Čerešňová bublanina je letnou klasikou, ktorej nik nepovie nie. Dá sa ale pripraviť v rôznych verziách. Prinášame hneď niekoľko chutných receptov!
Máte poriadnu úrodu chutných čerešní, alebo ste sa k nej dostali vďaka štedrej susedke či svokre? V tom prípade možno hľadáte nejaké tipy na využitie alebo spracovanie tohto fantastického jarno-letného ovocia. Čerešne sú veľmi zdravé a plné vitamínov, vlákniny, minerálov a antioxidantov, preto je najlepšie, ak si ich doprajeme v prirodzenej podobe.
Samozrejme, pokiaľ máme väčšiu úrodu, nedá sa čakať na to, kým ich všetky zjeme. Čerešne patria k pomerne rýchlo sa kaziacim ovocným plodom, preto je potrebné nájsť spôsoby ich spracovania. Možno ich napríklad zamraziť a neskôr použiť trebárs do koláča.
Pred mrazením je vhodné plody odkôstkovať, umyť, osušiť a zasypať kryštálovým cukrom. Takto ich zmrazíme rozmiestnené na tácke. Po zmrazení ich môžeme nasypať do vrecúška.
Z chutných čerešní však môžeme pripraviť napríklad aj kompóty alebo džemy. A rozhodne nie je na škodu upiecť aj nejaký lahodný čerešňový koláč. Bublanina je úplnou klasikou, ktorej odolá len málokto. Prinášame inšpirácie na rôzne verzie čerešňovým bublanín, napríklad aj s čokoládou alebo mascarpone. Hor sa do pečenia!
Hrnčeková bublanina s čerešňami
Ingrediencie:
2 hrnčeky - polohrubá múka
- 1 hrnček práškový cukor
- 1/2 hrnčeka oleja
- 2 ČL prášku do pečiva (kypriaci prášok)
- 1 hrnček mlieko na bublaninu
- 3 vajíčka
- 1 balíček vanilkového cukru (alebo vanilkový extrakt)
- 500 gramov čerešní
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy: Vajíčka si vyšľaháme s cukrom - dostatočné vyšľahanie cesta je dôležité. Múku si zamiešame s práškom do pečiva a postupne pridáme k vajíčkam. Nakoniec do hmoty zamiešame mlieko a olej a vypracujeme cesto. Vylejeme na plech s papierom na pečenie.
Následne na cesto poukladáme odkôstkované čerešne.
Pečenie bublaniny: Bublaninu pečieme pri teplote 180 °C asi 25 až 35 minút. Po vybratí z rúry ju necháme ochladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Odporúčame: Fantastický tuniakový šalát s vajíčkom – TOP rýchly obed nielen do práce
Makovo-čerešňová bublanina
Ingrediencie:
4 vajcia
- 125 g trstinového cukru
- 100 g mletého maku
- 150 g celozrnnej špaldovej múky
- 1/4 prášku do pečiva
- 150 ml mandľového mlieka
- cca 350 g čerešní
Postup prípravy: Rozdelíme si bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. K zmesi pridáme mak a múku, v ktorej sme si vymiešali prášok do pečiva. Taktiež pridáme mlieko a dobre premiešame. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a zľahka po častiach primiešame do cesta.
Hotové cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie. Následne naň poukladáme odkôstkované čerešne. Bublaninu pečieme pri teplote 175 °C asi 45 až 50 minút. Po upečení necháme dôkladne vychladnúť a nakrájame.
Šťavnatá čerešňová bublanina s mascarpone - čerešňová bublanina inak!
Ingrediencie:
5 vajec
- 250 g krupicového cukru
- 250 g mascarpone
- 100 ml oleja
- 250 g polohrubej múky
- 2 hrnčeky odkôstkovaných čerešní
- 1 ČL sódy bikarbóny
- štipka soli
Postup prípravy: Oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtky si s cukrom vyšľaháme do peny. Následne pomaly prišľaháme aj mascarpone a nakoniec olej. Znížime otáčky mixéra na minimum a primiešame múku zmiešanú s jedlou sódou. V druhej miske si vyšľaháme z bielkov a štipky soli tuhý sneh.
Sneh metličkou po častiach zamiešame do cesta. Hotové cesto nalejeme do vymastenej a vyspanej formy alebo pekáča s papierom na pečenie. Bohato posypeme odkôstkovanými čerešňami. Pečieme pri teplote 190 °C asi 35 minút. Po upečení necháme dobre vychladnúť.
Odporúčame: Domáca bazová limonáda, víno, likér či med – recepty z bazy, ktoré musíte poznať
Fit čerešňová bublanina zo špaldovej múky a pomletých mandlí
Ingrediencie:
80 g masla
- 5 PL medu
- 2 vajíčka
- 200 g špaldovej múky
- 50 g pomletých mandlí
- 1/2 prášku do pečiva
- 200 ml mlieka
- 2 hrnčeky odkôstkovaných čerešní
Postup prípravy: Maslo si necháme zmäknúť a pridáme k nemu med. Potom primiešame aj žĺtky s mliekom. Bielky klasicky vyšľaháme na sneh a zľahka ho po častiach pridáme k ostatným surovinám. Potom prisypeme múku s kypriacim práškom do pečiva a pomleté mandle.
Cesto vymiešame a nalejeme na plech s papierom na pečenie alebo do silikónovej formy. Posypeme odkôstkovanými čerešňami a dáme piecť pri teplote 180 °C na asi 25 minút. Po ochladnutí môžeme nakrájať a podávať.
Čerešňová bublanina s čokoládou
Ingrediencie:
5 vajec
250 g kryštálového cukru
350 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 100 ml rozpusteného kokosového oleja
- 100 ml vlažnej vody
- 1,5 PL holandského kakaa
- 100 g čokolády na varenie
- čerešne
- štipka soli
Postup prípravy: Oddelíme žĺtky a bielky. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na hustú penu. Potom po lyžiciach zašľaháme cukor a po jednom žĺtky. Následne striedavo pridávame po lyžičkách olej a vodu. Nakoniec vareškou primiešame preosiatu múku, v ktorej sme si rozmiešali prášok do pečiva.
Plech vymastíme a vysypeme múkou alebo vyložíme papierom na pečenie. Na plech vylejeme 3/4 cesta. Do zvyšku cesta zamiešame holandské kakao a po kúskoch rozlejeme na svetlé cesto. Potom na cesto rozmiestnime odkôstkované čerešne a na kúsky nakrájanú čokoládu. Pečieme asi 30 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme ochladnúť, nakrájame a podávame.
Inšpirácie na čerešňové dezerty a nadýchané bublaniny
- Klasická ovocná bublanina
- Hrnčeková rebarborová bublanina
- Bublanina s jablkami
- Čučoriedková bublanina
- Bublanina so slivkami
- Ríbezľová bublanina
- Černicová bublanina
Aktualizované na 02.06.2024
Aktualizovaný článok: 02.06.2024