Papája a jej TOP 8 benefitov pre zdravie: Prečo si ju dopriať?

papája účinky

Papája je tropické ovocie s vysokým obsahom vitamínu C a antioxidantov, pričom niektoré zlúčeniny obsiahnuté v tomto ovocí môžu mať okrem iných zdravotných benefitov aj protirakovinové účinky a napomáhajú zlepšovať aj zdravie srdca.

Papája je neuveriteľne zdravé tropické ovocie! Je nabité antioxidantmi, ktoré môžu znižovať zápal, bojovať proti chorobám a pomáhať udržať si mladistvý vzhľad.

Reklama

Domovskou krajinou papáje je vlhké tropické pásmo Strednej Ameriky a južného Mexika. Strom papáje dorastá do výšky 2 – 10 metrov. Dnes sa už ale pestuje v tropických oblastiach po celom svete, kde sa papája nazýva aj stromový melón. 

Zrelosť jej plodov spoznáte podľa žltooranžovej šupky s hnedými fliačikmi, pričom dužina môže byť spravidla žltozelená, oranžová alebo lososovoružová. Chuť papáje pripomína chuť broskyne, ananásu a melóna.

Čo papája obsahuje?

Španieli nazývajú papáju aj fruta bomba alebo papaya, čo v preklade znamená vitamínová bomba. Papája obsahuje veľa vitamínov a minerálov, pričom je bohatým zdrojom najmä vitamínu C. Vedeli ste, že iba polovica sladkej a šťavnatej dužiny papáje poskytne nášmu organizmu dennú dávku vitamínu C?

Okrem toho je papája bohatá aj na:

  • betakarotén – ktorý chráni ľudský organizmus pred voľnými radikálmi, podporuje vitalitu, obnovu buniek a priaznivo pôsobí aj na zrak,
  • stopy vápnika a železa,
  • enzým papaín – ktorý pomáha pri trávení bielkovín a vďaka nemu sa zlepšuje zásobovanie organizmu živinami, pričom sa nezaťažuje veľkým množstvom odpadových látok. Papaín navyše aj zmierňuje bolesť, má protizápalové účinky a využíva sa pri chronických hnačkách, vredových ochoreniach žalúdka a zlom trávení.

papaya ovocie
Depositphotos

1. Papája - chutné ovocie nabité živinami

Papája obsahuje enzým nazývaný papaín, ktorý dokáže rozložiť tvrdé proteínové reťazce nachádzajúce sa vo svalovine. Z tohto dôvodu ľudia používali papáju na zmäkčenie mäsa po tisíce rokov. Ak je papája zrelá, môže sa konzumovať surová. Nezrelá papája by sa však mala vždy pred jedlom uvariť, a to najmä počas tehotenstva, pretože nezrelé ovocie má vysoký obsah latexu, ktorý môže stimulovať kontrakcie. 

Ovocie má tiež veľa čiernych semien, ktoré sú jedlé, ale horké. Jedna malá papája, približne 150 gramov, obsahuje: 

  • Kalórie: 59
  • Sacharidy: 15 g
  • Vláknina: 3 g
  • Bielkoviny: 1 g
  • Vitamín C
  • Vitamín A
  • Vitamín B9
  • Draslík
  • Stopové množstvo vápnika, horčíka a vitamínov B1, B3, B5, E a K
  • Papája tiež obsahuje zdravé antioxidanty známe ako karotenoidy – najmä jeden typ nazývaný lykopén.

A čo viac, vaše telo absorbuje tieto prospešné antioxidanty z papáje lepšie ako z iného ovocia a zeleniny.

Reklama

2. Papája má silné antioxidačné účinky

Voľné radikály sú reaktívne molekuly vytvorené počas metabolizmu vášho tela. Môžu podporovať oxidačný stres, ktorý môže viesť k chorobám. Antioxidanty, vrátane karotenoidov, ktoré sa nachádzajú v papáji, dokážu neutralizovať voľné radikály.

Zníženie oxidačného stresu sa pripisuje obsahu lykopénu papáje a schopnosti odstraňovať nadbytočné železo, o ktorom je známe, že produkuje voľné radikály. Papája má silné antioxidačné účinky, čo môže znížiť oxidačný stres a riziko niektorých chorôb.

3. Papája má protirakovinové účinky

Výskum naznačuje, že lykopén v papáji môže znížiť riziko rakoviny. Môže to byť prospešné aj pre ľudí, ktorí sa liečia na rakovinu. Papája môže pôsobiť znížením voľných radikálov, ktoré prispievajú k rakovine. Okrem toho môže mať papája niektoré jedinečné účinky, ktoré v inom ovocí nenájdete.

Spomedzi 14 druhov ovocia a zeleniny so známymi antioxidačnými vlastnosťami iba papája preukázala protirakovinovú aktivitu v bunkách rakoviny prsníka. V malej štúdii u starších dospelých so zápalom a prekanceróznymi stavmi žalúdka znížil prípravok z fermentovanej papáje oxidačné poškodenie. 

Skorý výskum naznačuje, že antioxidanty v papáji môžu znížiť riziko rakoviny a možno dokonca spomaliť progresiu rakoviny.

4. Papája môže zlepšiť zdravie srdca

Pridanie väčšieho množstva papáe do vašej stravy môže zlepšiť zdravie vášho srdca. Štúdie ukazujú, že ovocie s vysokým obsahom lykopénu a vitamínu C môže pomôcť predchádzať srdcovým chorobám.

Antioxidanty v papáji môžu chrániť vaše srdce a zvýšiť ochranné účinky „dobrého“ cholesterolu. V jednej štúdii ľudia, ktorí užívali fermentovaný doplnok papáje počas 14 týždňov, mali menší zápal a lepší pomer „zlého“ k „dobrému“ cholesterolu ako ľudia, ktorí dostávali placebo dávku.

Papája obsahuje vysoký obsah vitamínu C a lykopénu, ktoré môže zlepšiť zdravie srdca a môžu znížiť riziko srdcovocievnych ochorení.

5. Papája bojuje proti zápalu v tele

Chronický zápal v tele je príčinou mnohých chorôb, pričom aj nezdravé potraviny a zlý životný štýl môžu viesť k zápalovému procesu v ľudskom organizme. Štúdie ukazujú, že ovocie a zelenina bohaté na antioxidanty, ako je napríklad aj papája, pomáhajú znižovať zápalové markery.

papaja
Depositphotos

6. Papája zlepšuje trávenie

Enzým papaín v papáji môže uľahčiť trávenie bielkovín. Ľudia v trópoch považujú papáju za liek na zápchu a iné príznaky syndrómu dráždivého čreva.

Ukázalo sa tiež, že semená, listy a korene liečia vredy u zvierat a rovnako aj u ľudí.

7. Papája chráni pred poškodením pokožky

Okrem toho, že papája udržiava vaše telo zdravé, môže tiež pomôcť vašej pokožke vyzerať hladšie a mladšie. Predpokladá sa, že nadmerná aktivita voľných radikálov je zodpovedná za väčšinu vrások, ochabnutia a iných poškodení pokožky, ktoré sa vyskytujú s pribúdajúcim vekom.

Vitamín C a lykopén v papáji chránia vašu pokožku a môžu pomôcť znížiť tieto príznaky starnutia.

8. Papája je lahodná a všestranná

Papája má jedinečnú chuť, ktorú mnohí ľudia doslova milujú! Kľúčová je však zrelosť. Nezrelá alebo príliš zrelá papája môže chutiť úplne inak ako dokonale zrelá. Keď je papája optimálne zrelá, mala by mať žltú až oranžovo-červenú farbu, aj keď niekoľko zelených škvŕn je v poriadku.

Rovnako ako avokádo, aj jej šupka by sa mala podvoliť jemnému tlaku. Chuť papáje je najlepšia za studena, preto je dobré uchovávať ju v chladničke, kedykoľvek je to možné. Po dobrom umytí ju môžete pozdĺžne prekrojiť na polovicu, vydlabať semiačka a z kôry vyjedať lyžičkou ako napríklad melón.

Keďže je papája neuveriteľne všestranná, možno ju kombinovať aj s inými potravinami, ktoré dopĺňajú jej jedinečnú chuť.

Tu je niekoľko jednoduchých receptov s použitím jednej malej papáje:

  • Raňajky – prekrojte papáju na polovicu a naplňte ju s gréckym jogurtom, potom posypte niekoľkými čučoriedkami a nasekanými orechmi.
  • Predjedlo – nakrájajte papáju na pásiky a okolo každého pásika omotajte plátok šunky alebo prosciutta.
  • Smoothie – vložte na kocky nakrájané ovocie s kokosovým mliekom a ľadom do mixéra a rozmixujte dohladka.
  • Šalát – nakrájajte papáju a avokádo na kocky, pridajte na kocky nakrájané uvarené kuracie mäso a polejte olivovým olejom a octom.
  • Dezert – zmiešajte nakrájané ovocie s 2 polievkovými lyžicami chia semienok, 1 šálkou mandľového mlieka a 1/4 lyžičky vanilky. Dobre premiešajte a pred konzumáciou dajte do chladničky.
Reklama

Riziká spojené s konzumáciou papáje

Aj keď papája ponúka množstvo zdravotných výhod, nezrelé ovocie môže predstavovať určité riziká. Nezrelá papája obsahuje latex, ktorý môže stimulovať kontrakcie, a preto sa neodporúča konzumovať počas tehotenstva. Ak chcete papáju jesť v nezrelom stave, je dôležité ju pred konzumáciou tepelne upraviť.

Okrem toho, papája môže u niektorých ľudí vyvolať alergickú reakciu, najmä ak sú citliví na latex alebo iné tropické ovocie. Preto by mali byť osoby s alergiami opatrné pri jej konzumácii. Ak máte akékoľvek pochybnosti, konzultujte jej konzumáciu so svojím lekárom.

Papája je chutné a zdravé tropické ovocie plné vitamínov a antioxidantov, ktoré podporujú imunitu, zdravie srdca a trávenie. Napriek tomu je dôležité poznať riziká spojené s jej konzumáciou, najmä v prípade nezrelého ovocia. Pri správnom použití však papája môže byť cenným doplnkom vašej stravy, poskytujúcim množstvo zdravotných benefitov a lahodnú chuť.

Aktualizovaný článok: 18.12.2025

4/5 - 3 hlasov
Prihláste sa pod svojím účtom, aby ste mohli jednoducho komentovať články, zapájať sa do súťaží a hlasovať.
Ak ešte nemáte vytvorený účet, neváhajte a zaregistrujte sa – získate tak plný prístup k interaktívnym funkciám webu.

0 komentárov

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE