V dnešnom uponáhľanom svete, keď máme navyše všetko ľahko dostupné, sa príprava domáceho pečiva môže zdať ako zbytočná strata času. No domáce pečivo a sladké dobroty sú vždy lepšie, než tie zo supermarketu.
Navyše, pokiaľ si pečivo pripravíte sami, máte nielen záruku jeho čerstvosti, ale môžete aj kontrolovať suroviny, ktoré boli pri jeho príprave použité. Nemusíte sa tak už viac obávať, že kúpite dopekaný polotovar, starý chlieb alebo pečivo, ktoré sa tvári ako celozrnné a pritom je len umelo zafarbené, aby bolo tmavšie.
Domáci chlieb či čerstvé pečivo je jednoducho TOPka - vyskúšate to aj vy?
Vôňa čerstvo upečeného pečiva a odmena v podobe chrumkavej čerstvosti za trochu námahy určite stoja. A pri troche šikovnosti ani príprava domáceho pečiva nemusí byť činnosť, ktorá vám zaberie pol dňa. Vyskúšajte niektorý z jednoduchých receptov, ktoré sme pre vás vybrali a iné ako domáce pečivo už viac ani nebudete chcieť vidieť.
Prečo upiecť chlieb doma?
Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa oplatí piecť chlieb doma. Skvelý domáci chlieb je nielen zdravý, ale máte aj absolútnu kontrolu nad všetkými surovinami, ktoré doň dávate.
Domáci kváskový chlieb, domáce rožky, ražný chlieb, zemiakový chlieb, kysnuté rožky, chrumkavý chlieb, nadýchaný domáci chlieb, obyčajný domáci bochník chleba, minichlebíky bez lepku, chlieb bez kysnutia, toastový chlieb, domáci sendvič, domáci zemiakový chlieb, pšenično ražný chlieb, makovky, maslové rožteky, špaldový chlieb ... spôsobov, ako si upiecť chlieb či upiecť pečivo je nespočetné množstvo! Jedno je ale isté - vlastný domáci upečený chlieb je skvelý chlebík, pre ktorý je charakteristická vynikajúca chuť. Prečo?
- Kontrola nad ingredienciami: Recept na chlieb máte pod kontrolou tým, že viete, čo pridávate do chleba. Môžete si vybrať kvalitné suroviny a vyhnúť sa prídavkom umelých látok, konzervačných látok a nadmernej soli, ktoré sa niekedy nachádzajú v komerčne vyrábaných chleboch.
- Výborný domáci chlieb: Pri pečení chleba doma môžete si byť istí, že chlieb bude čerstvý a voňavý, keď ho budete jesť. Komerčne vyrábané pečivo môže byť niekedy staršie a menej chutné.
- Chrumkavý domáci chlieb a vlastný štýl a chuť: Pečenie chleba doma vám dáva možnosť experimentovať s rôznymi receptami, pridať do chleba rôzne prísady podľa vášho gusta a vytvoriť si vlastný unikátny chlieb, ktorý bude presne podľa vašich predstáv.
- Jednoduchý domáci chlieb: Pečenie chleba doma môže byť aj finančne výhodné, keďže suroviny na pečenie chleba bežne sú lacnejšie ako zakúpenie hotového chleba v obchode. Pripraviť domáci chlieb pri tom vôbec nemusí byť zložité a náročné.
Neprehliadnite: Ako využiť starý chlieb? Recepty, ktoré si zamiluješ!
Domáca pekáreň, nenahraditeľný pomocník
Najjednoduchší spôsob prípravy domáceho pečiva je s pomocou domácej pekárne. Vďaka tomuto pomocníkovi spočíva celá veda prípravy len v nasypaní surovín a výbere správneho programu na pečenie.
Na prípravu jednoduchého chlebíka stačí najskôr do pekárne naliať 1 pohár vlažnej vody, 2 polievkové lyžice olivového oleja a následne prisypať ½ kg hladkej múky, 1 kávovú lyžičku sušeného droždia, 2 kávové lyžičky cukru a 1 kávovú lyžičku soli.
Suroviny nechajte vymiešať a následne pečte na programe na prípravu tradičného chleba. Podľa chuti môžete do základného cesta pridať aj ľanové, slnečnicové alebo tekvicové semienka a zakaždým pripraviť iný chlebík.
Okrem chleba, môžete v domácej pekárni pripraviť aj sladké pečivo. Vyskúšajte do pekárne vložiť tieto suroviny v poradí ako nasledujú za sebou: ¼ pohára vody, 1 pohár mlieka, 1 vajce, 3 poháre chlebovej múky, 3 polievkové lyžice hnedého cukru, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 kávová lyžička soli, 1 kávová lyžička mletej škorice, ½ kávovej lyžičky sušeného droždia, 2 polievkové lyžice masla. Cesto nechajte vymiešať prostredníctvom príslušného programu. Na záver do neho pridajte kúsky kvalitnej horkej čokolády a nechajte piecť.
Odporúčame aj: Zdravé maškrtenie bez výčitiek? Skúste recepty na zeleninové čipsy!
Podľahnite kváskovaniu
Kváskovanie je populárnou témou dnešnej doby a jeho čaru podlieha čoraz viac ľudí. Nie je to len vďaka lahodnej chuti kváskového pečiva, ale aj nespochybniteľným zdravotným benefitom, ktoré takto pripravené pečivo organizmu prináša. Začiatky kváskovania sú pomerne náročné a príprava dokonalého kváskového pečiva si vyžaduje nejaký ten cvik, ale rozhodne tu platí staré známe – trpezlivosť ruže prináša.
Zoznámiť sa s umením kváskovania môžete vďaka tomuto jednoduchému receptu na pšeničný chlebík. Zmiešajte 340 g hladkej pšeničnej chlebovej múky, 150 g aktívneho žitného kvásku, 150 g uvarených na jemno postrúhaných zemiakov, 150 g vlažnej vody. Vypracované cesto by malo byť hladké a malo by sa len minimálne lepiť.
Pripravené cesto vložte do misky, prikryte utierkou a nechajte 3 hodiny kysnúť. Počas kysnutia ho nezabudnite aspoň trikrát preložiť napoly. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vytvarujte z neho bochník. Pripravený bochník vložte do ošatky na pečenie chleba a nechajte kysnúť ďalšiu hodinu a pol.
Pol hodinu pred pečením, zapnite rúru na 260 stupňov a vložte do nej liatinový hrniec. Po vyhriati rúry hrniec vyberte a preložte do neho bochník orosený vodou. Teplotu v rúre znížte na 230 stupňov a chlebík pečte 15 minút. Následne teplotu ešte znížte na 190 stupňov a pečte ďalších 15 minút.
Inšpirujte sa: Fantastický domáci chlieb na 3 spôsoby – na ten z obchodu zabudnete
Jednoduchý domáci chlebík bez kysnutia
Príprava domáceho chleba nemusí predstavovať zložitý proces pozostávajúci zo zdĺhavého miesenia cesta, kysnutia a na záver samotné pečenie... Chutný chlebík možno pripraviť aj úplne jednoducho a bez kysnutia.
Z 2 pohárov hladkej špaldovej múky, 1 pohára vlažnej vody, 3 kávových lyžičiek ľanových semienok, 3 polievkových lyžíc olivového oleja, 1 kávovej lyžičky sódy bikarbóny a štipky soli vypracujte hladké cesto. Misu z jánskeho skla vysteľte papierom na pečenie a prelejte do nej cesto. Prvých 20 minút pečte chlebík pri teplote 200 stupňov. Následne teplotu znížte na 170 stupňov a pečte ešte ďalších 25 minút.
Tip pre vás: Rýchle recepty pre dojčiace ženy: Na mlieko aj energiu!
Lupačky a kakavko - nestarnúca raňajková klasika
Mäkkučké lupačky a kakavko, ako švihom čarovného prútika, prenesú každého myšlienkami do detstva. Voňavé lupačky aj dnes síce kúpime v každej lepšej pekárni, no poctivým, čerstvo upečeným rožtekom od babičky sa vyrovnajú len sotva.
Vrátiť sa do detstva, či dopriať svojim deťom túto klasiku môžete aj vy. Príprava domácich lupačiek je jednoduchá a za potešenie, ktoré tieto sladké rožteky posypané makom prinesú chuťovým pohárikom, rozhodne stojí.
Pripravte si kvások z mlieka, droždia a cukru. Pomocou mixéra vymiešajte ½ kg hladkej múky, 3 polievkové lyžice kryštálového cukru, štipku soli, 50 g masla, 1 vajce a pripravený kvások. Cesto je dostatočne vymiešané v momente, keď sa začne odliepať od okrajov misy. Pripravené cesto vyklopte na pomúčenú dosku, prikryte utierkou a nechajte kysnúť.
Vykysnuté cesto rozdeľte na 12 častí, vytvorte z nich bochníčky, opäť prikryte utierkou a nechajte ešte kysnúť. Po hodine z vykysnutých bochníkov vytvarujte cca 15 cm dlhé rožteky a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pripravené rožteky potrite vajcom a posypte makom. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch 20 minút.
Neprehliadni: Prečo jesť slnečnicové semená? Takto ovplyvnia aj vaše zdravie!
Piškótové cesto zakaždým inak
Piškótové cesto je klasik a jeho prípravu by mala ovládať každá gazdinka. Tento druh cesta predstavuje základ množstva receptov a vďaka rôznym krémom, ovociu, ale aj domácim džemom či polevám, ho zakaždým môžete pripraviť inak.
Vďaka tomuto jednoduchému cestu sa z vás stane gazdinka, ktorá na každej oslave prekvapí novým koláčom. Či už totiž budete piecť punčové rezy, Brnenskú tortu alebo lahodnú roládu s kokosovým krémom, na všetko vám ako základ bude stačiť piškótové cesto.
Celé umenie jeho prípravy stojí na zapamätaní si jednoduchej finty – koľko použijete vajec, toľko musíte pridať lyžíc kryštálového cukru, vlažnej vody a hladkej múky. Potom už len stačí oddeliť žĺtka od bielkov, z bielkov vyšľahať hustý sneh, žĺtka s cukrom vyšľahať do peny a následne všetky suroviny zľahka ručne spoločne premiešať a pridať prášok do pečiva.
Hotovú zmes pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch približne 15 minút. Nechajte vychladnúť a pripravte koláč alebo tortu podľa potreby.
Pri príprave domáceho pečiva a koláčov nikdy nemôžete očakávať, že budú také, ako tie z obchodu. Budú omnoho lepšie. Kto raz vyskúša ich čaro, zamiluje sa už navždy. Veď, kto by nemal rád vôňu čerstvo upečeného pečiva a praskanie čerstvej chrumkavej kôrky, hocikedy, kedy si zmyslí.
Aktualizované na 28.04.2024