Fantastická polievka z pečených paradajok: Jej chuť vás dostane!

Paradajky sú skutočne perfektnou potravinou, ktorú sa oplatí jesť hoc aj každý deň. Ak ich obľubujete, neváhajte a doprajte si ich pravidelne. Sú zdrojom mnohých dôležitých živín, vitamínov, minerálov, antioxidantov. Oplatí sa ich pritom jesť surové aj tepelne spracované. 

Tie surové patria totiž medzi skvelé zdroje vitamínu C, z tepelne upravených rajčín zase naše telo získa veľké množstvo cenného lykopénu. Lykopén predstavuje rastlinné farbivo, no čo je dôležitejšie, ide o silný antioxidant s protirakovinovými účinkami. Paradajky sa okrem toho oplatí konzumovať i preto, lebo podporujú zdravie pokožky a vďaka vláknine tiež prispievajú k pravidelnému vyprázdňovaniu.

Tieto chutné plody si stačí len tak nakrájať k omelete či pečivu s nátierkou, tiež sú priam nevyhnutnou súčasťou mnohých čerstvých šalátov. No rovnako sa po nich oplatí siahať aj pri varení a pečení. Paradajky je možné pridávať do rôznych pokrmov, napríklad i zapekaných jedál či omáčok. Zabudnúť však nemôžeme ani na paradajkovú polievku, ktorá nie je na Slovensku ničím nezvyčajným. 

Polievka z paradajok – ako na jej prípravu?

Pripravovaná je snáď v každej domácnosti. Mnohé gazdinky však na jej prípravu používajú pretlak či pasírované paradajky, respektíve passatu. Ako pripravujete paradajkovú polievku vy? Ak ste ju ešte neskúšali variť z čerstvých paradajok, rozhodne to musíte napraviť. Jej chuti sa totižto nič nevyrovná. 

Chuť pečených paradajok v polievke je nezameniteľná, a to o to viac, ak sa pridá cesnak, cibuľa a olivový olej a prípadne na záverečné dochutenie aj mozzarella či parmezán a bazalka. Zvoľte ale krásne aromatické paradajky, ktoré sú čerstvé a dobre dozreté pre plnú chuť.

Ako sa teda pripravuje paradajková polievka z pečených paradajok? Nejde o nič náročné ani zdĺhavé, práve naopak! Krémovú polievku z pečených paradajok si môžete pripraviť podľa receptu nižšie, nebudete ľutovať. 

Tip na výživný obed: Čo tak skúsiť paradajky plnené mletým mäsom?

paradajková polievka

Zdroj: Shutterstock®

Krémová polievka z pečených paradajok a cesnaku – ingrediencie:

  • cca 1 kg paradajok
  • 1 väčšia cibuľa (môže byť aj veľká červená cibuľa)
  • 1 hlávka cesnaku
  • 0,5 l vývaru (napr. zeleninového)
  • kvalitný olivový olej
  • soľ, čierne korenie

Paradajková polievka z pečených paradajok – postup prípravy:

  • Pripravíme si plech, paradajky umyjeme. Zvoliť môžeme rôzne druhy, veľké mäsité, oválne aj väčšie cherry paradajky. 
  • Rozkrojíme ich na polovičky, tie drobné môžeme ponechať i celé. Následne ich rozmiestníme na plech. 
  • Cibuľu očistíme a rozrežeme na štvrtiny, celú hlavu cesnaku zase na polovicu a pridáme ich k paradajkám.
  • Paradajky s cibuľou a cesnakom zľahka polejeme olivovým olejom (postačia 2-3 lyžice olivového oleja, zvoľte kvalitný panenský olivový olej). Taktiež osolíme a okoreníme. Podľa chuti môžeme pridať trochu byliniek, napríklad bazalku či oregano (alebo môžeme pridať až bylinky k pečeným paradajkám). 
  • Plech vložíme do rúry a paradajky necháme piecť pri teplote 200 °C asi 25 až 30 minút. Paradajky musia byť úplne mäkké, mali byť tiež poriadne pustiť šťavu, cesnak s cibuľou by mali byť krásne zlatisté.
  • Upečené paradajky s cibuľou vložíme do hrnca a pridáme aj zo šupky vylúpané strúčiky cesnaku. Podlejeme horúcim vývarom, prevaríme a následne najemno rozmixujeme ponorným mixérom. Horúca rozmixovaná polievka z paradajok sa ešte dochutí a máme hotovo.
  • Potrebné môže byť dochutenie polievky soľou, tiež pridáme korenie, taktiež môžeme zľahka dosladiť nejakým zdravším sladidlom, prípadne pridať koreniny, ako sušený cesnak alebo aj sušené bylinky.
  • Podľa chuti sa pri podávaní môže pridať mozarella buffala, parmezán či chrumkavá hrianka z celozrnného pečiva, prípadne krutóny (na prírpavu môžete použiť starší chlieb), čerstvé bylinky – bazalka. Dobrú chuť. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE