Tvarohové guľky s jahodami - recept ako od babičky!

Tvarohové guľky s jahodami

Tvarohové guľky sú jedným z tých dezertov, ktoré si pamätáme z detstva – mäkké, sladké a plné ovocia. V kombinácii s jahodami získavajú sviežu chuť, ktorá poteší v každom ročnom období. Navyše ide o dezert bohatý na bielkoviny, ktorý viete pripraviť aj v odľahčenej verzii. Nech sa chystáte potešiť rodinu, hostí alebo len seba – tento recept je vždy dobrý nápad.

Tvarohové guľky s jahodami v sebe spájajú dve mimoriadne obľúbené slovenské suroviny, a to sezónne jahody a tvaroh! Pričom veľkým benefitom je aj to, že pri príprave tohto fantastického jedla pre malých i veľkých ožijú aj spomienky na detstvo a prázdniny u babky. 

Je to jednoducho zdravé, rýchle, výborné a nenáročné jedlo plné ovocia, ktoré vás zasýti na obed či olovrant. A preto sme si pre vás dnes pripravili chutný a jednoduchý recept – doslova ako od babičky!

Tvarohové guľky s jahodami - osvedčená klasika

Pokiaľ patríte medzi fanúšikov múčnych jedlá, tak si rozhodne nenechajte ujsť náš recept na tradičné tvarohové guľky s jahodami.

Tie si môžete pripraviť aj v klasickej verzii s rozohriatym maslom a opraženou strúhankou zmiešanou s práškovým cukrom. Sú síce ťažšie stráviteľné, ale chutia rovnako úžasne.

Na tvarohové guľky s jahodami potrebujete:

  • 250 g jemného tvarohu (ideálne hrudkovitý)

  • 1 vajce

  • 2 lyžice krupice

  • 2 lyžice hladkej múky

  • 1 lyžica cukru (možno nahradiť erytritolom)

  • štipka soli

  • čerstvé jahody (menšie, ideálne pevné)

  • na obalenie: strúhanka, maslo, práškový cukor, škorica

guľky s jahodami
Depositphotos

Postup prípravy tvarohových guliek

  • V miske zmiešajte tvaroh, vajce, cukor, soľ, krupicu a múku. Cesto by malo byť mäkké, ale nie riedke. Ak je príliš lepivé, pridajte trochu múky.

  • Nechajte cesto odpočívať v chladničke cca 30 minút – krupica sa trochu napučí a cesto sa bude lepšie tvarovať.

  • Medzitým si očistite jahody a pripravte si hrniec s mierne osolenou vodou.

  • Z cesta odoberajte kúsky, v dlaniach vytvarujte placičku, vložte do nej jahodu a uzavrite do guľky.

  • Guľky vkladajte do vriacej vody a varte, kým nevyplávajú na povrch – cca 8 minút.

  • Na panvici opražte strúhanku na masle do zlata, môžete pridať trochu škorice.

  • Uvarené guľky obalte v strúhanke a podávajte posypané práškovým cukrom, škoricou alebo preliate rozpusteným maslom.

tvarohové guľky
Depositphotos

Tipy na obmeny

  • Namiesto jahôd môžete použiť marhule, slivky alebo višne.

  • Cukor nahradíte medom alebo sladidlom pre zdravšiu verziu.

  • Ak chcete proteínovejší variant, použite nízkotučný tvaroh a pridajte trochu proteínového prášku.

Guľky, ktoré chutia ako od babičky, ale zvládnete ich za pol hodinu

Tvarohové guľky s jahodami sú dokonalým spojením tradičnej chuti a modernej jednoduchosti. Môžete ich podávať teplé aj studené, ako dezert alebo sladký obed. Vďaka tvarohu sú sýte, výživné a pripraviť ich zvládne aj začiatočník. Ideálny recept na jar, leto... a vlastne na každý deň, keď máte chuť na niečo milé.

TOP tipy na ďalšie recepty s jahodami a tvarohom

Aktualizovaný článok: 30.05.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE