Kapor: Ktorý recept bude vaša (nielen) vianočná TOPka?

Kapor je slovenskou najtradičnejšou rybou, ktorá nesmie chýbať azda na žiadnom štedrovečernom stole. Patríte aj vy k tým, ktorí si svojho kapra radi vyberú pred Vianocami ešte živého alebo siahnete po vašich zásobách v mrazničke? Tak či onak, skutočné tajomstvo vianočného kapra sa ukrýva v jeho samotnej príprave.

Ak potrebujete inšpiráciu na prípravu vášho kapra na štedrovečerný stôl, ste na správnej adrese!

Klasikou síce pravdepodobne zostávajú podkovičky z kapra vyprážané v trojobale s majonézovým zemiakovým šalátom, avšak do popredia sa v posledných rokoch dostávajú aj iné spôsoby prípravy tejto obľúbenej ryby. Čo tak pripraviť pečeného kapra alebo kapra mediteránsky spôsob?

Ktorý z našich tipov na recepty z kapra sa stane tento rok vašim najobľúbenejším? Máme pre vás TOP recepty, ktoré vás v predvečer Štedrého dňa ešte zaručene inšpirujú, aby bola vaša vianočná rybka pomyselnou čerešničkou na torte. Ktoré vianočné recepty na kapra vyskúšate tento rok?

Vyprážaný kapor v trojobale

Klasickým spôsobom prípravy kapra na Vianoce je nepochybne jeho vyprážaná verzia v trojobale. Mnohí z nás si zvykli, že kapra narežeme na podkovičky a necháme chvíľku odležať v chladničke.

Zvykom však býva aj to, že sa večer pred Štedrým dňom namočia podkovičky z kapra do mlieka a nechajú sa tak celú noc v chladničke odležať. Ak je niekto veľmi citlivý na prípadný typický pach ryby, tak po odležaní v mlieku zaručene nebudete cítiť nič nepríjemné.

Pred samotnou prípravou podkovičky z kapra jednoducho vyberte z mlieka a obaľte ich v trojobale:

  • múka - vajíčko - strúhanka.

Odporúčame: Vianočný šalát: Ako si ho pripraviť krok za krokom?

Pečený kapor na masle

Pre tých, ktorí nie sú fanúšikom vyprážaných jedál, je veľmi obľúbeným druhom prípravy pečenie. A výnimkou v tomto prípade nie je ani kapor!

Či už sa rozhodnete pre podkovičky z kapra, kapra nakrájaného na väčšie kocky či dokonca si necháte kapra v celku, veľmi jednoducho a chutne si ho môžete pripraviť, ak ho upečiete v rúre.

V tejto variante je dokonalou ingredienciou okrem soli, korenia a byliniek aj maslo, ktoré iba podčiarkne chuť kapra a urobí z neho lahodnú pochúťku pre malých i veľkých. Pre labužníkov skúste rybu prešpikovať aj plátkami citróna, čo nielen príjemne osvieži chuť rybky, ale kapor bude aj krásne vyzerať.

Ako na to? Veľmi jednoducho! Stačí iba:

  • osoliť a okoreniť kapra,

  • pridať bylinky,
  • prešpikovať ho plátkami citróna,
  • položiť na plech s trochou oleja,
  • poukladať na kapra kúsky masla a dať ho prikrytého piecť do rúry približne na 45 minút (podľa veľkosti kapra).

Pokiaľ sa rozhodnete kapra upiecť v celku, servírujte ho tak na veľkom podnose. Vaša rodina bude očarená, akú pochúťku ste si pre nich na štedrovečerný stôl pripravili.

Neprehliadnite: Recept na vianočný majonezák inak: Priprav si zdravšiu verziu!

Kapor – slovenská vianočná ryba

Aj napriek tomu, že možnosti prípravy kapra sú naozaj rôzne, veľa ľudí sa na Vianoce vždy vracia k overenej klasike. Sú však ale ingrediencie, ktoré ak pridáte ku kaprovi pri jeho príprave, výsledná chuť môže byť iná, netradičná a výnimočná.

Okrem tradičných ingrediencií môžete použiť:

  • horčicu,

  • med,
  • čili papričky,
  • cesnak,
  • syrovú krustu,
  • alebo kapra pripravte ako dusenú lahôdku,
  • poprípade ho vypražte v cestičku.

V každom prípade si však dajte vždy pozor na to, aby vám nezabehla kosť z kapra! Prajeme vám dobrú chuť a krásne sviatky.

Odporúčame aj: Salko v hlavnej úlohe: Tieto lahodné dezerty musíte počas sviatkov skúsiť!

Kapor na mediteránsky spôsob

Ingrediencie:

  • 1 celý kapor

  • 1 citrón
  • 1 pomaranč
  • morská soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 1 kg malých zemiakov
  • 4 šalotky
  • 500 g cherry paradajok
  • 8 strúčikov cesnaku
  • čerstvý rozmarín

Suroviny na gremolatu:

  • 1 šalotka

  • 1 strúčik cesnaku
  • čerstvá mäta
  • čerstvá petržlenová vňať
  • kôra z 1 pomaranča
  • 1 citrón
  • soľ a korenie

Postup: Najskôr rybu umyjeme a osušíme. Potom ju dáme na plech a naplníme mesiačikmi z jedného citróna a polovice pomaranča. Osolíme z oboch strán, okoreníme a pokvapkáme olejom. V mise zmiešame zemiaky pokrájané na štvrťky, šalotku pokrájanú na mesiačiky, cherry paradajky a rozpučené strúčiky cesnaku. Pridáme nasekaný rozmarín, soľ, korenie a olej.

Zemiaky rozmiestnime okolo ryby a pridáme na mesiačiky nakrájanú druhú polovicu pomaranča. Vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 200 °C asi 45 minút. Medzitým si v miske pripravíme gremolatu – zmiešame nakrájanú šalotku, cesnak, mätu, petržlenovú vňať, kôru z pomaranče a citróna, soľ a korenie. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou. Hotovou gremolatou posypeme upečeného kapra. Ešte pokvapkáme olejom a môžeme podávať.

TIP: Ak nechcete podávať k takto pripravenému kaprovi pečené zemiaky, pokojne zvoľte aj klasický majonézový šalát.

Vyprážaný kapor obalený v cestíčku

Ingrediencie:

  • kapor (asi 600 g)

  • 2,5 dl mlieka
  • 2 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 150 g oleja
  • soľ

Príprava receptu: V mlieku vymiešame vajíčka a následne pridáme múku. Pridávame toľko múky, aby nám vzniklo riedke cesto. Osolíme. V cestíčku namáčame kúsky kapra a ihneď vysmážame v rozpálenom oleji. Podávame s ľubovoľnou prílohou, napríklad zemiakovým šalátom, no dobrou voľbou je aj iná zemiaková príloha. 

Článok aktualizovaný 14.12.2023

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE