TOP dôvody, prečo jesť žeruchu: Vedeli ste vôbec o jej účinkoch?

žerucha siata

Žerucha siata, latinsky Lepidium sativum, je rýchlorastúca listová zelenina, respektíve rastlinka z čeľade kapustovité. Charakteristická je drobnými zelenými lístkami, ktoré majú mierne pikantnú až štipľavú chuť. Túto zeleninu si bez problémov môžete pestovať doma, a to aj na kúsku vlhkej vaty či v menšom kvetináči na okennom parapete. 

Konzumovať je ju pritom možné už pár dní po zasadení. I keď je drobná, jej účinky by sme nemali podceňovať. Ide totiž o veľmi výživnú a biologicky hodnotnú zeleninu, ktorá obsahuje mnoho dôležitých látok. Prečo ju konzumovať pravidelne? Aké zdravotné prínosy má pre nás konzumácia žeruchy siatej? Aké výživné látky obsahuje? Aké zdravotné problémy môže pomôcť zmierniť? A ako na pestovanie žeruchy siatej? Zistite viac!

TOP zdravotné prínosy žeruchy siatej:

1. Zloženie žeruchy má blahodarné účinky na naše telo

Žerucha je v podstate akási vitamínová bomba, obsah vitamínov, ale aj minerálov a ďalších cenných látok je úžasný. Bohatá je pritom na mnohé minerály a stopové prvky, najmä draslík, horčík, železo, mangán či fosfor. Z vitamínov sa v nej ukrývajú viaceré vitamíny skupiny B, taktiež vitamíny C, E aj vitamín K. Žerucha obsahuje aj vlákninu a rovnako jej lístky skrývajú enzýmy, fytochemikálie, karotenoidy i látky s antioxidančným pôsobením.

Odporúčame: Viete, aké účinky má čaj rooibos? Tu sú dôvody, prečo si ho dopriať!

podpora imunity
Shutterstock®

2. Žerucha ukrýva vitamín C a podporuje našu imunitu

Jej pravidelnou konzumáciou môžeme výrazne podporiť dobrú obranyschopnosť a odolnosť voči infekciám. Táto nenápadná listová zelenina je totiž skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému. Obsahuje až okolo 70 mg dôležitého vitamínu C na stogramovú porciu. Aj keď si žeruchu pridáme do jedla v malom množstve, stále telu doplníme značné množstvo vitamínu C. 

3. Žerucha podporuje zdravie očí aj kostí

Konzumáciou žeruchy urobíme aj niečo pre dobrý stav a funkciu našich očí či kostí. V prvom rade obsahuje karotenoidy luteín a zeaxantín, ktoré sú pre zdravie očí nevyhnutné a ktoré ich aj chránia pred poškodením modrým svetlom. Prispievajú k prevencii degeneratívnych zmien na sietnici i šedého zákalu. Vďaka svojmu zloženiu podporuje žerucha i dobrý stav kostí, a to hlavne pre obsah mnohých minerálnych látok, vrátane vápnika, fosforu či horčíka.

 Odporúčame: Je pšeničná tráva naozaj všeliek? Zistite o tomto fenoméne viac!

trávenie
Shutterstock®

4. Žerucha má blahodarné účinky na trávenie

Ak potrebujete podporiť dobré trávenie, neváhajte do jedál pridávať aj chutnú žeruchu. Obsahuje vlákninu, ktorá je nevyhnutné pre správnu činnosť čriev. Do jedálnička je vhodné zaradiť žeruchu pri problémoch so zápchou. Táto listová zelenina okrem toho pozitívne vplýva na metabolizmus, prečisťuje organizmus a stimuluje činnosť pečene, pankreasu aj žlčníka. Neváhajte ju použiť do ťažšie stráviteľných pokrmov. 

5. Je prospešná aj pre srdce

Žerucha siata nie je prospešná len pre imunitu, zdravie očí či trávenie, ale aj pre naše srdce a cievny systém. Je vhodnou súčasťou jedálnička pri problémoch s vysokým cholesterolomPráve vysoký cholesterol je jedným z výrazných rizikových faktorov mnohých srdcovo-cievnych ochorení. K zdraviu srdca prispieva žerucha i vďaka vysokému obsahu antioxidantov. Aj preto sa pestovanie žeruchy siatej vyplatí!

6. Pomáha vlasom a pleti

Rastlina žerucha dokonca patrí medzi superpotraviny, ktoré majú priaznivý vplyv aj na naše vlasy. Vyžíva sa pri nadmernom padaní vlasov. Obsahuje dôležité bielkoviny aj železo a ďalšie výživné látky, ktoré vlasy potrebujú. Zaznamenané však boli aj pozitívne účinky žeruchy na pokožku. Je vhodné ju pomliaždiť a použiť do domácej pleťovej masky. Pomôže pri problémoch s nečistou pleťou či hnisavými vriedkami. Má aj antiseptické účinky.

Odporúčame: TOP dôvody, prečo jesť kešu orechy: V čom sú také výnimočné?

konzumácia žeruchy
Shutterstock®

7. Žerucha je chutná, všestranná a ľahko si ju vypestujeme

Spomenúť môžeme nielen zdravotné účinky tejto rastlinky, ale aj iné benefity. Rastlina žerucha je skrátka dokonalou zeleninou, ktorá je chutná a dobre dostupná. Môžete si ju pestovať na okennom parapete a vždy budete mať čerstvú úrodu. Denne je pritom vhodné si dopriať jednu polievkovú lyžicu žeruchy. Používajte ju v čerstvom stave, tepelnou úpravou sa totiž ukrátite o množstvo dôležitých látok. Nasypte si ju na celozrnný chlieb s domácou nátierkou, chutnú polievku či do čerstvého zeleninového šalátu.

Ako na pestovanie žeruchy siatej?

Rozhodli ste sa pestovať žeruchu? Pestovanie žeruchy siatej nie je vôbec náročné. Potrebujete len semená žeruchy siatej (vhodná je bio žerucha), nádobu na pestovanie (môže byť miska, tácka alebo kvetináč, vatu, kuchynské utierky alebo substrát, vodu a svetlé miesto (napr. parapet). Vyberte si nádobu, v ktorej budete žeruchu pestovať. Môže to byť plytká miska, tácka alebo kvetináč.

Ak používate vatu alebo kuchynské utierky, položte ich na dno nádoby a navlhčite vodou. Ak používate substrát, naplňte ním nádobu a rovnomerne ho navlhčite. Rovnomerne rozmiestnite semená žeruchy na pripravený podklad. Semená môžu byť husto vysiate, pretože žerucha nepotrebuje veľa priestoru na klíčenie. Semená jemne zavlažte, aby boli vlhké, ale nie premokrené. V prípade potreby opakujte polievanie každý deň, aby podklad zostal vlhký.

Nádobu so žeruchou umiestnite na svetlé miesto, napríklad na parapet okna. Žerucha potrebuje dostatok svetla na rast. Semená začnú klíčiť už po 2-3 dňoch. Pokračujte v pravidelnom zavlažovaní, aby podklad zostal vlhký. Žerucha je pripravená na zber približne po 7-10 dňoch, keď dosiahne výšku 5-7 cm. Žeruchu strihajte tesne nad podkladom a môžete ju okamžite konzumovať. Bio klíčky žeruchy sú vskutku lahodné!

Článok aktualizovaný 23.6.2024

Aktualizovaný článok: 24.06.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE