Mäkučká vianočka ako od babičky: Jednoduchý recept krok za krokom

vianočka recept

Vianoce sú časom, keď sa stretávame s rodinou a priateľmi, obdarúvame sa a vychutnávame si spoločné chvíle. Neodmysliteľnou súčasťou tejto sviatočnej atmosféry je aj vôňa čerstvo upečenej vianočky, ktorá sa stáva symbolom nielen sviatočného stola, ale aj rodinnej pohody. Tradičná vianočka, ktorá v sebe spája sladkosť, jemnosť a vôňu vanilky a citrónu, je ideálnym pečivom, ktoré prinesie do vašich domovov štipku sviatočnej mágie.

Reklama

Príprava vianočky je jednoduchšia, než sa na prvý pohľad môže zdať a aj keď sa na nej môžeme trochu zapotiť, výsledok bude stáť za to. Cesto, ktoré je mäkké a nadýchané, vás svojim tvarom a chuťou odmení za každú chvíľu strávenú v kuchyni. Je to práve tento pokrm, ktorý prepojuje našu rodinnú tradíciu s vianočnou atmosférou a prináša nám pocit domova.

Recept na tradičnú vianočku

Tradičná vianočka je neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov a jej príprava je radostnou súčasťou sviatočného pečenia. Tento recept ponúka dokonalú kombináciu sladkej, nadýchanej štruktúry a jemnej vône citrónu, vanilky a rumu, ktoré jej dodávajú typickú sviatočnú chuť. Je to skvelá voľba nielen na vianočný stôl, ale aj na každodenné sviatočné chvíle. Neváhajte a vyskúšajte tento overený recept!

Ingrediencie na vianočku:

  • 500 g hladkej múky
  • 80 g cukru
  • 25 g čerstvého droždia
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 celé vajce (+ 1 na potretie)
  • 100 g masla (zmäknutého)
  • Štipka soli
  • 3 lyžice vanilkového cukru
  • Kôra z 1/2 citróna 
  • Mandľové lupienky na posypanie (voliteľné)
  • 1 lyžica rumu do cesta

Postup prípravy vianočky

Prípravu vianočky začneme tým, že vlažné mlieko zmiešame s droždím, lyžičkou cukru a troškou múky. Necháme kvások na teplom mieste asi 10 minút, kým nezačne peniť a zväčší svoj objem. 

Medzitým si v miske zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor, štipku soli a citrónovú kôru. Pridáme celé vajce a pripravený kvások. Vytvoríme hladké a pružné cesto (ak používame kuchynský robot, necháme ho premiešať aspoň 10 minút). Na záver pridáme maslo nakrájané na malé kúsky a necháme ešte premiesiť 3-4 minúty.

Reklama

Keď máme hotové cesto, zakryjeme ho čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 2 hodiny, kým sa nezdvojnásobí. Po prvej hodine ho rukami premiesime a necháme kysnúť ešte hodinu. Následne cesto rozdelíme na 6 častí (alebo menej, podľa toho, akú hrubú vianočku chceme zapliesť). V tejto fáze cesto zapletieme do požadovaného tvaru.

Vianočku necháme ešte 30 minút dokysnúť na plechu vystlanom papierom na pečenie. Potrieme ju rozšľahaným vajíčkom (do ktorého môžeme pridať trochu rumu) a posypeme mandľovými lupienkami podľa chuti. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 30–40 minút. Ak sa začne vrch rýchlo piecť, prekryjeme vianočku alobalom. Po upečení necháme vianočku vychladnúť na mriežke a môžeme ju nakrájať.

recept na vianočku
instagram.com/vegetariansk

Ako zapliesť vianočku zo šiestich prameňov?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že zapletať vianočku zo šiestich prameňov je náročné a komplikované, no nemusí to byť tak. Väčšina z nás si vie zapletať vrkoč z troch prameňov, no keď prichádza na šesť prameňov, môžeme byť trochu zmätení. Nemusíte sa však báť! Tento proces je jednoduchší, než sa na prvý pohľad zdá, stačí len trochu praxe. Prikladáme video, vďaka ktorému si vianočku zo šiestich prameňov môžete zapletať rýchlo a efektívne. S týmto návodom zvládnete zapletenie aj vy!

Ako podávať vianočku?

Vianočka je vynikajúcim sviatočným pečivom, ktoré sa hodí na raňajky, k čaju alebo ako sladká pochúťka počas vianočných sviatkov. Môžete ju podávať nakrájanú na plátky, jemne potretú maslom, alebo v kombinácii s džemom, medom či sladkými nátierkami podľa vlastného výberu. Vianočka chutí výborne aj sama o sebe, no ak chcete zvýrazniť jej chuť, môžete ju podávať s čerstvým ovocím alebo ako súčasť štýlového sviatočného stola.

Vianočka je ideálna aj na prípravu sladkých sendvičov. Vyskúšajte ju spárovať s nutellou, ovocným džemom alebo dokonca s tvarohom a ovocím. Tieto kombinácie spríjemnia každé rodinné stretnutie alebo sviatočný deň.

Skladovanie vianočky

Vianočku je najlepšie skladovať na chladnom, suchom mieste, ideálne v textilnom obale alebo plastovej nádobe, aby zostala čerstvá čo najdlhšie. Ak máte vianočku ešte horúcu, nechajte ju najprv vychladnúť na mriežke, aby sa zachovala jej vláčnosť a štruktúra. Po vychladnutí ju môžete uložiť do papierového sáčku alebo do nádoby s tesným uzáverom, aby nestratila svoju čerstvosť.

Vianočku je možné skladovať aj v chladničke, ale je dôležité ju pred podávaním nechať ohriať na izbovú teplotu, aby získala svoju pôvodnú textúru. Ak máte vianočku naozaj dlhšiu dobu, môžete ju tiež zamraziť. Stačí ju zabaliť do potravinovej fólie alebo vrecka na mrazeniea uchovávať v mrazničke. Pred opätovným podávaním ju stačí nechať rozmraziť pri izbovej teplote alebo zohriať v rúre.

Tipy na obmenu receptu:

  • Pridajte do cesta trochu škorice alebo muškátového orecha pre jemne korenistú chuť.

  • Na vrch vianočky môžete posypať mletými orechmi, ako sú vlašské orechy alebo lieskové orechy, ktoré dodajú pečivu príjemnú chuť a textúru.

  • Ak máte radi ovocné pečivo, skúste do cesta pridať sušené ovocie, ako sú hrozienka alebo brusnice, ktoré obohatia vianočku o príjemné sladké tóny.

  • Namiesto mandľových lupienkov použite na posypanie škoricový cukor pre zaujímavú chuťovú variáciu.

Reklama

Vianočka je symbolom sviatočného obdobia, ktorý prináša do domácnosti radosť a pohodu. Jej príprava síce vyžaduje trochu trpezlivosti, no výsledok stojí za to. Svojim jemným, nadýchaným tvarom a skvelou chuťou je ideálnym doplnkom k sviatočnému stolu, ktorý poteší nielen vás, ale aj vašich blízkych.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/vegetariansk

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE