Nátierky predstavujú skvelý spôsob, ako rýchlo a účinne zahnať hlad. Hoci v obchodoch ich nájdeme v rôznorodých príchutiach, tým doma pripraveným sa nič nevyrovná, či už chuťou alebo aj zložením. Poctivo doma pripravené nátierky pozostávajú len z pár základných surovín, neobsahujú žiadne konzervanty, umelé arómy a podobne. A ich chuť je dokonalá, presne taká, akú máme radi. Nátierky je pritom možné pripraviť prakticky z čohokoľvek.
Úplnou klasikou v našich končinách je dozaista bryndzová nátierka, ale aj tuniaková, oškvarková či vajíčková. V zdravom jedálničku sú vítané nátierky zo strukovín, ktoré sú poriadne výživné a nabité viacerými telu prospešnými látkami. Ak máte chuť na niečo rýchle, chutné a zdravé, vyskúšať môžete i tvarohovú nátierku s mrkvou, ktorú si môžete raz-dva pripraviť podľa receptu nižšie. Vďaka tvarohu je plná dôležitých bielkovín, mrkva zase nátierku obohatí o vlákninu, minerálne látky a viaceré vitamíny, ako aj karotenoid betakarotén, z ktorého sa v našom tele tvorí vitamín A.
Či už si tvarohovú nátierku doprajete na raňajky, desiatu, olovrant a hoci aj ľahšiu večeru, je už len na vás. Potrebovať k nej budete už len chrumkavé čerstvé pečivo, podľa chuti možno nejakú zeleninu, napríklad sladučké cherry paradajky. Ako na jej prípravu?
Skúste aj: Zdravá brokolicová pizza – výživná dobrota bez výčitiek
Budeme potrebovať:
- 250 g mäkkého tvarohu
- 150 g bieleho jogurtu
- 200 g mrkvy
- 1 menšiu cibuľu
- soľ a mleté čierne korenie
- citrónovú šťavu
Postup prípravy:
- Ako prvé si očistíme mrkvu aj cibuľu.
- Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle, cibuľu nakrájame nadrobno.
- V dostatočne veľkej miske si dôkladne vymiešame tvaroh s jogurtom.
- Pridáme mrkvu, cibuľu a premiešame.
- Na záver podľa chuti pridáme trochu soli, korenia a čerstvej citrónovej šťavy.
- Hotovú nátierku podľa preferencií natrieme na chrumkavý celozrnný chlieb či pečivo a podávame. Dobrú chuť!
TIP: Klasickú cibuľu skúste v recepte nahradiť lahodnou jarnou cibuľkou. Miesto obyčajnej soli na dochutenie nátierky tiež skvelo poslúži domáca bylinková soľ.
Zdroj: Depositphotos
Vajíčkovo-tvarohová nátierka
- 3 vajíčka uvarené natvrdo
- 200 g tvarohu
- 1 menšia cibuľka (alebo jarná cibuľka)
- 8 lyžíc bieleho jogurtu
- korenie podľa chuti
Vajíčka si nastrúhame najemno alebo ich nakrájame nadrobno. K nastrúhanému vajíčku pridáme tvaroh, biely jogurt, nadrobno nakrájanú cibuľku a premiešame. Ak sa vám bude zdať, že je nátierka príliš hustá, pridajte o niečo viac jogurtu. Podľa potreby osoľte a okoreňte.