Gaštanové jazýčky: TOP recept na obľúbenú vianočnú pochúťku!

Máte radi jedlé gaštany? V tomto prípade tento dezert isto zbožňujete! Gaštanové jazýčky sú jednou z najobľúbenejších pochúťok na vianočnom stole v mnohých slovenských rodinách. Patríte k nim aj vy? Vianočný čas sa nezadržateľne blíži, s čím sa spájajú aj vianočné prípravy, vianočná výzdoba a vianočné dekorácie, ale predovšetkým aj vianočné pečenie!

Práve v týchto dňoch nie je nič krajšie, ako keď celý dom rozvoniava vôňou vianočného pečiva rôznych druhov. Nepečené vianočné dobroty, klasické vianočné suché pečivo, medovníky, krémové zákusky, vianočné torty a k tomu napríklad aj vianočný punč. Čo viac si priať?

Poďte sa spolu s nami pustiť do prípravy maškrty, akou sú gaštanové jazýčky!

Ingrediencie na nepečené gaštanové jazýčky

Na gaštanové jazýčky budete potrebovať:

  • 400 g hlbokozmrazeného kvalitného gaštanového pyré

  • 100 g masla
  • 50 g kryštálového alebo trstinového cukru
  • vanilkový / vanilínový cukor
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 20 ml tmavého rumu

Poleva:

  • 300 g horkej čokolády

  • 100 g masla

Na krém budete potrebovať:

  • 1 šľahačková smotana (250 ml)

  • 250 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru (podľa chuti)

Odporúčame: Pečené gaštany: TOP tipy, ako ich pripraviť v rúre, na grile i ohni!

TOP recept na gaštanové jazýčky

Gaštanové jazýčky sú nepečenou pochúťkou, preto vám ich príprava nezaberie príliš veľa času a starostí. Ako na to?

  • Najskôr si rozmixujte gaštanové pyré spolu s maslom.
  • Do rozmiešanej zmesi pridajte oba cukry a orechy.
  • Ak to bude verzia koláčikov pre dospelých, tak pridajte aj rum.
  • Z takto pripraveného cesta vypracujte jazýčky a nechajte ich stuhnúť v mrazničke aspoň jednu hodinku, aby sa s nimi dalo ľahšie pracovať.
  • Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu s maslom.
  • Gaštanové jazýčky obaľte v čokoládovej poleve a preložte ich na plech alebo tanier vystlaný papierom na pečenie, aby ste doma nemali z prípravy zbytočný neporiadok, a nechajte stuhnúť v chladničke.
  • Nakoniec si pripravte krém – smotanu, mascarpone a cukor (podľa chuti) vyšľahajte dotuha.
  • Krém naneste na stuhnuté gaštanové jazýčky a ozdobte podľa vášho vkusu.

Zachladené gaštanové jazýčky na vianočnom stole krásne vyniknú najmä vtedy, ak ich bude zdobiť nielen krém, ale napríklad aj pečené lúpané gaštany či nadrobno nasekané oriešky. Prajeme vám dobrú chuť!

Čo tak si pripraviť domáce gaštanové pyré?

Recept nájdete v tomto článku: Fantastické recepty z gaštanov

 

TIP: Skúste aj gaštanové jazýčky s brusnicami a bielou čokoládou

Ingrediencie:

  • 250 g gaštanového pyré

  • 50 g masla
  • 60 g mletých orechov
  • dlhé piškóty (asi 40 g)
  • 40 g brusníc
  • rum
  • 2 ČL práškového cukru
  • štipka soli
  • 80 g smotany na šľahanie
  • 100 g bielej čokolády

Postup: Ako prvé si brusnice pokrájame a zalejeme rumom. Piškóty pomelieme. V miske zmiešame gaštanové pyré, brusnice bez rumu, maslo, piškóty a mleté orechy. Zo zmesi vypracujeme hutné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke postáť cez noc (alebo aspoň pár hodín).

Následne zo zmesi tvarujeme jazýčky, ktoré necháme zachladiť. Bielu čokoládu zmiešame v miske s cukrom a soľou a zalejme horúcou smotanou. Premiešame a počkáme, kým sa rozpustí. Vymiešame hladkú polevu. Vychladnuté jazýčky namáčame do polevy a odložíme do chladu. 

Článok aktualizovaný 19.12.2023

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE