TOP 11 receptov z vajec na raňajky, obed i večeru

Vajíčka sú na našich stoloch a v našich kuchyniach mimoriadne obľúbené a patria medzi skutočne zdravé potraviny, pokiaľ sa konzumujú v rozumnom množstve. U väčšiny ľudí nemá konzumácia vajíčok negatívny vplyv na hladinu cholesterolu. K nárastu hladiny cholesterolu dochádza približne len u 30 % ľudí, a to z dôvodu konkrétneho predchádzajúceho nepriaznivého zdravotného stavu.

Slepačie vajíčka patria medzi obľúbený zdroj bielkovín a výživných látok. Jedno vajce obsahuje priemerne šesť až osem gramov bielkovín, takmer rovnaké množstvo tuku a žiadne sacharidy. Vajíčka majú tiež vysoký obsah vitamínov D a B12.

Pri ich konzumácii náš organizmus obohatíme aj o selén, folát, zinok, jód, vápnik a železo. Preto sa radia medzi plnohodnotné potraviny, ktoré obsahujú látky potrebné pre zdravé fungovanie organizmu.

Vajcia - ako si správne vybrať?

Pri nákupe vajíčok by sme mali dbať hlavne na:

  • čerstvosť,
  • kvalitu a
  • krajinu pôvodu.

Kvalite vajíčok potom zodpovedá aj ich cena. Väčšine z nás pri nákupe vajíčok záleží na podmienkach chovu sliepok, a preto a vo veľkej miere uprednostňujú vajcia z podstielkového a voľného chovu.

Na dostatočný výbeh potrebuje sliepka približne 10 m2. Samozrejme, čím viac, tým lepšie. Mala by sa totiž pásť, mala by mať priestor, kde môže hrabať dážďovky, červíky, chrobáky a podobne.

Čo znamenajú jednotlivé čísla na obaloch?

  • 0 - ekologická poľnohospodárska výroba
  • 1 - chov vo voľnom výbehu
  • 2 - chov na podstielke
  • 3 - chov v klietkach

Odporúčame: Ako pripraviť vajcia čo najzdravšie? Takto budú pre nás prospešné!

Vajíčka na raňajky

Raňajkovou klasikou sú nielen vajcia na tvrdo a na mäkko, ale napríklad aj omeleta, praženica, a to všetko spolu s čerstvou zeleninou. Pripravíte si tak nutrične bohaté jedlo, ktoré vás nielen zasýti, ale dodá vášmu telu aj všetky potrebné živiny.

Vajíčka na tvrdo

  • Pri varení vajec na tvrdo je dôležité začať so studenou vodou, pridať jedlú sódu a hneď ako sú uvarené, použiť takzvaný ľadový kúpeľ.
  • Sóda bikarbóna chemicky reaguje s vaječnou škrupinou, vďaka čomu je škrupina krehkejšia a vajíčka sa tak ľahšie „šúpu".
  • Nehrozí teda, že spolu so škrupinou vytrhnete aj kúsky vajca.

Pri varení vajíčok na tvrdo môžete vložiť vajce aj do vriacej vody, následne trochu stíšiť plameň a variť ho približne 9 – 10 minút. Po 9 minútach bude mať vajíčko ešte mierne mäkký žĺtok, po 10 minútach je už kompletne uvarené.

Vajíčko na mäkko

  • V tomto prípade priveďte vodu do varu, následne do nej vložte vajcia a od tohto bodu si zmerajte čas.
  • Dĺžka varenia závisí od počtu vajíčok, ktoré máte v hrnci.
  • Ak varíte jedno až dve vajcia, na mäkko budú uvarené za 3 – 4 minúty.
  • V prípade, že ich varíte viac, pridajte k tomu ešte zopár sekúnd.

Vajíčková omeleta

Pri príprave vajíčkovej omelety nestačí vajcia iba rozhabarkovať a vyliať na horúcu panvicu.

Dobre nadýchaná omeleta vyžaduje trochu šikovnosti, ku ktorej vám poslúžia aj naše triky.

  • Na jednu omeletu si pripravte 3 vajíčka.
  • Vajcia na omeletu rozšľahajte s trochou mlieka alebo smotany.
  • Nešľahajte pridlho, inak bude omeleta riedka a zle sa bude otáčať.
  • S trochou sýtenej minerálky bude omeleta nadýchanejšia, rovnako ako keď najprv vyšľaháte bielky na sneh a primiešate ich k žĺtkom.
  • Omeletu opekajte z každej strany asi minútu.
  • Omeletu podávajte vždy na zohriatom tanieri a plnka by mala byť tiež teplá.
  • Do omelety môžete pridať čerstvé bylinky, zeleninku či opečené hríbiky.

Neprehliadnite: Domáca bazová limonáda, víno, likér či med – recepty z bazy, ktoré musíte poznať

Vtáčie mlieko

Vtáčie mlieko je obľúbenou pochúťkou u mnohých ľudí. A prečo? Ide predsa o ľahučké obláčiky snehu z bielkov, ktoré plávajú v žltučkom vanilkovom pudingu. Mnohým z nás pripomenú ich vlastné detstvo.

Tento obľúbený dezert vám odporúčame pripraviť si kedykoľvek, keď máte chuť na sladké a neviete, čo by ste si zamaškrtili.

Ingrediencie:

  • 3/4 l mlieka
  • 4 vajíčka
  • 1 vanilkový puding
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 až 2 polievkové lyžice cukru (podľa chuti)

Postup na prípravu vtáčieho mlieka:

  • Oddeľte bielky od žĺtkov a z bielkov a cukru vyšľahajte tuhý sneh.
  • Žĺtky vyšľahajte s pudingom a vanilkovým cukrom.
  • Dajte zovrieť mlieko a postupne doň lyžicou povkladajte snehové hrudky.
  • Po chvíli ich obráťte a potom povyberajte a uložte do misiek.
  • Do vrelého mlieka vlejte žĺtkovú zmes a uvarte redší puding.
  • Nalejte do misiek a podávajte ešte teplé. 

Odporúčame aj: TOP recepty na najlepší kiwi koláč s kyslou smotanou a cheesecake!

Tipy na TOP vajíčkové recepty

Vajíčka sú v kuchyni jednou z najvyužívanejších surovín. Spájajú sekané či mleté potraviny, zahusťujú polievky, omáčky, kypria cestá a sú aj základom rôznych vaječných jedál.

  • Vajíčka sú však vhodné nielen ako samostatné jedlo a príloha, ale aj ako súčasť pokrmov.
  • Používajú sa varené, pečené, smažené aj surové. Jednoducho, vajcia majú široké spektrum využitia.

Receptov s vajíčkami je tak veľa, že sa nám ťažko vyberali tie naj. Tu je náš TOP výber:

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE