Slivkový lekvár pripravený tradične i v rúre - poradíme vám ten najlepší postup!

U nás nesmierne obľúbené slivky pochádzajú z Kaukazu, odkiaľ sa neskôr rozšírili ďalej do celého sveta. Zaujímavosťou je, že jedny z najstarších nájdených kôstok slivky našli archeológovia už v predhistorických sídliskách a vo vykopávkach z obdobia Rímskej ríše. Pôvodné slivky mali však vtedy drobnejšie plody, ktoré sa podobali dnešným trnkám. Na naše územie sa slivky dostali približne v 5. storočí spolu so slovanskými kmeňmi.

Slivky sa v mnohých domácnostiach zúžitkujú nielen na pečenie, ale aj na prípravu lekváru. Domáci slivkový lekvár je naozaj tradičná delikatesa a možno si ho pripraviť na viac spôsobov. Či už vsadíte na slivkový lekvár bez cukru, pečený slivkový lekvár, slivkový lekvár v rúre či s rumom - my vám dnes prinášame niekoľko TOP inšpirácii na jeho prípravu.

Čo slivky obsahujú a aké sú ich účinky?

Slivky obsahujú kalórie, tuky, sacharidy, vlákninu i bielkoviny. Ďalej obsahujú organické kyseliny, triesloviny, dusikaté látky, vitamín A, všetky vitamíny skupiny B (okrem B12), vitamín C a vitamín E, z minerálnych látok obsahujú kremík, draslík, meď, železo, mangán.

Slivky sú nielen veľmi chutné, ale aj zdraviu prospešné. Pomáhajú napríklad:

  • v boji proti cukrovke,
  • pri stavoch úzkosti,
  • zvyšujú odolnosť proti stresu,
  • pomáhajú udržiavať zdravé trávenie,
  • bránia vzniku osteoporózy,
  • udržujú srdce v dobrej kondícii,
  • pomáhajú redukovať hmotnosť,
  • ako aj udržiavať mladistvú pokožku a podobne.

Pravý slivkový lekvár

Najtradičnejší slivkový lekvár sa už od čias našich starých materí pripravuje absolútne bez prísad ako cukor či iné dochucovadlá.

V tomto prípade nepotrebujete ani vodu, ani cukor - iba samotné slivky.

  • Počas varenia miešajte lekvár drevenou varechou s dlhou rúčkou, aby sa nepripálil.
  • Keď z nej po hodinách miešania doslova padá lekvár, vtedy je hotový.

Neprehliadnite: Terchová – TOP tipy na turistiku a atrakcie v jej okolí

Slivkový lekvár bez cukru a miešania

Slivkový lekvár si viete pripraviť dokonca aj bez miešania! Postup je pritom veľmi jednoduchý a na približne 10 kilogramov sliviek si pripravte 3 lyžice octu a 3 dcl vody.

Postup ako uvariť slivkový lekvár:

  • Do liatinového hrnca dajte ocot - poroztierajte ho na dno i na boky.
  • Do hrnca následne poukladajte rozpolené a odkôstkované slivky, na vrch ich môžete pokrájať aj na menšie kúsky.
  • Zalejte vodou a varte približne 2 - 3 hodiny bez toho, aby ste slivky miešali.

Keď sa množstvo sliviek zredukuje približne na tretinu, vtedy začnite miešať a variť do vami požadovanej hustoty. A potom už len lekvár dajte do pripravených pohárov.

Pečený slivkový lekvár

Pripravte si slivky na pekáč - tie pevnejšie pokrájajte na menšie kúsky a rozmeľte, tie mäkšie stačí rozmačkať.

Nezabudnite - čim sú slivky prezretejšie, tým budú sladšie.

  • Pokiaľ máte radi škoricu, k zmesi ju pokojne pridajte - na kilogram sliviek jednu čajovú lyžičku.
  • A kto má rád slivkový lekvár s rumom, tak v tomto kroku pridajte aj ten.

Zmes dajte na plech a pečte na 160°C asi 3 - 4 hodiny podľa hrúbky vrstvy sliviek. POZOR - približne každú hodinku džem premiešajte, aby sa rovnomerne piekol a aby sa z neho odparovala voda. Po tomto čase kontrolujte lekvár podľa jeho hustoty.

Odporúčame aj: Baklažán na tanieri – inšpirácie na jedlá, ktoré dostanú vaše chuťové poháriky

Slivkový lekvár - ďalšie inšpirácie

Ďalšie recepty zo sliviek

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE