Mangold, známy aj ako švajčiarsky mangold, je zelená listová zelenina. V skupine kultivarov Flavescens má veľké stopky listov, ktoré sa často pripravujú oddelene od čepele listu. Na druhej strane, skupina Cicla predstavuje listovú špenátovú repu, kde môže byť čepeľ listov zelená alebo červenkastá, zatiaľ čo stopky listov sú zvyčajne biele, žlté alebo červené.
Mangold, podobne ako iná zelená listová zelenina, je bohatý na živiny. Tento druh zeleniny sa v kuchyni používa už stáročia, ale keďže ide o rovnaký druh ako červená repa, bežné názvy, ktoré kuchári a kultúry používali pre mangold, môžu byť mätúce. Preto má mnoho bežných názvov, ako napríklad strieborná repa, večný špenát, repný špenát alebo listová repa.
Mangold
Švajčiarsky mangold je listová zelenina, ktorá úzko súvisí s repou. Ak ste predtým varili s repnou zeleninou, zistíte, že mangold má veľa podobností. Zrelé listy sú svieže a relatívne hrubé, keď sú surové, ale krásne vädnú, keď sú dusené.
Ich zemitá chuť sa naozaj dobre spája s cesnakom, orechmi, sušeným ovocím (ako sú ríbezle a hrozienka) či s citrónovou šťavou, alebo octom.
Nutričné benefity mangoldu
Mangold je skutočnou nutričnou bombou – v každom lístku sa ukrýva kombinácia vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú zdravie celého tela. Vďaka svojej výživovej hodnote je vhodný nielen pre ľudí, ktorí sa snažia stravovať zdravo, ale aj pre športovcov, vegetariánov či osoby s oslabenou imunitou.
Obsahuje najmä:
vitamín K (dôležitý pre zdravie kostí a zrážanlivosť krvi),
vitamíny A a C (antioxidačné účinky, podpora zraku a imunity),
železo a horčík (podpora krvotvorby a nervovej sústavy),
vlákninu (zlepšuje trávenie),
kyselinu listovú (vhodné najmä pre tehotné ženy).
Skvelé recepty z mangoldu
Ak chcete vyskúšať švajčiarsky mangold, ste na správnom mieste! Naučte sa krájať a variť túto žiarivú listovú zeleninu a nájdite vaše budúce obľúbené recepty na švajčiarsky mangold.
Všetci milujeme špenát a kel, ale kedy ste naposledy varili mangold? Táto živá listová zelenina je jednou z našich obľúbených druhov zeleniny. Je nekonečne všestranný a jeho stonky sú rovnako jedlé ako jeho tmavozelené listy.
Ak ste ešte nikdy nepracovali s mangoldom, dúfame, že vás tieto tipy a recepty povzbudia, aby ste to vyskúšali. A ak ste už na mangold profesionál, dúfame, že vás tu nájdený recept inšpiruje, aby ste si ho pripravili novým spôsobom. Pretože neexistuje žiadny limit na to, čo dokáže práve táto zelenina!
Čo s mangoldom v kuchyni?
Táto listová zelenina je mimoriadne všestranná – môžete ju využiť v teplej aj studenej kuchyni. Tu je niekoľko rýchlych nápadov, ako s ňou pracovať:
pridajte ju do rizota namiesto špenátu,
z listov urobte plnku do palaciniek či lasagní,
stonky zapečte so syrom ako prílohu,
dusený mangold podávajte k rybe alebo mäsu,
nakrájaný baby mangold je skvelý do šalátov,
pridajte ho do smoothie spolu s jablkom a citrónom,
opečte listy na olivovom oleji s cesnakom a orieškami.
Ako variť švajčiarsky mangold?
Keď si kúpite veľký zväzok zeleného, červeného alebo dúhového mangoldu, skúste takmer vždy variť listy. Sú trochu hubovité a ťažko sa dajú použiť surové do šalátov, hoci baby mangold, ak je k dispozícii, je skvelý ako šalátový základ. Najjednoduchší spôsob varenia mangoldu je dusiť ho. Ako na to?
- Najprv si pripravte mangold – odrežte listy z tvrdých stoniek a nakrájajte stonky na malé plátky.
- Listy poukladajte na seba a nadrobno nasekajte.
- Ďalej uvarte stonky – zohrejte trochu olivového oleja vo veľkej panvici na strednom ohni.
- Pridajte stonky mangoldu a varte asi 2 minúty, alebo kým nezačnú mäknúť.
- Potom pridajte listy, trochu nakrájaného cesnaku, soľ a korenie a varte, kým listy nezvädnú, asi ďalšie 2 minúty.
- Nakoniec okoreňte a podávajte.
Takto pripravený mangold pokvapkajte citrónovou šťavou a podávajte ho ako prílohu.
Depositphotos1. Polievka z mangoldu
Medzi najobľúbenejšie recepty z mangoldu patrí nepochybne mangoldová polievka. Ako si ju pripraviť rýchlo a jednoducho?
Ingrediencie:
- 1 zväzok mangoldu (listy aj s stopky),
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 veľká cibuľa,
- 3 zemiaky,
- zeleninový vývar (alebo voda),
- maslo,
- soľ a korenie,
- smotana na dochutenie (podľa vašej chuti).
Postup prípravy: Najprv si nadrobno pokrájajte cibuľu. Stopky mangoldu zrežte od listov a rovnako ako ošúpané zemiaky nakrájajte ich na kocky. Na masle osmažte prelisovaný cesnak a cibuľku a akonáhle zozlatnú, pridajte zemiaky a stonky mangoldu. Všetko nechajte približne 2 – 3 minútky osmažiť. Potom prilejte vývar, dochuťte soľou a korením a nechajte variť.
Keď sú zemiaky skoro uvarené, dajte do polievky nakrájané listy mangoldu a krátko spolu povarte. Celú zmes potom tyčovým mixérom rozmixujte, ochutnajte a prípadne ešte dochuťte. Podľa vašej chuti môžete pridať tiež smotanu, aby bola polievka krémovejšia. Pri servírovaní ozdobte polievku niekoľkými kúskami opečenej slaninky alebo aj krutónmi.
2. Zapekaný mangold so syrom
Ingrediencie:
- 1 veľký zväzok mangoldu
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžica masla
- 150 g strúhaného syra (čedar, gouda alebo ementál)
- štipka muškátového orieška
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy: Mangold umyte a oddeľte listy od stoniek. Stonky nakrájajte na menšie kúsky, listy nasekajte. Na panvici rozohrejte maslo, pridajte prelisovaný cesnak a krátko opečte. Vhoďte najprv stonky, po chvíli listy a krátko poduste.
Osoľte, okoreňte a pridajte muškátový oriešok. Premiestnite do zapekacej misy, zalejte smotanou, posypte syrom a zapekajte pri 180 °C asi 20 minút, kým sa na povrchu nevytvorí zlatistá kôrka.
Depositphotos3. Šalát s mangoldom
Z listov a stoniek mangoldu sa dá pripraviť tiež veľmi chutný šalát. Nechajte sa inšpirovať našim receptom!
Ingrediencie:
- zväzok mangoldu aj so stonkou,
- paprika,
- jarná cibuľka,
- strúčik cesnaku,
- biely jogurt alebo kyslá smotana,
- krutóny podľa chuti,
- olivový olej,
- soľ a korenie.
Postup prípravy: Mangold najprv umyte, zrežte stonky, nakrájajte ich na kocky a listy potom nakrájajte na menšie kúsky. Do misy pridajte aj zvyšnú nakrájanú zeleninu a pripravte si zálievku. Tá sa skladá z kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu), do ktorej treba pridať prelisovaný cesnak, soľ a korenie.
Akonáhle touto zmesou šalát zalejete, môžete podľa chuti pridať tiež krutóny. Pokiaľ, naopak, zálievku chcete vynechať, stačí zeleninu dochutiť pridaním kvapky olivového oleja a korenia.
4. Cestoviny s mangoldom a ricottou
Ingrediencie:
250 g cestovín (napr. penne alebo fusilli)
1 zväzok mangoldu
2 strúčiky cesnaku
200 g ricotty
2 lyžice olivového oleja
šťava z ½ citróna
soľ a čierne korenie
trochu parmezánu na posypanie
Postup prípravy: Cestoviny uvarte podľa návodu. Mangold umyte, stonky aj listy nasekajte a krátko poduste na olivovom oleji spolu s prelisovaným cesnakom. Keď zmäknú, primiešajte ricottu, trochu vody z cestovín a citrónovú šťavu. Dochutite soľou a korením. Pridajte uvarené cestoviny a premiešajte. Podávajte posypané parmezánom.
5. Rizoto s mangoldom a hráškom
Ingrediencie:
1 hrnček ryže arborio
1 cibuľa
1 zväzok mangoldu
100 g hrášku
1 l zeleninového vývaru
50 g parmezánu
1 PL masla
soľ a korenie
Postup: Cibuľu osmažte na masle, pridajte ryžu a krátko orestujte. Podlievajte vývarom a za občasného miešania varte. Po 10 minútach pridajte nasekaný mangold a hrášok. Keď je ryža mäkká, pridajte parmezán, dosoľte a podávajte.
Zdravá listová zelenina
Mangold je nielen krásna, ale aj výnimočne zdravá listová zelenina, ktorá by si určite zaslúžila častejšie miesto na našich tanieroch. Jeho variabilita v kuchyni, jemná zemitá chuť a vysoký obsah živín z neho robia ideálnu surovinu na prípravu chutných a výživných jedál – od krémových polievok, cez jednoduché šaláty až po zapekané dobroty či cestovinové jedlá.
Ak ste ho doteraz obchádzali, možno práve teraz nastal ten správny čas ho objaviť. Vyskúšajte niektorý z uvedených receptov a nechajte sa inšpirovať tým, čo všetko dokáže taká obyčajná – a predsa výnimočná – zelenina, ako je mangold. Vaša kuchyňa aj vaše zdravie vám poďakujú.
Aktualizovaný článok: 24.06.2025