Prečo pridať sušené figy do jedálnička? Ich benefity pre telo vás prekvapia

Rozmanitosť nášho jedálnička je často limitovaná našimi chuťami. Niektorí zjedia, až na pár výnimiek, takmer všetko, iní dokážu byť poriadne vyberaví a nad každou druhou potravinou, takpovediac, ohrnú nos. Platí však, že náš jedálniček by mal byť podľa možností čo najpestrejší, aby nášmu telu nechýbali žiadne živiny, ktorých zdrojom sú práve potraviny. 

Ako ste na tom napríklad so sušenými figami? Mnohí sušené ovocie vo všeobecnosti veľmi obľubujú, iným nie je dvakrát pochuti.

 Sušené figy sa ale oplatí z času na čas pridať na tanier. Aké sú ich účinky, ako ich správne skladovať? A aké je použitie sušených fíg?

Odkiaľ sa vzali figy?

Figy predstavujú plody figovníka obyčajného, latinsky Ficus carica. Ide o väčší opadavý ker alebo menší strom, ktorý pochádza zo Stredného východu a západnej Ázie. Postupne sa zdomácnil v oblasti od západného Stredozemia po severovýchodnú Indiu.

V súčasnosti sú figovníky ako okrasné rastliny aj ovocné stromy pestované po celom svete v teplejších oblastiach. Ide o veľmi starú kultúrnu rastlinu, ktorá sa pestuje pre sladké a šťavnaté plody v tvare hrušky. 

Figovníky majú zložené plody, respektíve súplodia, konkrétne súplodia typu sykónium. Ide o dužinatú banku obsahujúcu na vnútornej stene svojej dutiny najskôr veľa kvetov, potom veľa plodov. Sykónium má malý otvor na špičke, cez ktorý sa ku kvetom dostávajú opeľovače.

V teplejších oblastiach dozrievajú figy aj viackrát ročne. Mávajú zelenú farbu, ktorá sa počas dozrievania mení na žltkastú, fialovú alebo červenkastú. Nezrelé plody sú dráždivé až jedovaté. 

Odporúčame: ​Bolesť žlčníka – čo môže byť príčinou a ako problém odstrániť?

Čo obsahujú sušené figy?

Čerstvé sladučké figy sú z vyše 80 % tvorené vodou. U sušených fíg sa objem vody podstatne líši. Voda v procese sušenia v plodoch klesá pod približne 20 až 15 %. Naopak sa zvyšuje podiel cukrov, podobne ako aj pri sušení iných ovocných plodov. Sušené figy môže tvoriť z 50 až 75 % práve cukor. Preto sa pri ich konzumácii odporúča sledovať skonzumované množstvo. 

  • V sušených figách ďalej nájdeme okolo 4 g bielkovín a 10 g vlákniny na stogramovú porciu.
  • Obsah tukov je minimálny.
  • Ukrývajú aj vitamíny a minerálne látky, hlavne vitamín K, vitamín C aj viaceré vitamíny skupiny B (riboflavín, tiamín, niacín), taktiež vápnik, železo, draslík, horčík či zinok aj meď.
  • Energetická hodnota predstavuje okolo 260 kalórií na stogramovú porciu. 

Aké majú sušené figy účinky?

Sušené figy sú oproti tým čerstvým podstatne kalorickejšie a obsahujú väčšie množstvo cukrov. To však vôbec neznamená, že by neboli zdraviu prospešné. V optimálnom množstve sú vítanou súčasťou pestrého jedálnička. Aj sušená forma fíg obsahuje cenné živiny, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu.

Sušené figy, ako dobrý zdroj cukrov, predstavujú zároveň výborný rýchly zdroj energie. Pár kúskov sušených plodov telu rýchlo doplní potrebnú energiu. 

Keďže sa v nich ukrýva vláknina, predstavujú sušené figy pomocníka aj pre trávenie. Pôsobia ako jemné prírodné preháňadlo, preto sa po nich oplatí siahnuť napríklad aj pri problémoch so zápchou. Zjemnia stolicu a uľahčia jej vyprázdňovanie. Pozor, nezapíjajte ich vodou, pretože laxatívne účinky môžu byť o to výraznejšie a dostaviť sa môžu hnačky. 

Ďalšie priaznivé účinky sušených fíg:

  • sú ľahko stráviteľné, 

  • majú priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi,
  • pozitívne vplývajú na hladinu cholesterolu v krvi,
  • podporujú zdravie srdca, 
  • uľahčujú vykašliavanie a tlmia bolesť v krku (povarené v mlieku s medom),
  • majú protirakovinové pôsobenie (najmä proti rakovine čriev alebo prsníka), 
  • podporujú krvotvorbu,
  • pôsobia antidepresívne.

Skladovanie sušených fíg

Sušené figy nájdeme v obchodoch celoročne. Kým čerstvé figy podliehajú rýchlej skaze a je ich potrebné čo najskôr skonzumovať, sušené figy pri správnom uskladnení vydržia aj celé mesiace.

Nesprávne uskladnenie sušených fíg zvyšuje riziko tvorby plesní, ktoré produkujú nebezpečné toxíny, preto ich vždy skladujte na suchom a chladnom mieste, a to najlepšie dobre uzatvorené v nádobke. Biely povlak na sušených figách nie je problém, ide len o vykryštalizovaný cukor. 

Ako sušené figy použiť?

Sušené figy sú dobrou desiatou alebo olovrantom a razom zaženú aj chuť na sladké. Ideálne je dopriať si 4 až 5 kúskov. Nakrájať si ich tiež môžete do jogurtov, ovsených kaší či ovocných šalátov.

Miesto však nájdu aj v mnohých receptoch, napríklad pri pečení múčnikov, tvorbe nepečených dezertov, aj pri príprave sladkastých omáčok k mäsu. Ak neviete, ako so sušenými figami naložiť, skúste niektorý z nasledujúcich receptov. 

Odporúčame: ​Papaya a jej TOP 8 benefitov pre zdravie: Prečo si ju dopriať?

Recept na figové guľky

Ingrediencie:

  • 500 g sušených fíg

  • šťava z 1 pomaranča
  • 50 ml rumu
  • 250 g vlašských orechov (alebo mandlí)
  • jemný sušený kokos na obalenie

Postup: Sušené figy pomelieme na mäsovom mlynčeku na najmenších dierkach. Následne k hmote pridáme ostatné suroviny, teda pomarančovú šťavu, rum a pomleté orechy. Zo zmesi tvoríme malé guľôčky o veľkosti menšieho vlašského orecha. Guľôčky následne obalíme v kokose. Na obalenie však možno použiť aj mleté orechy, napríklad pistácie. Hotové figové guľky môžeme uložiť do malých papierových košíčkov. 

Recept na plnené figové koláčiky

Ingrediencie na cesto:

  • 1,5 šálky hladkej múky

  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 150 g zmäknutého masla
  • 2/3 šálky trstinového alebo kokosového cukru
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • nastrúhaná kôra z jedného pomaranča

Ingrediencie na plnku:

  • 450 g sušených fíg

  • 1/2 šálky vody

Postup: Mixérom vyšľaháme cukor s maslom do nadýchanej peny. Pridáme vajce, vanilkový cukor, soľ a pomarančovú kôru. Dôkladne premiešame. Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom a vmiešame do vyšľahanej zmesi.

Následne vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočívať cez noc v chlade (alebo aspoň 2 hodiny). Figy si pokrájame na malé kocky, dáme do hrnca a zalejeme vodou. Povaríme, kým figy nevstrebú všetku vodu.

Cesto vyberieme z chladu a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na užší obdĺžnik so šírkou asi 12 cm. Do stredu cesta nanesieme figovú plnku do hrúbky asi 2 až 3 cm a okraje obdĺžnika preložíme do stredu. Navlhčenými prstami cesto spojíme.

Vznikne nám valček plnený figami. Spoj otočíme smerom nadol. Pečieme asi 20 minút pri teplote 160 °C. Koláč ešte teplý nakrájame na 3 až 4 cm široké kúsky a dáme ich do igelitového vrecúška. Vďaka tomu koláčiky zmäknú. Po vychladnutí ich vyberieme z vrecúška. 

Recept na raw figový koláč bez lepku

Ingrediencie: 

  • 200 g sušených fíg

  • 50 g kokosovej alebo mandľovej múky
  • 35 g kokosového oleja
  • 15 g strúhaného kokosu
  • 2 PL kokosového cukru
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup: Figy namočíme do vlažnej vody a necháme ich odležať aspoň 8 hodín. Následne ich najemno rozmixujeme na pyré. Do figového pyré pridáme všetky ostatné ingrediencie. Vzniknuté cesto bude vlhkejšie, no celistvé.

Preložíme ho do menšej formy s papierom na pečenie a uhladíme. Následne odložíme do chladničky na hodinu. Potom môžeme koláč pokrájať na menšie kúsky a podávať. Skladujeme ho vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. 

Recept na jablkový chlieb so sušenými mandľami

Ingrediencie:

  • 2,5 šálky špaldovej polohrubej múky

  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 2 KL mletej škorice
  • 1/2 KL mletého zázvoru
  • 1/4 KL mletého muškátového orieška
  • 2 vajcia
  • 1 šálka nastrúhaného jablka
  • 1 dl oleja
  • sušené figy (asi 10 kúskov)
  • olej a múka na vysypanie formy

Postup: Do misky dáme múku, sódu bikarbónu, škoricu, zázvor aj muškátový oriešok a premiešame. V druhej vyšľaháme vajcia s olejom. Ošúpané a nakrájané jablká pomixujeme na hladkú kašu, ktorú pridáme k vajíčkam.

Následne do tejto zmesi postupne prisypeme múku. Miešame a vytvoríme hustejšie cesto. Nakoniec primiešame na kúsky nakrájané sušené figy, ktoré sme nechali zmäknúť v teplej vode. Formu na chlebík vymastíme a vysypeme a nalejeme do nej cesto. Pečieme 35 minút pri teplote 180 °C. 

Článok aktualizovaný 21.12.2023

1 komentár
Alena Kmecová

Alena Kmecová

22.12.2023 19:45

Mam rada sušené figy, mame na chalupe vlastný figovnik ,ale naše plody nie su tak aromatické ako tie zo zahraničia. Nesušíme ich práve kvôli tomu, ako ste spomínali, lebo majú veľa vody a rýchlo sa kazia. Robím z nich džem, experimentujem buď pridávam šťavu z pomaranča, citróna fajn je napríklad s vanilkovou arómou, lebo sama o sebe nemá naša odroda výraznú chuť a veľa rozdavame. Skutočne na dobre vyprázdňovanie je topka.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE