Naša strava by mala byť bohatá na zeleninu a ovocie. Sú plné vlákniny, vitamínov a minerálov, no chýba v nich viac bielkovín i tukov. Preto je potrebné v jedálničku privítať aj iné potraviny. Napríklad strukoviny sú skvelým rastlinným zdrojom proteínov. Bielkoviny rovnako nájdeme v mäse, ktoré ale odborníci odporúčajú konzumovať v primeranej miere.
Spomedzi rôznych druhov mäsa patrí k tým najvýživnejším aj hovädzie mäso. Nájdeme v ňom obrovské množstvo bielkovín, a to pokojne cez 26 g na stogramovú porciu. Okrem toho je hovädzie mäso zdrojom tukov, vrátane omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vitamínu B12, vitamínu E, železa, selénu a iných živín.
A ako si hovädzie mäso najlepšie vychutnať? Prinášame inšpirácie na pokrmy, ktoré musíte vyskúšať!
Hovädzia roštenka na horčici s dusenou mrkvou
Ingrediencie:
-
3 PL olivového oleja
- 2 kg hovädzej roštenky (vysokej)
- 1 cibuľa
- 4 PL balzamikového octu
- 3 PL dijonskej horčice
- 5 vetvičiek tymianu
- 2 šálky vývaru
- 10 ks mrkvy
- 1 kg baby zemiakov
- morská soľ a mleté čierne korenie
Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Hovädzie mäso rozdelíme na dva kusy, osolíme a okoreníme. Následne ho zo všetkých strán prudko opečieme na väčšej hlbokej panvici s olejom. Keď sa roštenka zatiahne, vyberieme ju z panvice. Na výpeku osmažíme cibuľu. Pridáme balzamikový ocot a pri zvýšenej teplote pár minút varíme, kým sa ocot zredukuje.
Potom primiešame dijonskú horčicu. Vrátime späť mäso, podlejeme vývarom, pridáme tymian a na nízkej teplote dusíme pod pokrievkou 2,5 až 3 hodiny. Potom k mäsu pridáme malé zemiačiky v šupke a očistenú mrkvu. Varíme ďalších 45 minút do zmäknutia zeleniny a môžeme podávať.
Odporúčame: Biela špargľa - ako ju správne pripraviť a čo si z nej uvariť? Máme TOP tipy a recepty!
Zdroj: Depositphotos
Hovädzie líčka na víne
Ingrediencie:
-
800 g hovädzích líčok
- 350 ml červeného vína
- 750 ml hovädzieho vývaru
- 50 ml mlieka
- 750 g petržlenu
- 250 g zeleru
- 8 šalotiek
- 2 jablká
- 2 strúčiky cesnaku
- 60 g masla
- 1 ČL džemu z černíc alebo čiernych ríbezlí
- čerstvý tymian
- soľ a korenie
Postup: Šalotky prekrojíme na polovicu, cesnak nadrobno. V hlbšej panvici (ktorá môže ísť do rúry) si rozpustíme polovicu masla a opečieme na ňom líčka z každej strany. Mäso dáme nabok a orestujeme šalotku (asi 10 minút). Pridáme cesnak s tymianom a premiešame. Potom do panvice vrátime líčka a podlejeme červeným vínom.
Privediem k varu a víno zredukujeme na polovicu. Potom prilejeme hovädzí vývar a privedieme k varu. Okoreníme a osolíme. Panvicu prekryjeme alobalom, zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry na 4 hodiny (teplota 140 °C).
Medzitým si ošúpeme petržlen, zeler aj jablká. Nakrájame na menšie kúsky. Orestujeme na druhej polovici masla (asi 10 minút). Potom zmes rozmixujeme spolu s mliekom, soľou a korením. Líčka vyberieme z panvice, pridáme džem a povaríme omáčku do zhustnutia. Líčka podávame so zeleninovým pyré preliate omáčkou.
Falošná sviečková na smotane
Ingrediencie:
- 1 zväzok petržlenu
- 1 zväzok mrkvy
- 150 g zeleru
- morská soľ a čierne korenie
- 1 cibuľa
- 800 g falošnej hovädzej sviečkovej
- 50 g údenej slaniny
- 3 bobkové listy
- celé čierne korenie
- nové korenie
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL plnotučnej horčice
- 1 ČL kryštálového cukru
- cca 2 l horúcej vody alebo hovädzieho vývaru
- 250 ml smotany na šľahanie
- cca 200 ml mlieka
- citrón
Postup: Vo väčšom hrnci si rozpálime olej. Potom pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu. Osolíme a okoreníme. Pridáme aj najemno nasekanú cibuľu. Do falošnej sviečkovice urobíme nožom otvory a vložíme do nich kúsky slaniny. Osolíme, okoreníme a pridáme k zelenine.
Pridáme aj bobkové listy, celé a nové korenie (ideálne v sitku alebo sieťke). Keď mäso opečieme z každej strany, pridáme nasekané strúčiky cesnaku, horčicu a cukor. Zalejeme vodou alebo vývarom, osolíme a pod pokrievkou necháme pomaly dusiť asi 2 až 3 hodiny. Podľa potreby počas dusenia ešte pridávame vodu.
Mäkké hovädzie vyberieme von aj s koreninami. Zeleninu so šťavou rozmixujeme, pridáme smotanu a mlieko. Na ohni ešte prehrejeme a dochutíme citrónovou šťavou. Mäso nakrájame na plátky a podávame s omáčkou a knedľou.
Odporúčame: Rukola v hlavnej role – recepty na chutné jedlá, ktoré vás dostanú
Zdroj: Depositphotos
Voňavé trhané hovädzie mäso
Ingrediencie:
-
1 kg zadného hovädzieho mäsa
- 2 ČL sladkej mletej papriky
- 2 ČL rímskej rasce
- 2 ČL mletého koriandra
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL morskej soli
- 1 jablko
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL extra panenského olivového oleja
- 1 ČL kajenského korenia
Postup: Hovädzinu nakrájame na väčšie kusy a okoreníme. Vo veľkom liatinovom hrnci rozpálime olej a opečieme na ňom mäso. Keď sa mäso zatiahne z každej strany a pustí šťavu, pridáme ošúpané a nakrájané jablko, pretlačený cesnak a nakrájanú cibuľu. Podlejeme 250 ml vody a osolíme.
Potom pod pokrievkou pomaličky dusíme 3 až 4 hodiny. Počas dusenia mäso podľa potreby podlievame. Po uvarení mäso natrháme dvomi vidličkami. Podávame s ľubovoľnou prílohou. Odporučiť môžeme napríklad zeleninové hranolky či zemiakovú kašu. Trhané hovädzie mäso je skvelé aj do domácich hamburgerov.
Hovädzie soté s brusnicami
Ingrediencie:
-
500 g hovädzej roštenky
- 1 PL sladkej mletej červenej papriky
- 2 PL oleja
- 1 väčšia cibuľa
- 200 – 250 ml mäsového vývaru
- 100 ml červeného vína
- 1 červená paprika
- 50 g brusníc
- 1 PL sušenej šalvie
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Hovädziu roštenku si nakrájame na kúsky, osolíme a okoreníme. Pridáme aj mletú červenú papriku. Pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a necháme postáť 15 minút v chlade. Na oleji osmažíme najemno nasekanú cibuľu a pridáme mäso. Opekáme asi 5 minút zo všetkých strán.
Potom podlejeme trochou vývaru a červeným vínom. Keď sa víno odparí, pridáme na menšie kúsky nakrájanú červenú papriku. Prikryjeme a dusíme domäkka asi 45 minút. Počas dusenia podľa potreby podlievame ešte vývarom. Pred dokončením pridáme brusnice a šalviu. Povaríme asi 10 minút a odstavíme. Podávame s ľubovoľnou prílohou, napríklad zemiakovou kašou alebo cestovinami.