Máte chuť na domácu zmrzlinu? Jej príprava môže byť doslova hračkou! Domáca zmrzlina je neuveriteľne jednoduchá – skladá sa iba z niekoľkých základných ingrediencií, ktoré pravdepodobne máte doma vždy po ruke.
Domácu zmrzlinu si môžete pripraviť so zmrzlinovačom alebo pokojne aj bez neho. To znamená predovšetkým to, že nepoužijete žiadne konzervačné látky a ani umelé arómy.
Do domácej zmrzliny si dáte len tie suroviny, ktoré máte najradšej, a ktoré aj dobre znášate. Preto je takáto zmrzlina najvhodnejšia napríklad pre alergikov, ale aj pre tých, ktorí musia dôkladne kontrolovať použité suroviny.
Ako si vyrobiť zmrzlinu bez zmrzlinovača?
Žiaden výrobník zmrzliny – žiaden problém! Samozrejme, môžete si zmrzlinu pripraviť aj bez zmrzlinovača, táto metóda je však časovo náročnejšia a predovšetkým si vyžaduje viac sily. Hotová zmrzlinová zmes putuje nie do zmrzlinovača, ale do jednoduchej nádoby, v ktorej zmes priamo v mrazničke zamrzne.
- Ak chcete pripraviť zmrzlinu bez zmrzlinovača, nalejte zmrzlinovú zmes do plytkej nádoby (najlepšie sklenenej alebo kovovej), ktorú ste predtým vložili do mrazničky, aby bola pekne vychladená.
- Uchovávajte v najchladnejšej časti mrazničky, kým nebude krém takmer pevný, ale stále dostatočne mäkký, aby sa dal miešať.
- Nasledujúce 3 hodiny zmrzlinu každých 30 minút kontrolujte a premiešajte alebo rozmixujte tyčovým mixérom, aby konzistencia zmrzliny zostala prevzdušnená a krémová.
Krémovú jemnú zmrzlinu dosiahnete opakovaným miešaním zmrzlinovej zmesi, pričom zmes musíte sami ručne niekoľkokrát tak dlho premiešavať, kým zmrzlina nedosiahne želanú konzistenciu. Toto je dôležité predovšetkým pri krémových druhoch zmrzliny, ako je napríklad smotanová zmrzlina. Sú však aj druhy zmrzliny, pri ktorých tento postup nie je potrebný, ako napríklad parfait.
Odporúčame: 5-krát bublanina v zdravšej verzii – s čučoriedkami, čerešňami či rebarborou
Zdroj: Depositphotos
Zmrzlina zo salka
Chuť tejto zmrzliny si jednoducho zamilujete! Je veľmi jednoduchá a budete potrebovať iba zopár ingrediencií.
Na zmrzlinu potrebujete:
- 1 plechovku Salka (397 g),
- 2 smotany na šľahanie (200 g),
- podľa chuti použite vanilkový struk, oriešky, ovocie alebo škoricu.
Postup:
- V miske si ľahko rozšľahajte obsah celej plechovky Salka. Salko tým zjemníte a trochu nadýchate.
- V ďalšej miske si vyšľahajte dve krabičky 200 gramovej smotany na šľahanie.
- V našom prípade sa jedná o vanilkovú zmrzlinu, preto si vanilkový struk rozkrojíte pozdĺžne napoly a zoškrabte z neho vanilkové semienka. Všetko dohromady poriadne zamiešajte.
- Hotovú zmes vlejete do plastovej misky, najlepšie s uzatvárateľným vekom, a dajte na zhruba 5 hodín do mrazničky.
Cookies zmrzlina
Na domácu cookies zmrzlinu si pripravte tieto ingrediencie:
- 1 Salko
- 500 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice instantnej kávy (nie granulovanej)
- kávový likér (podľa vašej chuti)
- 500 g jemný tvaroh
- 250 g keksov (s kúskami čokolády)
Postup na výrobu cookies zmrzliny:
- Do misy vylejte Salko, vychladené šľahačkové smotany, kávový likér (podľa chuti) a prisypte kávový prášok. Všetko spolu dokonale vyšľahajte. Do tejto hmoty pri nižších otáčkach postupne vmiešajte jemný tvaroh.
- Následne rozdrvte keksy, pridajte ich k zmesi a všetko spolu dobre premiešajte. Následne zmes prelejte do dózy, vložte do mrazničky, po približne 30 minútach zmrzlinu premiešajte a asi po 4 hodinách je zmrzlina hotová.
Domáca jahodová zmrzlina
Sezóna jahôd je už tu, tak si vyskúšajte pripraviť tento skvelý recept na lahodnú domácu jahodovú zmrzlinu!
Budete na to potrebovať:
- 500 g jahôd
- 2 banány (na dosiahnutie prirodzenej sladkosti)
- 200 ml smotany na šľahanie
- 300 ml bieleho jogurtu (hustý a plnotučný)
- cukor (podľa chuti)
Postup na prípravu domácej jahodovej zmrzliny:
- Jahody aj banány nakrájajte na menšie kúsky a dajte do mrazničky aspoň na tri hodiny. Potom ich vložte do mixéra, pridajte šľahačku a jogurt a všetko spolu rozmixujte na hladkú hmotu. Ochutnajte a doslaďte podľa vašej chuti.
- Jahodový krém dajte do uzatvárateľnej nádoby a vložte do mrazničky. Po niekoľkých hodinách je pripravená na servírovanie.
Neprehliadnite: Ako vybrať kliešťa? TOTO je jediný a zaručený spôsob!
Zdroj: Depositphotos
Domáca zmrzlina - tipy redakcie
Ako urobiť domácu vanilkovú zmrzlinu hustejšiu?
- Hustejšiu zmrzlinu zvyčajne urobíte pridaním vajec, vaječných žĺtkov alebo kukuričného škrobu ako stabilizátorov alebo zahusťovadiel. Zmrzlinový „základ“ je v podstate uvarený puding, ktorý sa po veľmi dobrom vychladení vymieša na krémovú, ale tuhšiu zmrzlinu.
Ako skladovať domácu zmrzlinu?
- Domácu zmrzlinu skladujte v mrazničke vo vzduchotesnej nádobe. Tým predídete tvorbe ľadových kryštálikov.
Aké sú najlepšie polevy na domácu zmrzlinu?
- Či už sa chystáte na jednoduchý kopček domácej vanilkovej zmrzliny alebo robíte dokonalý zmrzlinový pohár, na výber je toľko klasických zmrzlinových poliev, ako je čokoládový sirup, horúce maliny, čokoládové alebo dúhové posýpky, čerstvé ovocie, nasekané arašidy, šľahačka či čerstvá mäta.
Čo podávať s domácou vanilkovou zmrzlinou?
- Kopček vanilkovej zmrzliny sa perfektne hodí k šťavnatému koláčiku či kúsku jablkového koláča.
Variácie domácej zmrzliny
- Ak chcete zmeniť domácu vanilkovú zmrzlinu na malinovú alebo jahodovú zmrzlinu, nahraďte dve šálky čerstvého alebo mrazeného bobuľového ovocia jednou šálkou v pomere pol na pol. Bobule rozmixujte na pyré v mixéri alebo kuchynskom robote a potom ich pred zmrazením vmiešajte do ostatných ingrediencií.