TOP 7 receptov na muffiny – skúsite čokoládové, s ovocím či slané?

Muffiny, u nás tiež mafiny, sú menšie koláčiky tradične pripravované z piškótového cesta v papierových alebo silikónových košíčkoch. Pripraviť sa dajú snáď na milión spôsobov, a to s použitím rôznorodých ingrediencií, ktoré dodajú muffinu vždy jedinečnú chuť. Pri príprave možno použiť čerstvé aj sušené druhy ovocia, horkú, bielu či mliečnu čokoládu, rôzne druhy orechov, kokos, dokonca aj zeleninu, napríklad mrkvu, červenú repu či tekvicu.

Avšak, muffiny sa dajú upiecť aj v slanej verzii. Ak ste takéto muffiny neskúšali, isto to napravte. Pri slaných muffinoch sa isto nezaobídete napríklad bez rôznych druhov syra, použiť sa dá tiež šunka, slaninka, klobáska, saláma, paradajka, pór, špenát a mnoho iných ingrediencií.

Muffiny sú skvelým pohostením pre návštevu alebo hostí na oslave, taktiež sú dobrou voľbou na raňajky alebo keď si chcete dať pod zub niečo malé. Ak hľadáte inšpirácie na chutné muffiny, vyskúšajte niektorý z nasledujúcich receptov. 

V článku nájdete recepty na tieto chutné muffiny:

  • Banánové muffiny

  • Čokoládové muffiny

  • Vanilkové muffiny s pudingom

  • Orechové muffiny

  • Ovocné muffiny s bobuľovými plodmi

  • Jablkovo-mrkvové muffiny

  • Slané syrovo-šunkové muffiny

Banánové muffiny

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky ovsených vločiek

  • 1 hrnček bieleho gréckeho jogurtu
  • 2 zrelé banány
  • 1/4 mandľového mlieka (alebo iného)
  • 4 – 5 PL medu
  • 2 vajcia
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • hrsť sušených hrozienok

Postup: Najskôr si ovsené vločky rozmixujeme na hladkú múku. V miske si roztlačíme banány a pridáme k nim rozmixované vločky, v ktorých sme si zamiešali prášok do pečiva. Následne pridáme aj ďalšie suroviny, teda jogurt, mlieko, med, vajcia. Nakoniec zamiešame sušené hrozienka, ktoré sme nechali cca 10 minút postáť v horúcej vode. Vymiešame jednotné cesto, ktorým naplníme košíčky. Pečieme pri teplote 200 °C asi 20 až 25 minút. 

Čokoládové muffiny

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky špaldovej celozrnnej múky

  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 150 g čokolády
  • 60 g kakaa
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • trošku soli
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček hustejšieho bieleho jogurtu
  • 1/2 hrnčeka ovseného mlieka
  • 1/4 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja

Postup: V jednej miske si zmiešame múku, kakao, soľ a sódu bikarbónu. Čokoládu si nasekáme na menšie kúsky. V druhej miske si zmiešame cukor, vanilkový extrakt, vajcia, jogurt, mlieko a olej. Zmes dôkladne miešame, aby sa suroviny prepojili a cukor roztopil. Suchú zmes následne postupne primiešavame do mokrej zmesi a na záver primiešame aj 3/4 nasekanej čokolády. Cestom naplníme formičky a na vrch ešte nasypeme zostatok nasekanej čokolády. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 až 25 minút. 

Vanilkové muffiny s pudingom

Ingrediencie: 

  • 150 g masla

  • 200 g krupicového cukru
  • 3 vajca
  • 250 g hladkej múky
  • 2 KL prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Na plnku:

  • 2 balíčky vanilkového pudingu

  • 300 ml mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru

Postup: Z pudingového prášku, cukru a mlieka uvaríme hustý puding, ktorý necháme ochladnúť. Medzitým si vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Po jednom primiešame aj vajíčka a následne múku zmiešanú s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Formičky na muffiny naplníme cestom asi do polovice. Následne dáme do stredu trochu vanilkového pudingu a ten prikryjeme opäť cestom. Muffiny pečieme pri teplote 200 °C asi 15 až 20 minút. 

Orechové muffiny

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky mletých orechov (mandle, vlašské orechy, lieskovce alebo iné)

  • 1 hrnček jemných ovsených vločiek
  • 1 jablko
  • 3 PL oleja
  • 1/2 hrnčeka ovseného mlieka
  • 12 g prášku do pečiva
  • 1/4 ČL mletej škorice
  • 3 vajcia
  • hrsť mandlí
  • 1/2 hrnčeka kokosového cukru

Postup: Jablko ošúpeme, nastrúhame a podusíme na panvici s trochou vody. Keď zmäkne, rozmixujeme ho na pyré. V miske k jablkovému pyré pridáme mleté orechy, ovsené vločky, olej, mlieko, prášok do pečiva, vajcia a škoricu. Podľa chuti osladíme kokosovým cukrom. Dobre rozmiešame a hotovým cestom naplníme košíčky na muffiny. Vrch ozdobíme celými mandľami. Pečieme pri teplote 180 °C asi 25 až 35 minút. 

Odporúčame: ​TOP recepty na lievance – tradičné, v zdravšej verzii aj ako z amerického filmu

Ovocné muffiny s bobuľovými plodmi

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky hladkej múky

  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 4 PL oleja
  • štipka soli
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 hrnček mrazeného bobuľového ovocia
  • 200 g bielej čokolády

Postup: Vajcia vymiešame do peny a pridáme štipku soli, trstinový aj vanilkový cukor, olej a mlieko. Dobre vymiešame a pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame na hladkú zmes bez hrudiek. Následne primiešame bielu čokoládu nasekanú na malé kúsky. Cestom plníme košíčky asi do polovice a na vrch vždy pridáme lyžičku ovocia. Pečieme asi 25 minút pri teplote 180 °C. 

Jablkovo-mrkvové muffiny

Ingrediencie:

  • 1 šálka roztlačeného zrelého banánu (asi 2 malé banány)

  • ½ šálky nastrúhaného jablka (asi 1 stredné jablko)
  • ½ šálky nastrúhanej mrkvy (asi 1 menšia mrkva)
  • ¾ šálky ovseného mlieka
  • 1 vajce
  • 1 šálka celozrnnej múky
  • ½ šálky ovsených vločiek
  • 1 ČL prášku do pečiva 
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL mletej škorice
  • štipka soli

Postup: Zmiešame si banán, jablko, mrkvu, mlieko, olej a vajce. V druhej miske zmiešame múku s ovsenými vločkami, práškom do pečiva, sódou bikarbónou, škoricou, soľou. Sypkú zmes pridáme k ovocnej a vymiešame cesto. Cestom naplníme formičky na muffiny a pečieme pri teplote 190 °C asi 20 až 25 minút. 

Slané syrovo-šunkové muffiny

Ingrediencie: 

  • 2 hrnčeky hladkej múky

  • 1 PL kypriaceho prášku
  • štipka soli a mletého čierneho korenia
  • 100 g šunky
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček mlieka
  • 1,5 hrnčeka nastrúhaného tvrdého syra
  • 6 PL oleja
  • olivy (voliteľné)

Postup: V miske si zmiešame múku, kypriaci prášok, soľ, korenie a následne pridáme aj nastrúhaný syr a nadrobno nasekanú šunku. V druhej miske si vyšľaháme vajíčka s olejom a mliekom. Obe zmesi spojíme a vymiešame jednotné cesto. Cestom naplníme silikónové formičky na muffiny. Vrch môžeme posypať ešte syrom alebo nasekanými olivami. Pečieme dozlatista pri teplote 200 °C asi 20 minút. 

Odporúčame: ​Recept na tvarohové guľky – lahodné a len z 3 surovín!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE