Strukoviny v hlavnej role: Výborná kovbojská fazuľa s mletým mäsom

kovbojská fazuľa

Ak hľadáte chutný a výživný pokrm zo strukovín, skúste túto kovbojskú fazuľu s mletým mäsom v paradajkovej pikantnej omáčke. Táto dobrota nie je zdĺhavá na prípravu a verte, že zasýti množstvo hladných brúch. Pri tomto recepte možno navyše použiť fazuľu z plechovky, takže sa nemusíte obávať dlhého namáčania a varenia strukoviny. Poďme na to!

Prečo pravidelne konzumovať strukoviny?

Strukoviny sa oplatí pravidelne konzumovať z viacerých dôvodov. V prvom rade obsahujú dostatok bielkovín, takže vďaka nim nás dokáže aj bezmäsitý pokrm dlho nasýtiť. Obsahujú však aj množstvo zložených sacharidov a vlákninu, ako aj viaceré minerálne látky. Mnohí sa strukovinám vyhýbajú, pretože ich nafukujú. Aj tu existuje viacero spôsobov, ako si pomôcť.

Strukoviny sa v prvom rade odporúča dostatočne dlho namáčať. Následne ich vždy varte v čistej vode, nie v tej, ktorej sa namáčali. Pri varení používajte bobkový list a iné bylinky na podporu trávenia. A ďalšou radou je, aby ste strukoviny jedli pravidelne. Tráviaci trakt si tak na ne ľahšie zvykne a nebude mať s nimi taký problém, ako keď ich konzumujete príležitostne.

fazuľa s mletým mäsom
Depositphotos

Suroviny na kovbojskú fazuľu:

  • 500 g mletého mäsa (hovädzie, morčacie)
  • 1 konzerva bielej fazule v paradajkovej omáčke
  • 1 konzerva fialovej fazule kidney
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 200 ml vývaru
  • 200 g čili grilovacej omáčky
  • soľ a mleté čierne korenie
  • mletá sladká paprika
  • čili korenie

Postup prípravy kovbojskej fazule:

Cibuľu s cesnakom si očistíme a nadrobno nasekáme. V hrnci alebo hlbšej panvici si rozpálime olej a pridáme mleté mäso. Opečieme dozlatista a pridáme cibuľu a cesnak. Následne mäso zhrnieme do strán a do prostriedku dáme paradajkový pretlak a po chvíli aj vývar. Povaríme 10 minút a pridáme fazuľu v paradajkovej omáčke. Fialovú fazuľu kidney zlejeme a prepláchneme.

Pridáme ju do jedla a následne prilejeme aj pikantnú omáčku. Všetko dôkladne zamiešame a na miernom ohni necháme dusiť asi 15 minút. Podľa potreby pridáme mletú papriku, soľ, mleté čierne korenie a čili korenie. Odstavíme a môžeme podávať.

TIP: Do kovbojskej fazule môžete podľa chuti pridať aj pár koliesok klobásky alebo párkov. Taktiež sa do tohto pokrmu hodí na menšie kocky nakrájané údené mäsko.

S čím podávať kovbojskú fazuľu?

Kovbojskú fazuľu môžete podávať s ľubovoľnou prílohou, ktorá zvýrazní jej bohatú chuť a dodá jedlu ešte väčšiu sýtosť. Skvele sa hodí čerstvé pečivo, ako napríklad chrumkavá bageta, domáci chlieb alebo kukuričný chlieb, ktoré výborne nasajú omáčku. Ak preferujete chrumkavejšiu prílohu, môžete vyskúšať opečené toasty alebo cesnakové hrianky. 

Pre ešte sýtejšiu verziu ju môžete podávať s pečenými alebo šťuchanými zemiakmi, prípadne s ryžou, ktorá pomôže vyvážiť výraznú chuť fazule. Výbornou voľbou je aj grilovaná zelenina alebo čerstvý šalát, ktoré jedlu dodajú ľahkosť a sviežosť. Ak chcete autentickú kovbojskú atmosféru, servírujte ju s grilovanou klobásou alebo slaninou pre ešte intenzívnejšiu chuť.

Tipy na obmenu receptu

  • Bezmäsitá verzia – Vynechajte mleté mäso a namiesto neho pridajte viac druhov fazule, šošovicu alebo nakrájané huby na zvýraznenie chuti.
  • S iným druhom mäsa – Mleté hovädzie môžete nahradiť trhaným bravčovým, kuracím alebo morčacím mäsom pre inú textúru a chuť.
  • Sladko-slaná kombinácia – Pridajte lyžicu javorového sirupu alebo medu na vyváženie pikantnej chute.
  • Krémovejšia konzistencia – Rozmixujte časť fazule a pridajte ju späť do hrnca, aby jedlo získalo jemnejšiu a hustejšiu textúru.
  • S extra zeleninou – Skúste pridať mrkvu, papriku, cuketu alebo kukuricu na obohatenie chuti a výživovej hodnoty.
  • Mexická verzia – Dochucujte rímskou rascou, koriandrom a podávajte s tortillami, nachos alebo avokádovou omáčkou.
  • Údená chuť – Pridajte na kocky nakrájanú slaninu, údené mäso alebo kvapku tekutého dymu pre hlbšiu chuť.
  • Extra pikatná verzia – Použite čerstvé čili papričky, kajenské korenie alebo kvapku tabasca pre skutočne ostrú verziu.
  • So syrom navrch – Podávajte posypané strúhaným čedarom, parmezánom alebo nivou pre krémovejší a bohatší zážitok.
  • S hranolkami alebo ryžou – Ak chcete jedlo ešte sýtejšie, môžete ho servírovať s hranolkami, pečenými zemiakmi alebo ryžou.

Aktualizovaný článok: 13.02.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE