Rastú vám v záhrade čierne ríbezle? Pripravte si ríbezľový džem, sirup a ďalšie dobroty!

Čierne ríbezle patria k veľmi zdravým ovocným plodom: Dalo by sa povedať, že spomedzi ríbezlí sú najzdravšie. Sú totiž bohaté na antokyány, čo sú prírodné pigmenty, vďaka ktorým majú svoje sfarbenie. Avšak, tieto látky zároveň radíme medzi silné antioxidanty. Bunky tela chránia pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom a znižujú riziko civilizačných chorôb a rakoviny.

Okrem toho sú čierne ríbezle bohaté aj na mnohé iné látky. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, taktiež viaceré vitamíny skupiny B, draslík, železo, fosfor, horčík a ďalšie minerály. Čierne ríbezle majú protizápalové účinky a blahodarný vplyv na srdce, cievy, žalúdok, obličky, pečeň, pokožku aj oči a funkciu zraku.

Rastú vám doma práve čierne ríbezle alebo ste sa k väčšiemu množstvu týchto chutných plodov nejako dostali? Máme pre vás tipy na niekoľko receptov, ktoré musíte vyskúšať! 

Ríbezľový džem

Ingrediencie: 

  • 4 kg čiernych ríbezlí

  • 2 kg kryštálového cukru
  • 1 ČL kyselina citrónová

Postup: Ríbezle zbavíme stoniek a umyjeme. Tretinu z nich vložíme do dostatočne veľkého hrnca a zasypeme tretinou cukru. Potom dáme znova vrstvu ríbezlí a cukru a nakoniec posledné množstvo ríbezlí a cukru. Hrniec odložíme na chladné mieste a počkáme, kým ríbezle poriadne pustia šťavu. Pokojne ich takto môžeme nechať počas noci. 

Na druhý deň ríbezle s cukrom trochu pomágame a dáme na sporák. Začneme pomaly zahrievať a za stáleho miešania privedieme k varu. Ďalej varíme a keď začne džem hustnúť, pridáme kyselinu citrónovú a dobre premiešame. Na malý tanierik si odoberieme malé množstvo džemu a počkáme, kým trochu ochladne. Ak nie je dosť hustý, džem ešte varíme, aby sa odparilo viac vody a viac zhustol.

Dobre hustý džem napĺňame do umytých zaváraninových pohárom, uzavrieme ich a ihneď otočíme hore dnom. Ponecháme tak 10 minút. Potom poháre otočíme naspäť, zabalíme do deky a necháme do ďalšieho dňa odstáť. Potom uskladníme v špajze. 

Odporúčame: ​Jahodový koláč, torta, sirup i džem – TOP recepty z jahôd, ktoré vás nesklamú!

Fantastický ríbezľový koláč

Ingrediencie na cesto:

  • 110 g hladkej múky

  • 70 g práškového cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 vajce
  • 60 g masla
  • 80 ml mlieka

Suroviny na náplň:

  • 250 g tvarohu

  • 1 vajce
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 PL práškového cukru
  • 500 g čiernych ríbezlí
  • 2 ČL kukuričného škrobu

Postup: Z vajíčka, zmäknutého masla a cukru si vyšľaháme penistú zmes. Prišľaháme mlieko na striedačku s múkou, v ktorej sme si dôkladne premiešali prášok do pečiva. Cesto dáme do okrúhlej formy s papierom na pečenie a dobre ho rozotrieme až k okrajom. Po okraji by malo byť cesto trochu vyššie. 

Pripravíme si cesto zmiešaním tvarohu, vajca, 1 PL kukuričného škrobu, práškového cukru a vanilkového cukru. Tvarohovú plnku opatrne rozotrieme na cesto. Na vrch uložíme umyté a odstopkované ríbezle, ktoré sme premiešali s 2 ČL škrobu. Celé spolu pečieme približne 35 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme ochladnúť. Pred podávaním môžeme posypať práškový cukrom. 

Grófkin ríbezľový koláč

Ingrediencie na cesto: 

  • 450 g hladkej múky

  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 4 žĺtka
  • 1 prášok do pečiva

Suroviny na plnku:

  • 500 g ríbezlí

  • 4 vaječné bielky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 PL citrónovej šťavy

Postup: Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a žĺtkami a postupne pridávame aj múku, v ktorej sme si rozmiešali prášok do pečiva. Vypracujeme cesto, z ktorého asi štvrtinu odoberieme a uložíme do mrazničky. Ostatné cesto vyvaľkáme a položíme na vymastený a vysypaný plech. Poprepichujeme ho vidličkou a rozmiestnime naň ríbezle.

Tie zasypeme kryštálovým cukrom. Z bielkov, cukru a citrónovej šťavy si vyšľaháme sneh a navrstvíme ho na koláč. Nakoniec vyberieme odložený kúsok cesta s mrazničky a nastrúhame ho navrch ako mrveničku. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút, potom dopečieme asi 5 až 10 minút pri teplote 160 °C. 

Ríbezľový lekvár

Ingrediencie:

  • 2 kg šťavy z čiernych ríbezlí

  • 1 kg kryštálového cukru

Postup: Čierne ríbezle umyjeme a necháme usušiť. Stopky im ponecháme. Následne mlynčekom na mäso ríbezle odšťavíme. Cieľom je oddeliť šťavu od zvyšku. Potom šťavu dáme na sporák a začneme variť. Musí sa z nej vyvariť prebytočné vody. Stratiť objem by mala aspoň o polovicu. Pridáme cukor a miešame do jeho rozpustenia.

Privedieme k varu a povaríme ešte asi 5 až 10 minút. Odstavíme a rozdelíme do zaváraninových pohárov. Uzavrieme a otočíme hore dnom na 10 minút. Potom poháre obrátime naspäť, zakryjeme do deky a necháme tak do druhého dňa. 

Odporúčame: ​Hrnčeková bublanina s tvarohom - náš skvelý recept si zamilujete!

Likér z čiernych ríbezlí

Ingrediencie: 

  • 1 kg čiernych ríbezlí

  • 0,7 l červeného vína (napr. Cabernet Sauvignon)
  • 0,5 kg kryštálového cukru
  • 0,5 l vodky (40 %)

Postup: Čierne ríbezle umyjeme, odstopkujeme a nahrubo pomixujeme. Zalejeme ich vínom a necháme v chlade lúhovať aspoň 48 hodín, pokojne aj o pár dní viac. Potom zmes scedíme, ideálne cez hustú a pevnú tkaninu. Z tuhej zložky ešte poriadne vyžmýkame všetku šťavu. 

Mali by sme získať približne liter šťavy. Do nej za studena nasypeme cukor a necháme rozpustiť. Procesu rozpúšťania môžeme pomôcť miešaním. Potom do roztoku nalejeme vodku. Nápoj rozlejeme do sklenených fliaš. Uzavrieme ich a likér necháme odstáť aspoň 1 mesiac. 

Ríbezľový sirup

Ingrediencie: 

  • 1 kg čiernych ríbezlí

  • 1,2 l vody
  • 30 g ríbezľových listov
  • 60 g čerstvej mäty
  • 1 Sirupfix Dr. Oetker
  • 900 g kryštálového cukru

Postup: Čierne ríbezle odstopkujeme a umyjeme. Potom ich v hrnci pomágame pučidlom na zemiaky a zalejeme vodou. Na sporáku privedieme k varu a povaríme asi 10 minút. Odstavíme a necháme ochladnúť. Potom poriadne pomixujeme ponorným mixérom. Pridáme cukor, Sirupfix, ríbezľové listy a mätu. Prikryjeme a na chladnom  mieste necháme odstáť do druhého dňa.

Potom scedíme a sirup privedieme k varu. Povaríme pár minút a nalejeme čo čistých sklených fliaš. Uzavrieme a dáme do vychladnutia do vodorovnej polohy. Následne uskladníme na chladnejšom mieste. Po otvorení držíme v chladničke.  

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE