TIP na raňajky či olovrant – chutná fit tvarohová nátierka s mrkvou

Nátierky predstavujú skvelý spôsob, ako rýchlo a účinne zahnať hlad. Hoci v obchodoch ich nájdeme v rôznorodých príchutiach, tým doma pripraveným sa nič nevyrovná, či už chuťou alebo aj zložením. Poctivo doma pripravené nátierky pozostávajú len z pár základných surovín, neobsahujú žiadne konzervanty, umelé arómy a podobne. A ich chuť je dokonalá, presne taká, akú máme radi. Nátierky je pritom možné pripraviť prakticky z čohokoľvek.

Úplnou klasikou v našich končinách je dozaista bryndzová nátierka, ale aj tuniaková, oškvarková či vajíčková. V zdravom jedálničku sú vítané nátierky zo strukovín, ktoré sú poriadne výživné a nabité viacerými telu prospešnými látkami. Ak máte chuť na niečo rýchle, chutné a zdravé, vyskúšať môžete i tvarohovú nátierku s mrkvou, ktorú si môžete raz-dva pripraviť podľa receptu nižšie. Vďaka tvarohu je plná dôležitých bielkovín, mrkva zase nátierku obohatí o vlákninu, minerálne látky a viaceré vitamíny, ako aj karotenoid betakarotén, z ktorého sa v našom tele tvorí vitamín A. 

Či už si tvarohovú nátierku doprajete na raňajky, desiatu, olovrant a hoci aj ľahšiu večeru, je už len na vás. Potrebovať k nej budete už len chrumkavé čerstvé pečivo, podľa chuti možno nejakú zeleninu, napríklad sladučké cherry paradajky. Ako na jej prípravu?

Skúste aj: Zdravá brokolicová pizza – výživná dobrota bez výčitiek

tvarohová pomazánka

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 200 g mrkvy
  • 1 menšiu cibuľu
  • soľ a mleté čierne korenie
  • citrónovú šťavu

Postup prípravy:

  • Ako prvé si očistíme mrkvu aj cibuľu.
  • Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle, cibuľu nakrájame nadrobno. 
  • V dostatočne veľkej miske si dôkladne vymiešame tvaroh s jogurtom.
  • Pridáme mrkvu, cibuľu a premiešame.
  • Na záver podľa chuti pridáme trochu soli, korenia a čerstvej citrónovej šťavy. 
  • Hotovú nátierku podľa preferencií natrieme na chrumkavý celozrnný chlieb či pečivo a podávame. Dobrú chuť!

TIP: Klasickú cibuľu skúste v recepte nahradiť lahodnou jarnou cibuľkou. Miesto obyčajnej soli na dochutenie nátierky tiež skvelo poslúži domáca bylinková soľ.

 

Vajíčkovo-tvarohová nátierka

  • 3 vajíčka uvarené natvrdo
  • 200 g tvarohu
  • 1 menšia cibuľka (alebo jarná cibuľka)
  • 8 lyžíc bieleho jogurtu
  • korenie podľa chuti

Vajíčka si nastrúhame najemno alebo ich nakrájame nadrobno. K nastrúhanému vajíčku pridáme tvaroh, biely jogurt, nadrobno nakrájanú cibuľku a premiešame. Ak sa vám bude zdať, že je nátierka príliš hustá, pridajte o niečo viac jogurtu. Podľa potreby osoľte a okoreňte. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE