Vianočné pečivo sa vám pomaly už stratilo zo špajze a vy uvažujete nad tým, čo sladkého pripraviť na Silvestra a novoročné sviatky? Určite padne vhod nejaký chutný zákusok. Ak chcete skúsiť niečo nové a obzeráte sa po nových receptoch, na internete ich nájdete skutočne neúrekom. Preferujete niečo čokoládové, alebo napríklad kávové či kokosové, prípadne vanilkové alebo ovocné? Nuž, záleží len na vašich preferenciách a tom, čo najviac ocenia vaši stravníci.
Ak máte radi zákusky a koláčiky z gaštanového pyré, máme pre vás skvelý tip. Táto gaštanová roláda je hotová raz-dva. Mohlo by sa zdať, že rolády sú ťažké na prípravu, no verte, že s touto to zvládne aj úplný začiatočník. Stačí na ňu len pár ingrediencií a pol hodinka času. Pohostiť ňou môžete novoročných návštevníkov a pokojne si ju vychutnajte len tak vy sami, napríklad ku kávičke. Hor sa do pečenia!
Odporúčame: Kapustnica na 3 skvelé spôsoby – hubová, mäsová alebo aj s údeným tofu
Zdroj: Depositphotos
Suroviny na cesto:
- 5 vajec
- 5 PL špaldovej polohrubej múky
- 5 PL trstinového cukru
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 ČL kakaa (alebo karobu)
- trochu mlieka
+ na potretie džem (brusnicový, ríbezľový, malinový)
Suroviny na gaštanovú plnku:
- 250 g mrazeného gaštanového pyré
- 200 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 3 ČL stužovača šľahačky
+ na ozdobu mleté orechy alebo čokoláda na varenie
Postup prípravy gaštanovej rolády
Ako prvé si upečieme piškótu. Na tú budeme potrebovať tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Žĺtky si zase vyšľaháme s cukrom a pridáme aj citrónovú šťavu. Múku preosejeme a pridáme do vyšľahaných žĺtkov. Následne do zmesi pridáme kakao rozmiešané v troche mlieka. Kuchynskou metličkou všetko dobre premiešame a nakoniec zľahka vmiešame aj vyšľahané bielky.
Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 8 až 10 minút. Upečenú piškótu položíme na čistú utierku, stiahneme papier na pečenie a ešte teplú ju opatrne stočíme. Zrolovanú ju necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Rozmrazené gaštanové pyré rozpučíme v miske vidličkou. Šľaháme a postupne prilievane smotanu so stužovačom. Vyšľaháme tuhý hladký krém.
Vychladnutú piškótu rozvinieme a natrieme ju vybraným obľúbeným džemom. Následne navrstvíme aj gaštanovú plnku a cesto pevne stočíme do rolády. Tú môžeme následne ozdobiť podľa chuti a fantázie. Potrieť ju možno napríklad trochou gaštanovej plnky, ktorú sme si odložili. Následne môžeme posypať aj mletými orechmi – vlašskými, pistáciami, plátkami mandlí. Roládu tiež možno poliať čokoládovou polevou. Hotovú roládu dáme stuhnúť do chladničky a pred podávaním ju nakrájame. Dobrú chuť!