Čerešňová bublanina 5-krát inak – zachutí vám tá s mascarpone i čokoládou

čerešňová bublanina

Čerešňová bublanina je letnou klasikou, ktorej nik nepovie nie. Dá sa ale pripraviť v rôznych verziách. Prinášame hneď niekoľko chutných receptov!

Máte poriadnu úrodu chutných čerešní, alebo ste sa k nej dostali vďaka štedrej susedke či svokre? V tom prípade možno hľadáte nejaké tipy na využitie alebo spracovanie tohto fantastického jarno-letného ovocia. Čerešne sú veľmi zdravé a plné vitamínov, vlákniny, minerálov a antioxidantov, preto je najlepšie, ak si ich doprajeme v prirodzenej podobe.

Samozrejme, pokiaľ máme väčšiu úrodu, nedá sa čakať na to, kým ich všetky zjeme. Čerešne patria k pomerne rýchlo sa kaziacim ovocným plodom, preto je potrebné nájsť spôsoby ich spracovania. Možno ich napríklad zamraziť a neskôr použiť trebárs do koláča.

Pred mrazením je vhodné plody odkôstkovať, umyť, osušiť a zasypať kryštálovým cukrom. Takto ich zmrazíme rozmiestnené na tácke. Po zmrazení ich môžeme nasypať do vrecúška. 

Z chutných čerešní však môžeme pripraviť napríklad aj kompóty alebo džemy. A rozhodne nie je na škodu upiecť aj nejaký lahodný čerešňový koláč. Bublanina je úplnou klasikou, ktorej odolá len málokto. Prinášame inšpirácie na rôzne verzie čerešňovým bublanín, napríklad aj s čokoládou alebo mascarpone. Hor sa do pečenia!

Hrnčeková bublanina s čerešňami

Ingrediencie: 

  • 2 hrnčeky - polohrubá múka

  • 1 hrnček práškový cukor
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 ČL prášku do pečiva (kypriaci prášok)
  • 1 hrnček mlieko na bublaninu
  • 3 vajíčka
  • 1 balíček vanilkového cukru (alebo vanilkový extrakt)
  • 500 gramov čerešní
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy: Vajíčka si vyšľaháme s cukrom - dostatočné vyšľahanie cesta je dôležité. Múku si zamiešame s práškom do pečiva a postupne pridáme k vajíčkam. Nakoniec do hmoty zamiešame mlieko a olej a vypracujeme cesto. Vylejeme na plech s papierom na pečenie.

Následne na cesto poukladáme odkôstkované čerešne. 

Pečenie bublaniny: Bublaninu pečieme pri teplote 180 °C asi 25 až 35 minút. Po vybratí z rúry ju necháme ochladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.  

Odporúčame: Fantastický tuniakový šalát s vajíčkom – TOP rýchly obed nielen do práce

maková bublanina Depositphotos

Makovo-čerešňová bublanina

Ingrediencie:

  • 4 vajcia

  • 125 g trstinového cukru
  • 100 g mletého maku
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1/4 prášku do pečiva
  • 150 ml mandľového mlieka
  • cca 350 g čerešní

Postup prípravy: Rozdelíme si bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. K zmesi pridáme mak a múku, v ktorej sme si vymiešali prášok do pečiva. Taktiež pridáme mlieko a dobre premiešame. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a zľahka po častiach primiešame do cesta.

Hotové cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie. Následne naň poukladáme odkôstkované čerešne. Bublaninu pečieme pri teplote 175 °C asi 45 až 50 minút. Po upečení necháme dôkladne vychladnúť a nakrájame. 

Šťavnatá čerešňová bublanina s mascarpone - čerešňová bublanina inak!

Ingrediencie: 

  • 5 vajec

  • 250 g krupicového cukru
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml oleja
  • 250 g polohrubej múky
  • 2 hrnčeky odkôstkovaných čerešní
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli

Postup prípravy: Oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtky si s cukrom vyšľaháme do peny. Následne pomaly prišľaháme aj mascarpone a nakoniec olej. Znížime otáčky mixéra na minimum a primiešame múku zmiešanú s jedlou sódou. V druhej miske si vyšľaháme z bielkov a štipky soli tuhý sneh.

Sneh metličkou po častiach zamiešame do cesta. Hotové cesto nalejeme do vymastenej a vyspanej formy alebo pekáča s papierom na pečenie. Bohato posypeme odkôstkovanými čerešňami. Pečieme pri teplote 190 °C asi 35 minút. Po upečení necháme dobre vychladnúť. 

Odporúčame: Domáca bazová limonáda, víno, likér či med – recepty z bazy, ktoré musíte poznať

fit bublanina Depositphotos

Fit čerešňová bublanina zo špaldovej múky a pomletých mandlí

Ingrediencie: 

  • 80 g masla

  • 5 PL medu
  • 2 vajíčka
  • 200 g špaldovej múky
  • 50 g pomletých mandlí
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 200 ml mlieka
  • 2 hrnčeky odkôstkovaných čerešní

Postup prípravy: Maslo si necháme zmäknúť a pridáme k nemu med. Potom primiešame aj žĺtky s mliekom. Bielky klasicky vyšľaháme na sneh a zľahka ho po častiach pridáme k ostatným surovinám. Potom prisypeme múku s kypriacim práškom do pečiva a pomleté mandle. 

Cesto vymiešame a nalejeme na plech s papierom na pečenie alebo do silikónovej formy. Posypeme odkôstkovanými čerešňami a dáme piecť pri teplote 180 °C na asi 25 minút. Po ochladnutí môžeme nakrájať a podávať. 

Čerešňová bublanina s čokoládou

Ingrediencie: 

  • 5 vajec

  • 250 g kryštálového cukru

  • 350 g polohrubej múky

  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 ml rozpusteného kokosového oleja
  • 100 ml vlažnej vody
  • 1,5 PL holandského kakaa
  • 100 g čokolády na varenie
  • čerešne
  • štipka soli

Postup prípravy: Oddelíme žĺtky a bielky. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na hustú penu. Potom po lyžiciach zašľaháme cukor a po jednom žĺtky. Následne striedavo pridávame po lyžičkách olej a vodu. Nakoniec vareškou primiešame preosiatu múku, v ktorej sme si rozmiešali prášok do pečiva.

Plech vymastíme a vysypeme múkou alebo vyložíme papierom na pečenie. Na plech vylejeme 3/4 cesta. Do zvyšku cesta zamiešame holandské kakao a po kúskoch rozlejeme na svetlé cesto. Potom na cesto rozmiestnime odkôstkované čerešne a na kúsky nakrájanú čokoládu. Pečieme asi 30 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme ochladnúť, nakrájame a podávame. 

Inšpirácie na čerešňové dezerty a nadýchané bublaniny

 Aktualizované na 02.06.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE