TOP recepty na plnené vajíčka: Ulahodia na Veľkú noc i počas celého roka

recepty na plnené vajíčka

Plnené vajíčka je studené predjedlo tvorené plnenými a obloženými vajciami. Tradícia prípravy plnených vajíčok pochádza už zo starovekého Ríma. Pre svoj efektný vzhľad a fantastickú chuť sú plnené vajcia obľúbenou súčasťou švédskych stolov na rôznych oslavách či rodinných stretnutiach.

Plnené vajíčka sú podľa nášho názoru výborným spôsobom, ako zužitkovať (nielen) bohatú veľkonočnú nádielku plnú varených vajíčok. Recept na plnené vajíčka sa ale skvele hodí počas celého roka. Ako na to?

Tradičné plnené vajíčka

Základnou surovinou sú vajíčka uvarené natvrdo, ktoré sa olúpu, rozkroja pozdĺžne na polovicu a vydlabe sa z nich žĺtok tak, aby  v bielku vznikla jamka. Časť žĺtka sa vymieša s majonézou, korením a bylinkami (napríklad pažítka či petržlenová vňať).

Do zmesi sa môže tiež pridať worcestrová omáčka, nakladané uhorky, olivy, kapary, čili paprička, ančovičky alebo avokádo – všetko závisí iba od vašej chuti. Vzniknutou hmotou sa naplnia jamky vo vajíčkach a vajcia sa tak potom kladú napríklad na list hlávkového šalátu. Tácku s vajcami môžu doplniť aj údeniny a rôzna zelenina.

vajíčka na tvrdo
Depositphotos

1. Plnené vajíčka s parmezánom a majonézovým krémom

Ingrediencie: 


  • 10 vajec
  • polovica pohára majonézy
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 4 lyžice strúhaného parmezánu
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup prípravy:


  • Vajíčka uvarte natvrdo, schlaďte ich studenou vodou a olúpte. Vajcia nakrájajte na polovicu.
  • Zo spodnej časti odrežte malý kúsok, aby sa polovice neprevrátili.
  • Vložte žĺtky do misky na miešanie. Pridajte majonézu, horčicu, parmezán, soľ a korenie. Miešajte, kým táto zmes nebude krémová.
  • Lyžicami žĺtkovú zmes vložte do polovíc bielkov. Pred podávaním nechajte vychladnúť asi 20 minút.
  • Ak chcete vytvoriť vzhľad vyliahnutého vajíčka, rozrežte vajcia natvrdo na polovicu pomocou cikcakovitého vzoru.

2. Plnené vajíčka s bylinkovým maslom

Táto náplň je na jar ideálna. Medvedí cesnak máva sezónu práve okolo Veľkej noci a jeho krásne jemné kvety sú taktiež jedlé. Ako na to?

Ingrediencie:


  • 5 natvrdo uvarených vajec
  • 3 lyžice tvarohu
  • 3 lyžice čerstvého syra
  • 1 lyžička bylinkového pesta
  • 5 listov medvedieho cesnaku
  • 3 vetvičky tymianu
  • soľ a čierne korenie
  • na dozdobenie klíčky, kvety medvedieho cesnaku

Postup prípravy:


  • Vajcia olúpte, nožom rozpoľte po dĺžke a vyberte žĺtky. Bielky dajte nabok.
  • Žĺtky zmiešajte s tvarohom, čerstvým syrom, pestom a nasekanými bylinkami. Dochuťte soľou a čiernym korením.
  • Touto zmesou naplňte polovičky bielkov.
  • Nakoniec ozdobte klíčkami a kvetmi čerstvého medvedieho cesnaku.

3. Plnené vajíčka s údeným lososom a kôprom

Ingrediencie:

  • 6 natvrdo uvarených vajec
  • 3 lyžice krémového syra (napr. mascarpone alebo Philadelphia)
  • 80 g údeného lososa
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého kôpru
  • čierne korenie
  • na ozdobu: kôpor, plátky lososa, citrónová kôra

Postup:

  • Vajcia olúpte a rozpoľte. Žĺtky vyberte a vložte do misky.
  • Pridajte krémový syr, nadrobno nasekaného údeného lososa, citrónovú šťavu, kôpor a trochu čierneho korenia.
  • Rozmixujte dohladka alebo dobre premiešajte vidličkou.
  • Krémom naplňte bielky a ozdobte čerstvým kôprom, kúskom lososa alebo nastrúhanou citrónovou kôrou.

plnené vajíčka recept
Depositphotos

4. Plnené vajíčka s avokádovým krémom

Ingrediencie:


  • 5 natvrdo uvarených vajec
  • 1 zrelé avokádo
  • 2 lyžice krémového syra
  • 1 lyžica masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • soľ a čierne korenie
  • čerstvé bylinky na dozdobenie 

Postup prípravy:


  • Vajcia uvarte natvrdo, olúpte, nožom rozpoľte pozdĺž a vyberte žĺtky. Bielky dajte nabok.
  • Žĺtky zmiešajte s dužinou avokáda, syrom, maslom, prelisovaným strúčikom cesnaku, citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
  • Touto zmesou naplňte polovičky bielkov.
  • Na záver ozdobte napríklad čerstvými bylinkami.

5. Pikantné plnené vajíčka s chrenom a paprikou

Ingrediencie:

  • 6 natvrdo uvarených vajec
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžička strúhaného chrenu (ideálne čerstvého alebo jemného)
  • 1 lyžička horčice
  • 1 lyžica nasekanej červenej papriky (čerstvej alebo pečenej)
  • soľ a korenie podľa chuti
  • na ozdobu: plátky papriky, pažítka

Postup:

  • Vajcia rozpoľte a žĺtky dajte do misky.
  • Pridajte majonézu, chren, horčicu a nadrobno nasekanú papriku. Premiešajte do hladkej zmesi a ochuťte.
  • Plňte do bielkov a ozdobte podľa chuti pažítkou alebo malým kúskom papriky.
  • Podávajte vychladené – ideálne ako pikantné predjedlo.

Plnené vajíčka sú skvelou voľbou nielen na sviatočné stoly, ale aj ako rýchle pohostenie pri nečakanej návšteve. Vďaka rôznym variantom náplní si ich môžete prispôsobiť podľa sezónnych surovín, chuti alebo špeciálnej príležitosti. Fantázii sa pri ich príprave medze nekladú – kombinovať môžete syry, bylinky, zeleninu, ryby aj pikantné prísady.

Navyše sú vizuálne veľmi efektné a môžu sa stať ozdobou každého stola. Vyskúšajte ich servírovať s čerstvým šalátom, kúskami zeleniny alebo ako súčasť bohatého studeného taniera. S týmito receptami už nikdy neostanú vajíčka z veľkonočnej nádielky nevyužité.

Aktualizovaný článok: 12.04.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE