Cheesecake patrí v súčasnosti medzi najobľúbenejšie dezerty a pochádza pravdepodobne zo Starovekého Grécka. Pravý a originálny cheesecake tvoria dve vrstvy, a to krusta z rozdrobených sušienok a tvarohová vrstva.
V počiatkoch bol cheesecake iba pečeným dezertom, v súčasnej dobe však existuje aj jeho nepečený variant. Cheesecake je možné pripraviť podľa pôvodnej receptúry, teda čisto tvarohový, alebo aj v rôznych príchutiach, ktoré bývajú obohatené aj o tretiu vrstvu – ovocie, čokoládu či oriešky.
Máte radi cheesecake?
Cheesecake, ako už názov napovedá, je vynikajúci a chutný koláčik, kde hlavnú úlohu zohráva syr alebo tvaroh. Každý správny cheesecake má svoj sušienkový základ a bohatú krémovú vrstvu. Na vrch sa často pridáva ovocie, čokoláda, karamel či oriešky – či už pre chuť, alebo ako ozdoba.
Existuje však niekoľko druhov cheesecakov, ktoré sa líšia najmä spôsobom prípravy a použitými surovinami:
- Pečený cheesecake – klasická verzia, kde sa krémová vrstva pečie v rúre; je hutnejší a bohatší.
- Nepečený cheesecake – pripravuje sa za studena, bez pečenia; býva ľahší a sviežejší, často so želatínou.
- New York cheesecake – ikonická verzia s jemnou, hustou textúrou a smotanovým základom, pečie sa vo vodnom kúpeli.
- Tvarohový cheesecake – obľúbený v strednej Európe, kde sa namiesto smotanového syra používa tvaroh.
- Vegánsky cheesecake – bez mliečnych produktov, z rastlinných surovín ako kešu oriešky, tofu či kokosový krém.
Každý si tak môže nájsť svoju obľúbenú verziu podľa chuti aj preferencií. Ktorý máte najradšej vy? Skúste nasledujúce recepty!
Depositphotos1. Recept na nepečený cheesecake
Rýchly, osviežujúci a jednoducho úžasný! Taký je náš nepečený cheesecake. Skúste ho obohatiť napríklad poriadnou dávkou ovocia a vášmu koláčiku zaručene nikto neodolá.
Ingrediencie:
- 160 g maslových sušienok
- 70 g masla
- 250 ml roztlačeného drobného ovocia (napríklad červené a biele ríbezle, čučoriedky, maliny, černice)
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 120 – 150 g trstinového cukru
- 370 g jemného plnotučného tvarohu
Postup na prípravu nepečeného cheesecakeu: Šľahačkovú smotanu vyšľahajte a odložte do chladničky. Sušienky rozdrvte alebo najemno rozmixujte a zmiešajte ich s rozpusteným maslom. Tortovú odopínateľnú formu vysteľte papierom na pečenie a na dno rovnomerne prstami natlačte nepečený sušienkový korpus a dajte ho stuhnúť do chladničky.
Vymiešajte tvaroh s cukrom a vmiešajte doň roztlačené ovocie. Nakoniec pridajte do tuha ušľahanú šľahačku a touto hotovou zmesou naplňte tortovú formu a odložte ju do chladničky stuhnúť. Vrch koláčika ozdobte čerstvým ovocím a lístkami mäty.
2. Recept na cheesecake s mascarpone
Cheesecake s mascarpone je zárukou kvality, na ktorej si pochutí nielen vaša rodina, ale aj (ne)čakaná návšteva. Hotový koláčik je najlepšie ale nechať čo najdlhšie schladiť. Ideálne je pripraviť ho večer, nechať cez noc v chladničke a na druhý deň podávať.
Ingrediencie:
- 300 g maslové keksy
- 150 g šľahačkovej smotany
- 150 g čokolády
- 500 g mascarpone
- 70 g masla
- 160 g kinder čokoládky (podľa chuti)
Postup na prípravu cheesecakeu s mascarpone: Keksy rozdrvte na malé kúsky a zmiešajte ich s rozpusteným maslom. Tortovú formu si vysteľte papierom na pečenie a natlačte do nej prstami pripravený korpus.
Potom si pripravte plnku – mascarpone si zmiešajte s rozpustenými kinder čokoládkami a naneste ju na pripravený korpus. Odložte do chladničky, aby zmes stuhla. Smotanu na šľahanie vyšľahajte do šľahačky a naneste ju na stuhnutý cheesecake. Hotový cheesecake je najlepšie nechať schladiť čo najdlhšie.
3. Recept na kokosový cheesecake s ananásom
Tento cheesecake vás prenesie rovno na pláž! Sladký kokos a svieži ananás tvoria dokonalú kombináciu, ktorú si zamilujete po prvom súste. Dezert je ideálny na letné dni – osviežujúci, exotický a neuveriteľne chutný.
Ingrediencie na korpus:
- 200 g sušienok (napr. maslové alebo kokosové)
- 80 g roztopeného masla
Na plnku:
- 400 g mascarpone
- 200 ml kokosového mlieka
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 100 g strúhaného kokosu
- 150 g práškového cukru
- 1 balenie želatíny alebo stužovača šľahačky
Na vrchnú vrstvu:
- 200 g nasekaného alebo rozmixovaného ananásu (čerstvý alebo z konzervy, scedený)
- 1 lyžica cukru (voliteľne)
- 1 lyžička škrobu alebo želatíny na zahustenie
Postup na prípravu kokosového cheesecakeu: Sušienky rozdrvte najemno a zmiešajte ich s roztopeným maslom. Zmes natlačte prstami na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Odložte do chladničky, aby korpus stuhol.
Medzitým si vyšľahajte šľahačku a v miske vymiešajte mascarpone s cukrom, kokosovým mliekom a strúhaným kokosom. Do tejto zmesi zľahka vmiešajte vyšľahanú smotanu a na záver aj pripravenú želatínu podľa návodu. Plnku naneste na korpus a nechajte aspoň 3–4 hodiny chladiť, ideálne cez noc.
Ananás krátko povarte s trochou cukru a škrobom alebo želatínou, aby vytvoril jemný ovocný topping. Nechajte vychladnúť a rozotrite na stuhnutý koláč. Ozdobiť môžete kokosovými lupienkami alebo lístkami mäty.
Depositphotos4. Recept na tvarohový cheesecake
Tvarohový cheesecake je dokonalou klasikou tohto druhu dezertu, preto je aj jeho príprava možno oveľa jednoduchšia, ako by ste si mysleli!
Ingrediencie:
- 200 g maslových sušienok
- 100 g zmäknutého masla
- 750 g plnotučného tvarohu
- 250 g kyslej smotany
- 2 vanilkové cukry
- 50 g kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- 2 lyžice hladkej múky
- jahody a lístky čerstvej mäty (podľa chuti)
Postup na prípravu tvarohového cheesecakeu: Maslové sušienky zomeľte najemno (alebo nasekajte) a zmiešajte ich so zmäknutým maslom. Sušienkový základ rovnomerne natlačte prstami na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Tento sušienkový korpus dajte zapiecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Predpečený korpus potom ale nechajte vychladnúť.
Medzitým pri nízkych otáčkach (alebo ručne) vymiešajte dohladka tvaroh s kyslou smotanou, vanilkovým a kryštálovým cukrom. Potom za stáleho miešania pridajte postupne vajíčka a múku. Krém vylejte na vychladnutý predpečený korpus a následne cheesecake pečte 50 minút v rúre vyhriatej na 170 °C.
Po dopečení vypnite rúru, otvorte jej dvierka a ešte približne 20 – 30 minút nechajte cheesecake v rúre. Potom ho dajte stuhnúť do chladničky minimálne na 3 hodiny, v ideálnom prípade cez noc. Na stuhnutý cheesecake poukladajte kúsky čerstvých jahôd a lístky čerstvej mäty.
5. Recept a ovocný cheesecake
Ste fanúšikom rýchleho a veľmi jednoduchého pečenia? Tak v tom prípade sa nechajte inšpirovať týmto našim receptom na ovocný cheesecake!
Ingrediencie:
- 240 g sušienok
- 120 g roztopeného masla
- 500 g mascarpone alebo jemného plnotučného tvarohu
- 5 PL medu (môžete použiť aj iné sladidlo, ako napríklad trstinový cukor)
- vanilkový cukor
- 3 vajíčka (bielky a žĺtky oddelene)
- 2 polievkové lyžice vanilkového pudingu (alebo kukuričného škrobu)
- veľa ovocia na ozdobu – podľa vašej chuti
Postup na prípravu ovocného cheesecakeu: V miske zmiešajte rozdrvené sušienky s roztopeným maslom. Zmes natlačte prstami do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Vložte do predhriatej rúry a dajte piecť na 15 minút pri 170 °C. Medzitým si pripravíme lahodný krém.
V ďalšej miske rozmiešajte mascarpone (alebo jemný tvaroh), pridajte med (či cukor) a všetko spolu dobre premiešajte. Pridajte postupne ešte žĺtky, vanilkový cukor a vanilkový puding a miešajte, kým sa všetko pekne nespojí. Na záver jemne a po lyžiciach vmiešajte pripravený sneh z bielkov. Takto pripravený krém vylejte na upečený a vychladnutý sušienkový korpus.
Cheesecake vložte do rúry a pečte približne 50 minút pri 150 °C. Na dno rúry môžete dať plech s vodou – vďaka tomu cheesecake na vrchu nepopraská a bude krásne vláčny. Cheesecake pečte prvých 30 minút s vodou (teda s plechom naplneným do tretiny/polovice vodou položeným na dne rúry), následne plech s vodou vytiahnite a pečte ďalších 20 minút. Koláčik počas pečenia krásne povyrastie a navrchu jemne zhnedne.
Dopečený je vtedy, keď sa okraje jemne oddelia od formy, stred ale stále zostane roztrasený ako želatína. Hotový cheesecake vytiahnite z rúry a nechajte vychladnúť. Potom bohato ozdobte čerstvým ovocím a mätou a dajte zachladiť.
Depositphotos6. Recept na čokoládový cheesecake
Aj vy milujete čokoládu a najradšej by ste ju použili do prípravy každého dezertu? Tak v tom prípade je čokoládový cheesecake určený priamo pre vás!
Ingrediencie:
- 240 g maslových sušienok
- 80 g rozpusteného masla
- 4 polievkové lyžice kakaa
- 500 g jemného tvarohu
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 300 g tmavej čokolády
Postup na prípravu čokoládového cheesecakeu: Najemno rozdrvené sušienky zmiešajte s rozpusteným maslom a kakaom. Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie. Natlačte do nej pripravenú korpusovú zmes a dajte ju aspoň na 20 minút stuhnúť do chladničky.
Medzitým si pripravte tvarohovo-čokoládovú plnku. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, tvaroh vymiešajte so smotanou (smotanu nešľahajte, ale prilejeme ju tekutú). Rozpustenú čokoládu nechajte vychladiť, aby bola vlažná a potom ju zapracujte do tvarohového krému. Plnku dajte na pripravený korpus a opäť dajte stuhnúť do chladničky. Dozdobte napríklad šľahačkou alebo plátkami mandlí či orieškami. Prajeme vám dobrú chuť!
7. Recept na cheesecake s lieskovcami a nugátom
Kombinácia jemného krému, chrumkavých lieskovcov a lahodného nugátu robí z tohto cheesecakeu dezert, ktorému sa ťažko odoláva. Je ideálny na slávnostné príležitosti, ale aj ako sladká odmena k popoludňajšej káve.
Ingrediencie na korpus:
- 250 g kakaových sušienok
- 80 g rozpusteného masla
Na plnku:
- 500 g mascarpone
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 150 g nugátu alebo lieskovoorieškovej nátierky (napr. Nutella)
- 100 g práškového cukru
- 1 balenie želatíny alebo stužovača šľahačky
- Hrsť nasekaných opražených lieskovcov
Na ozdobu:
- Čokoládová poleva
- Celé alebo sekané lieskovce
- Strúhaná čokoláda alebo karamelová ozdoba (voliteľne)
Postup na prípravu cheesecakeu s nugátom a lieskovcami: Sušienky rozdrvte najemno a premiešajte s roztopeným maslom. Vytvorenú zmes natlačte na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dajte stuhnúť do chladničky.
Mascarpone vymiešajte s cukrom a nugátom, aby vznikol hladký krém. Šľahačku vyšľahajte dotuha a zľahka ju vmiešajte do nugátovej zmesi. Pridajte želatínu pripravenú podľa návodu a nakoniec aj nasekané opražené lieskovce. Zmes rozotrite na stuhnutý korpus a nechajte cheesecake chladiť minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc.
Pred podávaním polejte čokoládovou polevou a dozdobte ďalšími lieskovcami alebo strúhanou čokoládou. Výsledok? Dezert, ktorý očarí každého milovníka sladkého!
Nechajte sa inšpirovať aj ďalšími receptami na cheesecake od KAMzaKRASOU.sk:
- Japonský cheesecake
- Čokoládovo čokoládový cheesecake
- Strakatý cheesecake
- Čučoriedkový cheesecake
- Raffaello cheesecake
- Nepečený tekvicový cheesecake
- Avokádový cheesecake
- Čokoládový Cheesecake
Aktualizovaný článok: 01.04.2025