Tekvica hokkaido – vychutnajte si ju hneď na 3 zdravé spôsoby!

K jeseni neodmysliteľne patrí mnoho plodov, či už hovoríme o druhoch ovocia, zeleniny či iných daroch prírody. K akýmsi symbolom jesenného obdobia patria bez pochýb aj šípky. Lahodný šípkový čaj je skvelý na podporu imunity, preto je vítaným spoločníkom do sychravých dní. V jedálničku sú vítané jabĺčka i slivky, tiež sa možno vybrať na zber gaštanov. Svoju sezónu majú obvykle aj brusnice či rakytník, rovnako je ideálny čas na hľadanie húb.

Zo zeleniny zase neodmysliteľne k jeseni patria tekvice. Ktoré druhy tekvíc najčastejšie využívate pri varení a pečení vy? Siahate hlavne po klasickej tekvici na varenie, z ktorej sa dá pripraviť chutná polievka či prívarok? Alebo neváhate vyskúšať aj iné druhy tekvice, ktoré nájdete na predajných pultoch? V obchodoch možno naraziť napríklad aj na maslovú či špagetovú tekvicu, veľmi populárna je však aj tekvica hokkaido.

Z hokkaido tekvice sa dá pripraviť skutočne všeličo. Jej veľkou výhodou je, že nie je potrebné ju šúpať. Stačí ju nakrájať na menšie kúsky, pridať trochu olivového oleja a korenín a upiecť. Pečené hokkaido je skvelou prílohou napríklad k mäsu. Čo ďalšie z tejto oranžovej tekvičky pripraviť?

hokkaido polievka

Zdroj: Shutterstock®

Hokkaido polievka

Asi najbežnejšou pochúťkou, ktorú z tekvice hokkaido pripravujeme, je krémová polievka. Polievky sú skvelé na zahriatie, doplnenie živín aj podporu pravidelného vyprázdňovania. Ak sa vám krémová hokkaido polievka zdá trochu obyčajná, skúste ju pripraviť s mrkvou, zázvorom a muškátovým orieškom. Zázvor je navyše skvelým posilňovačom imunity, čo príde počas nadchádzajúcej jesene vhod. 

Ingrediencie:

  • 1 menšia hokkaido tekvica
  • 20 g koreňa zázvoru
  • 100 g mrkvy 
  • 500 ml vývaru
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1/2 ČL mletého muškátového orieška

Postup: Hokkaido tekvicu umyjeme, vnútro očistíme a nakrájame na menšie kocky. Mrkvu podľa potreby ošúpeme a rovnako nakrájame. Zeleninu orestujeme na troche olivového oleja, pridáme vývar, soľ, korenie a muškátový oriešok a necháme variť do zmäknutia. Počas toho očistený zázvor vložíme do mixéra pridáme asi 100 ml vody a rozmixujeme. Zmes scedíme, aby sme sa zbavili prípadných tuhších kúskov.

Zázvorovú šťavu prilejeme do variacej sa polievky. Keď zelenina zmäkne, polievku odstavíme z ohňa a do hladka ju rozmixujeme ponorným mixérom. Podľa potreby ešte osolíme a môžeme podávať, napríklad aj s krutónmi z celozrnného chlebíka.

Skúste aj: Fantastická polievka z pečených paradajok: Jej chuť vás dostane!

hokkaido rizoto

Zdroj: Shutterstock®

Hokkaido rizoto

Na aký spôsob obľubujete rizoto? Máte radi rizoto s hubami, červenou repou, špargľou, hráškom či rovno mixom zeleniny? V taliansku patrí k najzákladnejšiemu druhu takzvané risotto bianco, ktoré sa pripravuje len s cibuľkou, šalviou, maslom, vínom a parmezánom. Zvyčajne sa podáva ako príloha. Ak patria rizotá k vašim obľúbeným pokrmom, vyskúšajte aj toto z tekvice hokkaido. 

Ingrediencie:

  • 1 menšia hokkaido tekvica
  • 400 g ryže arborio
  • 1 cibuľa
  • olivový olej
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g parmezánu
  • 50 g masla
  • soľ
  • tekvicové semienka

Postup: Tekvicu rozrežeme a vyberieme vnútro. Približne 1/3 tekvice nakrájame na malé kocky, poukladáme ich na plech, zľahka pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a domäkka upečieme pri teplote 18 °C (asi 15 minút). Zvyšnú tekvicu tiež nakrájame na menšie kusy a tie necháme rozvariť v 500 ml zeleninového vývaru. Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme ju s vývarom ponorným mixérom a pridáme aj zvyšný zeleninový vývar. Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme ryžu a tiež ju chvíľu restujeme.

Podlejeme vínom a na miernom plameni ho necháme redukovať. Následne začneme zmes postupne podlievať vývarom s rozmixovanou tekvicou. Vždy, keď sa vývar odparí, prilejeme znova, až kým ryža nezmäkne. Potrvá to asi 20 minút. Keď je ryža mäkká, pridáme nastrúhaný parmezán aj maslo a premiešame. Rizoto odstavíme z ohňa a zakryté ho necháme ešte chvíľu odpočívať. Podávame s opečenými kúskami tekvice a tekvicovými semienkami. 

Skúste aj: Zdravá brokolicová pizza – výživná dobrota bez výčitiek

hokkaido placky

Zdroj: Shutterstock®

Hokkaido placky

Na Slovensku sú zemiakové placky, alebo takzvané harule, úplnou klasikou. Chutné placky však možno pripravovať aj z iných druhov zeleniny. Mnoho fanúšikov majú napríklad i cuketové placky. A čo tak vyskúšať placky práve z tekvice hokkaido? Okrem krásnej farby vás prekvapia aj svojou chuťou. Navyše sú pečené v rúre a len s minimom tuku. 

Ingrediencie:

  • 1 menšia hokkaido tekvica
  • 60 g čedaru (prípadne iného tvrdého syra)
  • 1 vajce
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL majoránky
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Tekvicu umyjeme, vydlabeme vnútro a nakrájame na menšie kúsky. Tie následne aj so šupkou nastrúhame na hrubšom strúhadle. K tekvici nahrubo nastrúhame aj čedar. Premiešame, pridáme vajíčko, pretlačený strúčik cesnaku, olivový olej aj majoránku. Taktiež podľa potreby dochutíme soľou a korením a všetko dôkladne vymiešame.

Z hutnej zmesi tvarujeme guľôčky, ktoré po bokoch stlačíme a vytvarujeme tak placky. Tie poukladáme na plech s papierom na pečenie. Placky pečieme pri teplote 170 °C asi 15 minút. 

Dobrú chuť!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE