V hlavnej úlohe tortilla! Pripravte si z nej tie najchutnejšie variácie chutí

Tortilly sú základom mnohých mexických jedál. Quesadillas, enchiladas, burritos, fajitas alebo tacos - to všetko sú jedlá, ktoré v rôznych podobách a chuťových viariáciách používajú pri servírovaní práve tortillu. Tradičné mexické tortilly sú vyrábané z kukuričnej múky.

V Mexiku slovo „tortilla“ znamená výhradne kukuričnú tortilu, upečenú nasucho na rozpálenom pláte. Wrap je pojem pre zrolovaný „sendvič“ z tortilly. V západných krajinách a v USA sa na výrobu tortíl naopak používa prevažne pšeničná múka, pričom ich výroba si vyžaduje značnú prax.

Čo je tortilla, aký je jej pôvod a ako sa vyrába?

Tortilla je druh tenkého chleba vo forme placky, pôvodom zo španielskej, respektíve arabskej kuchyne ako placka z cícera, ktorá bola ako názov cez španielske dobyvateľstvo prenesená do Nového sveta. Môže byť najčastejšie z pšeničnej alebo kukuričnej múky. V Španielsku sa ale pod pojmom tortilla spravidla rozumie španielska omeleta zo silného zemiakového cesta.

V mexickej kuchyni sa pečie tortilla z prevažne kukuričnej múky a spravidla slúži po zavinutí ako základ alebo príloha k mixu rôznych ďalších ingrediencií. V Mexiku sa jedná o často používaný kulinársky prvok, podobne ako chlieb v Európe alebo ryža v Ázii. Môže ísť o skromnú večeru alebo o bohatú hostinu - všetko záleží iba na kvalite a pestrosti náplne.

Tortilly sú vyrábané, známe a predávané aj vo forme polotovarov.

Základný recept na domácu tortillu

Ingrediencie:

  • 250 g pšeničnej múky (hladkej, prípadne hladkej celozrnnej múky)
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • 50 ml olivového oleja
  • 100 ml teplej vody

Postup prípravy:

Všetky ingrediencie vložte do misky, poriadne premiešajte a zamieste na hladké cesto. To nechajte prikryté potravinovou fóliou približne 15 - 20 minút. Cesto následne rozdeľte na 4 rovnaké porcie pre tortilly štandardnej veľkosti. Vytvarujte guľôčky, natenko ich rozvaľkajte valčekom na múkou posypanej doske.

Tortilly pečte z každej strany približne jednu minútku, až pokým sa nezačne tortilla pekne nafukovať a tmavnúť. Položte ich na tanier a prikryte mierne navlhčenou utierkou - aby boli mäkké až do doby servírovania.

Neprehliadnite: Ako si vybrať kávovar do domácnosti? Toto sú dostupné možnosti a ich výhody a nevýhody!

Domáce tortilly

Tortilly v dnešnej dobe možno nájsť takmer v každom obchode s potravinami, pričom vybrať si môžete ako klasické kukuričné tortilly, tak aj pšeničné alebo celozrnné tortilly. Ak hľadáte jedlo, čo obsahuje vlákninu, tak práve tortilla je tá správna voľba.

Okrem toho existujú aj jednoduché recepty na prípravu rôznych druhov tortilly doma. Naše recepty s tortillou sú výborné, jednoduché a rýchle. Ktorý z nich si vyberiete?

Tortilla s kuracím mäsom

Ingrediencie:

  • tortilly
  • kuracie mäso
  • strúhaný syr
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

Postup prípravy:

Kuracie mäso - prsia alebo vykostené kuracie stehná umyte, nakrájajte na malé kúsky, osoľte, okoreňte čiernym korením a z každej strany osmažte na olivovom oleji. Tortilly (podľa počtu osôb) opečte na suchej panvici, posypte strúhaným syrom, pridajte kúsky mäsa a znovu syr.

Naplnené a zrolované tortilly ešte raz opečte na panvici, aby sa vám v nich syr chutne zapiekol.

Odporúčame aj: Ako na lepšiu formu i pocit z vlastného tela?

Plnená tortilla s mletým mäsom

Ingrediencie:

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • tortilla placky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lahôdkové cibuľky
  • vajíčko
  • olivový olej
  • soľ + korenie
  • mletá sladká paprika
  • plátky slaniny
  • majonéza
  • ľadový šalát + zelenina podľa vašej chuti

Postup prípravy:

Mleté mäso vložte do misy a ochuťte ho soľou, korením a mletou paprikou. Pridajte roztlačené strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájanú lahôdkovú cibuľku, vajíčko a všetko dobre premiešajte. Zo zmesi vytvarujte rolky a na olivovom oleji ich opečte zo všetkých strán. Takto pripravené mleté mäso zatiaľ položte bokom a pripravte si zvyšok náplne do tortilly - na suchej panvici do chrumkava opečte plátky slaniny. Všetku zeleninu umyte, nakrájajte a zmiešajte.

Opečte tortilly na suchej panvici z oboch strán. Potrite ich majonézou a navrstvite na ne šalát, opečenú slaninu a nakoniec rolky z mäsa. Tortilla wrap zrolujte, prekrojte a podávajte.

Tip pre vás: Zázračná protizápalová diéta: Prekonajte zápal a dosiahnite optimálne zdravie!

Tortilla s tuniakom

Opečenú tortillu zvnútra natrite horčicou a kečupom - podľa vašej chuti. Potom do nej vložte tuniaka zbaveného šťavy, nakrájanú šalotku, kukuricu, nakrájané kyslé uhorky a nakoniec aj strúhaný syr. Preložte ju napoly a stlačte, aby držala pokope.

Na záver ju ešte opečte na panvici z oboch strán do zlatista.  Zapekaná tortilla tak bude chrumkavá a syr sa vám vo vnútri krásne roztopí. Dobrú chuť!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE