Najlepšie recepty z vajec – inšpirácie na raňajky, obed i večeru

recepty z vajec

Vajíčka sú na našich stoloch a v našich kuchyniach mimoriadne obľúbené a patria medzi skutočne zdravé potraviny, pokiaľ sa konzumujú v rozumnom množstve. U väčšiny ľudí nemá konzumácia vajíčok negatívny vplyv na hladinu cholesterolu. K nárastu hladiny cholesterolu dochádza približne len u 30 % ľudí, a to z dôvodu konkrétneho predchádzajúceho nepriaznivého zdravotného stavu.

Slepačie vajíčka patria medzi obľúbený zdroj bielkovín a výživných látok. Jedno vajce obsahuje priemerne šesť až osem gramov bielkovín, takmer rovnaké množstvo tuku a žiadne sacharidy. Vajíčka majú tiež vysoký obsah vitamínov D a B12.

Pri ich konzumácii náš organizmus obohatíme aj o selén, folát, zinok, jód, vápnik a železo. Preto sa radia medzi plnohodnotné potraviny, ktoré obsahujú látky potrebné pre zdravé fungovanie organizmu.

Vajcia – ako si správne vybrať?

Pri nákupe vajíčok by sme mali dbať hlavne na čerstvosť, kvalitu a krajinu pôvodu. Kvalite vajíčok potom zodpovedá aj ich cena. Väčšine z nás pri nákupe vajíčok záleží na podmienkach chovu sliepok, a preto a vo veľkej miere uprednostňujú vajcia z podstielkového a voľného chovu.

Na dostatočný výbeh potrebuje sliepka približne 10 m2. Samozrejme, čím viac, tým lepšie. Mala by sa totiž pásť, mala by mať priestor, kde môže hrabať dážďovky, červíky, chrobáky a podobne.

Čo znamenajú jednotlivé čísla na obaloch?

  • 0 - ekologická poľnohospodárska výroba
  • 1 - chov vo voľnom výbehu
  • 2 - chov na podstielke
  • 3 - chov v klietkach

Odporúčame: Ako pripraviť vajcia čo najzdravšie? Takto budú pre nás prospešné!

vajíčka recepty
Depositphotos

Vajíčka na raňajky, obed i večeru

Raňajkovou klasikou sú nielen vajcia na tvrdo a na mäkko, ale napríklad aj omeleta, praženica, a to všetko spolu s čerstvou zeleninou. Pripravíte si tak nutrične bohaté jedlo, ktoré vás nielen zasýti, ale dodá vášmu telu aj všetky potrebné živiny.

Vajíčka sú v kuchyni jednou z najvyužívanejších surovín. Spájajú sekané či mleté potraviny, zahusťujú polievky, omáčky, kypria cestá a sú aj základom rôznych vaječných jedál. Vajíčka sú však vhodné nielen ako samostatné jedlo a príloha, ale aj ako súčasť pokrmov. Používajú sa varené, pečené, smažené aj surové. Jednoducho, vajcia majú široké spektrum využitia.

Vajíčka na tvrdo

Pri varení vajec na tvrdo je dôležité začať so studenou vodou, pridať jedlú sódu a hneď ako sú uvarené, použiť takzvaný ľadový kúpeľ. Sóda bikarbóna chemicky reaguje s vaječnou škrupinou, vďaka čomu je škrupina krehkejšia a vajíčka sa tak ľahšie „šúpu". Nehrozí teda, že spolu so škrupinou vytrhnete aj kúsky vajca.

Pri varení vajíčok na tvrdo môžete vložiť vajce aj do vriacej vody, následne trochu stíšiť plameň a variť ho približne 9 – 10 minút. Po 9 minútach bude mať vajíčko ešte mierne mäkký žĺtok, po 10 minútach je už kompletne uvarené.

Vajíčko na mäkko

V tomto prípade priveďte vodu do varu, následne do nej vložte vajcia a od tohto bodu si zmerajte čas. Dĺžka varenia závisí od počtu vajíčok, ktoré máte v hrnci. Ak varíte jedno až dve vajcia, na mäkko budú uvarené za 3 – 4 minúty. V prípade, že ich varíte viac, pridajte k tomu ešte zopár sekúnd.

Najlepšie recepty z vajec:

1. Vajíčková omeleta

Pri príprave vajíčkovej omelety nestačí vajcia iba rozhabarkovať a vyliať na horúcu panvicu. Dobre nadýchaná omeleta vyžaduje trochu šikovnosti, ku ktorej vám poslúžia aj naše triky.

  • vajíčka
  • mlieko alebo smotana
  • soľ, korenie
  • čerstvé bylinky
  • zelenina

Postup: Na jednu omeletu si pripravte 3 vajíčka. Vajcia na omeletu rozšľahajte s trochou mlieka alebo smotany. Nešľahajte pridlho, inak bude omeleta riedka a zle sa bude otáčať. S trochou sýtenej minerálky bude omeleta nadýchanejšia, rovnako ako keď najprv vyšľaháte bielky na sneh a primiešate ich k žĺtkom.

Omeletu opekajte z každej strany asi minútu. Omeletu podávajte vždy na zohriatom tanieri a plnka by mala byť tiež teplá. Do omelety môžete pridať čerstvé bylinky, zeleninku či opečené hríbiky.

2. Vajíčková polievka

Ingrediencie:

  • 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
  • 1 PL oleja alebo masla
  • 1 ČL majoránky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • štipka muškátového orieška (voliteľné)
  • 2 PL hladkej múky (na zahustenie, voliteľné)
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup: Na oleji alebo masle orestujte cibuľu a cesnak dozlatista. Prilejte vývar a priveďte ho k varu. V malej miske rozšľahajte vajcia vidličkou. Ak chcete polievku jemne zahustiť, pridajte múku do 2 PL studenej vody, premiešajte a vlejte do vývaru, následne miešajte, kým nezačne hustnúť. 

Pomaly za stáleho miešania prilievajte rozšľahané vajcia do horúceho vývaru, aby vznikli jemné "vaječné pramienky". Osoľte, okoreňte a dochuťte majoránkou a muškátovým orieškom. Na záver posypte polievku čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte teplú s chlebom alebo krutónmi.

Neprehliadnite: Domáca bazová limonáda, víno, likér či med – recepty z bazy, ktoré musíte poznať

vajcia na raňajky
Depositphotos

3. Vajíčkové muffiny na raňajky

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 2 PL mlieka alebo smotany
  • soľ, korenie
  • 50 g strúhaného syra
  • 100 g zeleniny (paradajky, špenát, paprika)
  • 50 g šunky alebo slaniny (voliteľné)

Postup: Vajcia rozšľahajte s mliekom alebo smotanou, osoľte a okoreňte. Do formy na muffiny vložte kúsky nakrájanej zeleniny, syra a šunky. Vaječnú zmes nalejte do foriem a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15-20 minút, kým muffiny nebudú nadýchané a zlatisté. Podávajte teplé alebo studené ako výdatné raňajky.

4. Vaječné karí

Ingrediencie:

  • 6 vajec (uvarených natvrdo)
  • 1 cibuľa (100 g, nakrájaná nadrobno)
  • 2 paradajky (150 g, nakrájané)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL kari korenia
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 2 PL oleja
  • soľ
  • čerstvý koriander na posypanie

Postup: Na oleji orestujte cibuľu a cesnak dozlatista. Pridajte kari korenie, kurkumu a rascu a nechajte ich krátko rozvoňať. Pridajte paradajky, osoľte a duste do mäkka. Zalejte kokosovým mliekom a premiešajte. Uvarené vajcia natvrdo prekrojte na polovice a vložte ich do omáčky. Podávajte posypané čerstvým koriandrom s ryžou alebo naanom.

5. Vaječný nákyp

Ingrediencie:

  • 5 vajec
  • 150 ml mlieka alebo smotany
  • soľ
  • štipka muškátového orieška
  • 50 g strúhaného syra
  • 150 g zeleniny (brokolica, hrášok, mrkva)
  • maslo na vymastenie formy

Postup: Vajcia rozšľahajte s mliekom alebo smotanou, osoľte a pridajte štipku muškátového orieška. Zapekaciu formu vymastite maslom a vložte do nej nakrájanú zeleninu. Zalejte vaječnou zmesou a posypte strúhaným syrom. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25-30 minút, kým nákyp nestuhne a nezozlatne. Podávajte teplé s čerstvým šalátom alebo pečivom.

Odporúčame aj: TOP recepty na najlepší kiwi koláč s kyslou smotanou a cheesecake!

vtáčie mlieko
Depositphotos

6. Vtáčie mlieko

Vtáčie mlieko je obľúbenou pochúťkou u mnohých ľudí. A prečo? Ide predsa o ľahučké obláčiky snehu z bielkov, ktoré plávajú v žltučkom vanilkovom pudingu. Mnohým z nás pripomenú ich vlastné detstvo. Tento obľúbený dezert vám odporúčame pripraviť si kedykoľvek, keď máte chuť na sladké a neviete, čo by ste si zamaškrtili.

Ingrediencie:

  • 3/4 l mlieka
  • 4 vajíčka
  • 1 vanilkový puding
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 až 2 polievkové lyžice cukru (podľa chuti)

Postup na prípravu vtáčieho mlieka: Oddeľte bielky od žĺtkov a z bielkov a cukru vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte s pudingom a vanilkovým cukrom. Dajte zovrieť mlieko a postupne doň lyžicou povkladajte snehové hrudky.

Po chvíli ich obráťte a potom povyberajte a uložte do misiek. Do vrelého mlieka vlejte žĺtkovú zmes a uvarte redší puding. Nalejte do misiek a podávajte ešte teplé. 

7. Raňajkové quesadilly s vajíčkom a syrom

Ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • 2 tortilly (pšeničné alebo kukuričné)
  • 50 g strúhaného syra (čedar, gouda alebo eidam)
  • 50 g šunky alebo slaniny (voliteľné)
  • 1/2 červenej papriky (nakrájaná na drobné kúsky)
  • soľ, korenie
  • 1 PL oleja alebo masla

Postup: Vajcia rozšľahajte v miske, osoľte, okoreňte a pridajte nakrájanú papriku. Na panvici rozohrejte olej alebo maslo a vajíčka vylejte na panvicu. Opečte ich ako praženicu. Na jednu tortillu položte hotovú praženicu, pridajte strúhaný syr a šunku. Prikryte druhou tortillou a opečte na panvici z oboch strán, kým syr nezmäkne a tortilly nie sú chrumkavé. Nakrájajte na trojuholníky a podávajte teplé.

8. Vajíčka na spôsob shakshuky

Shakshuka je skvelá nielen na raňajky, ale aj ako ľahká večera.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 1 cibuľa (100 g, nakrájaná na plátky)
  • 1 plechovka lúpaných paradajok (400 g)
  • 1 červená paprika (nakrájaná na pásiky)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL sladkej mletej papriky
  • štipka chilli (voliteľné)
  • soľ, čerstvé bylinky (koriander alebo petržlenová vňať)
  • 1 PL olivového oleja

Postup: Na rozohriatom olivovom oleji orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájanú papriku a restujte asi 5 minút. Prilejte lúpané paradajky, osoľte, pridajte rascu, sladkú papriku a chilli. Premiešajte a varte približne 10 minút, kým omáčka nezhustne. Lyžicou urobte v omáčke jamky a do každej rozbite jedno vajce. Prikryte pokrievkou a nechajte vajíčka pomaly variť 5-7 minút, aby bielka stuhli, ale žĺtka ostali tekuté. Posypte čerstvými bylinkami a podávajte s chrumkavým chlebom.

Ďalšie tipy na recepty na pokrmy z vajec:

  1. Vajíčkový šalát na 5 spôsobov – skúsite retro recept či modernú verziu s ananásom?

  2. 3 najlepšie recepty na plnené vajíčka: Ulahodia počas celého roka

  3. Slané muffiny so slaninou, vajíčkom a syrom – odoláš im?

  4. Raňajky deluxe: Recept na avokádové košíčky s vajíčkom

  5. Ako urobiť dokonalé stratené vajce? Trik, ako ho nikdy nepokazíš!

  6. Recept: Vajcia Benedikt s opekanou slaninou

Aktualizovaný článok: 22.12.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE