Aké veľkonočné pochúťky si počas sviatkov najviac doprajete vy? Ste skôr za slané dobroty, a teda šunku s klobáskou či pečené mäsko, alebo vyjedáte všetko sladké, čo doma nájdete? K Veľkej noci neodmysliteľne patrí napríklad veľkonočný baránok, mazanec či rôzne druhy kysnutých koláčov. A zabudnúť nemožno ani na lahodné zákusky, ktoré majú niektorí ešte radšej ako tradičné koláče.
Spomedzi zákuskov rozhodne odporúčame rolády. Roláda je obvykle stočená tenká piškóta naplnená krémovou plnkou. Pripraviť sa dajú na najrôznorodejšie spôsoby. Cesto môže byť vanilkové, čokoládové, orechové či trebárs aj kokosové. Taktiež plnky môžu byť rozličné, napríklad čokoládová, tvarohová alebo s ovocím.
Prinášame vám tipy na niekoľko chutných rolád, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Ktorú si zamilujete najviac?
Depositphotos1. Malinová roláda
Ingrediencie:
2 PL hladkej múky
- 2 PL polohrubej múky
- 5 PL práškového cukru
- 4 vajcia
- 1 KL kypriaceho prášku do pečiva
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 250 g mrazených malín
- 100 g masla
Postup: Vajíčka vymiešame s cukrom a pridáme po lyžičkách múku zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto natrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme 15 minút pri teplote 170 °C. Po upečení pokvapkáme vodou a pomocou utierky zrolujeme.
Necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku z tvarohu, cukru a zmäknutého masla. Pridáme maliny a vymiešame. Vychladené cesto rozložíme, naplníme krémom a zrolujeme. Roládu uchováme v chladničke.
2. Zamatová roláda
Suroviny na cesto:
6 ks vajec
- 5 PL kryštálového cukru
- 3 PL tmavého kakaa
- 0,5 KL sódy bikarbóny
Suroviny na plnku:
0,5 l mlieka
5 PL polohrubej múky
- 1 vajce
- 250 g masla
- 2 vanilínové cukry
- 5 PL práškového cukru
- 2 PL kakaa
Postup: Bielky vyšľaháme s cukrom na sneh. Pridáme žĺtky, sódu bikarbónu s kakaom a jemne vymiešame vareškou. Cesto natrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Po upečení ju pomocou utierky stočíme. V mlieku rozmiešame vajce a múku a uvaríme hustú kašu.
Do nej vmiešame maslo, vyšľaháme a rozdelíme na dva rovnaké diely. Do jednej časti zamiešame vanilínové cukry a do druhej práškový cukor s kakaom. Plát cesta po ochladnutí rozostrieme, natrieme naň najprv svetlú plnku a potom tmavú. Zavinieme do rolády a necháme v chlade stuhnúť. Môžeme obliať čokoládou.
3. Čokoládová roláda
Suroviny na cesto:
5 vajec
- 5 PL kryštálového cukru
- 2 PL oleja
- 2 PL vlažnej vody
- 5 PL hladkej múky
- 2 PL kakaa
- 1 KL kypriaceho prášku
- štipka soli
Suroviny na krém:
200 g čokolády (aspoň 60 % kakaa)
- 500 g mascarpone
- 2 PL práškového cukru
+ čokoládová ryža na posypanie
Postup: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom. Do peny následne prilejeme olej a vodu. V druhej miske zmiešame hladkú múku s kakaom, kypriacim práškom a soľou. Sypkú zmes následne primiešame do tekutej zmesi a vymiešame cesto. Rozotrieme ho na plech s papierom na pečenie a pečieme 10 minút pri teplote asi 180 °C. Horúce cesto stočíme do rolády a necháme vychladnúť.
Zatiaľ si pripravíme krém vymiešaním mascarpone s cukrom. Pridáme vo vodnom kúpeli rozpustenú čokoládu. Vymiešame hladký krém. Vychladnuté cesto roztvoríme, natrieme naň krém. Asi dve lyžice krému si odložíme nabok. Roládu stočíme a vrch potrieme krémom. Posypeme čokoládovou ryžou a dáme stuhnúť do chladničky.
Depositphotos4. Fit kávová roláda s banánmi
Suroviny na cesto:
5 bielkov
- 4 žĺtky
- 2 PL kakaa
- 2 PL ovsenej múky
- 2 PL hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 PL brezového cukru (xylitolu)
Suroviny na krém:
250 g ricotty
- 1 ČL instantnej kávy
- 2 PL brezového cukru
- 2 banány
Postup: Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky si zase vymiešame s cukrom a následne jemne zamiešame k bielkam. V ďalšej mise zmiešame ovsenú aj celozrnnú múku s kypriacim práškom a kakaom. Sypkú zmes pridáme do mokrej a zľahka vymiešame nadýchané cesto. Rozotrieme ho na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút.
Upečené cesto ešte teplé zvinieme spolu s papierom na pečenie a odložíme, kým úplne vyhladne. Medzitým si pripravíme krém. Zmiešame ricottu s kávou a cukrom. Keď cesto vychladne, rozvinieme ho, stiahneme papier a natrieme naň krém. Do prostriedku uložíme banány. Roládu opäť zatočíme a odložíme do chladničky.
5. Piškótová roláda s mascarpone a jahodami
Suroviny na cesto:
120 g polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 150 g kryštálového cukru
- 4 malé vajcia
- 1 PL kakaa
- 4 PL vody
Suroviny na plnku:
250 g mascarpone
- 250 ml šľahačky
- 3-4 PL práškového cukru
- 1 ČL vanilkového cukru
- za hrsť čerstvých jahôd
Postup: Celé vajcia si vymiešame s cukrom do peny. Do vajec následne primiešame preosiatu múku, v ktorej sme rozmiešali kypriaci prášok a kakao. Pridáme vodu a zľahka premiešame. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme 8 minút pri teplote 180 °C. Po upečení cesto zrolujeme aj s papierom na pečenie a necháme ochladnúť.
Pripravíme si plnku zmiešaním cukru, vanilkového cukru, mascarpone a šľahačky. Ochladnuté cesto rozbalíme, natrieme plnkou a navrch poukladáme nakrájané jahody. Roládu stočíme, pričom odstránime papier na pečenie. Odložíme do chladu. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
6. Nepečená kokosová roláda
Suroviny na cesto:
300 g maslových sušienok
- 150 g práškového cukru
- 3 PL kakaa
- 50 ml silnej čiernej kávy
- 10 ml tuzemáku
Suroviny na plnku:
150 g masla
- 50 g práškového cukru
- 50 g strúhaného kokosu
+ strúhaný kokos na obalenie rolády
Postup: Sušienky rozomelieme a zmiešame s práškovým cukrom, kakaom, kávou a tuzemákom. Vypracujeme tuhé cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odstáť hodinu. Medzitým si pripravíme plnku vyšľahaním masla s cukrom do peny.
Pridáme strúhaný kokos. Odstáte cesto vyvaľkáme na plát s hrúbkou 0,5 cm medzi dvomi fóliami. Následne cesto potrieme kokosovou plnkou a zatočíme. V chladničke necháme zákusok postáť. Pred podávaním obalíme v strúhanom kokose.
7. Tvarohová roláda s čučoriedkami
Suroviny na cesto:
- 4 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 120 g polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 2 PL vody
Suroviny na plnku:
- 500 g jemného tvarohu
- 3 PL práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 150 ml smotany na šľahanie
- 100 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
Postup: Vajcia vymiešame s cukrom do svetlej peny, pridáme vodu a potom zľahka primiešame múku s kypriacim práškom. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 10 minút pri 180 °C. Po upečení cesto stočíme pomocou utierky a necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme plnku: tvaroh vymiešame s cukrom a vanilkovým extraktom, potom do zmesi jemne primiešame vyšľahanú šľahačku a nakoniec aj čučoriedky. Vychladnuté cesto rozvinieme, potrieme plnkou, zrolujeme a dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť ovocím.
Depositphotos8. Citrónová roláda s tvarohovým krémom
Suroviny na cesto:
- 4 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 120 g polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- kôra z 1 bio citróna
- 2 PL citrónovej šťavy
Suroviny na plnku:
- 250 g tvarohu
- 100 g mascarpone
- 3 PL práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- kôra z ½ citróna
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Pridáme citrónovú kôru, šťavu a postupne primiešame múku s kypriacim práškom. Cesto rozotrieme na plech a pečieme 8–10 minút pri 180 °C. Ešte teplé cesto stočíme do utierky a necháme vychladnúť.
Plnku pripravíme zmiešaním tvarohu, mascarpone, cukru, vanilkového extraktu a citrónovej kôry. Roládu rozvinieme, natrieme krémom a zatočíme. Pred podávaním môžeme ozdobiť plátkami citróna alebo lístkami mäty.
9. Maková roláda s višňovou plnkou
Suroviny na cesto:
- 4 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 2 PL oleja
- 80 g mletého maku
- 2 PL polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
Suroviny na plnku:
- 250 g jemného tvarohu
- 2 PL práškového cukru
- 150 g višňového džemu alebo zaváraných višní
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej, mak a múku s kypriacim práškom. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 12 minút. Ešte teplé cesto stočíme a necháme vychladnúť. Na plnku vymiešame tvaroh s cukrom a jemne doň vmiešame višňový džem alebo pokrájané višne. Vychladnuté cesto rozvinieme, natrieme plnkou, opäť stočíme a odložíme do chladu.
10. Orechová roláda s karamelovým krémom
Suroviny na cesto:
- 5 vajec
- 100 g práškového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 2 PL polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
Suroviny na krém:
- 1 plechovka karamelového salka (alebo uvareného kondenzovaného mlieka)
- 200 g masla
Postup: Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme mleté orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva a opatrne premiešame. Cesto rozotrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C asi 10–12 minút. Po upečení zrolujeme pomocou utierky a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a po lyžiciach pridávame karamelové salko, až vznikne jemný krém. Cesto rozvinieme, natrieme krémom, zatočíme a dáme stuhnúť do chladničky.
Aktualizovaný článok: 09.04.2025