7 dôvodov, prečo jesť goji: Aké sú účinky kustovnice čínskej?

Kustovnica čínska predstavuje asi 3 metre vysokú rastlinu z čeľade ľuľkovité. Pôvod goji, bobúľ kustovnice čínskej, možno hľadať v Ázii. Pestovanie kustovnice je bežné hlavne v Číne i Japonsku. Značne sa rastlina vyskytuje aj v centrálnej časti Ázie, v oblasti Tibetu i Himalájí. Využitie našla v tradičnej čínskej medicíne. 

Charakteristická je dlhšími kopijovitými listami a peknými fialkovými kvetmi. Na mnohých územiach je však pestovaná pre svoje plody. Reč je o oranžovočervených bobuliach elipsovitého tvaru. Tie je možné ako sušené plody zohnať i u nás, a to na internete, v predajniach so zdravou výživou aj väčších supermarketoch. 

Tieto bobule sú známe aj ako goji, sú veľmi zdravé a v pozitívnom smere ovplyvňujú zdravie človeka. Pravidelná konzumácia goji môže nášmu telu len prospieť. V článku sme si pre vás pripravili hneď niekoľko dobrých dôvodov na to, prečo jesť goji pravidelne. Prečo je konzumácia kustovnice čínskej dobrou voľbou? Objavte účinky goji!

Benefity konzumácie goji:

1. Goji je bohaté na vitamíny, aminokyseliny a minerály

Bobule goji sú v prvom rade zdrojom celého radu dôležitých látok. Výživné látky goji zahŕňajú vitamíny skupiny B. Tiež doplnia telu vitamín C. Obsah vitamínov v sušených plodoch je naozaj slušný. Bobule sú bohaté aj na betakarotén, z ktorého si naše telo dokáže vyrobiť vitamín A. 

Sú skvelým zdrojom bielkovín, pričom do tela dopravia poriadnu dávku mnohých potrebných aminokyselín. Goji taktiež obsahuje kyselinu linolovú, čo je nenasýtená vyššia mastná kyselina. Patrí medzi omega-6 mastné kyseliny. A aké sú minerálne látky a stopové prvky v goji? V bobuliach sa ukrývajú železo, zinok, mangán, vápnik, meď či selén. 

Bude vás zaujímať: Viete, ako si udržať stabilnú váhu? Dodržujte týchto 5 zásad!

imunitný systémShutterstock®

2. Goji pomáha podporiť imunitu

Okrem vyššie spomínaných látok sú goji bobule priam nabité obrovským množstvom vitamínu C. Ten, ako vieme, je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému. Takže účinky goji zahŕňajú aj podporu imunity. 

Ak potrebujete posilniť svoju obranyschopnosť počas nadchádzajúcej jesene, neváhajte si každý deň dopriať lyžičku až dve týchto chutných sušených bobúľ. Pridať ich môžete do raňajkovej kaše, jogurtu i pudingu.

3. Goji má antioxidačné účinky

Aké sú ďalšie účinky konzumácie goji? Plody kustovnice čínskej sú taktiež známe svojimi antioxidačnými účinkami. Obsah antioxidantov v goji je vysoký. Antioxidačné pôsobenie má vitamín C, karotenoidy i ďalšie látky, ktoré sa v goji ukrývajú. 

Antioxidanty v tele bojujú proti škodlivým účinkom voľných radikálov, ktoré môžu prispievať k rýchlejšiemu starnutiu organizmu aj rozvoju mnohých vážnych ochorení, vrátane rakoviny. Antioxidanty chránia bunky, pôsobia protizápalovo a spomaľujú proces starnutia.

Odporúčame: Správny výber školy a kariéry: 5 krokov, ktoré ukážu smer

tráviaci systémShutterstock®

4. Goji má liečivé účinky na trávenie

Značný podiel hmotnosti goji bobúľ tvorí aj cenná vláknina. Tá je nevyhnutná pre správnu funkciu trávenia. Konzumáciou kustovnice čínskej môžete prispieť k prevencii mnohých tráviacich ťažkostí, vrátane nepríjemnej zápchy. 

Ak vás trápi nepravidelné vyprázdňovanie, pomôcť môže aj pravidelná konzumácia goji. Kustovnica udržuje tráviace procesy v dobrom stave. Tieto bobule okrem toho pozitívne pôsobia aj na metabolizmus a môžu byť účinným pomocníkom pri redukcii váhy. Taktiež podporujú prečistenie pečene.

5. Kustovnica udržuje dobrý stav srdca a ciev

Superpotravina goji dokáže niečo málo urobiť i pre naše srdce a cievy. V prvom rade sa totiž podieľa na normalizovaní hladiny cholesterolu. Taktiež pozitívne vplýva na úroveň krvného tlaku. Podporuje krvotvorbu a posilňuje srdce. 

Tieto chutné bobuľky tak môžu prispieť k prevencii vážnych kardiovaskulárnych ochorení. Dokonca pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, preto je užívanie goji vítané aj v rámci prevencie cukrovky 2. typu. 

Odporúčame: TOP zaujímavosti o koži: Tieto fakty o svojej pokožke musíte vedieť!

zdroj energieShutterstock®

6. Goji je skvelým zdrojom energie

Aké ďalšie zdravotné benefity má superpotravina goji? Už malá dávka chutných goji bobúľ dokáže telu dodať obrovské množstvo energie. Práve preto sa oplatí zaradiť do raňajkového rituálu i užívanie goji. Poskytnú vám totiž energiu do začínajúce dňa, prípadne si nimi môžete nejakú energiu doplniť i na desiatu či olovrant. 

Podľa tradičnej čínskej medicíny navyše plody kustovnice čínskej bojujú proti depresii, zlej nálade a pocitom úzkosti. Upokojujú nervový systém a zároveň sú akýmsi životabudičom a nositeľom dlhovekosti.

7. Goji má pozitívne zdravotné účinky pre zrak

Plody kustovnice čínskej majú nakoniec pozitívny vplyv aj na funkciu zraku, a to i vďaka mnohým antioxidantom, ktoré obsahujú. Spomenúť môžeme hlavne zeaxantín, patriaci medzi karotenoidy, ktorý sa nachádza aj v našich očiach. 

Spolu s ďalšími látkami, napríklad luteínom, pozitívne pôsobí na funkciu zraku a preventívne pôsobí proti degenerácii sietnice. Jeho nedostatok môže viesť k poruchám zraku.

Denná dávka goji bobúľ

Odporúčaná denná dávka závisí od individuálnych potrieb a zdravotného stavu, ale všeobecne sa uvádza, že by ste mali skonzumovať približne 10-30 gramov (približne 1-2 lyžice) sušených goji bobúľ denne. Je dôležité začať s menším množstvom a sledovať, ako vaše telo reaguje, najmä ak ste ich ešte nikdy predtým nekonzumovali.

Využitie goji je rôzne. Tieto bobule môžete konzumovať rôznymi spôsobmi, napríklad priamo ako snack, pridávať ich do smoothie, jogurtov, cereálií, alebo pečiva. Na internete sa tiež dajú nájsť rôzne goji recepty. Využitie goji sa uplatňuje napríklad aj v múčnikoch, zákuskoch alebo mäsových omáčkach a podobne. 

Článok aktualizovaný 18.5.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE