemiaky najskôr ošúpeme a následne najemno nastrúhame. Pridáme trochu múky, vajcia, pretlačený cesnak, trochu mlieka a vymiešame cestíčko. Morčacie prsia narežeme na rezne a naklepeme. Osolíme a okoreníme, taktiež pridáme sušený majorán. Rezne sprudka osmažíme na oleji z oboch strán a odložíme nabok.
Následne na panvicu dáme vrstvu zemiakového cestíčka (akoby sme išli robiť placky), položíme naň rezeň a prikryjeme potrebným množstvom cestíčka. Takto pripravené rezne smažíme asi 15 minút z obidvoch strán.
Morčacie mäso na prírodno s krémovou omáčkou
Ingrediencie:
-
1 kg morčacích pŕs
- olivový olej
- 1 zväzok mrkvy
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 6 strúčikov cesnaku
- morská soľ a mleté čierne korenie
- 250 g mrazených fazuľových strukov
- 150 g čerstvého hrášku
- 4 PL masla
- 150 ml bieleho suchého vína
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g mladého špenátu
- čerstvá bazalka, petržlenová vňať
Postup: Mrkvu si nakrájame na hranolčeky, jarnú cibuľku na väčšiu kusy, 3 strúčiky cesnaku na plátky. Na rozohriatom oleji si najskôr osmažíme mrkvu, potom pridáme aj cibuľku a cesnak. Osolíme a okoreníme. Medzitým morčacie prsia nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme a sprudka ich opražíme na druhej panvici z oboch strán.
K mrkve a cibuľke pridáme aj fazuľové struky, hrášok a 2 PL masla. K mäsu pridáme pretlačené zvyšné strúčiky cesnaku a zvyšné 2 PL masla. Keď sa rozpustí, mäso podlejeme vínom a krátko povaríme. Potom prilejeme smotanu a na slabom plameni zohrievame, následne odstavíme. Zeleninu po zmäknutí odložíme z ohňa a posypeme nasekanou bazalkou a mladým špenátom.
Morčacie plátky podávame preliate omáčkou, pridáme zeleninu a ozdobíme nasekaným petržlenom. Podľa chuti môžeme pridať prílohu, napríklad zemiakovú kašu alebo ryžu.
Odporúčame: Karob alebo kakao? Čo je zdravšie a aký je medzi nimi rozdiel?
Zdroj: Depositphotos
Morčacie rolky so špenátom, bryndzou a sušenými paradajkami
Ingrediencie:
-
700 g morčacích pŕs
- 50 g špenátu
- 8 sušených paradajok v oleji
- 100 g bryndze
- 8 plátkov slaniny
- 500 ml vývaru
- soľ a mleté čierne korenie
- olivový olej
Postup: Morčacia roláda nie je náročná na prípravu. Morčacie prsia nakrájame na hrubšie plátky a naklepeme ich. Osolíme, okoreníme a pridáme olivový olej. Do stredu každého plátku dáme trochu špenátu, bryndzu a sušenú paradajku. Plátky postupne zrolujeme a zabalíme do slaninky. Takto pripravené morčacie rolky orestujeme na rozpálenej panvici na olivovom oleji do zlatista z každej strany.
Potom mäso preložíme do zapekacej misy alebo na plech a podlejeme vývarom. Zakryjeme a pri teplote 200 °C pečieme asi 20 minút. Volíme ľubovoľnú prílohu, napríklad pečené zemiaky, ryžu. Upečené morčacie prsia plnené špenátom a paradajkami tiež skvelo skombinujete s čerstvým šalátom.
Odporúčame: Chutí vám fazuľa na kyslo? Tieto lahodné verzie musíte vyskúšať!
Zdroj: Depositphotos
Jednoduchý recept na medové morčacie medailónky
Ingrediencie:
-
6 morčacích medailónkov (plátkov pŕs)
- 1/2 šálky medu
- 1/2 šálky horčice
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL sójovej omáčky
- šťava z polovice citróna
- olej
- sladká paprika, soľ, korenie
- čerstvé bylinky – čerstvá petržlenová vňať
Postup: Morčacie plátky z oboch strán potrieme prelisovaným cesnakom, osolíme, okoreníme a pridáme sladkú papriku. Následne ich opečieme na oleji z oboch strán. Zakryjeme pokrievkou a dusíme do zmäknutia.
Medzitým si zmiešame med, horčicu, sójovú omáčku a citrónovú šťavu. Zmes na miernom ohni zohrejeme na panvici. Povaríme asi 3 minúty a nakoniec pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Pripravenou omáčkou prelejeme mäso a necháme ešte chvíľočku na ohni. Hotové medové medailónky podávame napríklad s americkými zemiakmi.
Pečené morčacie prsia na zelenine
Ingrediencie:
-
1 kg morčacích pŕs (ideálne vcelku)
- 10 zemiakov
- 3 mrkvy
- 2 cibule
- 1 pomaranč
- 3 PL olivového oleja
- 1 dl bieleho vína
- 1 dl kuracieho vývaru
- soľ, mleté čierne korenie
- rozmarín
Suroviny na marinádu:
-
3 PL oleja
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL horčice
- 1 strúčik cesnaku
- hrsť petržlenovej vňate
- 2 vetvičky tymianu
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Najskôr si pripravíme marinádu, a to zmiešaním všetkých vyššie uvedených surovín. Hotovou marinádou natrieme mäso a necháme ho cez noc marinovať. Pripravíme si pekáč, do ktorého dáme nakrájané zemiaky, na štvrtiny nakrájané mrkvy, hrubšie pláty cibule a pláty pomaranča. Zeleninu pokvapkáme olejom, pridáme soľ, korenie, rozmarín a všetko dôkladne premiešame.
Do prostriedku pekáča dáme mäso a podlejeme vývarom aj vínom. Pečieme zakryté 90 minút pri teplote 180 °C. Potom pekáč odokryjeme a pečieme ešte 10 až 15 minút. Podávame s ľubovoľnou prílohou.
Odporúčame: Prečo jesť slnečnicové semená? Takto ovplyvnia aj vaše zdravie!
Zdroj: Depositphotos
Čína z morčacieho – sladkokyslá na ananáse
Ingrediencie:
-
500 g morčacích pŕs
- 1 červená kápia
- 250 g ananásu (v konzerve)
- 1 PL rastlinného oleja
- 1 PL sezamu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 cm koreňa čerstvého zázvoru
- soľ a mleté čierne korenie
- na omáčku – 200 ml ananásovej šťavy z konzervy, 50 ml sójovej omáčky, 10 ml ryžového octu, 1 PL kukuričného škrobu
- jarná cibuľka
Postup: Začneme tým, že si pripravíme cesnak a zázvor, ktoré nasekáme na drobno. Červenú papriku pokrájame na drobné kúsky. Následne vytvoríme omáčku zmiešaním šťavy z ananásu, sójovej omáčky, ryžového octu a kukuričného škrobu.
Morčacie prsia nakrájame na malé kúsky, ktoré následne osolíme, okoreníme a opražíme na repkovom oleji. K opraženému kuraciemu mäsu pridáme cesnak a zázvor. Potom krátko opražíme a pridáme ananás, papriku a pripravenú omáčku. Omáčku varíme, kým nezhustne.
Nakoniec do nej vmiešame sezamové semienka. Toto sladkokyslé morčacie soté s ananásom na čínsky spôsob podávame posypané sezamovými semienkami, jarnou cibuľkou a servírujeme s ryžou, napríklad jazmínovou.
Zapekané morčacie prsia s mozzarellou
Ingrediencie:
-
400 g morčacích pŕs
- olej
- soľ a mleté čierne korenie
- 1,5 dl šľahačkovej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- bazalka
- 1 mozzarella
- 2 PL strúhaného parmezánu
Postup: Morčacie mäso si nakrájame na rezne a naklepeme. Osolíme, okoreníme a na panvici s trochou oleja krátko opražíme z oboch strán. Následne ho dáme do zapekacej misky. Smotanu zmiešame so soľou, korením, prelisovaným cesnakom a nasekanou bazalkou. Zmesou podlejeme morčacie plátky.
Na vrch uložíme koliesko mozzarelly a odokryté dáme piecť pri 180 °C na 25 minút (kým smotana nestuhne). Potom posypeme parmezánom a dáme krátko zapiecť na vrchný ohrev. Podávame s ľubovoľnou prílohou, napríklad s domácimi batatovými hranolkami.
Článok aktualizovaný 3.4.2024