Kaleráby patria medzi kapusty. Odborný názov znie kapusta obyčajná kalerábová, latinsky Brassica oleracea gongylodes. Tato zelenina je pestovaná naprieč celým svetom, ale k hlavným oblastiam pestovania patri oblasť Stredomoria a Európa, hlavne smerom na západ.
Ako často kaleráb zaraďujete do svojho jedálnička vy? Je skvelým zdrojom vlákniny a niektorých vitamínov aj minerálov, má minimum kalórií, priaznivo ovplyvňuje imunitu, ako aj hladinu cukru v krvi či trávenie a pokožku. Často sa naň pozerá ako na zeleninu vhodnú len do vývaru, no pravdou je, že sa z neho dá vykúzliť omnoho viac.
Vyskúšajte niektorú z nasledujúcich pochúťok. Zapáči sa vám plnený kaleráb, krémová polievka z kalerábu alebo zapekaný kaleráb?
Benefity kalerábu – výživové hodnoty a zdravotné účinky
Kaleráb patrí medzi nízkokalorickú zeleninu, no zároveň obsahuje množstvo vlákniny, vitamínu C, vitamínu B6, ako aj minerálov – najmä draslíka, horčíka a fosforu. Vďaka tomu priaznivo ovplyvňuje trávenie, podporuje obranyschopnosť a znižuje oxidačný stres v tele.
Vďaka obsahu fytonutrientov môže prispievať aj k regulácii hladiny cukru v krvi a k lepšiemu metabolizmu. Zároveň pozitívne vplýva na zdravie pokožky, očí a znižuje riziko chronických zápalových ochorení. Vďaka nízkemu obsahu kalórií je vhodný aj pri redukčných diétach. Tak, ktorý jednoduchý recept z kalerábu skúsite?
TOP recepty z kalerábu:
1. Plnený kaleráb s bulgurom
Ingrediencie:
2 väčšie kaleráby
- 2 PL olivového oleja
- morská soľ
- 1 cibuľa
- 100 g čerstvých šampiňónov
- 100 g surového celozrnného bulguru
- 100 g reďkovky
- vňať z mladej cibuľky
- čerstvé bylinky
- 50 g tvrdého syra
Postup: Kaleráby ošúpeme a zrežeme im spodky a vrchy. Vydlabeme ich lyžičkou a potrieme olivovým olejom. Posolíme a uložíme do zapekacej misky. Dáme do rúry na 200 °C na asi 45 minút. Medzitým si pripravíme plnku. Na olivovom oleji si osmažíme nadrobno nasekanú cibuľku, pridáme aj šampiňóny a vydlabanú dužinu z kalerábu.
Bulgur uvaríme podľa návodu na obale. Uvarený bulgur primiešame k šampiňónom a pridáme aj nadrobno nakrájanú reďkovku s vňaťou z jarnej cibuľky. Premiešame, osolíme a podľa chuti pridáme čerstvé bylinky. Predpečené kaleráby naplníme plnkou a posypeme nastrúhaným syrom. Dáme zapiecť ešte na 15 minút.
Depositphotos2. Zapečený kaleráb so syrom
Ingrediencie:
8 mladých kalerábov
- 60 g masla
- 60 g tvrdého syra
- 100 ml kyslej smotany
- soľ
Postup: Kaleráby umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Dáme ich do hrnca spolu s maslom. Osolíme a do tretiny podlejeme vodou. Dusíme skoro do mäkka. Keď sa šťava odparí, kocky kalerábu presunieme do zapekacej formy, zalejeme kyslou smotanou, posypeme syrom a dáme zapiecť do rúry na 180 °C na asi 15 až 20 minút. Podávame so zemiakmi, zeleninou alebo ako prílohu k mäsu.
3. Pečené kalerábové placky
Ingrediencie:
600 g ošúpaného kalerábu
- 200 g ovsených vločiek
- 1 vajíčko
- 2 jarné cibuľky
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ a mleté čierne korenie
- bylinky (tymian, oregano, majorán)
- špaldová strúhanka
Postup: Ošúpeme kaleráb a nastrúhame ho na jemnom strúhadle. Pridáme k nemu aj ovsené vločky, vajíčko, nadrobno nasekanú cibuľku aj so zelenou vňaťou. Ďalej pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, soľ, korenie a podľa chuti bylinky. Vymiešame jednotnú zmes a necháme postáť asi 20 minút.
Potom pripravíme fašírky, ktoré obalíme v špaldovej strúhanke. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie, ktorý sme trochu pokvapkali olejom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 až 20 minút. V strede pečenia otočíme fašírky na druhú stranu. Podávame so zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom.
4. Marinovaný kaleráb ako ľahký šalát
Ingrediencie:
1 väčší kaleráb
1 PL medu
2 PL jablčného octu
2 PL olivového oleja
soľ, mleté čierne korenie
hrsť nasekanej petržlenovej vňate
Postup: Kaleráb ošúpeme a nastrúhame na tenké pásiky. V malej miske si pripravíme zálievku z medu, octu, oleja, soli a korenia. Premiešame s kalerábom, pridáme čerstvú petržlenovú vňať a necháme 15–30 minút marinovať v chladničke. Výborný ako príloha k mäsu alebo ako ľahký letný šalát.
Depositphotos5. Krémová kalerábová polievka
Ingrediencie:
3 stredne veľké kaleráby
- 3 väčšie zemiaky
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- maslo
- soľ a korenie
- muškátový oriešok
Postup: Kaleráb aj zemiaky si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. V hrnci si rozpustíme kúsok masla a opražíme na ňom cibuľku a potom aj kaleráby a zemiaky. Následne zalejeme vývarom a povaríme asi 20 až 30 minút do zmäknutia zeleniny.
Polievku odstavíme z ohňa a ponorným mixérom dôkladne rozmixujeme. Pridáme smotanu, soľ, korenie, pretlačený cesnak. Chvíľku prevaríme, odstavíme a pridáme muškátový oriešok. Môžeme podávať.
6. Kalerábová nátierka
Ingrediencie:
1 kaleráb
- 1 kápia
- 1 konzerva sterilizovanej kukurice
- 250 ml tatárskej omáčky (alebo tatárska a grécky jogurt 1:1)
- soľ
Postup: Kaleráb očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Posolíme a po chvíli pridáme kukuricu, ako aj nadrobno nakrájanú kápiu. Primiešame tatársku omáčku, alebo tatársku v kombinácii s gréckym jogurtom. Podľa chuti ešte osolíme. Odporúčame podávať s čerstvým chrumkavým pečivom.
7. Kalerábové hranolky z rúry
Ingrediencie:
2 väčšie kaleráby
2 PL olivového oleja
1/2 ČL údenej papriky
1/2 ČL cesnakového prášku
soľ, korenie
Postup: Kaleráb ošúpeme a nakrájame na hranolky. V mise premiešame s olejom, korením, paprikou a cesnakovým práškom. Hranolky rozložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 200 °C asi 25–30 minút do chrumkava, v polovici otočíme. Skvelá zdravá alternatíva ku klasickým zemiakovým hranolkám.
Ako vybrať dobrý kaleráb v obchode alebo na trhu
Pri výbere kalerábu sa zamerajte na pevnosť a celistvosť hľuzy. Ideálny je menší až stredne veľký plod, ktorý je na dotyk tvrdý a bez mäkkých miest či prasklín. Kaleráby by mali mať hladký povrch a nemali by byť príliš prerastené – veľké kusy bývajú často vláknité. Ak sú ešte s vňaťou, listy by mali byť zelené, svieže a bez žltnutia – to je znak čerstvosti.
Ako skladovať kaleráb
Kaleráb uchovávajte v chladničke, ideálne v priehradke na zeleninu. Bez listov vydrží v chlade aj dva týždne. Vňať treba oddeliť hneď po kúpe, pretože by odoberala plodu vlhkosť. Pred uskladnením ho neumývajte – predĺži sa tak jeho čerstvosť. Ak ho potrebujete dlhšie uchovať, môžete ho krátko blanšírovať a zamraziť.
Kaleráb je nenápadná, no mimoriadne všestranná zelenina, ktorá si zaslúži viac miesta vo vašom jedálničku. Dá sa z neho pripraviť množstvo chutných jedál – od polievok až po chrumkavé placky. Navyše prospieva zdraviu a je ideálny aj pri ľahkom letnom stravovaní.
Aktualizovaný článok: 13.06.2025