Grilážky: Tento TOP recept si zamilujete!

recept na domáce grilážky

Vianočné grilážky sú fantastické domáce karamelové tyčinky a zároveň je to aj jeden z najobľúbenejších druhov vianočných koláčikov na Slovensku. A práve preto sme sa pozreli na možnosti prípravy grilážok, aby sme vám nakoniec mohli ponúknuť ten najlepší recept!

Mnohí z nás si pripravujú grilážky iba na Vianoce. Sú totiž absolútnou kalorickou bombou, avšak ich chuť je jedinečná, nezameniteľná a absolútne neodolateľná! Vianoce sú navyše sviatkom pokoja, radosti a hojnosti, a preto si „prehrešky" vo forme sladkých vianočných koláčikov, zákuskov a vianočného pečiva doprajeme všetci veľmi radi.

Reklama

Najlepší recept na grilážky

Grilážky sú neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov na Slovensku. Tieto karamelové tyčinky s orechovou plnkou sú obľúbené nielen pre svoju lahodnú chuť, ale aj pre svoju nezameniteľnú textúru, ktorá si okamžite získa srdce každého sladkého labužníka. 

Ich príprava je síce o niečo náročnejšia, no výsledok stojí za to – sladká, jemná karamelová vrstva sa krásne snúbi s chrumkavou oblátkou a orechovou náplňou. Tento recept vám prináša tie najlepšie tipy, ako pripraviť grilážky, ktoré sa stanú neodolateľným hitom na vašom vianočnom stole. 

Ingrediencie na grilážky:

  • 250 g kryštálového alebo trstinového cukru
  • 250 g masla
  • 1 plechovku kondenzovaného sladeného mlieka - Salko
  • 150 g najemno mletých vlašských orechov + 150 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • štipku soli
  • tortové oblátky
Reklama

Vianočné karamelové grilážky – postup prípravy:

  1. Pripravte si hlboký hrniec, v ktorom si skaramelizujte všetok cukor.
  2. Po chvíľke, keď bude mať hnedú farbu, postupne (približne po štvrtine) pridávajte maslo a zakaždým zmes poriadne premiešajte. Dávajte pozor, pretože táto zmes bude peniť.
  3. Ak už bude primiešané všetko maslo, pridajte štipku soli a pridáme Salko, ktoré by malo mať izbovú teplotu.
  4. Všetko spolu povarte na miernom plameni zhruba 5 minút.
  5. Potom do zmesi vmiešajte mleté i posekané vlašské orechy a nechajte všetko chvíľku vychladnúť. 
  6. Na tortovú oblátku rovnomerne naneste polovicu pripravenej zmesi, prikryte to ďalšou tortovou oblátkou a jemne pritlačte. 
  7. Pridajte druhú časť zmesi a prikryte poslednou tortovou oblátkou. Poprípade si môžete vytvoriť väčšie množstvo grilážok s menším množstvom plnky.
  8. Veľmi dôležité je, aby ste tortové oblátky zaťažili, napríklad plechom, na ktorý môžete poukladať celé kilogramové balenie cukru a/alebo múky.
  9. Grilážky nechajte takto stuhnúť v chladničke, ideálne cez celú noc.

grilážové rezy
Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Grilážky – krájanie a servírovanie

Na druhý deň, keď budú grilážky poriadne vychladené, zúbkovaným nožom namočeným v horúcej vode najprv zrežte okraje a potom grilážky nakrájajte na úhľadné rezy. Zvykom je krájať ich na malé kocky alebo obdĺžniky.

Ak by sa vám ku grilážkam žiadala chuť čokolády, polovicu rezov môžete namočiť do rozpustenej čokolády. Kombináciou týchto dvoch druhov servírovania potešíte nielen vaše chuťové poháriky, ale aj oči, pretože ako sa hovorí – v prvom rade jedia oči.

Ako ďalšiu alternatívu môžete grilážky po nakrájaní ešte dozdobiť bielou alebo tmavou čokoládou. Stačí rozpustiť čokoládu a jemne pokvapkať rezané grilážky. Tento krok prinesie ďalší estetický efekt a zlepší chuť. Ak chcete, aby vaše grilážky pôsobili ešte luxusnejšie, podávajte ich spolu s čerstvým ovocím, ako sú maliny alebo jahody. Ovocie vyváži sladkosť karamelu a pridá grilážkam sviežosť.

Varianty pre tých, ktorí obľubujú zdravšie alternatívy

  • Použitie medu namiesto cukru: Pre tých, ktorí hľadajú menej kalorickú alternatívu, môžete skúsiť nahradiť časť cukru medom alebo javorovým sirupom. Tieto prísady dodajú grilážkam jemnú, prírodnú sladkosť.

  • Orechová alternatíva: Ak chcete vytvoriť grilážky, ktoré sú ešte bohatšie na živiny, môžete pridať aj chia semienka alebo tekvicové semienka do orechovej zmesi. Tieto semienka prinesú do receptu nový rozmer a zároveň obohatia grilážky o vlákninu a minerály.

Tipy na vylepšenie grilážok 

Pre ešte zaujímavejší chuťový zážitok môžete do karamelu pridať štipku škorice alebo vanilkového extraktu. Tieto prísady dodajú grilážkam jemný aromatický nádych, ktorý sa bude výborne hodiť k orechovej plnke. 

Ak nemáte vlašské orechy, môžete skúsiť aj iné druhy orechov, napríklad lieskové orechy alebo mandle. Tieto zmeny ešte viac obohatia chuť a textúru grilážok. 

Ak máte radi grilážky s menej tvrdou karamelovou vrstvou, nechajte ich chladnúť len 2-3 hodiny, aby zostali mäkšie. Naopak, ak máte radi tvrdšie, chladte ich dlhšie.

Skladovanie a trvanlivosť 

Ak máte doma veľa grilážok, najlepšie je skladovať ich v uzavretej nádobe alebo v plastovom vrecku na chladnom mieste, aby ostali čerstvé. Ak ich chcete uchovať dlhšie, môžete ich uložiť aj do mrazničky. Grilážky majú najlepšiu chuť a konzistenciu do 2 týždňov po príprave. Po tomto období môžu začať strácať svoju čerstvosť, aj keď stále budú chutné.

Reklama

Karamelová dokonalosť na váš vianočný stôl

Vianočné grilážky sú skutočným zázrakom vianočného pečenia – ich jedinečná karamelová chuť, orechová náplň a chrumkavá oblátka sú presne tým, čo počas sviatkov potrebujeme. Aj keď ich príprava vyžaduje trochu času a trpezlivosti, výsledok rozhodne stojí za to. 

Tieto sladké tyčinky si získa srdce každého, kto si ich ochutná. Pridajte ich na svoj vianočný stôl, podávajte s čerstvým ovocím alebo s čokoládovou polevou a užívajte si krásne chvíle s rodinou a priateľmi pri týchto lahodných sladkostiach. S každým kúskom si užijete nielen skvelú chuť, ale aj vianočnú pohodu a radosť z pečenia!

Aktualizovaný článok: 16.12.2025

5/5 - 4 hlasov
Prihláste sa pod svojím účtom, aby ste mohli jednoducho komentovať články, zapájať sa do súťaží a hlasovať.
Ak ešte nemáte vytvorený účet, neváhajte a zaregistrujte sa – získate tak plný prístup k interaktívnym funkciám webu.

0 komentárov

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE