Naša strava by mala byť bohatá na zeleninu a ovocie. Sú plné vlákniny, vitamínov a minerálov, no chýba v nich viac bielkovín i tukov. Preto je potrebné v jedálničku privítať aj iné potraviny. Napríklad strukoviny sú skvelým rastlinným zdrojom proteínov. Bielkoviny rovnako nájdeme v mäse, ktoré ale odborníci odporúčajú konzumovať v primeranej miere.
Spomedzi rôznych druhov mäsa patrí k tým najvýživnejším aj hovädzie mäso. Nájdeme v ňom obrovské množstvo bielkovín, a to pokojne cez 26 g na stogramovú porciu. Okrem toho je hovädzie mäso zdrojom tukov, vrátane omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vitamínu B12, vitamínu E, železa, selénu a iných živín.
A ako si hovädzie mäso najlepšie vychutnať? Prinášame inšpirácie na pokrmy, ktoré musíte vyskúšať!
Hovädzia roštenka na horčici s dusenou mrkvou
Ingrediencie:
3 PL olivového oleja
- 2 kg hovädzej roštenky (vysokej)
- 1 cibuľa
- 4 PL balzamikového octu
- 3 PL dijonskej horčice
- 5 vetvičiek tymianu
- 2 šálky vývaru
- 10 ks mrkvy
- 1 kg baby zemiakov
- morská soľ a mleté čierne korenie
Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Hovädzie mäso rozdelíme na dva kusy, osolíme a okoreníme. Následne ho zo všetkých strán prudko opečieme na väčšej hlbokej panvici s olejom. Keď sa roštenka zatiahne, vyberieme ju z panvice. Na výpeku osmažíme cibuľu. Pridáme balzamikový ocot a pri zvýšenej teplote pár minút varíme, kým sa ocot zredukuje.
Potom primiešame dijonskú horčicu. Vrátime späť mäso, podlejeme vývarom, pridáme tymian a na nízkej teplote dusíme pod pokrievkou 2,5 až 3 hodiny. Potom k mäsu pridáme malé zemiačiky v šupke a očistenú mrkvu. Varíme ďalších 45 minút do zmäknutia zeleniny a môžeme podávať.
DepositphotosHovädzie líčka na víne
Ingrediencie:
800 g hovädzích líčok
- 350 ml červeného vína
- 750 ml hovädzieho vývaru
- 50 ml mlieka
- 750 g petržlenu
- 250 g zeleru
- 8 šalotiek
- 2 jablká
- 2 strúčiky cesnaku
- 60 g masla
- 1 ČL džemu z černíc alebo čiernych ríbezlí
- čerstvý tymian
- soľ a korenie
Postup: Šalotky prekrojíme na polovicu, cesnak nadrobno. V hlbšej panvici (ktorá môže ísť do rúry) si rozpustíme polovicu masla a opečieme na ňom líčka z každej strany. Mäso dáme nabok a orestujeme šalotku (asi 10 minút). Pridáme cesnak s tymianom a premiešame. Potom do panvice vrátime líčka a podlejeme červeným vínom.
Privediem k varu a víno zredukujeme na polovicu. Potom prilejeme hovädzí vývar a privedieme k varu. Okoreníme a osolíme. Panvicu prekryjeme alobalom, zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry na 4 hodiny (teplota 140 °C).
Medzitým si ošúpeme petržlen, zeler aj jablká. Nakrájame na menšie kúsky. Orestujeme na druhej polovici masla (asi 10 minút). Potom zmes rozmixujeme spolu s mliekom, soľou a korením. Líčka vyberieme z panvice, pridáme džem a povaríme omáčku do zhustnutia. Líčka podávame so zeleninovým pyré preliate omáčkou.
Falošná sviečková na smotane
Ingrediencie:
- 1 zväzok petržlenu
- 1 zväzok mrkvy
- 150 g zeleru
- morská soľ a čierne korenie
- 1 cibuľa
- 800 g falošnej hovädzej sviečkovej
- 50 g údenej slaniny
- 3 bobkové listy
- celé čierne korenie
- nové korenie
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL plnotučnej horčice
- 1 ČL kryštálového cukru
- cca 2 l horúcej vody alebo hovädzieho vývaru
- 250 ml smotany na šľahanie
- cca 200 ml mlieka
- citrón
Postup: Vo väčšom hrnci si rozpálime olej. Potom pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu. Osolíme a okoreníme. Pridáme aj najemno nasekanú cibuľu. Do falošnej sviečkovice urobíme nožom otvory a vložíme do nich kúsky slaniny. Osolíme, okoreníme a pridáme k zelenine.
Pridáme aj bobkové listy, celé a nové korenie (ideálne v sitku alebo sieťke). Keď mäso opečieme z každej strany, pridáme nasekané strúčiky cesnaku, horčicu a cukor. Zalejeme vodou alebo vývarom, osolíme a pod pokrievkou necháme pomaly dusiť asi 2 až 3 hodiny. Podľa potreby počas dusenia ešte pridávame vodu.
Mäkké hovädzie vyberieme von aj s koreninami. Zeleninu so šťavou rozmixujeme, pridáme smotanu a mlieko. Na ohni ešte prehrejeme a dochutíme citrónovou šťavou. Mäso nakrájame na plátky a podávame s omáčkou a knedľou.
DepositphotosVoňavé trhané hovädzie mäso
Ingrediencie:
1 kg zadného hovädzieho mäsa
- 2 ČL sladkej mletej papriky
- 2 ČL rímskej rasce
- 2 ČL mletého koriandra
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL morskej soli
- 1 jablko
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL extra panenského olivového oleja
- 1 ČL kajenského korenia
Postup: Hovädzinu nakrájame na väčšie kusy a okoreníme. Vo veľkom liatinovom hrnci rozpálime olej a opečieme na ňom mäso. Keď sa mäso zatiahne z každej strany a pustí šťavu, pridáme ošúpané a nakrájané jablko, pretlačený cesnak a nakrájanú cibuľu. Podlejeme 250 ml vody a osolíme.
Potom pod pokrievkou pomaličky dusíme 3 až 4 hodiny. Počas dusenia mäso podľa potreby podlievame. Po uvarení mäso natrháme dvomi vidličkami. Podávame s ľubovoľnou prílohou. Odporučiť môžeme napríklad zeleninové hranolky či zemiakovú kašu. Trhané hovädzie mäso je skvelé aj do domácich hamburgerov.
Hovädzie soté s brusnicami
Ingrediencie:
500 g hovädzej roštenky
- 1 PL sladkej mletej červenej papriky
- 2 PL oleja
- 1 väčšia cibuľa
- 200 – 250 ml mäsového vývaru
- 100 ml červeného vína
- 1 červená paprika
- 50 g brusníc
- 1 PL sušenej šalvie
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Hovädziu roštenku si nakrájame na kúsky, osolíme a okoreníme. Pridáme aj mletú červenú papriku. Pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a necháme postáť 15 minút v chlade. Na oleji osmažíme najemno nasekanú cibuľu a pridáme mäso. Opekáme asi 5 minút zo všetkých strán.
Potom podlejeme trochou vývaru a červeným vínom. Keď sa víno odparí, pridáme na menšie kúsky nakrájanú červenú papriku. Prikryjeme a dusíme domäkka asi 45 minút. Počas dusenia podľa potreby podlievame ešte vývarom. Pred dokončením pridáme brusnice a šalviu. Povaríme asi 10 minút a odstavíme. Podávame s ľubovoľnou prílohou, napríklad zemiakovou kašou alebo cestovinami.
Prečo zaradiť hovädzie mäso do jedálnička?
Hovädzie mäso patrí medzi výživovo najbohatšie druhy mäsa, ktoré si môžete dopriať. Obsahuje vysoký podiel bielkovín potrebných na regeneráciu svalov, tvorbu enzýmov a podporu imunitného systému. Je výborným zdrojom železa, ktoré pomáha predchádzať únave, závratom a chudokrvnosti.
Okrem toho v ňom nájdeme aj vitamín B12, dôležitý pre fungovanie nervového systému, a tiež zinok, ktorý posilňuje imunitu a napomáha hojeniu rán. Vďaka obsahu zdravých tukov (vrátane omega-3 mastných kyselín) ide o všestrannú surovinu, ktorá zasýti a dodá telu potrebné živiny.
Tipy na výber kvalitného hovädzieho mäsa
Aby ste z receptov vyťažili maximum, siahnite po kvalitnom hovädzom mäse z overeného zdroja. Rozpoznáte ho podľa viacerých znakov:
Farba: Čerstvé hovädzie má sýtočervenú až tmavočervenú farbu, pričom tuk je biely alebo jemne krémový.
Vôňa: Nemalo by zapáchať, má jemnú, „mäsitú“ vôňu bez kyslého či horkého podtónu.
Štruktúra: Mäso by malo byť pružné, nie mazľavé alebo slizké.
Pôvod: Vyhľadávajte mäso z fariem s voľným výbehom alebo biochovov.
Na účel: Na dusenie sú ideálne líčka, roštenka či krk, na steak vysoký roštenec, na guláš predné mäso s tukom.
Lahodné a výživné
Hovädzie mäso má v kuchyni právom svoje miesto. Vďaka bohatej chuti a výživovej hodnote dokáže pozdvihnúť každé jedlo, či už pripravujete sviatočnú klasiku, dusený pokrm na víkend alebo jednoduché soté na večeru.
Ak zvolíte kvalitnú surovinu a doprajete si čas na prípravu, odmenou vám bude jedlo, ktoré zasýti aj poteší. Nebojte sa objavovať nové kombinácie a pridávať do tradičných receptov moderný šmrnc – možno práve vďaka nim sa z hovädzieho mäsa stane vaša obľúbená stálica.
Aktualizovaný článok: 05.06.2025