Kaleráb nie je len do vývaru! Tu sú TOP pochúťky, ktoré si z neho môžete pripraviť

kaleráb recepty

Kaleráby patria medzi kapusty. Odborný názov znie kapusta obyčajná kalerábová, latinsky Brassica oleracea gongylodes. Tato zelenina je pestovaná naprieč celým svetom, ale k hlavným oblastiam pestovania patri oblasť Stredomoria a Európa, hlavne smerom na západ. 

Ako často kaleráb zaraďujete do svojho jedálnička vy? Je skvelým zdrojom vlákniny a niektorých vitamínov aj minerálov, má minimum kalórií, priaznivo ovplyvňuje imunitu, ako aj hladinu cukru v krvi či trávenie a pokožku. Často sa naň pozerá ako na zeleninu vhodnú len do vývaru, no pravdou je, že sa z neho dá vykúzliť omnoho viac. 

Vyskúšajte niektorú z nasledujúcich pochúťok. Zapáči sa vám plnený kaleráb, krémová polievka z kalerábu alebo zapekaný kaleráb?

Benefity kalerábu – výživové hodnoty a zdravotné účinky

Kaleráb patrí medzi nízkokalorickú zeleninu, no zároveň obsahuje množstvo vlákniny, vitamínu C, vitamínu B6, ako aj minerálov – najmä draslíka, horčíka a fosforu. Vďaka tomu priaznivo ovplyvňuje trávenie, podporuje obranyschopnosť a znižuje oxidačný stres v tele.

Vďaka obsahu fytonutrientov môže prispievať aj k regulácii hladiny cukru v krvi a k lepšiemu metabolizmu. Zároveň pozitívne vplýva na zdravie pokožky, očí a znižuje riziko chronických zápalových ochorení. Vďaka nízkemu obsahu kalórií je vhodný aj pri redukčných diétach. Tak, ktorý jednoduchý recept z kalerábu skúsite?

TOP recepty z kalerábu:

1. Plnený kaleráb s bulgurom

Ingrediencie: 

  • 2 väčšie kaleráby

  • 2 PL olivového oleja
  • morská soľ
  • 1 cibuľa
  • 100 g čerstvých šampiňónov
  • 100 g surového celozrnného bulguru
  • 100 g reďkovky
  • vňať z mladej cibuľky
  • čerstvé bylinky
  • 50 g tvrdého syra

Postup: Kaleráby ošúpeme a zrežeme im spodky a vrchy. Vydlabeme ich lyžičkou a potrieme olivovým olejom. Posolíme a uložíme do zapekacej misky. Dáme do rúry na 200 °C na asi 45 minút. Medzitým si pripravíme plnku. Na olivovom oleji si osmažíme nadrobno nasekanú cibuľku, pridáme aj šampiňóny a vydlabanú dužinu z kalerábu.

Bulgur uvaríme podľa návodu na obale. Uvarený bulgur primiešame k šampiňónom a pridáme aj nadrobno nakrájanú reďkovku s vňaťou z jarnej cibuľky. Premiešame, osolíme a podľa chuti pridáme čerstvé bylinky. Predpečené kaleráby naplníme plnkou a posypeme nastrúhaným syrom. Dáme zapiecť ešte na 15 minút. 

zapečený kaleráb
Depositphotos

2. Zapečený kaleráb so syrom

Ingrediencie:

  • 8 mladých kalerábov

  • 60 g masla
  • 60 g tvrdého syra
  • 100 ml kyslej smotany
  • soľ

Postup: Kaleráby umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Dáme ich do hrnca spolu s maslom. Osolíme a do tretiny podlejeme vodou. Dusíme skoro do mäkka. Keď sa šťava odparí, kocky kalerábu presunieme do zapekacej formy, zalejeme kyslou smotanou, posypeme syrom a dáme zapiecť do rúry na 180 °C na asi 15 až 20 minút. Podávame so zemiakmi, zeleninou alebo ako prílohu k mäsu. 

3. Pečené kalerábové placky

Ingrediencie: 

  • 600 g ošúpaného kalerábu

  • 200 g ovsených vločiek
  • 1 vajíčko
  • 2 jarné cibuľky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ a mleté čierne korenie
  • bylinky (tymian, oregano, majorán)
  • špaldová strúhanka

Postup: Ošúpeme kaleráb a nastrúhame ho na jemnom strúhadle. Pridáme k nemu aj ovsené vločky, vajíčko, nadrobno nasekanú cibuľku aj so zelenou vňaťou. Ďalej pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, soľ, korenie a podľa chuti bylinky. Vymiešame jednotnú zmes a necháme postáť asi 20 minút.

Potom pripravíme fašírky, ktoré obalíme v špaldovej strúhanke. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie, ktorý sme trochu pokvapkali olejom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 až 20 minút. V strede pečenia otočíme fašírky na druhú stranu. Podávame so zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom. 

4. Marinovaný kaleráb ako ľahký šalát

Ingrediencie:

  • 1 väčší kaleráb

  • 1 PL medu

  • 2 PL jablčného octu

  • 2 PL olivového oleja

  • soľ, mleté čierne korenie

  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate

Postup: Kaleráb ošúpeme a nastrúhame na tenké pásiky. V malej miske si pripravíme zálievku z medu, octu, oleja, soli a korenia. Premiešame s kalerábom, pridáme čerstvú petržlenovú vňať a necháme 15–30 minút marinovať v chladničke. Výborný ako príloha k mäsu alebo ako ľahký letný šalát.

kalerábová polievka
Depositphotos

5. Krémová kalerábová polievka

Ingrediencie: 

  • 3 stredne veľké kaleráby

  • 3 väčšie zemiaky
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • maslo
  • soľ a korenie
  • muškátový oriešok

Postup: Kaleráb aj zemiaky si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. V hrnci si rozpustíme kúsok masla a opražíme na ňom cibuľku a potom aj kaleráby a zemiaky. Následne zalejeme vývarom a povaríme asi 20 až 30 minút do zmäknutia zeleniny. 

Polievku odstavíme z ohňa a ponorným mixérom dôkladne rozmixujeme. Pridáme smotanu, soľ, korenie, pretlačený cesnak. Chvíľku prevaríme, odstavíme a pridáme muškátový oriešok. Môžeme podávať. 

6. Kalerábová nátierka

Ingrediencie: 

  • 1 kaleráb

  • 1 kápia
  • 1 konzerva sterilizovanej kukurice
  • 250 ml tatárskej omáčky (alebo tatárska a grécky jogurt 1:1)
  • soľ

Postup: Kaleráb očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Posolíme a po chvíli pridáme kukuricu, ako aj nadrobno nakrájanú kápiu. Primiešame tatársku omáčku, alebo tatársku v kombinácii s gréckym jogurtom. Podľa chuti ešte osolíme. Odporúčame podávať s čerstvým chrumkavým pečivom.

7. Kalerábové hranolky z rúry

Ingrediencie:

  • 2 väčšie kaleráby

  • 2 PL olivového oleja

  • 1/2 ČL údenej papriky

  • 1/2 ČL cesnakového prášku

  • soľ, korenie

Postup: Kaleráb ošúpeme a nakrájame na hranolky. V mise premiešame s olejom, korením, paprikou a cesnakovým práškom. Hranolky rozložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 200 °C asi 25–30 minút do chrumkava, v polovici otočíme. Skvelá zdravá alternatíva ku klasickým zemiakovým hranolkám.

Ako vybrať dobrý kaleráb v obchode alebo na trhu

Pri výbere kalerábu sa zamerajte na pevnosť a celistvosť hľuzy. Ideálny je menší až stredne veľký plod, ktorý je na dotyk tvrdý a bez mäkkých miest či prasklín. Kaleráby by mali mať hladký povrch a nemali by byť príliš prerastené – veľké kusy bývajú často vláknité. Ak sú ešte s vňaťou, listy by mali byť zelené, svieže a bez žltnutia – to je znak čerstvosti.

Ako skladovať kaleráb

Kaleráb uchovávajte v chladničke, ideálne v priehradke na zeleninu. Bez listov vydrží v chlade aj dva týždne. Vňať treba oddeliť hneď po kúpe, pretože by odoberala plodu vlhkosť. Pred uskladnením ho neumývajte – predĺži sa tak jeho čerstvosť. Ak ho potrebujete dlhšie uchovať, môžete ho krátko blanšírovať a zamraziť.

Kaleráb je nenápadná, no mimoriadne všestranná zelenina, ktorá si zaslúži viac miesta vo vašom jedálničku. Dá sa z neho pripraviť množstvo chutných jedál – od polievok až po chrumkavé placky. Navyše prospieva zdraviu a je ideálny aj pri ľahkom letnom stravovaní.

Aktualizovaný článok: 13.06.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE