Viete o tom, že najväčšou hrozbou pre zdravie človeka sú najmä vo vyspelých krajinách ochorenia srdca a ciev? Pre mnohých ľudí je najväčším postrachom zákerná rakovina, no pravdou je, že najčastejšou príčinou smrti vo svete sú srdcovo-cievne ochorenia. Do tejto kategórie spadá napríklad infarkt myokardu, srdcové zlyhanie či cievna mozgová príhoda. Rizikové faktory týchto ochorení pritom vo vysokej miere súvisia aj s tým, ako žijeme.
Riziko zvyšuje fajčenie, nadváha a obezita či nevhodné stravovacie návyky. Vyššie riziko vzniku chorôb srdca a ciev je však okrem toho prítomné napríklad aj u jedincov s niektorými zdravotnými problémami, ako je vysoký tlak, cukrovka a, samozrejme, zvýšený cholesterol. Vysoký cholesterol predstavuje veľký problém pre naše zdravie, ktorý neradno podceňovať alebo ignorovať. Čo by sme o ňom mali vedieť? Týka sa aj vás?
Veríte častým mýtom o cholesterole?
- Mýtus č.1: Cholesterol je škodlivá látka. Pravdou je, že cholesterol je telu vlastná látka, ktorá je potrebná napríklad pri tvorbe bunkových membrán, je súčasťou nervových obalov a má ďalšie funkcie. Škodí nadbytok LDL cholesterolu a nedostatok HDL cholesterolu.
- Mýtus č.2: Vysoký cholesterol trápi len ľudí s nadváhou. Pravdou je, že nadváha a obezita patria k rizikovým faktorom vysokého cholesterolu, no nie sú jediné. Človek s nadváhou automaticky nemusí mať zvýšený cholesterol. Problém s vysokým cholesterolom môže mať pokojne aj osoba s primeranou hmotnosťou, keďže na vzniku problému sa podieľajú aj ďalšie faktory.
- Mýtus č.3: Vysoký cholesterol trápi len starších ľudí. Pravdou je, že vysoký cholesterol si nevyberá. Často trápi staršie osoby, no čoraz častejší je aj u dospelých osôb v produktívnom veku či dokonca u detí a dospievajúcej mládeže.
- Mýtus č.4: Ak sa necítim zle, určite nemám problém s vysokým cholesterolom. Pravdou je, že vysoký cholesterol sa za bežných okolností nijak neprejavuje. Preto sa mu hovorí tichý zabijak. Neraz na seba upozorní až pri rozvoji vážnych komplikácií.
- Mýtus č.5: Pri problémoch s vysokým cholesterolom stačí užívať predpísané lieky. Pravdou je, že nevyhnutnou súčasťou liečby sú aj režimové opatrenia, a to na čele s úpravou stravy.
Odporúčame: Nesteroidné protizápalové lieky patria k najčastejšie užívaným liekom. Čo o nich treba vedieť?
Zdroj: Depositphotos
Hodnoty cholesterolu
Rozlišujeme dve hlavné formy cholesterolu, a to LDL cholesterol a HDL cholesterol. LDL cholesterol je v krvnom riečisku transportovaný lipoproteínmi s nízkou hustotou, ktoré ho prenášajú z pečene do zvyšku tela. Ľudovo sa mu hovorí aj zlý cholesterol. HDL cholesterol je v tele prenášaný zase lipoproteínmi s vysokou hustotou, ktoré odnášajú cholesterol z tela do pečene na elimináciu. Hovorí sa mu tiež dobrý cholesterol, keďže pomáha brániť hromadeniu cholesterolu v tepnách.
Medzi týmito dvomi formami cholesterolu by mal byť ideálny pomer, a to asi 1,5:3 (HDL:LDL), nie menší ako 1:3 (HDL:LDL). Celková hladina cholesterolu by u dospelého jedinca nemala presiahnuť hodnotu 5,2 mmol/l.
- Mierne zvýšený cholesterol – medzi 5,2 až 6,2 mmol/l
- Zvýšený cholesterol – od 6,2 mmol/l do 7,8 mmol/l
- Vysoký cholesterol – nad 7,8 mmol/l (rizikové hodnoty)
U koho je vyššie riziko vysokého cholesterolu?
Stanoviť jedinú príčinu vzniku vysokého cholesterolu zväčša nie je možné. Podieľať sa na vzniku tohto zdravotného problému môže viacero vnútorných a vonkajších činiteľov, respektíve neovplyvniteľných a hlavne ovplyvniteľných rizikových faktorov. Tie neovplyvniteľné, alebo málo ovplyvniteľné, sa môžu týkať napríklad genetickej predispozície jedinca. Tie, ktoré má jedinec z veľkej časti vo svojich rukách, sa zase obvykle týkajú životného štýlu.
Vo všeobecnosti môže (ale nemusí) byť riziko vzniku vysokého cholesterolu vyššie u osôb, ktoré:
-
majú vysoký cholesterol v blízkej rodine,
- majú familiárnu hypercholesterolémiu alebo inú genetickú poruchu spôsobujúcu zvyšovanie cholesterolu,
- sú staršie,
- majú cukrovku,
- majú hypotyreózu (nedostatočná činnosť štítnej žľazy),
- konzumujú nadbytok tukov a cukrov,
- nadmerne konzumujú potraviny spracované pri vysokých teplotách (vyprážané pokrmy),
- majú vyššiu telesnú hmotnosť,
- majú veľký obvod pása (brušná obezita),
- konzumujú alkohol vo vyššej miere,
- fajčia,
- majú sedavé zamestnanie,
- nemajú dostatok fyzickej aktivity.
Prečo je vysoký cholesterol nebezpečný?
Vysoký cholesterol sa obvykle nijako zvlášť neprejavuje, preto je ho ťažké odhaliť. Práve z tohto dôvodu je vhodné u dospelých osôb, či už zdravých alebo tých, u ktorých je zvýšené riziko vysokého cholesterolu, preventívne meranie hladín cholesterolu. Vysoký cholesterol nemusí dlhý čas spôsobovať žiadne ťažkosti, no časom môže prispieť až k rozvoju aterosklerózy.
Reč je o závažnom ochorení ciev, pri ktorom dochádza k hromadeniu cholesterolu a jeho usádzaniu v poškodených stenách tepien. To následne vedie k zníženiu prietoku krvi v daných cievach, čo má za následok zhoršenie prekrvenia určitých tkanív a orgánov. Vzniká tiež riziko vzniku zrazenín. Aterosklerotický plak v cieve totiž môže prasknúť, vzniknutá zrazenina sa odtrhne od steny cievy a putuje krvným obehom. Následne hrozí upchatie cievy.
Následkom takéhoto procesu môže byť napríklad infarkt myokardu, čiže srdcového infarktu. Ten v mnohých prípadoch vzniká z dôvodu uzáveru srdcovej tepny, spôsobeného zrazeninou uvoľnenou z aterosklerotického plátu. Ateroskleróza a vznik zrazenín tiež predstavujú jednu z príčin cievnej mozgovej príhody. Vysoký cholesterol z dôvodu rozvoja aterosklerózy môže viesť aj k angine pectoris (ochorenie srdca), hypertenzii, chronickej žilovej nedostatočnosti či chronickým ochoreniam obličiek.
Odporúčame: Nevoľnosti v tehotenstve – prečo vznikajú a ako proti nim bojovať?
Zdroj: Depositphotos
Lieky na cholesterol
Medikamentóznu liečbu vysokého cholesterolu spravidla nariaďuje lekár v prípade vysokých hladín cholesterolu, alebo keď úprava životosprávy nepriniesla zlepšenie stavu. Uplatňujú sa viaceré druhy liekov. V prvom rade ide o takzvané statíny, ktoré napomáhajú znižovať hladiny niektorých lipidov v krvi. Využívajú sa na priame zníženie vysokej hladiny cholesterolu.
Fungujú spravidla tak, že blokujú enzýmy, ktoré sú potrebné pre syntetizovanie cholesterolu v pečeni. Taktiež napomáhajú reabsorbovať cholesterol z usadenín v stenách ciev. Statíny majú rôzne vedľajšie účinky, podobne ako prakticky ktorékoľvek liečivá. Spôsobovať môžu problémy so spánkom alebo svalmi, sexuálnu dysfunkciu, poškodenie pečene a iné sprievodné ťažkosti. O ich možných vedľajších účinkoch je vhodné hovoriť priamo s lekárom.
Okrem statínov sa pri liečbe vysokého cholesterolu využívajú aj iné liečivá, napríklad látky viažuce žlčové kyseliny, inhibítory absorpcie cholesterolu, ako aj podporné prípravky, napríklad s niacínom, koenzýmom Q10 alebo omega-3 mastnými kyselinami. Pri liečbe vysokého cholesterolu je však nevyhnutný aj zdravší životný štýl.
Desatoro pre prevenciu a podporu liečby vysokého cholesterolu:
- V strave znížte príjem nezdravých tukov (najmä nasýtených), ktoré sú hojne zastúpené v smažených pokrmoch, plnotučných mliečnych výrobkoch, údeninách.
- Prijímajte primerané množstvo zdravých tukov, ktoré nájdeme v rybách, rastlinných olejoch či orechoch.
- V strave zvýšte podiel vlákniny (celozrnné potraviny, strukoviny).
- Zahrňte do stravy dostatok čerstvej zeleniny a ovocia.
- Zamerajte sa na zdravšie spôsoby tepelnej úpravy potravín – varenie vo vode, príprava na pare, dusenie, grilovanie a pečenie s malým množstvom tuku.
- Upravte zvýšenú telesnú hmotnosť, resp. udržiavajte si primeranú váhu.
- Vyhnite sa nadmernej konzumácii alkoholu.
- Nefajčite.
- Pravidelne svojmu telu zabezpečte pohybovú aktivitu, ideálne aspoň 30 minút denne (prechádzky, joga, plávanie, práca na záhrade).
- Dostatočne spite, oddychujte a eliminujte nadbytočný stres.
Bylinky na zvýšený cholesterol
- Čakanka obyčajná – ľudová medicína pri vysokom cholesterole odporúča čaje z koreňa čakanky. Táto bylinka prospieva aj pečeni, žlčníku a celkovo tráviacemu traktu.
- Ľan siaty – zo semien možno pripraviť zápar. Avšak, semienka je vhodné zaradiť aj priamo do jedálnička. Sú bohaté na zdravé omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na cievy.
- Kotvičník zemný – na liečebné účely sa používa vňať. Priaznivý vplyv má na hladinu cholesterolu, ale aj plodnosť, libido a hormonálnu rovnováhu. Taktiež pomáha pečeni a krvnému obehu.
- Veronika lekárska – rovnako sa používa kvitnúca vňať. Tá podporuje látkovú premenu, prečisťuje krv a znižuje hladiny cholesterolu v krvi.
- Koriander siaty – zápar z vňate pomáha udržiavať normálnu hladinu cholesterolu aj cukru v krvi.
- Pupalka dvojročná – dostupná vo forme olejov, tinktúr či tabliet. Podporuje normálnu hladinu cholesterolu v krvi, srdcovo-cievny systém, obranyschopnosť organizmu aj hormonálnu rovnováhu.
Odporúčame: Ako pripraviť krevety? Tieto fantastické recepty z kreviet musíte skúsiť!