Vianočný šalát: Ako si ho pripraviť krok za krokom?

Vianočný zemiakový šalát je typickou súčasťou štedrovečernej večere u nás na Slovensku už niekoľko desaťročí. Azda medzi nami nie je nikto, kto by si vedel predstaviť Vianoce práve bez šalátu! Existuje však niekoľko spôsobov, ako si ho doma zvykneme pripravovať. Aj v tomto prípade platí – koľko ľudí, toľko chutí.

Typický slovenský vianočný zemiakový šalát sa skladá prevažne z uvarených zemiakov, ku ktorým sa pridávajú najčastejšie kyslé uhorky, vajíčka uvarené natvrdo, mrkva, cibuľa a majonéza. Majonézu si mnohí z nás robia doma svoju vlastnú, avšak veľa ľudí používa tú kupovanú.

V niektorých rodinách sa pridáva aj zelený hrášok, jogurt či jemná saláma, ako aj ďalšie ingrediencie. Jednotlivé ingrediencie sa nakrájajú nadrobno alebo sa pretlačia cez špeciálne sitko na kocky a potom sa spoločne všetko premieša. Je vhodné šalát tiež osoliť, okoreniť alebo pridať aj zálievku.

Zistite, ako pripraviť tradičný majonézový zemiakový šalát. Alebo tento rok zvolíte niečo menej tradičné?

Aká je tradícia vianočného šalátu?

Zemiakový šalát s majonézou je v Čechách a na Slovensku tradičným štedrovečerným jedlom, táto tradícia však nie je až taká stará.

Recepty na štedrovečernú večeru s vyprážaným kaprom a zemiakovým šalátom s majonézou sa v českej tlači objavovali od 30. rokov 20. storočia, pričom o 10 rokov neskôr už bol zemiakový šalát považovaný za bežnú súčasť modernej štedrovečernej večere.

Vianočný šalát sa podáva za studena, zvyčajne s kaprom, rezňom alebo vínnou klobásou.

Odporúčame: Vianočné recepty: Jednohubky, nápoje i zdravšie verzie tradičných koláčov

Vianočný zemiakový šalát

Základnou ingredienciou vianočného zemiakového šalátu sú predovšetkým zemiaky. To, čo však zostáva jedinečnou prísadou typickou pre každú rodinu, býva predovšetkým:

  • majonéza,
  • biely jogurt,
  • kyslá smotana,
  • zeler,
  • jablká.

Vianočný šalát – ingrediencie

Množstvo jednotlivých ingrediencií na prípravu vianočného zemiakového šalátu záleží od toho, aké množstvo zemiakov si uvaríte. V závislosti od toho pridávajte ďalšie ingrediencie tak, aby jednotlivé chute vynikli a šalát bol zároveň aj pekne farebný.

Na prípravu vianočného šalátu budete potrebovať:

  • 2 kg zemiakov

  • 1 veľkú cibuľu
  • varenú alebo sterilizovanú mrkvu – 4 väčšie kusy
  • sterilizovaný hrášok – 1 plechovka
  • sterilizované uhorky – 5 až 6 väčších kusov
  • 6 vajec
  • 2 jablká
  • 2 polievkové lyžice horčice
  • šťava zo sterilizovaných uhoriek – podľa chuti
  • pohár majonézy – podľa chuti
  • kyslá smotana alebo biely jogurt – podľa chuti
  • soľ a korenie podľa chuti

Neprehliadnite: Grilážky: Tento TOP recept si zamilujete!

Recept na zemiakový šalát s majonézou

Správna príprava šalátu spočíva v tom, že si najskôr uvarte zemiaky v šupke. Nechajte ich vychladnúť, potom ich ošúpte, rozkrojte na polovice a pretlačte cez sitko.

Zemiaky potom osoľte, okoreňte a postupne pridávajte ďalšie ingrediencie:

  • na malé kocky nakrájanú cibuľu,
  • cez sitko pretlačené varené vajíčka,
  • na kocky nakrájanú varenú alebo sterilizovanú mrkvu,
  • celú plechovku sterilizovaného hrášku,
  • na kocky nakrájané sterilizované uhorky.

Všetko spolu dôkladne premiešajte a nechajte šalát chvíľku postáť, aby sa chute vzájomne prepojili.

Nakoniec pridajte horčicu a podľa chuti na malé kocky nakrájané jablko. Nevynechajte ani majonézu alebo kyslú smotanu, poprípade biely jogurt. Všetko poriadne premiešajte a čo je dôležité – nezabudnite šalát v procese prípravy aj ochutnávať!

Ak by sa vám šalát zdal hustý či hutný, môžete doň pridať trochu uhorkovej šťavy (sladkokyslý nálev). 

Šalát nechajte odležať ideálne cez noc, práve tak sa všetky chute dokonale spoja a váš šalát bude zaručene fantastický!

Odporúčame aj: Gaštanové jazýčky: TOP recept na obľúbenú vianočnú pochúťku!

zemiakový šalát s jogurtom a salámou

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Ďalšie recepty na vianočný šalát v netradičnej verzii:

Chcete tento rok nahradiť klasický zemiakový šalát niečím netypickým? Zabudnite na tradičný vianočný recept na majonézový šalát a skúste niektorý z nasledujúcich receptov. Čo tak skúsiť diétny zemiakový šalát bez majonézy alebo šalát zo zeleru?

Zemiakový šalát s jogurtom a salámou

Máte radšej netradičnejšie kombinácie chutí? Čo tak vyskúšať trošku odľahčenú verziu vianočného šalátu? Budete naň potrebovať:

  • salámu 
  • 4 stredné zemiaky
  • 1 väčšiu mrkvu
  • vajíčko
  • biely jogurt
  • kukuricu
  • hrášok
  • kapiu
  • kyslú uhorku (nemusí byť)
  • soľ, čierne korenie

A ako si tento šalát pripraviť? Úplne jednoducho! Stačí si uvariť zemiaky i vajíčka, všetko nakrájať a zmiešať. Celý postup nájdete v článku – Recept na odľahčený vianočný šalát: Pochutnáš si?.

Vianočný zelerový šalát

Ingrediencie:

  • 3 dl nakladaných uhoriek

  • 3 dl sterilizovanej mrkvy s hráškom v slanom náleve
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • štvrťka väčšieho zeleru
  • 4 natvrdo uvarené vajcia
  • majonéza (alebo jogurt)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • na dochutenie ešte horčica alebo citrón

Postup: Najskôr si cibuľu nakrájame na prúžky. Uhorky nakrájame na kolieska. Zmiešame, zalejeme horúcou vodou a chvíľku povaríme. Scedíme a dáme do misy. Pridáme scedenú mrkvu s hráškom a uvarený zeler. Môže byť nahrubo nastrúhaný alebo najemno nakrájaný (prípadne nakrájaný na kocky).

Osolíme, okoreníme a pridáme pokrájané vajcia, ako aj majonézu alebo jogurt. Premiešame a podľa chuti ešte pridáme trochu horčice alebo citrónovú šťavu.

Zemiakový diétny šalát

Ingrediencie:

  • 2 kg zemiakov

  • kyslé uhorky (asi 10 kúskov)
  • 2 PL horčice
  • 500 g zaváranej zmesi – hrášok, mrkva a kukurica
  • 300 g bieleho gréckeho jogurtu (0, 2 alebo 10 % tuku)
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľa
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Zemiaky uvaríme vo vode aj so šupkou. Taktiež si natvrdo varíme vajíčka. Cibuľu nakrájame najemno. Ak chceme zjemniť jej chuť, môžeme ju zaliať horúcou vodou a následne zliať. Keď sú zemiaky uvarené, necháme ich vychladnúť. Potom ich ošúpeme a pokrájame.

K zemiakov pridáme nakrájané vajíčka, cibuľu, nakrájané uhorky, ako aj sterilizovaný hrášok, mrkvu a kukuricu. Premiešame a pridáme jogurt, horčicu, soľ a korenie. Dobre premiešame. Podľa potreby ešte osolíme, okoreníme, pridáme horčicu. Pre kyslejšiu chuť pridáme trochu nálevu z uhoriek. 

Článok aktualizovaný 15.12.2023

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE