Tvarohové guľky sú jedným z tých dezertov, ktoré si pamätáme z detstva – mäkké, sladké a plné ovocia. V kombinácii s jahodami získavajú sviežu chuť, ktorá poteší v každom ročnom období. Navyše ide o dezert bohatý na bielkoviny, ktorý viete pripraviť aj v odľahčenej verzii. Nech sa chystáte potešiť rodinu, hostí alebo len seba – tento recept je vždy dobrý nápad.
Tvarohové guľky s jahodami v sebe spájajú dve mimoriadne obľúbené slovenské suroviny, a to sezónne jahody a tvaroh! Pričom veľkým benefitom je aj to, že pri príprave tohto fantastického jedla pre malých i veľkých ožijú aj spomienky na detstvo a prázdniny u babky.
Je to jednoducho zdravé, rýchle, výborné a nenáročné jedlo plné ovocia, ktoré vás zasýti na obed či olovrant. A preto sme si pre vás dnes pripravili chutný a jednoduchý recept – doslova ako od babičky!
Tvarohové guľky s jahodami - osvedčená klasika
Pokiaľ patríte medzi fanúšikov múčnych jedlá, tak si rozhodne nenechajte ujsť náš recept na tradičné tvarohové guľky s jahodami.
Tie si môžete pripraviť aj v klasickej verzii s rozohriatym maslom a opraženou strúhankou zmiešanou s práškovým cukrom. Sú síce ťažšie stráviteľné, ale chutia rovnako úžasne.
Na tvarohové guľky s jahodami potrebujete:
250 g jemného tvarohu (ideálne hrudkovitý)
1 vajce
2 lyžice krupice
2 lyžice hladkej múky
1 lyžica cukru (možno nahradiť erytritolom)
štipka soli
čerstvé jahody (menšie, ideálne pevné)
na obalenie: strúhanka, maslo, práškový cukor, škorica
Postup prípravy tvarohových guliek
V miske zmiešajte tvaroh, vajce, cukor, soľ, krupicu a múku. Cesto by malo byť mäkké, ale nie riedke. Ak je príliš lepivé, pridajte trochu múky.
Nechajte cesto odpočívať v chladničke cca 30 minút – krupica sa trochu napučí a cesto sa bude lepšie tvarovať.
Medzitým si očistite jahody a pripravte si hrniec s mierne osolenou vodou.
Z cesta odoberajte kúsky, v dlaniach vytvarujte placičku, vložte do nej jahodu a uzavrite do guľky.
Guľky vkladajte do vriacej vody a varte, kým nevyplávajú na povrch – cca 8 minút.
Na panvici opražte strúhanku na masle do zlata, môžete pridať trochu škorice.
Uvarené guľky obalte v strúhanke a podávajte posypané práškovým cukrom, škoricou alebo preliate rozpusteným maslom.
Tipy na obmeny
Namiesto jahôd môžete použiť marhule, slivky alebo višne.
Cukor nahradíte medom alebo sladidlom pre zdravšiu verziu.
Ak chcete proteínovejší variant, použite nízkotučný tvaroh a pridajte trochu proteínového prášku.
Guľky, ktoré chutia ako od babičky, ale zvládnete ich za pol hodinu
Tvarohové guľky s jahodami sú dokonalým spojením tradičnej chuti a modernej jednoduchosti. Môžete ich podávať teplé aj studené, ako dezert alebo sladký obed. Vďaka tvarohu sú sýte, výživné a pripraviť ich zvládne aj začiatočník. Ideálny recept na jar, leto... a vlastne na každý deň, keď máte chuť na niečo milé.
TOP tipy na ďalšie recepty s jahodami a tvarohom
- TOP recept na muffiny v zdravšej verzii – s jahodami a tvarohom
- Jahodová sezóna je tu! Prinášame recept na výborný jahodový likér
- Osviežujúce a lahodné: Nepečené ovocné tiramisu plné čerstvosti a slasti
- Domáci tvarohový dezert (Pribináčik), po ktorom sa len tak zapráši
- Jahodová torta Fraisier z Pečie celé Slovensko
- Sladké jahodovo-rebarborové pirohy z Pečie celé Slovensko
Aktualizovaný článok: 30.05.2025