Poznáte quinou? Reč je o mrlíku čílskom, starej kultúrnej plodine pôvodom z pohorí Ánd v Peru, Bolívii a Čile. Quinou dnes môžeme zaradiť k tým najzdravším a najvýživnejším potravinám, ktoré môžeme pridať do svojho jedálnička. U nás je však táto plodina v mnohých prípadoch len veľmi málo známa, čo je veľká škoda. Qiunoa vyniká najmä obsahom bielkovín. Môže obsahovať až cez 15 g proteínov na 100 g porciu. Jedinečná je však najmä tým, že ako jeden z mála rastlinných zdrojov obsahuje všetky neesenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nevie vyprodukovať.
Quinoa ďalej obsahuje zložené sacharidy, vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín E, mangán, horčík, draslík a ďalšie minerálne látky a stopové prvky. Táto potravina má priaznivý vplyv na trávenie, hladinu krvného tlaku a dobre zasýti. Ako ju však konzumovať? Jej obrovskou výhodou je, že je všestranná. Pripravovať ju možno na slano aj na sladko. Podávať ju môžeme ako prílohu, súčasť zeleninového šalátu, aj ako sladkú raňajkovú kašu s ovocím. A ak máte chuť na sladkú maškrtu, ktorá nie je úplne nezdravá, pokojne si z quinoy pripravte aj výživný čokoládový koláč. Ako na to?
Odporúčame: Recept na banana bread – zdravá pochúťka bez bielej múky a cukru
Budeme potrebovať:
- 2 hrnčeky uvarenej quinoy
- 4 vajcia
- 1/3 hrnčeka mlieka (klasického alebo rastlinného)
- 3/4 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
- 1 a 1/4 hrnčeka trstinového cukru (alebo iného sladidla)
- 1,5 ČL vanilkového extraktu
- 2 PL kakaa
- 1/2 hrnčeka nasekanej horkej čokolády
- 1/2 hrnčeka nasekaných orechov
- 1,5 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL jedlej sódy
- štipku soli
Postup prípravy:
- Quinou uvaríme podľa návodu na obale a necháme ju vychladnúť. Pridáme k nej kokosový olej, vajcia, mlieko, vanilkový extrakt a vymiešame dohladka.
- V druhej miske si zamiešame cukor s kakaom, jedlou sódou, kypriacim práškom a soľou.
- Obe zmesi zmiešame dohromady, pridáme nasekanú horkú čokoládu aj orechy. Dôkladne vymiešame.
- Hotové cesto nalejeme do tortovej formy. Formu môžeme vyložiť papierom na pečenie, alebo ju vymastíme kokosovým olejom a vysypeme strúhaným kokosom, poprípade celozrnnou múkou.
- Koláč pečieme pri teplote 180 °C asi 40 až 50 minút. Po ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!
TIP: Podľa chuti môžeme upečený koláč poliať rozpustenou horkou čokoládou a posypať orechmi, strúhaným kokosom alebo dozdobiť čerstvým bobuľovým ovocím.