Pre každého rodiča nie je nič lepšie, ako keď malý poklad neodmieta žiadne jedlo a s radosťou zje všetko, čo mu doma pripravíte. Či už sladké alebo slané, studené alebo teplé – pri všetkom by mala byť vždy zdravá miera, aby sme nesprávnymi stravovacími návykmi neprispievali u svojho dieťaťa k obezite.
Radi si vy a vaša rodina pripravujete domáce jedlá, pri ktorých sa stretnete minimálne jedenkrát za deň pri veľkom stole, kde sa spoločne najete a porozprávate sa? Tak potom ste tu na správnom mieste!
Presne pre tieto spoločné stretnutia sme si pre vás pripravili niekoľko rýchlych tipov na to, čo chutné a zdravé uvariť pre svojich najbližších.
Raňajky ako základ dňa
Počas týždňa, keď deti chodia do škôlky a do školy, pravdepodobne nie všetci máme dostatok času na prípravu raňajok. Navyše, nie vždy to stíhame – ako my, tak ani naše deti. Práve preto by mal byť víkend tým časom, kedy si spoločné raňajky vychutnáte a spoločne sa pri nich porozprávate.
Deti milujú nielen jedlo do ruky, ale aj sladké raňajky! Skúste ich preto prekvapiť a doprajte si aj viacchodové raňajky. Nezabudnite na bylinkový čaj či ovocné šťavy, ktoré budú dokonalou bodkou za sýtymi raňajkami.
Čo teda vašim deťom pripraviť na raňajky? Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi:
- čerstvý chlieb s maslom alebo domácou nátierkou,
- toasty alebo hrianky,
- varené vajíčka,
- praženica na masle,
- šunka s nízkym obsahom soli,
- kvalitný syr,
- čerstvá zelenina,
- palacinky či lievance (s trstinovým cukrom a štipkou škorice),
- nakrájané ovocie podľa chuti.
Recept na mrkvovú nátierku
Ingrediencie:
- 2 väčšie mrkvy
- 100 g krémového syra
- 1 PL masla
- 1 strúčik cesnaku
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup: Mrkvu nastrúhame najemno a zmiešame s krémovým syrom, maslom a pretlačeným cesnakom. Dochutíme soľou a korením. Dobre premiešame a podávame na pečive.
Recept na rýchle banánové lievance
Ingrediencie:
- 2 zrelé banány
- 2 vajcia
- 100 g ovsených vločiek
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- Štipka škorice
Postup: Banány roztlačíme vidličkou, pridáme vajcia, rozmixované ovsené vločky, prášok do pečiva a škoricu. Cesto necháme chvíľu odležať a následne na rozpálenej panvici pečieme malé lievance z oboch strán dozlatista.
Recept na šunkové toasty
Ingrediencie:
- 4 plátky toastového chleba
- 4 plátky šunky
- 2 plátky syra
- Maslo na potretie
Postup: Toastový chlieb natrieme maslom, položíme naň šunku a syr. Prikryjeme druhým plátkom chleba a opekáme v toastovači alebo na panvici dozlatista. Podávame teplé.
DepositphotosPolievky pre deti
Už naše staré mamy veľmi dobre vedeli, že polievka je veľmi dôležitá. Naštartuje správne trávenie a ak zvolíme prípravu polievky z čerstvých surovín, dostaneme do tela aj potrebné vitamíny a telu prospešné látky.
Hŕstková polievka pre deti
Ingrediencie:
- hŕstka alebo zmes strukovín, čo doma máte
- bobkový list, čierne korenie, soľ, mletá červená paprika
- koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zemiak
- olej, cibuľa, cesnak
- čerstvé bylinky
Postup na prípravu hŕstkovej polievky: Hŕstku alebo strukoviny namočte do vody – najlepšie cez noc. Druhý deň vodu zlejte, pridajte bobkový list, pár guličiek čierneho korenia a varte všetko spolu do polomäkka. Potom pridajte nakrájanú mrkvu, petržlen a zemiak a varte ďalej.
Pripravte si zásmažku – na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte cesnak, mletú červenú papriku, krátko posmažte a zalejte trochou vývaru z hŕstky. Všetko dobre premiešajte.
Hotovú zásmažku vlejte do polievky a prevarte. Keď je všetko v polievke mäkké, odstavte, dochuťte soľou a čerstvými bylinkami.
Rajčinová polievka pre deti
Ingrediencie na prípravu rajčinovej polievky:
- domáci rajčinový pretlak
- olivový olej
- soľ a korenie
- čerstvá bazalka
- písmenkové cestoviny
- tvrdý syr na strúhanie
Postup na prípravu rajčinovej polievky: Varte rajčinový pretlak (prípadne aj s trochou vody), osoľte a pridajte aj korenie. Povarte asi 10 minút a vsypte cestovinky. Keď sú mäkké, polievka je hotová. Na tanieri ju ešte posypte strúhaným syrom.
Zeleninová polievka pre deti
Na jej prípravu budete potrebovať:
- zelenina podľa chuti – mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, karfiol
- cibuľka
- olej, maslo
- čerstvé bylinky
Postup na prípravu zeleninovej polievky: Zeleninu nakrájajte na malé kúsky a najskôr ju orestuje v hrnci na cibuľke s trochou oleja a masla. Potom zalejte vodou a varte približne 30 minút, aby zelenina zmäkla. Dochuťte soľou a korením a na záver pridajte aj nasekané čerstvé bylinky.
DepositphotosRýchle tipy na obed i večeru
Výhodou rýchlych, chutných a zdravých jedál je to, že si ich môžete pripraviť nielen na obed, ale aj na večeru. To, samozrejme, platí aj vtedy, keď pripravujete jedlo pre svoje ratolesti.
Pravidlom by ale malo byť, že sa vyvarujete polotovarom, obmedzíte použitie cukru či múky, pridáte veľké množstvo čerstvej zeleniny a ideálnou alternatívou ku klasickému vareniu je napríklad príprava jedál na pare.
Vyskúšajte napríklad tieto overené tipy na obed a večeru:
- obľúbené špagety s kečupom a so syrom,
- domáca pizza,
- domáce hranolky s domácim dipom,
- zeleninovo – kuracie špízy na paličke,
- zeleninové rizoto s kuracím mäsom,
- losos s dusenou zeleninou,
- šťavnaté kuracie stehná s prílohou podľa vašej chuti,
- kuracie prsia na prírodno s ryžou,
- zeleninové placky.
Nezabudnite, že hlavnou ingredienciou pri príprave jedál (nielen) pre deti je predovšetkým láska! A ak jedlo vašim deťom aj s láskou naservírujete, budú spokojné nielen ich brušká, ale aj srdiečka.
Cícerové nugetky
Ingrediencie:
- 1 konzerva cíceru (alebo 200 g uvareného cíceru)
- 1 vajce
- 2 PL ovsených vločiek
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL sladkej papriky
- 2 PL strúhanky na obaľovanie
- Olej na opekanie
Postup: Cícer rozmixujeme s vajíčkom, ovsenými vločkami, cesnakom a koreninami na hladkú hmotu. Z cesta tvarujeme malé nugetky, ktoré obalíme v strúhanke. Opekáme na panvici s trochou oleja alebo pečieme v rúre pri 180 °C asi 20 minút.
Krémové batátové pyré s morčacím mäsom
Ingrediencie:
- 1 batát
- 1 mrkva
- 150 g morčacieho mäsa
- 1 PL masla
- Štipka soli a bylinkovej zmesi
Postup: Batát a mrkvu nakrájame na menšie kúsky a spolu s morčacím mäsom uvaríme domäkka. Všetko spolu rozmixujeme s maslom na jemné pyré a dochutíme štipkou soli a bylinkami.
Zapekané zemiaky s brokolicou a syrom
Ingrediencie:
- 4 stredné zemiaky
- 100 g brokolice
- 100 g strúhaného syra (napr. mozzarella, gouda)
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
- 1 PL masla
- Soľ a štipka muškátového orieška
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a nakrájame na plátky. Brokolicu krátko povaríme a nasekáme na menšie kúsky. Zapekaciu misu vymastíme maslom, naukladáme zemiaky, pridáme brokolicu a posypeme syrom. Vajce rozmiešame s mliekom, dochutíme soľou a muškátovým orieškom a zmesou prelejeme zemiaky. Pečieme pri 180 °C asi 20 minút dozlatista.
Aktualizovaný článok: 18.02.2025