Mangold a jeho rozmanité variácie v kuchyni - vyskúšajte tieto fantastické recepty!

Mangold, známy aj ako švajčiarsky mangold, je zelená listová zelenina. V skupine kultivarov Flavescens má veľké stopky listov, ktoré sa často pripravujú oddelene od čepele listu. Na druhej strane, skupina Cicla predstavuje listovú špenátovú repu, kde môže byť čepeľ listov zelená alebo červenkastá, zatiaľ čo stopky listov sú zvyčajne biele, žlté alebo červené.

Mangold, podobne ako iná zelená listová zelenina, je bohatý na živiny. Tento druh zeleniny sa v kuchyni používa už stáročia, ale keďže ide o rovnaký druh ako červená repa, bežné názvy, ktoré kuchári a kultúry používali pre mangold, môžu byť mätúce. Preto má mnoho bežných názvov, ako napríklad strieborná repa, večný špenát, repný špenát alebo listová repa.

Mangold

Švajčiarsky mangold je listová zelenina, ktorá úzko súvisí s repou.

Ak ste predtým varili s repnou zeleninou, zistíte, že mangold má veľa podobností.

  • Zrelé listy sú svieže a relatívne hrubé, keď sú surové, ale krásne vädnú, keď sú dusené.
  • Ich zemitá chuť sa naozaj dobre spája s cesnakom, orechmi, sušeným ovocím (ako sú ríbezle a hrozienka) či s citrónovou šťavou, alebo octom.

Skvelé recepty z mangoldu

Ak chcete vyskúšať švajčiarsky mangold, ste na správnom mieste! Naučte sa krájať a variť túto žiarivú listovú zeleninu a nájdite vaše budúce obľúbené recepty na švajčiarsky mangold.

Všetci milujeme špenát a kel, ale kedy ste naposledy varili mangold? Táto živá listová zelenina je jednou z našich obľúbených druhov zeleniny. Je nekonečne všestranný a jeho stonky sú rovnako jedlé ako jeho tmavozelené listy.

Ak ste ešte nikdy nepracovali s mangoldom, dúfame, že vás tieto tipy a recepty povzbudia, aby ste to vyskúšali. A ak ste už na mangold profesionál, dúfame, že vás tu nájdený recept inšpiruje, aby ste si ho pripravili novým spôsobom.

Pretože neexistuje žiadny limit na to, čo dokáže práve táto zelenina!

Neprehliadnite: Osviežujúce recepty na domácu zmrzlinu, ktoré potešia počas horúcich dní

Ako variť švajčiarsky mangold?

Keď si kúpite veľký zväzok zeleného, červeného alebo dúhového mangoldu, skúste takmer vždy variť listy. Sú trochu hubovité a ťažko sa dajú použiť surové do šalátov, hoci baby mangold, ak je k dispozícii, je skvelý ako šalátový základ.

Najjednoduchší spôsob varenia mangoldu je dusiť ho. Ako na to?

  • Najprv si pripravte mangold – odrežte listy z tvrdých stoniek a nakrájajte stonky na malé plátky.
  • Listy poukladajte na seba a nadrobno nasekajte.
  • Ďalej uvarte stonky – zohrejte trochu olivového oleja vo veľkej panvici na strednom ohni.
  • Pridajte stonky mangoldu a varte asi 2 minúty, alebo kým nezačnú mäknúť.
  • Potom pridajte listy, trochu nakrájaného cesnaku, soľ a korenie a varte, kým listy nezvädnú, asi ďalšie 2 minúty.
  • Nakoniec okoreňte a podávajte.

Takto pripravený mangold pokvapkajte citrónovou šťavou a podávajte ho ako prílohu.

Odporúčame aj: Chutné a výživné hovädzie mäso – 5 dobrôt, ktoré z neho môžete pripraviť

Polievka z mangoldu

Medzi najobľúbenejšie recepty z mangoldu patrí nepochybne mangoldová polievka. Ako si ju pripraviť rýchlo a jednoducho?

Ingrediencie:

  • 1 zväzok mangoldu (listy aj s stopky),
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 3 zemiaky,
  • zeleninový vývar (alebo voda),
  • maslo,
  • soľ a korenie,
  • smotana na dochutenie (podľa vašej chuti).

Postup prípravy:

  • Najprv si nadrobno pokrájajte cibuľu. Stopky mangoldu zrežte od listov a rovnako ako ošúpané zemiaky nakrájajte ich na kocky.
  • Na masle osmažte prelisovaný cesnak a cibuľku a akonáhle zozlatnú, pridajte zemiaky a stonky mangoldu.
  • Všetko nechajte približne 2 – 3 minútky osmažiť.
  • Potom prilejte vývar, dochuťte soľou a korením a nechajte variť.

Keď sú zemiaky skoro uvarené, dajte do polievky nakrájané listy mangoldu a krátko spolu povarte. Celú zmes potom tyčovým mixérom rozmixujte, ochutnajte a prípadne ešte dochuťte. Podľa vašej chuti môžete pridať tiež smotanu, aby bola polievka krémovejšia. Pri servírovaní ozdobte polievku niekoľkými kúskami opečenej slaninky alebo aj krutónmi.

Tip pre vás: Levanduľa je nielen voňavá, ale aj liečivá – spoznajte jej účinky a spôsoby využitia

Šalát s mangoldom

Z listov a stoniek mangoldu sa dá pripraviť tiež veľmi chutný šalát. Nechajte sa inšpirovať našim receptom!

Ingrediencie:

  • zväzok mangoldu aj so stonkou,
  • paprika,
  • jarná cibuľka,
  • strúčik cesnaku,
  • biely jogurt alebo kyslá smotana,
  • krutóny podľa chuti,
  • olivový olej,
  • soľ a korenie.

Postup prípravy:

Mangold najprv umyte, zrežte stonky, nakrájajte ich na kocky a listy potom nakrájajte na menšie kúsky. Do misy pridajte aj zvyšnú nakrájanú zeleninu a pripravte si zálievku. Tá sa skladá z kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu), do ktorej treba pridať prelisovaný cesnak, soľ a korenie.

Akonáhle touto zmesou šalát zalejete, môžete podľa chuti pridať tiež krutóny. Pokiaľ, naopak, zálievku chcete vynechať, stačí zeleninu dochutiť pridaním kvapky olivového oleja a korenia.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE