Kaleráby patria medzi kapusty. Odborný názov znie kapusta obyčajná kalerábová, latinsky Brassica oleracea gongylodes. Tato zelenina je pestovaná naprieč celým svetom, ale k hlavným oblastiam pestovania patri oblasť Stredomoria a Európa, hlavne smerom na západ.
Ako často kaleráb zaraďujete do svojho jedálnička vy? Je skvelým zdrojom vlákniny a niektorých vitamínov aj minerálov, má minimum kalórií, priaznivo ovplyvňuje imunitu, ako aj hladinu cukru v krvi či trávenie a pokožku. Často sa naň pozerá ako na zeleninu vhodnú len do vývaru, no pravdou je, že sa z neho dá vykúzliť omnoho viac.
Vyskúšajte niektorú z nasledujúcich pochúťok. Zapáči sa vám plnený kaleráb, krémová polievka z kalerábu alebo zapekaný kaleráb?
Plnený kaleráb s bulgurom
Ingrediencie:
-
2 väčšie kaleráby
- 2 PL olivového oleja
- morská soľ
- 1 cibuľa
- 100 g čerstvých šampiňónov
- 100 g surového celozrnného bulguru
- 100 g reďkovky
- vňať z mladej cibuľky
- čerstvé bylinky
- 50 g tvrdého syra
Postup: Kaleráby ošúpeme a zrežeme im spodky a vrchy. Vydlabeme ich lyžičkou a potrieme olivovým olejom. Posolíme a uložíme do zapekacej misky. Dáme do rúry na 200 °C na asi 45 minút. Medzitým si pripravíme plnku. Na olivovom oleji si osmažíme nadrobno nasekanú cibuľku, pridáme aj šampiňóny a vydlabanú dužinu z kalerábu.
Bulgur uvaríme podľa návodu na obale. Uvarený bulgur primiešame k šampiňónom a pridáme aj nadrobno nakrájanú reďkovku s vňaťou z jarnej cibuľky. Premiešame, osolíme a podľa chuti pridáme čerstvé bylinky. Predpečené kaleráby naplníme plnkou a posypeme nastrúhaným syrom. Dáme zapiecť ešte na 15 minút.
Odporúčame: 5-krát bublanina v zdravšej verzii – s čučoriedkami, čerešňami či rebarborou
Zdroj: Depositphotos
Zapečený kaleráb so syrom
Ingrediencie:
-
8 mladých kalerábov
- 60 g masla
- 60 g tvrdého syra
- 100 ml kyslej smotany
- soľ
Postup: Kaleráby umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Dáme ich do hrnca spolu s maslom. Osolíme a do tretiny podlejeme vodou. Dusíme skoro do mäkka. Keď sa šťava odparí, kocky kalerábu presunieme do zapekacej formy, zalejeme kyslou smotanou, posypeme syrom a dáme zapiecť do rúry na 180 °C na asi 15 až 20 minút. Podávame so zemiakmi, zeleninou alebo ako prílohu k mäsu.
Pečené kalerábové placky
Ingrediencie:
-
600 g ošúpaného kalerábu
- 200 g ovsených vločiek
- 1 vajíčko
- 2 jarné cibuľky
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ a mleté čierne korenie
- bylinky (tymian, oregano, majorán)
- špaldová strúhanka
Postup: Ošúpeme kaleráb a nastrúhame ho na jemnom strúhadle. Pridáme k nemu aj ovsené vločky, vajíčko, nadrobno nasekanú cibuľku aj so zelenou vňaťou. Ďalej pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, soľ, korenie a podľa chuti bylinky. Vymiešame jednotnú zmes a necháme postáť asi 20 minút.
Potom pripravíme fašírky, ktoré obalíme v špaldovej strúhanke. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie, ktorý sme trochu pokvapkali olejom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 až 20 minút. V strede pečenia otočíme fašírky na druhú stranu. Podávame so zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom.
Odporúčame: Biela špargľa - ako ju správne pripraviť a čo si z nej uvariť? Máme TOP tipy a recepty!
Zdroj: Depositphotos
Krémová kalerábová polievka
Ingrediencie:
-
3 stredne veľké kaleráby
- 3 väčšie zemiaky
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- maslo
- soľ a korenie
- muškátový oriešok
Postup: Kaleráb aj zemiaky si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. V hrnci si rozpustíme kúsok masla a opražíme na ňom cibuľku a potom aj kaleráby a zemiaky. Následne zalejeme vývarom a povaríme asi 20 až 30 minút do zmäknutia zeleniny.
Polievku odstavíme z ohňa a ponorným mixérom dôkladne rozmixujeme. Pridáme smotanu, soľ, korenie, pretlačený cesnak. Chvíľku prevaríme, odstavíme a pridáme muškátový oriešok. Môžeme podávať.
Kalerábová nátierka
Ingrediencie:
-
1 kaleráb
- 1 kápia
- 1 konzerva sterilizovanej kukurice
- 250 ml tatárskej omáčky (alebo tatárska a grécky jogurt 1:1)
- soľ
Postup: Kaleráb očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Posolíme a po chvíli pridáme kukuricu, ako aj nadrobno nakrájanú kápiu. Primiešame tatársku omáčku, alebo tatársku v kombinácii s gréckym jogurtom. Podľa chuti ešte osolíme. Odporúčame podávať s čerstvým chrumkavým pečivom.