Vajíčka sú na našich stoloch a v našich kuchyniach mimoriadne obľúbené a patria medzi skutočne zdravé potraviny, pokiaľ sa konzumujú v rozumnom množstve. U väčšiny ľudí nemá konzumácia vajíčok negatívny vplyv na hladinu cholesterolu. K nárastu hladiny cholesterolu dochádza približne len u 30 % ľudí, a to z dôvodu konkrétneho predchádzajúceho nepriaznivého zdravotného stavu.
Slepačie vajíčka patria medzi obľúbený zdroj bielkovín a výživných látok. Jedno vajce obsahuje priemerne šesť až osem gramov bielkovín, takmer rovnaké množstvo tuku a žiadne sacharidy. Vajíčka majú tiež vysoký obsah vitamínov D a B12.
Pri ich konzumácii náš organizmus obohatíme aj o selén, folát, zinok, jód, vápnik a železo. Preto sa radia medzi plnohodnotné potraviny, ktoré obsahujú látky potrebné pre zdravé fungovanie organizmu.
Vajcia - ako si správne vybrať?
Pri nákupe vajíčok by sme mali dbať hlavne na:
- čerstvosť,
- kvalitu a
- krajinu pôvodu.
Kvalite vajíčok potom zodpovedá aj ich cena. Väčšine z nás pri nákupe vajíčok záleží na podmienkach chovu sliepok, a preto a vo veľkej miere uprednostňujú vajcia z podstielkového a voľného chovu.
Na dostatočný výbeh potrebuje sliepka približne 10 m2. Samozrejme, čím viac, tým lepšie. Mala by sa totiž pásť, mala by mať priestor, kde môže hrabať dážďovky, červíky, chrobáky a podobne.
Čo znamenajú jednotlivé čísla na obaloch?
- 0 - ekologická poľnohospodárska výroba
- 1 - chov vo voľnom výbehu
- 2 - chov na podstielke
- 3 - chov v klietkach
Odporúčame: Ako pripraviť vajcia čo najzdravšie? Takto budú pre nás prospešné!
Zdroj: Depositphotos
Vajíčka na raňajky
Raňajkovou klasikou sú nielen vajcia na tvrdo a na mäkko, ale napríklad aj omeleta, praženica, a to všetko spolu s čerstvou zeleninou. Pripravíte si tak nutrične bohaté jedlo, ktoré vás nielen zasýti, ale dodá vášmu telu aj všetky potrebné živiny.
Vajíčka na tvrdo
- Pri varení vajec na tvrdo je dôležité začať so studenou vodou, pridať jedlú sódu a hneď ako sú uvarené, použiť takzvaný ľadový kúpeľ.
- Sóda bikarbóna chemicky reaguje s vaječnou škrupinou, vďaka čomu je škrupina krehkejšia a vajíčka sa tak ľahšie „šúpu".
- Nehrozí teda, že spolu so škrupinou vytrhnete aj kúsky vajca.
Pri varení vajíčok na tvrdo môžete vložiť vajce aj do vriacej vody, následne trochu stíšiť plameň a variť ho približne 9 – 10 minút. Po 9 minútach bude mať vajíčko ešte mierne mäkký žĺtok, po 10 minútach je už kompletne uvarené.
Vajíčko na mäkko
- V tomto prípade priveďte vodu do varu, následne do nej vložte vajcia a od tohto bodu si zmerajte čas.
- Dĺžka varenia závisí od počtu vajíčok, ktoré máte v hrnci.
- Ak varíte jedno až dve vajcia, na mäkko budú uvarené za 3 – 4 minúty.
- V prípade, že ich varíte viac, pridajte k tomu ešte zopár sekúnd.
Vajíčková omeleta
Pri príprave vajíčkovej omelety nestačí vajcia iba rozhabarkovať a vyliať na horúcu panvicu.
Dobre nadýchaná omeleta vyžaduje trochu šikovnosti, ku ktorej vám poslúžia aj naše triky.
- Na jednu omeletu si pripravte 3 vajíčka.
- Vajcia na omeletu rozšľahajte s trochou mlieka alebo smotany.
- Nešľahajte pridlho, inak bude omeleta riedka a zle sa bude otáčať.
- S trochou sýtenej minerálky bude omeleta nadýchanejšia, rovnako ako keď najprv vyšľaháte bielky na sneh a primiešate ich k žĺtkom.
- Omeletu opekajte z každej strany asi minútu.
- Omeletu podávajte vždy na zohriatom tanieri a plnka by mala byť tiež teplá.
- Do omelety môžete pridať čerstvé bylinky, zeleninku či opečené hríbiky.
Neprehliadnite: Domáca bazová limonáda, víno, likér či med – recepty z bazy, ktoré musíte poznať
Zdroj: Depositphotos
Vtáčie mlieko
Vtáčie mlieko je obľúbenou pochúťkou u mnohých ľudí. A prečo? Ide predsa o ľahučké obláčiky snehu z bielkov, ktoré plávajú v žltučkom vanilkovom pudingu. Mnohým z nás pripomenú ich vlastné detstvo.
Tento obľúbený dezert vám odporúčame pripraviť si kedykoľvek, keď máte chuť na sladké a neviete, čo by ste si zamaškrtili.
Ingrediencie:
- 3/4 l mlieka
- 4 vajíčka
- 1 vanilkový puding
- 1 vanilkový cukor
- 1 až 2 polievkové lyžice cukru (podľa chuti)
Postup na prípravu vtáčieho mlieka:
- Oddeľte bielky od žĺtkov a z bielkov a cukru vyšľahajte tuhý sneh.
- Žĺtky vyšľahajte s pudingom a vanilkovým cukrom.
- Dajte zovrieť mlieko a postupne doň lyžicou povkladajte snehové hrudky.
- Po chvíli ich obráťte a potom povyberajte a uložte do misiek.
- Do vrelého mlieka vlejte žĺtkovú zmes a uvarte redší puding.
- Nalejte do misiek a podávajte ešte teplé.
Odporúčame aj: TOP recepty na najlepší kiwi koláč s kyslou smotanou a cheesecake!
Zdroj: Depositphotos
Tipy na TOP vajíčkové recepty
Vajíčka sú v kuchyni jednou z najvyužívanejších surovín. Spájajú sekané či mleté potraviny, zahusťujú polievky, omáčky, kypria cestá a sú aj základom rôznych vaječných jedál.
- Vajíčka sú však vhodné nielen ako samostatné jedlo a príloha, ale aj ako súčasť pokrmov.
- Používajú sa varené, pečené, smažené aj surové. Jednoducho, vajcia majú široké spektrum využitia.
Receptov s vajíčkami je tak veľa, že sa nám ťažko vyberali tie naj. Tu je náš TOP výber:
- Vajíčkový šalát na 5 spôsobov – skúsite retro recept či modernú verziu s ananásom?
- 3 najlepšie recepty na plnené vajíčka: Ulahodia počas celého roka
- Vajce na tvrdo – ako ho správne pripraviť a ako si ho najlepšie vychutnať?
- Slané muffiny so slaninou, vajíčkom a syrom – odoláš im?
- Raňajky deluxe: Recept na avokádové košíčky s vajíčkom
- Ako urobiť dokonalé stratené vajce? Trik, ako ho nikdy nepokazíš!
- Recept: Vajcia Benedikt s opekanou slaninou