Vianočné pečivo sa vám pomaly už stratilo zo špajze a vy uvažujete nad tým, čo sladkého pripraviť na Silvestra a novoročné sviatky? Určite padne vhod nejaký chutný zákusok. Ak chcete skúsiť niečo nové a obzeráte sa po nových receptoch, na internete ich nájdete skutočne neúrekom. Preferujete niečo čokoládové, alebo napríklad kávové či kokosové, prípadne vanilkové alebo ovocné? Nuž, záleží len na vašich preferenciách a tom, čo najviac ocenia vaši stravníci.
Ak máte radi zákusky a koláčiky z gaštanového pyré, máme pre vás skvelý tip. Táto gaštanová roláda je hotová raz-dva. Mohlo by sa zdať, že rolády sú ťažké na prípravu, no verte, že s touto to zvládne aj úplný začiatočník. Stačí na ňu len pár ingrediencií a pol hodinka času. Pohostiť ňou môžete novoročných návštevníkov a pokojne si ju vychutnajte len tak vy sami, napríklad ku kávičke. Hor sa do pečenia!
Recept na gaštanovú roládu zo špaldovej múky
Táto gaštanová roláda je ideálnym dezertom na Silvestra aj prvé dni nového roka, keď máte chuť na niečo sladké, no nechcete tráviť hodiny v kuchyni. Kombinácia jemnej piškóty zo špaldovej múky a krémovej gaštanovej plnky pôsobí slávnostne, pritom je chuťovo vyvážená a nie zbytočne ťažká.
Roláda sa dobre krája, pekne vyzerá na stole a vďaka gaštanom má mierne nostalgický, zimný charakter, ktorý sa k tomuto obdobiu dokonale hodí. Navyše ide o dezert, ktorý sa dá pripraviť aj deň vopred, čo z neho robí praktickú voľbu na sviatočné pohostenie.
Suroviny na cesto:
- 5 vajec
- 5 PL špaldovej polohrubej múky
- 5 PL trstinového cukru
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 ČL kakaa (alebo karobu)
- trochu mlieka
+ na potretie džem (brusnicový, ríbezľový, malinový)
Suroviny na gaštanovú plnku:
- 250 g mrazeného gaštanového pyré
- 200 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 3 ČL stužovača šľahačky
+ na ozdobu mleté orechy alebo čokoláda na varenie
DepositphotosPostup prípravy gaštanovej rolády
- Ako prvé si upečieme piškótu. Na tú budeme potrebovať tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Žĺtky si zase vyšľaháme s cukrom a pridáme aj citrónovú šťavu. Múku preosejeme a pridáme do vyšľahaných žĺtkov.
- Následne do zmesi pridáme kakao rozmiešané v troche mlieka. Kuchynskou metličkou všetko dobre premiešame a nakoniec zľahka vmiešame aj vyšľahané bielky.
- Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 8 až 10 minút. Upečenú piškótu položíme na čistú utierku, stiahneme papier na pečenie a ešte teplú ju opatrne stočíme. Zrolovanú ju necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku.
- Rozmrazené gaštanové pyré rozpučíme v miske vidličkou. Šľaháme a postupne prilievane smotanu so stužovačom. Vyšľaháme tuhý hladký krém.
- Vychladnutú piškótu rozvinieme a natrieme ju vybraným obľúbeným džemom. Následne navrstvíme aj gaštanovú plnku a cesto pevne stočíme do rolády. Tú môžeme následne ozdobiť podľa chuti a fantázie. Potrieť ju možno napríklad trochou gaštanovej plnky, ktorú sme si odložili.
- Následne môžeme posypať aj mletými orechmi – vlašskými, pistáciami, plátkami mandlí. Roládu tiež možno poliať čokoládovou polevou. Hotovú roládu dáme stuhnúť do chladničky a pred podávaním ju nakrájame. Dobrú chuť!
Obmeny receptu podľa chuti
Gaštanová roláda je veľmi vďačný dezert, ktorý si môžete jednoducho prispôsobiť podľa nálady, sezóny alebo preferencií hostí. Ak máte radi výraznejšie chute, časť gaštanového pyré môžete doplniť roztopenou horkou čokoládou alebo lyžicou kvalitného kakaa, čím vznikne intenzívnejšia čokoládovo-gaštanová plnka. Jemnejšiu a krémovejšiu verziu dosiahnete pridaním mascarpone alebo jemného tvarohu, ktorý roláde dodá ľahkosť a menej sladký charakter.
Zaujímavou obmenou je aj práca s arómami. Do plnky môžete pridať kvapku rumu, amaretta alebo vanilkového extraktu, ktoré zvýraznia chuť gaštanov a dodajú dezertu sviatočný nádych. Ak chcete roládu odľahčiť, zvoľte ovocnejší džem – výborne funguje višňový, marhuľový či pomarančový, ktoré vyvážia sýtosť gaštanového pyré a dodajú dezertu sviežosť.
Ako roládu servírovať
Gaštanová roláda vynikne najlepšie, keď ju necháte pred krájaním dobre vychladiť. Plnka tak spevnie a jednotlivé plátky budú pôsobiť čisto a elegantne. Na silvestrovský či novoročný stôl ju odporúčame krájať na tenšie rezy, ktoré nepôsobia ťažko a lákajú ochutnať aj ďalší kúsok. Plátky môžete ukladať mierne šikmo na podnos, čím dezert získa dynamickejší vzhľad.
Servírovanie môžete doladiť jednoduchými detailmi – jemným posypaním práškovým cukrom, hoblinkami čokolády alebo nasekanými orechmi. Ak chcete pôsobiť slávnostnejšie, pridajte pár čerstvých malín, ríbezlí alebo lístok mäty, ktoré dodajú kontrast farieb. Roláda sa výborne hodí ku káve, cappuccinu aj k poháru dezertného vína či likéru.
Sladká bodka sviatočných dní
Gaštanová roláda je presne tým typom zákusku, ktorý spája jednoduchosť s efektom. Nepotrebuje komplikované techniky ani dlhé prípravy, no výsledok pôsobí sviatočne, domácky a zároveň elegantne. Práve v období Silvestra a novoročných návštev je takým dezertom, ktorý dokáže potešiť bez stresu a zbytočného zhonu.
Či už ju pripravíte ako sladké pohostenie pre hostí alebo ako malú radosť pre seba a rodinu, vždy vytvorí príjemnú atmosféru. Je dôkazom, že aj z pár dostupných surovín môže vzniknúť dezert, ktorý sa spája so zimou, pohodou a chuťou spomaliť. A presne o tom sviatočné dni majú byť.
Aktualizovaný článok: 23.12.2025
0 komentárov