U nás nesmierne obľúbené slivky pochádzajú z Kaukazu, odkiaľ sa neskôr rozšírili ďalej do celého sveta. Zaujímavosťou je, že jedny z najstarších nájdených kôstok slivky našli archeológovia už v predhistorických sídliskách a vo vykopávkach z obdobia Rímskej ríše. Pôvodné slivky mali však vtedy drobnejšie plody, ktoré sa podobali dnešným trnkám. Na naše územie sa slivky dostali približne v 5. storočí spolu so slovanskými kmeňmi.
Slivky sa v mnohých domácnostiach zúžitkujú nielen na pečenie, ale aj na prípravu lekváru. Domáci slivkový lekvár je naozaj tradičná delikatesa a možno si ho pripraviť na viac spôsobov. Či už vsadíte na slivkový lekvár bez cukru, pečený slivkový lekvár, slivkový lekvár v rúre či s rumom - my vám dnes prinášame niekoľko TOP inšpirácii na jeho prípravu.
Čo slivky obsahujú a aké sú ich účinky?
Slivky obsahujú kalórie, tuky, sacharidy, vlákninu i bielkoviny. Ďalej obsahujú organické kyseliny, triesloviny, dusikaté látky, vitamín A, všetky vitamíny skupiny B (okrem B12), vitamín C a vitamín E, z minerálnych látok obsahujú kremík, draslík, meď, železo, mangán.
Slivky sú nielen veľmi chutné, ale aj zdraviu prospešné. Pomáhajú napríklad:
- v boji proti cukrovke,
- pri stavoch úzkosti,
- zvyšujú odolnosť proti stresu,
- pomáhajú udržiavať zdravé trávenie,
- bránia vzniku osteoporózy,
- udržujú srdce v dobrej kondícii,
- pomáhajú redukovať hmotnosť,
- ako aj udržiavať mladistvú pokožku a podobne.
Pravý slivkový lekvár
Najtradičnejší slivkový lekvár sa už od čias našich starých materí pripravuje absolútne bez prísad ako cukor či iné dochucovadlá.
V tomto prípade nepotrebujete ani vodu, ani cukor - iba samotné slivky.
- Počas varenia miešajte lekvár drevenou varechou s dlhou rúčkou, aby sa nepripálil.
- Keď z nej po hodinách miešania doslova padá lekvár, vtedy je hotový.
Neprehliadnite: Terchová – TOP tipy na turistiku a atrakcie v jej okolí
Zdroj: Depositphotos
Slivkový lekvár bez cukru a miešania
Slivkový lekvár si viete pripraviť dokonca aj bez miešania! Postup je pritom veľmi jednoduchý a na približne 10 kilogramov sliviek si pripravte 3 lyžice octu a 3 dcl vody.
Postup ako uvariť slivkový lekvár:
- Do liatinového hrnca dajte ocot - poroztierajte ho na dno i na boky.
- Do hrnca následne poukladajte rozpolené a odkôstkované slivky, na vrch ich môžete pokrájať aj na menšie kúsky.
- Zalejte vodou a varte približne 2 - 3 hodiny bez toho, aby ste slivky miešali.
Keď sa množstvo sliviek zredukuje približne na tretinu, vtedy začnite miešať a variť do vami požadovanej hustoty. A potom už len lekvár dajte do pripravených pohárov.
Pečený slivkový lekvár
Pripravte si slivky na pekáč - tie pevnejšie pokrájajte na menšie kúsky a rozmeľte, tie mäkšie stačí rozmačkať.
Nezabudnite - čim sú slivky prezretejšie, tým budú sladšie.
- Pokiaľ máte radi škoricu, k zmesi ju pokojne pridajte - na kilogram sliviek jednu čajovú lyžičku.
- A kto má rád slivkový lekvár s rumom, tak v tomto kroku pridajte aj ten.
Zmes dajte na plech a pečte na 160°C asi 3 - 4 hodiny podľa hrúbky vrstvy sliviek. POZOR - približne každú hodinku džem premiešajte, aby sa rovnomerne piekol a aby sa z neho odparovala voda. Po tomto čase kontrolujte lekvár podľa jeho hustoty.
Odporúčame aj: Baklažán na tanieri – inšpirácie na jedlá, ktoré dostanú vaše chuťové poháriky
Zdroj: Depositphotos
Slivkový lekvár - ďalšie inšpirácie
Ďalšie recepty zo sliviek
- Obľubujete slivkové gule? Vyskúšajte týchto 5 verzií na sladkú dobrotu
- Hľadáte lepšiu náhradu? Táto fantastická slivková nutela je chuťovo neprekonateľná!
- Tradičný kysnutý slivkový koláč s mrveničkou – ten najlepší spôsob, ako si vychutnať slivky
- Najlepšie recepty so slivkami: Kompót, lekvár i domáca „nutella“ poteší každého
- Makovo-slivkový koláč rýchlo a jednoducho: Táto šťavnatá pochúťka vás dostane!
- Hrnčekový slivkový koláč: Skvelý je s posýpkou i bez nej
- Recepty na skvelé slivkové koláče