Vianočné grilážky sú fantastické domáce karamelové tyčinky a zároveň je to aj jeden z najobľúbenejších druhov vianočných koláčikov na Slovensku. A práve preto sme sa pozreli na možnosti prípravy grilážok, aby sme vám nakoniec mohli ponúknuť ten najlepší recept!
Mnohí z nás si pripravujú grilážky iba na Vianoce. Sú totiž absolútnou kalorickou bombou, avšak ich chuť je jedinečná, nezameniteľná a absolútne neodolateľná!
Vianoce sú navyše sviatkom pokoja, radosti a hojnosti, a preto si „prehrešky" vo forme sladkých vianočných koláčikov, zákuskov a vianočného pečiva doprajeme všetci veľmi radi.
Najlepší recept na grilážky - čo budete na ich prípravu potrebovať?
Na prípravu klasických a tradičných grilážok si pripravte:
- 250 g kryštálového alebo trstinového cukru
- 250 g masla
- 1 plechovku kondenzovaného sladeného mlieka - Salko
- 150 g najemno mletých vlašských orechov + 150 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
- štipku soli
- tortové oblátky
Vianočné karamelové grilážky - postup na ich prípravu
- Pripravte si hlboký hrniec, v ktorom si skaramelizujte všetok cukor.
- Po chvíľke, keď bude mať hnedú farbu, postupne (približne po štvrtine) pridávajte maslo a zakaždým zmes poriadne premiešajte. Dávajte pozor, pretože táto zmes bude peniť.
- Ak už bude primiešané všetko maslo, pridajte štipku soli a pridáme Salko, ktoré by malo mať izbovú teplotu.
- Všetko spolu povarte na miernom plameni zhruba 5 minút.
- Potom do zmesi vmiešajte mleté i posekané vlašské orechy a nechajte všetko chvíľku vychladnúť.
Tip pre vás: Vianočný šalát: Ako si ho pripraviť krok za krokom?
Pravé grilážky ako karamelové oblátky - nanášanie na tortové oblátky
Na tortovú oblátku rovnomerne naneste polovicu pripravenej zmesi, prikryte to ďalšou tortovou oblátkou a jemne pritlačte. Pridajte druhú časť zmesi a prikryte poslednou tortovou oblátkou. Poprípade si môžete vytvoriť väčšie množstvo grilážok s menším množstvom plnky.
Veľmi dôležité je, aby ste tortové oblátky zaťažili, napríklad plechom, na ktorý môžete poukladať celé kilogramové balenie cukru a/alebo múky.
Grilážky nechajte takto stuhnúť v chladničke, ideálne cez celú noc.
Neprehliadnite: Hor sa do vianočného pečenia! Týchto 7 receptov na zdravé vianočné pečivo si zamilujete
Grilážky - krájanie a servírovanie
Na druhý deň, keď budú grilážky poriadne vychladené, zúbkovaným nožom namočeným v horúcej vode najprv zrežte okraje a potom grilážky nakrájajte na úhľadné rezy. Zvykom je krájať ich na malé kocky alebo obdĺžniky.
Ak by sa vám ku grilážkam žiadala chuť čokolády, polovicu rezov môžete namočiť do rozpustenej čokolády. Kombináciou týchto dvoch druhov servírovania potešíte nielen vaše chuťové poháriky, ale aj oči, pretože ako sa hovorí – v prvom rade jedia oči.
Odporúčame aj: TOP inšpirácie na zdravé recepty z lososa: Vychutnajte si ho netradične!
Aktualizované na 18.12.2023