Hoci by sme sa pre udržiavanie si dobrého zdravia mali stravovať predovšetkým čo najzdravšie, rozhodne nie je nič zlé na tom, ak si z času na čas pochutnáme prakticky na čomkoľvek, či už máme slabosť pre sladké dobroty alebo smažené pokrmy. Dôležité je predsa mať i zdravý vzťah k jedlu a nevyčítať si, ak si občas niečo doprajeme. Ak však človek práve ráta všetky prijaté kalórie, napríklad z dôvodu cielenej redukcie váhy, zvyčajne dvakrát zváži, čo si nakoniec naloží na tanier.
Pripravte si: Biela tekvica – 5 jednoduchých receptov na rýchle a chutné jedlá
Pri varení však veľakrát stačí, ak zapojíme trochu fantázie, vďaka čomu vieme i obľúbené pokrmy pripraviť v zdravšej verzii. Ide to napríklad i s pizzou, ktorou by pohrdol len málokto. Zdravšiu verziu pizze je možné pripraviť rôznymi spôsobmi. Niektorí napríklad pripravujú celozrnné cesto na pizzu, vďaka čomu je hotový pokrm bohatší na živiny oproti klasickej pizzi z bielej múky. Tí, ktorí do svojho jedálnička zaraďujú viac nízkosacharidových pokrmov, zase s obľubou pripravujú cesto z rôznych druhov zeleniny. Skúšali ste napríklad už karfiolovú pizzu? Možno vás jej chuť veľmi milo prekvapí.
Podobne to platí v prípade brokolicovej pizze. Brokolica je skvelá zdravá zelenina plná živín, s ktorou sa dá v kuchyni, takpovediac, čarovať. Ak obľubujete pizzu, ale práve si na ňu radšej necháte zájsť chuť, vyskúšajte jej zdravšiu verziu. Brokolicové cesto na pizzu je hotové raz-dva a je len na vás, čím ho obložíte. Skúsite tento recept na zdravú pizzu tiež?
Odporúčame: Zdravý, chutný a hneď hotový: Vychutnajte si zelerový šalát 3x inak!
Shutterstock®Pizza s brokolicou – ingrediencie:
- 1 brokolica
- 250 g mozzarelly
- 3 vajcia
- soľ a mleté čierne korenie
- malý paradajkový pretlak
- 1 strúčik cesnaku
- sušená bazalka
- na oblohu podľa chuti šunka, kukurica, syr, šampiňóny, olivy a podobne
Recept na zdravú brokolicovú pizzu – postup prípravy:
- Pripravíme si cesto na brokolicovú pizzu. Ako prvé si brokolicu umyjeme, rozdelíme na menšie hlavičky a chvíľu povaríme vo vode do zmäknutia, cca 10 minút.
- Zmäknutú brokolicu nastrúhame alebo nasekáme v sekáčiku. Následne z nej poriadne vytlačíme všetku šťavu, napríklad pomocou čistej utierky.
- K brokolici pridáme nastrúhanú mozzarellu, vajíčka, soľ (cca 1/2 ČL) a čierne korenie (cca 1/4 ČL).
- Vymiešame a hotové cesto nalejeme na plech na pizzu, prípadne do inej okrúhlej formy (napr. silikónovej).
- Brokolicové cesto pečieme dozlatista pri teplote 200 °C asi 10 až 15 minút.
- Medzitým si v malom hrnci zmiešame pretlak, pridáme sušenú bazalku, pretlačený strúčik cesnaku, prípadne podľa chuti i trochu dosladíme a krátko povaríme.
- Upečené brokolicové cesto potrieme pripravenou omáčkou, posypeme nastrúhaným syrom a obložíme obľúbenými ingredienciami.
- Vrátime späť do rúry na ďalších 8 až 10 minút a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Odporúčame: Nízkosacharidové zeleninové lasagne: S baklažánom ich budete milovať!
Tip redakcie – rýchla brokolicová polievka
Z chutnej a zdravej brokolice sa toho dá, samozrejme, pripraviť omnoho viac. Ak s vďačnosťou privítate každý dobrý recept na jednoduchý, rýchlo hotový, ale zato aj chutný a výživný pokrm, máme pre vás ešte jednu inšpiráciu. Z vitamínmi nabitej brokolice sa dá raz-dva uvariť i chutná a sýta krémová polievka. Pripraviť si ju môžete podľa nášho videoreceptu vyššie. Dobrú chuť!
Ďalšie brokolicové recepty:
- Zapekaná brokolica, brokolicové rizoto a iné recepty
- Brokolicové placky s cícerom
- Brokolicovo-batatové fašírky
- Brokolicové fašírky
- Fit brokolicová polievka bez smotany
- Krémová brokolicová polievka
- Brokolicový šalát s quinoou
- Brokolicový šalát s granátovým jablkom
- Brokolicový burger
Aktualizovaný článok: 05.10.2024