3 najlepšie recepty na plnené vajíčka: Ulahodia počas celého roka

Plnené vajíčka je studené predjedlo tvorené plnenými a obloženými vajciami. Tradícia prípravy plnených vajíčok pochádza už zo starovekého Ríma. Pre svoj efektný vzhľad a fantastickú chuť sú plnené vajcia obľúbenou súčasťou švédskych stolov na rôznych oslavách či rodinných stretnutiach.

Plnené vajíčka sú podľa nášho názoru výborným spôsobom, ako zužitkovať (nielen) bohatú veľkonočnú nádielku plnú varených vajíčok. Recept na plnené vajíčka sa ale skvele hodí počas celého roka. Ako na to?

Plnené vajíčka

  • Základnou surovinou sú vajíčka uvarené natvrdo, ktoré sa olúpu, rozkroja pozdĺžne na polovicu a vydlabe sa z nich žĺtok tak, aby  v bielku vznikla jamka.
  • Časť žĺtka sa vymieša s majonézou, korením a bylinkami (napríklad pažítka či petržlenová vňať).
  • Do zmesi sa môže tiež pridať worcestrová omáčka, nakladané uhorky, olivy, kapary, čili paprička, ančovičky alebo avokádo – všetko závisí iba od vašej chuti.
  • Vzniknutou hmotou sa naplnia jamky vo vajíčkach a vajcia sa tak potom kladú napríklad na list hlávkového šalátu. Tácku s vajcami môžu doplniť aj údeniny a rôzna zelenina.

Odporúčame: Rizoto - zeleninové či kuracie? Vyberte ale VŽDY tú správnu ryžu!

1. Plnené vajíčka s parmezánom a majonézovým krémom

Ingrediencie:

  • 10 vajec
  • polovica pohára majonézy
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 4 lyžice strúhaného parmezánu
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup prípravy:

  • Vajíčka uvarte natvrdo, schlaďte ich studenou vodou a olúpte. Vajcia nakrájajte na polovicu.
  • Zo spodnej časti odrežte malý kúsok, aby sa polovice neprevrátili.
  • Vložte žĺtky do misky na miešanie. Pridajte majonézu, horčicu, parmezán, soľ a korenie. Miešajte, kým táto zmes nebude krémová.
  • Lyžicami žĺtkovú zmes vložte do polovíc bielkov. Pred podávaním nechajte vychladnúť asi 20 minút.
  • Ak chcete vytvoriť vzhľad vyliahnutého vajíčka, rozrežte vajcia natvrdo na polovicu pomocou cikcakovitého vzoru.

2. Plnené vajíčka s bylinkovým maslom

Táto náplň je na jar ideálna. Medvedí cesnak máva sezónu práve okolo Veľkej noci a jeho krásne jemné kvety sú taktiež jedlé. Ako na to?

Ingrediencie:

  • 5 natvrdo uvarených vajec
  • 3 lyžice tvarohu
  • 3 lyžice čerstvého syra
  • 1 lyžička bylinkového pesta
  • 5 listov medvedieho cesnaku
  • 3 vetvičky tymianu
  • soľ a čierne korenie
  • na dozdobenie klíčky, kvety medvedieho cesnaku

Postup prípravy:

  • Vajcia olúpte, nožom rozpoľte po dĺžke a vyberte žĺtky. Bielky dajte nabok.
  • Žĺtky zmiešajte s tvarohom, čerstvým syrom, pestom a nasekanými bylinkami. Dochuťte soľou a čiernym korením.
  • Touto zmesou naplňte polovičky bielkov.
  • Nakoniec ozdobte klíčkami a kvetmi čerstvého medvedieho cesnaku.

Neprehliadnite: TOP tipy na zdravé recepty s medvedím cesnakom: Ktorý vyskúšate?

3. Plnené vajíčka s avokádovým krémom

Ingrediencie:

  • 5 natvrdo uvarených vajec
  • 1 zrelé avokádo
  • 2 lyžice krémového syra
  • 1 lyžica masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • soľ a čierne korenie
  • čerstvé bylinky na dozdobenie 

Postup prípravy:

  • Vajcia uvarte natvrdo, olúpte, nožom rozpoľte pozdĺž a vyberte žĺtky. Bielky dajte nabok.
  • Žĺtky zmiešajte s dužinou avokáda, syrom, maslom, prelisovaným strúčikom cesnaku, citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
  • Touto zmesou naplňte polovičky bielkov.
  • Na záver ozdobte napríklad čerstvými bylinkami.

Odporúčame aj: TOP 5 receptov na cheesecake: Dokonalá chuť v každej kombinácii

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE