7 receptov na vegánske vianočné pečivo – vegan linecké koláčiky, medovníčky aj crinkles

Vianočné menu neodmysliteľne dopĺňajú aj rôzne chutné koláčiky, na ktorých si obvykle pochutnávame už celý december. Kedy sa púšťate do vianočného pečenia? Niektorí začínajú skoro, pričom hrozí, že do Vianoc toho veľa nezostane, iní nechávajú vypekanie na poslednú chvíľu. 

A aké druhy pečiva najčastejšie pripravujete vo vašej domácnosti? Nedáte dopustiť na klasickejšie pečivo, ako sú linecké koláčiky alebo medovníčky? Alebo skúšate vždy nejaké iné, prípadne máte najradšej vianočné pečivo od babičiek a vôbec nezáleží na tom, o aký druh ide? Nuž, Vianoce sa už skutočne blížia, preto je čas vytiahnuť zo špajze múku a zapnúť rúru. 

Ak hľadáte vegánske recepty, máme tu pre vás niekoľko inšpirácií. Či už sami dodržujete výhradne rastlinnú stravu, alebo máte nejakého vegána v rodine, určite sa vám tieto recepty na vegánske koláčiky a vianočné dezerty bez mlieka či vajec budú hodiť. Pripravíte klasiku, akou sú linecké kolieska, známe a obľúbené crinkles alebo nepečené vegánske pečivo? Poďme na to!

TOP vianočné recepty na vegan vianočné pečivo:

• ​Vegánske plnené medovníčky

Ingrediencie:

  • 120 g rastlinného masla

  • 2 PL psyllia (alebo mletých ľanových semien)

  • 120 ml vody
  • 500 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 2 PL perníkového korenia
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 2 PL kakaa
  • štipka soli
  • 75 g agávového sirupu (alebo datľového)
  • 1 pohár hustého lekváru
  • rum + práškový cukor

Postup: Psyllium zmiešame s vodou a necháme napučať, aby nám vznikol hustý gél. Rastlinný tuk necháme zmäknúť. V miske zmiešame múku, cukor, perníkové korenie, jedlú sódu, soľ a kakao. Pridáme maslo a zapracujeme ho do sypkej zmesi. Potom pridáme psyllium s vodou, tekuté sladidlo a vypracujeme nelepivé cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme na noc do chladničky.

Potom cesto rozdelíme na štyri časti. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 až 3 mm. Vykrojíme väčšie tvary, napríklad srdiečka. Do stredu cesta dáme trochu lekváru, okraje potrieme vodou a prikryjeme druhým srdiečkom. Okraje ešte popritláčame. Naplnené medovníky dáme na plech s papierom na pečenie.

Pečieme 6 až 7 minút pri teplote 200 °C. Trochu ochladnuté medovníčky rýchlo namočíme do rumu a obalíme v práškovom cukre. Potom ich necháme úplne vychladnúť. 

Pozri aj: ​Orechové koláče na jesenné dni: Skvelé recepty pre každého!

• ​Vegánske linecké vianočné pečivo

Ingrediencie:

  • 50 g javorového sirupu

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g rastlinného masla (margarín)
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g studenej vody
  • na dokončenie džem a práškový cukor

Ako pripraviť linecké cesto: Rastlinný tuk narežeme na menšie kúsky. Pridáme k nemu múku a premiešame. Maslo v múke dobre rozmrvíme, vzniknúť by mala vlhká mrvenička. Potom pridáme javorový sirup a práškový cukor. Premiešame. Do cesta tiež pridáme vodu a opäť premiešame a vymiesime.

Teraz by cesto malo mať už hladkú konzistenciu a malo by sa od stien misky odliepať. Cesto necháme v chladničke odpočívať asi 1 hodinu. Potom cesto rozdelíme na dve polovice a rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Vykrajujeme kolieska alebo rôzne iné tvary.

Vegánske linecké koláčiky ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme 10 minút pri teplote 175 °C. Vychladnuté koláčiky natierame džemom a zlepujeme. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.

• ​Vegan vanilkové rožteky

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky

  • trošku prášku do pečiva
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g rastlinného tuku (margarín)
  • 75 g vegánskej smotany
  • 1 KL vanilkovej pasty
  • na ozdobenie práškový a vanilkový cukor

Postup: Múku zmiešame s kypriacim práškom, mandľami, cukrom a vanilkovým cukrom. Potom pridáme margarín, smotanu, vanilkovú pastu a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke odpočívať asi 30 minút.

Potom z cesta vytvarujeme valček s hrúbkou asi 3 cm. Z neho sa následne odkrajujeme kúsky hrubé asi 1 cm a z nich tvarujeme rožteky. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút. Po upečení ešte horúce rožteky obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

• ​Fit vianočné zázvorníky

Ingrediencie:

  • 1 šálka mandlí

  • 2 ČL čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 2 PL cukru z kokosových kvetov, (alebo trstinového cukru)
  • 3 PL roztopeného kokosového oleja
  • 1 ČL škorice
  • 1/2 ČL prášku do pečiva (z vínneho kameňa)
  • 1/4 ČL jedlej sódy
  • 1/4 ČL muškátového orieška
  • 1/8 ČL mletých klinčekov

Postup: Mandle zomelieme na múku. K mandliam pridáme ostatné suroviny okrem kokosového oleja. Premiešame a následne pridáme rozpustený koksový olej. Vymiešame cesto. Z cesta odoberáme po kúskoch cesto, tvarujeme guličky, ktoré sploštíme a vytvoríme tak keksíky. Pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút a vianočné keksy sú hotové. 

Odporúčame: ​Recepty s pomelom – zdravé pomelo v 9 fantastických pochúťkach!

• ​Vegan čokoládové crinkles

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky

  • 270 g kryštálového cukru
  • 90 g holandského kakaa
  • 2,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL mletej vanilky
  • 80 g nakrájanej horkej čokolády (bez mlieka)
  • 100 g oleja
  • 195 g jablkového pyré
  • na obaľovanie práškový a kryštálový cukor

Postup: V miske zmiešame múku, cukor, kakao, prášok do pečiva, soľ, vanilku a kúsky čokolády. Premiešame. Do druhej misky dáme jablkové pyré a olej. Zmiešame. Túto zmes vlejeme do sypkých surovín a dobre premiešame. Vypracujeme hladké a dobre tvarovateľné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na dve hodiny.

Z cesta následne odoberáme a tvarujeme guličky. Tie najskôr obalíme v kryštálovom cukre, ktorý do guličiek zatlačíme. Potom ich obalíme aj v práškovom cukre. Ukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút.

• ​Vegánske šuhajdy

Ingrediencie:

  • 250 g horkej čokolády (bez mlieka)

  • 1 ČL kokosového oleja
  • 1 šálka vlašských orechov
  • 125 g margarínu
  • 4 PL trstinového cukru
  • papierové košíčky

Postup: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a pridáme kokosový olej. Rozpustenú čokoládu dáme v malom množstve na spodok aj steny košíčkov. Dáme na chvíľu do chladničky. Medzitým si nasekáme orechy a zamiešame s rozpustným margarínom a cukrom. Zmes naplníme do košíčkov a vrch ešte zalejeme čokoládou. Dáme stuhnúť do chladu.

• ​Vegan kokosové guľky

Ingrediencie:

  • 300 g rastlinnej smotany (alebo kokosového mlieka)

  • 150 g vegan bielej čokolády
  • štipka soli
  • 100 g rastlinného masla
  • 240 g kokosového salka
  • 250 g strúhaného kokosu
  • cca 40 mandlí (lúpaných)
  • vegan tortové oplátky

Postup: V menšom hrnci si zohrejeme smotanu (nemusí variť) a potom do nej priame bielu čokoládu, ktorú necháme rozpustiť. Pridáme štipku soli. Hotový krém dáme vychladiť. Medzitým si v miske zmiešame rastlinné maslo, salko, strúhaný kokos. Mandle opečieme na suchej panvici.

Následne môžeme začať tvoriť guličky. Odoberieme si z kokosovej zmesi a vytvarujeme placky. Do stredu dáme mandľu a vytvoríme guľku. Potom guľky namáčame do krému z bielej čokolády a obaľujeme v namletých tortových oplátkach a mletom kokose. Hotové guľky uskladníme v chladničke. 

1 komentár

Soňa Krátka

Soňa Krátka

14.12.2023 08:31

Rada vyskusam aj nieco nove

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE