Paradajky sú skutočne perfektnou potravinou, ktorú sa oplatí jesť hoc aj každý deň. Ak ich obľubujete, neváhajte a doprajte si ich pravidelne. Sú zdrojom mnohých dôležitých živín, vitamínov, minerálov, antioxidantov. Oplatí sa ich pritom jesť surové aj tepelne spracované.
Tie surové patria totiž medzi skvelé zdroje vitamínu C, z tepelne upravených rajčín zase naše telo získa veľké množstvo cenného lykopénu. Lykopén predstavuje rastlinné farbivo, no čo je dôležitejšie, ide o silný antioxidant s protirakovinovými účinkami. Paradajky sa okrem toho oplatí konzumovať i preto, lebo podporujú zdravie pokožky a vďaka vláknine tiež prispievajú k pravidelnému vyprázdňovaniu.
Tieto chutné plody si stačí len tak nakrájať k omelete či pečivu s nátierkou, tiež sú priam nevyhnutnou súčasťou mnohých čerstvých šalátov. No rovnako sa po nich oplatí siahať aj pri varení a pečení. Paradajky je možné pridávať do rôznych pokrmov, napríklad i zapekaných jedál či omáčok. Zabudnúť však nemôžeme ani na paradajkovú polievku, ktorá nie je na Slovensku ničím nezvyčajným.
Polievka z paradajok – ako na jej prípravu?
Pripravovaná je snáď v každej domácnosti. Mnohé gazdinky však na jej prípravu používajú pretlak či pasírované paradajky, respektíve passatu. Ako pripravujete paradajkovú polievku vy? Ak ste ju ešte neskúšali variť z čerstvých paradajok, rozhodne to musíte napraviť. Jej chuti sa totižto nič nevyrovná.
Chuť pečených paradajok v polievke je nezameniteľná, a to o to viac, ak sa pridá cesnak, cibuľa a olivový olej a prípadne na záverečné dochutenie aj mozzarella či parmezán a bazalka. Zvoľte ale krásne aromatické paradajky, ktoré sú čerstvé a dobre dozreté pre plnú chuť.
Ako sa teda pripravuje paradajková polievka z pečených paradajok? Nejde o nič náročné ani zdĺhavé, práve naopak! Krémovú polievku z pečených paradajok si môžete pripraviť podľa receptu nižšie, nebudete ľutovať.
Tip na výživný obed: Čo tak skúsiť paradajky plnené mletým mäsom?
Krémová polievka z pečených paradajok a cesnaku – ingrediencie:
- cca 1 kg paradajok
- 1 väčšia cibuľa (môže byť aj veľká červená cibuľa)
- 1 hlávka cesnaku
- 0,5 l vývaru (napr. zeleninového)
- kvalitný olivový olej
- soľ, čierne korenie
Paradajková polievka z pečených paradajok – postup prípravy:
- Pripravíme si plech, paradajky umyjeme. Zvoliť môžeme rôzne druhy, veľké mäsité, oválne aj väčšie cherry paradajky.
- Rozkrojíme ich na polovičky, tie drobné môžeme ponechať i celé. Následne ich rozmiestníme na plech.
- Cibuľu očistíme a rozrežeme na štvrtiny, celú hlavu cesnaku zase na polovicu a pridáme ich k paradajkám.
- Paradajky s cibuľou a cesnakom zľahka polejeme olivovým olejom (postačia 2-3 lyžice olivového oleja, zvoľte kvalitný panenský olivový olej). Taktiež osolíme a okoreníme. Podľa chuti môžeme pridať trochu byliniek, napríklad bazalku či oregano (alebo môžeme pridať až bylinky k pečeným paradajkám).
- Plech vložíme do rúry a paradajky necháme piecť pri teplote 200 °C asi 25 až 30 minút. Paradajky musia byť úplne mäkké, mali byť tiež poriadne pustiť šťavu, cesnak s cibuľou by mali byť krásne zlatisté.
- Upečené paradajky s cibuľou vložíme do hrnca a pridáme aj zo šupky vylúpané strúčiky cesnaku. Podlejeme horúcim vývarom, prevaríme a následne najemno rozmixujeme ponorným mixérom. Horúca rozmixovaná polievka z paradajok sa ešte dochutí a máme hotovo.
- Potrebné môže byť dochutenie polievky soľou, tiež pridáme korenie, taktiež môžeme zľahka dosladiť nejakým zdravším sladidlom, prípadne pridať koreniny, ako sušený cesnak alebo aj sušené bylinky.
- Podľa chuti sa pri podávaní môže pridať mozarella buffala, parmezán či chrumkavá hrianka z celozrnného pečiva, prípadne krutóny (na prírpavu môžete použiť starší chlieb), čerstvé bylinky – bazalka. Dobrú chuť.
Zdroj: Depositphotos
Ďalšie tipy na chutné a zdravé polievky:
- Krémová kalerábová polievka
- Zelerová polievka
- Krémová cviklová polievka s kozím syrom
- Fazuľová polievka na kyslo
- Zeleninový boršč s fazuľou
- Kelovo-paradajková polievka
- Špargľová polievka
- Cícerová polievka
- Hrášková polievka s mätou
- Hlivová polievka
Článok aktualizovaný 10.4.2024