Jahodový koláč, torta, sirup i džem – TOP recepty z jahôd, ktoré vás nesklamú!

recepty z jahôd

Sezóna chutných a zdravých jahôd je v plnom prúde. Aj vy milujete toto sladučké a zároveň osviežujúce ovocie, ktoré k letu neodmysliteľne patrí? Chodíte pravidelne na samozber jahôd alebo si ich pestujete v záhradke? 

Jahody sú skvelým zdrojom viacerých cenných látok, vrátane vitamínu C. Tiež sa na nich oplatí pochutnávať, ak vám chýba železo. No telu dodajú aj vlákninu, draslík, fosfor či vitamín K. Priaznivý vplyv majú na imunitu, mozog, cievy i pleť.

Samozrejme, najlepšie spravíme, ak si pochutnáme na čerstvých neupravených jahôdkach. Z nich dokážeme vyťažiť najviac. V prípade veľkej úrody sa však oplatí napríklad ich zmrazovanie. Mrazené jahody môžeme neskôr použiť do koláčov, dezertov i smoothie nápojov. A aké sú ďalšie možnosti uskladnenia jahôd na dlhšiu dobu?

Vyčarovať z nich môžete napríklad džem, sirup či chutnú a osviežujúcu mrazenú dreň. Dobrou voľbou je aj domáca jahodová zmrzlina. Tieto recepty vám prinášame nižšie a rovnako tu nájdete aj recept na nejeden chutný jahodový koláčik. Tieto sladké recepty budete zbožňovať!

TOP recepty na jahodové dezerty a dobroty:

1. Jahodový koláč s pudingom a kyslou smotanou

Suroviny na cesto: 

  • 4 vajcia

  • 2 hrnčeky kryštálového cukru

  • 1 hrnček mlieka

  • 1/2 hrnček oleja

  • 2 hrnčeky polohrubej múky

  • 1 kypriaci prášok do pečiva

Suroviny na jahodový puding:

  • 1 balíček jahodový puding v prášku

  • 500 ml mlieka

  • 2 PL kryštálového cukru

Ďalšie suroviny: 

  • 750 ml kyslej smotany

  • 2 balíčky vanilkového cukru

  • na posypanie kakao

  • 300 g jahôd

Postup: Ako prvé si pripravíme cesto. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom a pridáme mlieko a olej. Potom pridáme polohrubú múku, v ktorej sme si zamiešali prášok do pečiva. Cesto vylejeme na veľký vymastený a múkou vysypaný plech. Z pudingového prášku, mlieka a cukru uvaríme puding a lyžicou ho rozložíme na cesto v podobe malých kôpok. 

Následne na cesto navrstvíme umyté a pokrájané jahody. Koláč pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Po upečení ho necháme dôkladne vychladnúť. Medzitým si kyslú smotanu zmiešame s vanilkovým cukrom a tú roztrieme na ochladnutý koláč. Posypeme kakaom a necháme ešte trošku stuhnúť v chlade. Môžeme nakrájať a podávať. 

jahodová torta
Depositphotos

2. Nepečená jahodová torta – fantastická smotanová torta

Ingrediencie na korpus:

  • 100 g svetlých sušienok

  • 70 g rozpusteného masla

Ingrediencie na plnku: 

  • 150 g smotanového jogurtu

  • 350 g jemného tvarohu

  • 100 ml kyslej smotany

  • 2 balíčky vanilkového cukru

  • 200 g práškového cukru

  • 1 PL nastrúhanej citrónovej kôry

  • 600 g jahôd

  • 10 g červeného tortového želé

  • 5 plátkov želatíny

  • šťava z citróna

Postup: Sušienky najemno pomixujeme alebo podrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom. Vzniknutú hmotu natlačíme do okrúhlej tortovej formy (priemer 21 cm) vystlanej papierom na pečenie. Uhladíme a necháme v chlade postáť aspoň pol hodinu. Medzitým si zmiešame smotanový jogurt s kyslou smotanou a jemným tvarohom.

Osladíme práškovým a vanilkovým cukrom, taktiež pridáme citrónovú kôru a poriadne premiešame. Napučanú želatínu si rozpustíme na slabom ohni v šťave z jedného citróna a vmiešame do plnky. Hotovú plnku rozotrieme na stuhnutý korpus a odložíme do chladu na 5 až 6 hodín. 

Nakoniec navrch poukladáme nakrájané jahody a zalejeme tortovým želé. Po stuhnutí môžeme podávať. 

3. Pavlovej jahodová roláda – dokonalý jahodový dezert

Suroviny na korpus:

  • 5 bielkov

  • 275 g kryštálového cukru

  • 1 ČL Zlatého klasu

  • 1 ČL vínneho octu

  • 50 g mandľových lupienkov

Suroviny na krém:

  • 250 ml smotany na šľahanie

  • 250 g mascarpone

  • kôra z 1 citróna

Ďalšie ingrediencie: 

  • 200 g jahôd

  • jahodový džem na potretie

  • práškový cukor 

Postup: Začneme si šľahať bielky a po chvíli pridáme po lyžičkách cukor. Vyšľaháme do tuhého a lesklého snehu. Nakoniec prišľaháme aj Zlatý klas a vínny ocot. Sneh natrieme na plech s papierom na pečenie a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme asi 15 minút pri teplote 180 °C, potom teplotu stiahneme na 160 °C a dopečieme 20 minút. 

Po upečení z korpusu stiahneme papier s z vnútornej strany (z tej bez lupienkov) ho párkrát jemne narežeme a následne korpus zrolujeme. Necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme krém. Smotanu vyšľaháme s mascarpone a dochutíme citrónovou kôrou. Umyjeme si jahody a nakrájame podľa veľkosti na štvrtiny či polovičky. 

Vychladený korpus rozvinieme, potrieme džemom a následne aj krémom. Na krém ešte uložíme jahody a roládu zatočíme. Pred krájaním necháme stuhnúť v chladničke. 

4. Jahodový sirup s mätou

Ingrediencie: 

  • 1 kg jahôd

  • 1 kg cukru

  • 600 ml vody

  • 1 sirupfix

  • 5 stoniek mäty (cca 20-25 lístkov)

  • 1 citrón

Postup: Jahody očistíme a nakrájame. Rovnako trochu pokrájame mätové lístky. Jahody s mätou dáme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme k varu. Povaríme asi 5 minút. Potom necháme odvar ochladnúť a rozmixujeme ho. Pridáme cukor, sirupfix a citrónovú kôru. Na noc odložíme do chladničky. Ďalší deň zmes scedíme a povaríme asi 10 minút. Nalejeme do čistých sklených fliaš a dobre uzatvoríme. 

jahodová dreň
Depositphotos

5. Jahodová dreň do mrazničky

Ingrediencie: 

  • 1 kg čerstvých jahôd

  • 300 g kryštálového cukru

  • 3 PL citrónovej šťavy

Postup: Jahody očistíme, nakrájame a rozmixujeme ich na kašu. Osladíme cukrom a pridáme aj citrónovú šťavu. Následne zmes naporciujeme do menších alebo väčších nádobiek, ktoré sú vhodné do mrazničky a dáme zmraziť. Po zmrznutí podávame ako chutný domáci sorbet alebo môžeme použiť na prípravu osviežujúcich letných drinkov.

TIP: Domácu jahodovú dreň si môžete dochutiť podľa vlastných preferencií. Skúste pridať trochu mäty alebo medovky, prípadne rum či vanilku. 

6. Domáca jahodová zmrzlina / jahodové nanuky

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých jahôd 

  • 200 g cukru

  • 300 ml smotany na šľahanie (33 %)

  • 150 ml plnotučného mlieka

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • 1 lyžička vanilkového extraktu 

Postup: Jahody umyte, odstráňte stopky a rozmixujte ich na hladké pyré. Ak chcete, môžete pyré prepasírovať cez jemné sito, aby bola zmrzlina jemnejšia a bez semienok. V miske zmiešajte jahodové pyré s cukrom, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Do zmesi pridajte smotanu na šľahanie a plnotučné mlieko. Dôkladne premiešajte, aby bola zmes homogénna.

Nalejte zmes do plastovej nádoby a vložte do mrazničky. Každých 30 minút zmes premiešajte, aby sa zabránilo tvorbe ľadových kryštálov, kým zmrzlina úplne nezmrzne (to môže trvať 3-4 hodiny). Pred podávaním nechajte zmrzlinu chvíľu pri izbovej teplote, aby sa lepšie servírovala. Táto jahodová smotanová zmrzlina je vskutku lahodná. 

Pripravenú zmes tiež môžete dať do formičiek na nanuky a vytvoriť si tak chutné jahodové nanuky. 

7. Fantastický jahodový džem

Ingrediencie: 

  • 1 kg jahôd

  • 550 g kryštálového cukru

  • 1 PL citrónovej šťavy

Postup: Jahody umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu jahôd rozmixujeme a pridáme cukor. Zamiešame a potom primiešame aj kúsky jahôd. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu. Zmes na malom ohni pomaly varíme do zhustnutia. Uvarený džem naplníme do čistých zaváraninových pohárov, uzavrieme a otočíme hore dnom. Po ochladnutí uskladníme. 

8. Jahodový kompót

Ingrediencie: 

  • 5 kg jahôd

  • 1 l vody

  • 700 g kryštálového cukru

Postup: Čerstvé jahody, ideálne menšie a pevné (nie prezreté), umyjeme a necháme ich odkvapkať. Medzitým si uvaríme cukrový roztok z vody a cukru. Nalejeme ho na jahody a zahrejeme na 90 °C. Takto pripravené jahody necháme odpočívať na chladnom mieste počas jedného dňa.

Potom jahody naložíme do čistých zaváraninových pohárov, zalejeme cukrovým roztokom a uzavrieme. Sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 °C. Necháme vychladnúť a uskladníme. 

jahodový chia puding
Freepik

9. Jahodový chia puding s kokosovým mliekom – zdravý letný dezert bez pečenia

Ingrediencie:

  • 400 ml kokosového mlieka (z plechovky, nie nápoja)

  • 3 PL chia semienok

  • 1–2 PL javorového sirupu alebo medu

  • 300 g čerstvých jahôd

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • lístky mäty na ozdobu

Postup: V miske zmiešajte kokosové mlieko s chia semienkami, vanilkovým extraktom a sladidlom podľa chuti. Dobre premiešajte a nechajte aspoň 5 minút odstáť, potom ešte raz premiešajte a vložte do chladničky aspoň na 3–4 hodiny (najlepšie cez noc), aby puding zhustol.

Medzitým si umyte a rozmixujte jahody na pyré. Polovicu pyré primiešajte do chia pudingu a druhú polovicu nechajte na vrstvenie. Do pohárov vrstvite chia zmes a jahodové pyré striedavo, prípadne doplňte čerstvými kúskami jahôd. Ozdobte lístkami mäty a podávajte vychladené.

10. Jahodové muffiny s bielou čokoládou – rýchly a nadýchaný dezert

Ingrediencie (na 12 ks):

  • 250 g hladkej múky

  • 100 g kryštálového cukru

  • 1 vanilkový cukor

  • 2 ČL prášku do pečiva

  • štipka soli

  • 1 vajce

  • 250 ml mlieka

  • 80 ml rastlinného oleja

  • 150 g čerstvých jahôd

  • 100 g bielej čokolády (nasekanej alebo čokoládové kvapky)

Postup: V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor, vanilkový cukor a štipku soli. V inej miske rozšľahajte vajce s mliekom a olejom. Spojte suché a mokré ingrediencie, premiešajte len zľahka, aby vzniklo hutné cesto.

Jahody umyte a nakrájajte na menšie kúsky, bielu čokoládu nasekajte. Pridajte obe suroviny do cesta a jemne premiešajte. Cesto rozdeľte do papierových košíčkov vo forme na muffiny. Pečte pri teplote 180 °C približne 20 – 25 minút dozlatista. Nechajte vychladnúť a podávajte napríklad s kopčekom šľahačky.

jahodové recepty
Depositphotos

Ďalšie dezerty s jahodami a jahodové recepty:

Aktualizovaný článok: 03.06.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE