Vianočné recepty sú neoddeliteľnou súčasťou príprav na najkrajšie sviatky v roku - Vianoce. Mnohé rodiny majú svoje tradičné recepty na vianočné pečivo, ktoré sa u nich posúvajú z generácie na generáciu, a bez ktorých si nevedia Vianoce a vianočnú vôňu pri pečení a všetkých prípravách predstaviť.
Inšpirujte sa našimi tipmi na tradičné i netradičné pochúťky! Pretože recepty nie sú iba o medovníkoch či zlepovaných koliečkach, ale na Vianoce si môžete pripraviť napríklad aj vianočný punč, vianočné jednohubky alebo zdravšie verzie tradičných receptov, ktoré nepochybne patria ku každým Vianociam.
Práve v týchto dňoch je už ten pravý čas na to, aby sme sa pripravili na príchod Vianoc aj v kuchyni. Môžete si zamiesiť cesto na medovníky či pripraviť cesto na pečenie suchého vianočného pečiva. A čo tak príprava domáceho vianočného punču? S našimi radami to nebude žiadny problém!
Vianočné koláče a zdravé vianočné recepty
Bez tradičných vianočných koláčikov a suchého vianočného pečiva si už pravdepodobne nikto z nás najkrajšie sviatky v roku už ani nevie predstaviť. Staršie generácie boli zvyknuté nešetriť cukrom a klasickou múkou, pričom tieto koláčiky sa tak stali naozajstnými kalorickými bombami.
Keďže ale v dnešnej dobe sa životný štýl mení - mnohí z nás majú sedavé zamestnanie a pravidelný pohyb a fyzická aktivita už nie je samozrejmou súčasťou našich životov, snažíme sa tak nahrádzať najmä biely cukor inými, ale rovnako chutnými variantami.
- Najjednoduchším krokom je znížiť množstvo cukru v receptoch a biely cukor nahradiť trstinovým alebo kokosovým cukrom.
- Pokiaľ sa rozhodnete aj pre zmenu múky, tú tradičnú pšeničnú vymeňte jednoducho za ražnú.
- Taktiež si môžete pripraviť aj domácu marmeládu či džem, aby ste presne vedeli, čo doň dáte. Vyhnete sa tak presladeným verziám kupovanej marmelády, ktorá obsahuje veľké množstvo cukru a umelých farbív.
Netradičné vianočné pečivo
S Vianocami sa spája aj úžasná vôňa pri vypekaní vianočných dobrôt. Poznáte ale aj "netradičné" vianočné recepty, ktorých prípravu zvládnete hravo (aj bez pečenia)? Ak nie, máme pre vás zopár tipov!
Vegánske marokánky
- 100 g trstinového alebo kokosového cukru
- 150 ml vriacej vody, lyžica studenej vody
- 50 g ovsených vločiek
- 100 g kúskov pistácií, kešu orieškov, sušeného ovocia
- pomarančová kôra
Cukor nasypte do kastróla, pridajte lyžicu studenej vody a cukor nechajte na miernom ohni rozpustiť, až kým nevznikne karamel. Ten musí byť bez hrudiek a kryštálov a svojou konzistenciou by mal pripomínať hustejší sirup. Do takto pripraveného karamelu vlejte 150 ml vriacej vody, pridajte nasekané vločky a za stáleho miešania varte približne 5 minút.
Z vločiek a karamelu vznikne hustá kaša, do ktorej pridajte všetky ingrediencie a poriadne premiešajte. Nakoniec lyžičkou vytvarujte marokánky, uložte na plech a v rúre pečte približne 10 minút pri 180 °C.
Nugátovo-avokádové kocky
- 350 g mandľovej alebo ražnej múky
- 5 - 6 lyžíc ďatlového sirupu
- 1 lyžica kokosového oleja
- vanilka / vanilkový extrakt
- 2 avokáda
- 250 g nugátovej čokolády
- 30 g nasekaných lieskových orieškov
Z mandľovej múky + ďatlového sirupu + kokosového oleja + vanilky vytvorte cesto (bude sa trošku lepiť) a vtlačte ho do pripravenej formy na pečenie - vystlanej papierom na pečenie.
Avokáda rozpoľte, zbavte kôstky a lyžicou vydlabte zelenú dužinu. Nugátovú čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli, pridajte ju k avokádu a spoločne ich rozmixujte do hladkej, ale hustej peny. Primiešajte aj nasekané lieskové oriešky. Hotovú penu nalejte na korpus, podľa vášho vkusu ozdobte a dajte stuhnúť do chladničky.
Po stuhnutí rozkrájajte hotové rezy na malé kocky a výborná, zdravá a netradičná pochúťka je hotová!
Neprehliadnite: TOP inšpirácie na zdravé recepty z lososa: Vychutnajte si ho netradične!
Zdroj: Depositphotos
Vianočný punč
Počas prípravy domáceho vianočného punču budeme mať doma nádhernú a podmanivú vôňu Vianoc. Tá vznikne dokonalým spojením tých správnych ingrediencií a korenín. Domáci vianočný punč je hotová lahôdka, ktorá nás nielen zahreje, ale aj pohladí po duši.
Základom tradičného vianočného punču je červené víno a rum. Jemnejšie verzie sa líšia v ďalších prísadách, pričom nezabudnime ani na našich najmenších a doprajme im vianočný nealkoholický punč pre deti.
- fľaša červeného vína
- 2 vrecúška čierneho čaju
- 1 liter vody
- 3 dcl rumu
- jablko, pomaranč, hruška
- 2 ks badyán
- 8 ks klinčekov
- 1 celá škorica
- citrónový cukor + vanilkový cukor
- 2 polievkové lyžice medu
Postup prípravy tradičného vianočného punču:
2 vrecká čierneho čaju zalejeme 4 dcl vriacej vody a necháme lúhovať 2-3 minúty. Víno, rum, pomarančovú šťavu, pripravený čaj a aj zvyšnú vodu nalejeme do hrnca, pridáme všetky koreniny a cukor.
Punč zahrievame na miernom hrnci a medzitým si pokrájame všetko ovocie na menšie kocky, ktoré tiež pridáme do punču. Všetko spolu varíme približne 15 minút a nakoniec dosladíme medom podľa vašej chuti.
Neprehliadnite: Kúzlo zimnej kávy: 3 recepty, ktoré premenia váš obľúbený horúci nápoj na slávnostnú pochúťku!
Zdroj: Depositphotos
Pečenie na Vianoce - ako si pripraviť tradičné linecké koláčiky?
My gazdinky poznáme mnohé recepty na vianočné koláče, avšak iba z niektorých z nich sa stanú klasické vianočné recepty, pre ktoré sa v našej rodine stane typická vôňa vianočného pečiva.
Medzi tradičné vianočné pečivo patrí napríklad:
- obľúbená vianočná štóla,
- vianočné perníčky,
- vianočné šišky,
- linecké pečivo,
- rumové guľôčky,
- vianočné oplátky,
- vanilkové rohlíky,
- tradičné vianočné cukrovinky a podobne.
Dnes sme si preto pre vás pripravili TOP recept na tradičné linecké koláčiky! Ako na to?
Ingrediencie na linecké pečivo:
- 250 g hladkej múky
- 200 g masla (mäkkého)
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- lyžičku vanilkového extraktu alebo trochu citrónovej kôry (podľa chuti)
- marmeládu podľa vlastného výberu na plnenie
- cukor na posypanie
Postup prípravy lineckých koláčikov:
- V miske rukami zmiešajte múku s práškovým cukrom. Pridajte mäkké maslo a miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespájajú dohromady a vytvoria krehké cesto.
- Pridajte žĺtky a vanilkový extrakt/citrónovú kôru a znova premiešajte, kým sa všetko spojí a vytvorí sa jednotné cesto. Ak je cesto príliš suché, môžete pridať lyžičku mlieka.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho v chladničke oddychovať aspoň 30 minút.
- Počas tohto času si predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si plech na pečenie s papierom na pečenie.
- Vyvaľkajte cesto na cca pol centimetra hrúbky a pomocou vykrajovatiek vytvorte tvar koláčikov. Polovicu lineckých koláčikov nechajte bez otvoru, na polovicu vytvorte otvor na plnenie marmeládou.
- Položte koláčiky na pripravený plech na pečenie a pečte ich vo vyhriatej rúre približne 10-12 minút, alebo kým sa okraje začnú mierne zlatiť.
- Nechajte koláčiky vychladnúť na plechu na pečenie. Po vychladnutí môžete otvorené koláčiky posypať práškovým cukrom a plnené koláčiky naplniť marmeládou a posypať cukrom.
Tradičné linecké koláčiky sú hotové a pripravené na servírovanie. Dobrú chuť!
Tip pre vás: Grilážky: Tento TOP recept si zamilujete!
Skvelý vianočný zemiakový šalát - ako na to?
Vianočný čas sa pravdepodobne u nikoho z nás nezaobíde bez tradičného vianočného šalátu. Sviatočná večera je súčasťou vianočnej tradície a k nej patrí vynikajúci šťavnatý vianočný zemiakový šalát. Ako na jeho prípravu?
Ingrediencie na vianočný zemiakový šalát:
- 1 kg zemiaky
- 2 veľké jablká
- 1 veľká cibuľu
- 250 g kyslé uhorky
- 200 g majonézy
- 2 lyžice horčice
- 2 lyžice sladkej smotany
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy tradičného vianočného šalátu:
- Zemiaky uvaríme vo vode s trochou soli, až kým nie sú mäkké. Potom ich necháme vychladnúť a ošúpeme ich.
- Nasekáme zemiaky na menšie kocky a dáme ich do veľkej misy.
- Jablká olúpeme a nasekáme ich na rovnaké kocky ako zemiaky. Pridáme ich do misy so zemiakmi.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame ju na malé kocky. Pridáme ju do misy.
- Kyslé uhorky nakrájame na kocky a pridáme ich do zvyšných ingrediencií.
- Do misy pridáme majonézu, horčicu a sladkú smotanu. Premiešame všetky ingrediencie, aby sa dobre prepojili.
- Ochutíme šalát soľou a korením podľa chuti. Prípadne môžeme pridať viac majonézy alebo horčice, ak chceme intenzívnejší chute.
- Necháme šalát v chladničke aspoň niekoľko hodín (najlepšie cez noc) vychladiť, aby sa všetky chute spojili.
Zaujme vás: Kapustnica na 4 skvelé spôsoby – hubová, mäsová, rybacia aj s údeným tofu
Vianočné jednohubky
Príprava jednohubiek na Vianoce môže byť veľmi zábavná! Zapojte do ich príprav aj deti, pretože jednohubky nemusia byť vždy iba slané. Skúste vystriedať ich klasickú verziu s klobáskou, syrom a olivami za niečo iné! Domáce slané pečivo či chutná nátierka z domácich surovín môže byť skvelým základom na chutný snack.
Popustite uzdu svojej fantázií a prekvapte seba i svojich hostí sladkou verziou jednohubiek! Domáca marmeláda, čokoláda z horúceho kúpeľa so smotanou a kúsky vášho obľúbeného ovocia nepochybne vyčarujú úsmev na tvári malým i veľkým.
Odporúčame aj: Najlepší perníkový koláč v zdravšej verzii – pochutná si celá rodina
Aktualizované na 20.12.2023