Čerešne patria k tým najúžasnejším ovocným plodom. Ich sezóna nie je zvlášť dlhá, preto si ich treba čo najviac vychutnať. Skúste si z nich pripraviť džem.
Čerešne neodmysliteľne patria k teplému obdobiu. Obvykle sa ich sezóna začína približne v polovici mája a pokračuje až do augusta, no záleží aj od konkrétnej odrody. Na plodoch niektorých odrôd si môžeme pochutnávať skôr, na iné si musíme počkať. V každom prípade sa oplatí dopriať si ich. Sú zdrojom antioxidantov, vitamínov (C, B aj E), minerálov aj vlákniny. Majú protizápalové účinky a priaznivý vplyv na cievy.
Červené čerešne sú obľúbené kôstkové ovocie a mnohí z nás milujú aj antioxidačné vlastnosti čerešní. Aj preto sú čerešne dokonalou pochúťkou - čerešne pomáhajú pri mnohých zdravotných neduhoch.
A v akej forme si čerešne vychutnať? Samozrejme, najzdravšia je konzumácia čerstvých plodov v ich prirodzenej podobe. No nie je zlé z nich sem-tam pripraviť aj nejakú dobrotu, trebárs čerešňovú bublaninu alebo iný čerešňový koláč. Čerešne sa hodia aj do zákuskov či kysnutých závinov. No ak máme poruke naozaj veľkú zásobu čerešní, rozhodne sa oplatí aj zaváranie čerešní.
Odporúčame si pripraviť zásoby čerešňových džemov. Máme pre vás hneď niekoľko receptov na rôzne varianty chutných džemov zo sladkých čerešní. Možno je to s nimi prácnejšie, keďže ich treba odkôstkovať, no pomôže odkôstkovač, s ktorým to bude raz-dva hotové. Poďme na to!
TIP: Ako odčerviť čerešne?
Ak chcete mať istou, že sa v čerešniach nezdržujú žiadne červíky, než z nich spravíte džem, pripravte si biely ocot alebo kyselinu citrónovú. Čerešne namočte do vody a pridajte jednu zo spomenutých surovín. Počkajte 15 minút. Červíky vyplávajú von a vy ich môžete jednoducho odobrať lyžicou.
Čerešne nielen do koláča! Ako na domáci čerešňový džem?
Ingrediencie:
1 kg čerešní
- 220 g kryštálového cukru
- 1 citrón
Postup: Čerešne umyjeme a zbavíme stopiek aj kôstok. Približne polovicu plodov nakrájame na menšie kúsky, druhú rozmixujeme. Dáme ich do hrnca a chvíľočku povaríme. Potom pridáme cukor a šťavu z jedného citróna. Varíme ďalších 20 minút, prípadne dlhšie, ak chceme džem hustejší. Hotovým čerešňovým džemom naplníme čisté zaváraninové poháre, poriadne uzavrieme a otočíme hore dnom. Po ochladnutí uskladníme v suchu a tme.
Odporúčame: Grilovanie v plnom prúde – TOP recepty na mäsité aj bezmäsité pochúťky na grile
Čerešňovo-jahodový džem
Ingrediencie:
500 g čerešní
- 500 g jahôd
- 500 g kryštálového cukru
- 1 balíček želírovacieho prípravku 2:1
Postup: Čerešne umyjeme, zbavíme kôstok a nakrájame ich na kúsky. Jahody umyjeme a rovnako nakrájame na malé kúsky. Ovocie dáme spolu do hrnca. Gelfix zmiešame s 2 PL cukru (z odváženého množstva). Pridáme k ovociu a privedieme do varu.
Potom pridáme zvyšný cukor a povaríme asi 5 minút. Odskúšame hustotu džemu, podľa potreby pridáme 1 KL kyseliny citrónovej. Necháme prejsť varom a odstavíme. Naplníme čisté poháre, uzavrieme a otočíme hore dnom do ochladnutia.
Čerešňový džem s mätou
Ingrediencie:
1,5 kg odkôstkovaných čerešní
- 250 g kryštálového cukru
- 10 veľkých lístkov mäty
- 1 vanilkový cukor
- 1 Gelfix
- 1 ČL kyseliny citrónovej
Postup: Odkôstkované čerešne rozmixujeme a dáme do hrnca. Pridáme cukor, Gelfix a kyselinu citrónovú. Povaríme za stáleho miešania asi 10 minút. Pre koncom varenia pridáme do džemu aj nasekanú mätu. Po prevarení odstavíme z ohňa a ihneď naplníme do čistých pohárov. Otočíme hore dnom a necháme ochladnúť.
Čerešňový džem s čokoládou
Ingrediencie:
1 kg čerešní
- 1 balíček čokolády na varenie
- 1 balíček Gelfixu
- 400 g kryštálového cukru
- 1 KL kyseliny citrónovej
Postup: Čerešne umyjeme a zbavíme kôstok. Rozmixujeme ich. Gelfix zmiešame s 2 PL cukru. Čokoládu nastrúhame nahrubo. Čerešne dáme do hrnca, pridáme Gelfix a privedieme k varu. Chvíľu povaríme a primiešame aj zvyšný cukor, čokoládu a kyselinu citrónovú.
Privedieme opäť k varu a povaríme asi 10 minút. Hotový džem nalejeme do čistých sklených pohárov, uzavrieme a do vychladnutia necháme otočené hore dnom.
Odporúčame: 5-krát bublanina v zdravšej verzii – s čučoriedkami, čerešňami či rebarborou
Čerešňový džem s rumom
Ingrediencie:
1 kg vykôstkovaných čerešní
- 200 g cukru
- 1/2 balíčka pektínu
- 0,5 dcl rumu
- 1 ČL kyseliny citrónovej
Postup: Čerešne umyjeme a odkôstkujeme. Dáme do hrnca a privedieme k varu. Počas varenia roztlačíme varechou. Pod pokrievkou povaríme na malom ohni asi 10 minút. Rozmixujeme a pridáme pektín zmiešaný s 1 PL cukru. Po chvíľke varenia pridáme zvyšok cukru.
Varíme odokryté ďalších 10 minút. Potom pridáme aj kyselinu citrónovú a rum. Po chvíľkovom prevretí odstavíme z ohňa. Horúci džem naplníme do čistých pohárov. Dôkladne uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme ochladnúť a uskladníme na tmavom mieste.
Čerešňový džem s banánom
Ingrediencie:
1 kg čerešní
- 1 kg kryštálového cukru
- 2 banány
- 1,25 cl višňového likéru
- 1 balíček želírovacieho prípravku 2:1
Postup: Čerešne umyjeme a zbavíme kôstok. Pomixujeme ich alebo pomelieme. V hrnci k čerešniam pridáme cukor. Privedieme k varu za stáleho miešania a pridáme želírovací prípravok. Ešte krátko povaríme. Potom pridáme banány nakrájané na kolieska a likér. Prevaríme a nalejeme do čistých pohárov. Uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme úplne ochladnúť.
Aktualizované na 03.06.2024
Aktualizovaný článok: 03.06.2024