Je toto najzdravšia náhrada mäsa? Vegetariáni a vegáni, zbystrite!

náhrada mäsa

V poslednom čase sa aj na slovenských pultoch roztrhlo vrece s exotickými plodmi. Sú zaujímavé, chutné a častokrát obsahujú toľko vitamínov a minerálov, že až. Podobne je na tom aj exotický plod menom jackfruit, ktorý si po našom našiel pomenovanie chlebovník. Ukázalo sa, že okrem skvelej chuti mu holdujú aj ľudia, ktorí sa vzdali mäsa! Je chlebovník najzdravšia náhrada mäsa, aká existuje?

Rastlinné náhrady mäsa pre vegetariánov a vegánov

Rastlinné náhrady mäsa sú v súčasnosti čoraz populárnejšie medzi vegetariánmi a vegánmi, a to z viacerých dôvodov. Tieto produkty ponúkajú alternatívy k mäsovým výrobkom, ktoré sú nielen chutné, ale aj nutrične hodnotné a šetrné k životnému prostrediu.

Typy rastlinných náhrad mäsa

  1. Sója: Sójové výrobky, ako sú tofu a tempeh, sú bohaté na bielkoviny a môžu sa pripravovať rôznymi spôsobmi. Tofu sa dá marínovať, piecť alebo smažiť, zatiaľ čo tempeh má výraznejšiu chuť a textúru.

  2. Strukoviny: Fazuľa, cícer a šošovica sú skvelými základmi pre rôzne vegetariánske jedlá. Môžete z nich pripravovať burgre, fašírky alebo dusené jedlá, ktoré sú výživné a sýte.

  3. Seitan: Tento výrobok je získavaný z pšenice a má textúru, ktorá sa podobá mäse. Jeho neutrálny chuťový profil ho robí všestranným pre rôzne recepty.

  4. Exotické suroviny: Produkty zo zeleniny ako sú jackfruit alebo šampiňóny sa stávajú populárnymi pre ich schopnosť napodobniť chuť a textúru mäsa v pokrmoch, ako sú napríklad tacos.

  5. Laboratórne pestované mäso: Hoci je ešte v začiatkoch, výskum v oblasti kultivovaného mäsa, ktoré sa vyrába bez zabíjania zvierat, otvára nové možnosti pre budúce alternatívy.

Výhody rastlinných náhrad mäsa

  • Zdravotné prínosy: Rastlinné diéty sú spojené s nižším rizikom mnohých chronických ochorení, ako sú srdcovo-cievne choroby a diabetes. Mnohé rastlinné náhrady mäsa sú navyše bohaté na vlákninu a ďalšie živiny.

  • Ekologické výhody: Produkcia rastlinných potravín obvykle vyžaduje menej zdrojov než produkcia živočíšneho mäsa a má menší dopad na životné prostredie.

  • Etické dôvody: Pre mnohých je dôležitým faktorom aj potreba znížiť utrpenie zvierat a prispieť k etickejšími spôsobu stravovania.

Rastlinné náhrady mäsa ponúkajú bohaté možnosti pre vegetariánov a vegánov, ktorí sa chcú vyhnúť živočíšnym produktom, ale zároveň si chcú vychutnať chute a textúry, ktoré sú im známe. S neustále narastajúcou inováciou v potravinárskom sektore sa čaká, že ponuka týchto alternatív sa bude aj naďalej rozširovať, čím budú ešte atraktívnejšie pre široké spektrum konzumentov.

Jackfruit alebo chlebovník - je toto najzdravšia náhrada mäsa?

Jackfruit, známy aj ako chlebovník, sa v posledných rokoch stal veľmi populárnou alternatívou k mäsu, najmä medzi vegetariánmi a vegánmi. Jeho mäkká, vláknitá konzistencia a schopnosť absorbovať chute z korenín a marinád z neho robí výborného kandidáta na náhradu mäsa v rôznych jedlách. Poďme sa pozrieť na niektoré z výhod a nevýhod jackfruitu ako náhrady mäsa.

Výhody jackfruitu:

  1. Nízky obsah kalórií: Jackfruit obsahuje relatívne málo kalórií v porovnaní s mäsom, čo môže byť výhodné pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržiavať zdravú hmotnosť.

  2. Vysoký obsah vlákniny: Jackfruit je bohatý na diétne vlákniny, čo prispieva k zdravému tráveniu a pocitu sýtosti.

  3. Rastlinné bielkoviny: Hoci jackfruit sám o sebe nie je mimoriadne bohatý na bielkoviny, často sa kombinuje s inými bielkovinovými zložkami, čo robí jedlo nutrične kompletné.

  4. Antioxidanty a vitamíny: Jackfruit je bohatý na vitamíny (ako vitamín C a B6) a antioxidanty, ktoré podporujú imunitný systém a celkové zdravie.

  5. Možnosť variabilných jedál: Jackfruit sa dá využiť v rôznych jedlách – od kari a tacos po sendviče, čo z neho činí veľmi všestrannú ingredienciu.

Nevýhody jackfruitu:

  1. Menej bielkovín: Aj keď je jackfruit skvelou alternatívou, jeho obsah bielkovín je nižší ako obsah bielkovín v mäse. Preto je dôležité ho kombinovať s inými zdrojmi rastlinných bielkovín.

  2. Môže obsahovať pridaný cukor: Niektoré spracované produkty z jackfruitu môžu obsahovať pridané cukry alebo iné prísady, ktoré môžu znižovať ich výživovú hodnotu.

  3. Alergické reakcie: Pri niektorých ľuďoch môže jackfruit vyvolať alergické reakcie, takže je dobré ho najprv vyskúšať v malom množstve.

Ak hľadáte zdravú alternatívu k mäsu, jackfruit môže byť skvelou voľbou, najmä ak sa kombinuje s ďalšími zdrojmi bielkovín a rozmanitými potravinami. Jeho zdravotné prínosy, nízky obsah kalórií a univerzálnosť vo varení z neho robia atraktívnu voľbu pre tých, ktorí chcú znížiť svoj príjem mäsa alebo skúsiť niečo nové. Samozrejme, vyvážená strava by mala zahŕňať rôzne potraviny, aby sa zabezpečil dostatočný prísun všetkých potrebných živín.

Ovocie s textúrou mäsa

Chlebovník pochádza z juhu Indie, takže aby sa dostal na náš trh, musí prejsť veľmi dlhú cestu. Patrí do rovnakej rastlinnej rodiny ako populárne figy či moruše. Rastie na strome a je zvláštny svojou abnormálnou veľkosťou plodu (môže dosahovať 15 až 30 kilogramov). A čo sa z neho konzumuje? Najmä dužina a potom struky. Samotná dužina veľmi pripomína textúru mäsa, preto ju často namiesto tohto živočíšneho produktu konzumujú vegetariáni a vegáni. Chuť však mäso nepripomína, je sladkastá a ovocná a ľudia ju opisujú ako kombináciu chutí viacerých ovocí – jablka, manga, banánu a ananásu.

Pozri aj: Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu B12? Týchto 7 prejavov neignorujte!

 

plody chlebovníka
Shutterstock®

Výhodný pre zdravie

Zaradiť jackfruit do svojho bežného jedálnička znamená to, že obohatíte telo o množstvo vitamínov a minerálov, pričom sa nemusíte obávať o prijímanie príliš veľa kalórií ani tuku. Nájdete v ňom vitamíny A a C, vlákninu a minerály ako horčík, mangán, meď či draslík. Toto bohaté zloženie, ktorým sa chlebovník môže pochváliť, pôsobí pozitívne na ľudský organizmus nasledovne.

  • Pre svoj nízky glykemický index môže pomôcť s reguláciou cukru v krvi. Cukrovkári by sa však o pravidelnom jedení chlebovníka mali poradiť s diabetológom.
  • Vďaka vysokému obsahu antioxidantov je chlebovník prírodným bojovníkom proti zápalu v tele, čo vedie k znižovaniu rizika výskytu najrôznejších ochorení. S tým súvisí aj posilnenie imunity, čo je jeho ďalšia dobrá vlastnosť.
  • Kombinácia obsahu antioxidantov, draslíka a vlákniny môže znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
  • Z vysokého výskytu vitamínov A a C a tiež antioxidantov môže benefitovať vaša pokožka, ktorá by mala vďaka chlebovníku starnúť pomalšie.

Pravidelné jedenie chlebovníka je veľmi zdravé, v ojedinelých prípadoch však môže spôsobiť neplechu, a to najmä pre pacientov s diabetom, ktorí by sa o jeho pravidelnom užívaní mali poradiť s lekárom. Okrem diabetikov môžu byť niektorí ľudia na jackfruit alergickí, a to obzvlášť pacienti trpiaci alergiou na peľ z brezy. 

Odporúčame: Vertikálna záhrada: Dekoratívne riešenie nielen pre malú záhradu

recepty z chlebovníka
Shutterstock®

Do hamburgeru aj smoothie

Jackfruit je tropickým ovocím a na Slovensku ho nemusí byť ľahké v čerstvom stave zohnať len tak hocikde. Existujú však produkty z chlebovníka, ktoré sú dostupnejšie v rôznych bio-obchodoch. Populárny je napríklad chlebovník v konzerve alebo sušený chlebovník či chlebovníkový sirup. 

A ako toto ovocie konzumovať? 

Ako už bolo povedané vyššie, vegetariáni a vegáni ho pre mäsovú textúru využívajú ako náhradu mäsa v jedlách, napríklad v hamburgeroch alebo tacos. Dá sa konzumovať aj čerstvý, napríklad s jogurtom a cereáliami na raňajky či ako prísada do vášho smoothie. Z chlebovníka však môžete robiť aj šaláty a aj ho pridávať do exotických receptov, napríklad polievok či omáčok.

Anketa: Jedli ste už jackfruit?

Odpovedalo 94 ľudí

56%
17%
0%
21%
5%

Aktualizované na 05.08.2024

Aktualizovaný článok: 05.08.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE