Strukoviny sa oplatí pravidelne konzumovať z viacerých dôvodov. V prvom rade obsahujú dostatok bielkovín, takže vďaka nim nás dokáže aj bezmäsitý pokrm dlho nasýtiť. Obsahujú však aj množstvo zložených sacharidov a vlákninu, ako aj viaceré minerálne látky. Mnohí sa strukovinám vyhýbajú, pretože ich nafukujú. Aj tu existuje viacero spôsobov, ako si pomôcť.
Strukoviny sa v prvom rade odporúča dostatočne dlho namáčať. Následne ich vždy varte v čistej vode, nie v tej, ktorej sa namáčali. Pri varení používajte bobkový list a iné bylinky na podporu trávenia. A ďalšou radou je, aby ste strukoviny jedli pravidelne. Tráviaci trakt si tak na ne ľahšie zvykne a nebude mať s nimi taký problém, ako keď ich konzumujete príležitostne.
Ak hľadáte chutný a výživný pokrm zo strukovín, skúste túto kovbojskú fazuľu s mletým mäsom v paradajkovej pikantnej omáčke. Táto dobrota nie je zdĺhavá na prípravu a verte, že zasýti množstvo hladných brúch. Pri tomto recepte možno navyše použiť fazuľu z plechovky, takže sa nemusíte obávať dlhého namáčania a varenia strukoviny. Poďme na to!
Odporúčame: Kuracie stehná 7-krát inak – TOP recepty, ktoré stoja za vyskúšanie
Zdroj: Depositphotos
Na kovbojskú fazuľu potrebujeme:
- 500 g mletého mäsa (hovädzie, morčacie)
- 1 konzerva bielej fazule v paradajkovej omáčke
- 1 konzerva fialovej fazule kidney
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 PL oleja
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 200 ml vývaru
- 200 g čili grilovacej omáčky
- soľ a mleté čierne korenie
- mletá sladká paprika
- čili korenie
Postup prípravy kovbojskej fazule:
Cibuľu s cesnakom si očistíme a nadrobno nasekáme. V hrnci alebo hlbšej panvici si rozpálime olej a pridáme mleté mäso. Opečieme dozlatista a pridáme cibuľu a cesnak. Následne mäso zhrnieme do strán a do prostriedku dáme paradajkový pretlak a po chvíli aj vývar. Povaríme 10 minút a pridáme fazuľu v paradajkovej omáčke. Fialovú fazuľu kidney zlejeme a prepláchneme.
Pridáme ju do jedla a následne prilejeme aj pikantnú omáčku. Všetko dôkladne zamiešame a na miernom ohni necháme dusiť asi 15 minút. Podľa potreby pridáme mletú papriku, soľ, mleté čierne korenie a čili korenie. Odstavíme a môžeme podávať s ľubovoľnou prílohou, napríklad čerstvým pečivom, opečenými toastami, alebo aj pečenými zemiakmi.
TIP: Do kovbojskej fazule môžete podľa chuti pridať aj pár koliesok klobásky alebo párkov. Taktiež sa do tohto pokrmu hodií na menšie kocky nakrájané údené mäsko.