Fazuľová polievka je naozaj zdravá! Prečo? Fazuľa má vysoký obsah bielkovín a vlákniny, čo znamená, že táto polievka vás nielen zasýti, ale zároveň telu dopraje aj potrebné látky. Fazuľová polievka sa zvyčajne podáva s chlebom alebo zeleninou, ako je napríklad varená kapusta, karfiol alebo kyslá kapusta a klobása, či so zemiakmi.
Môže sa taktiež aj posypať surovou nasekanou cibuľkou. Fazuľová polievka sa považuje za hlavný chod, ale slúži aj ako príloha vo forme fazuľového prívarku. Vo vidieckych oblastiach, kde bolo počas zimy málo jedla, bola sušená fazuľa základnou potravinou, ktorá nemohla v špajze či komore nikdy chýbať.
Zatiaľ čo sa fazule pripravujú a podávajú s akýmkoľvek jedlom, zvyčajne boli hlavným chodom bezmäsitej večere. V súčasnosti je však stále zvykom, že sa fazuľová polievka servíruje v rámci obeda ako prvý chod spolu s chlebíkom či iným druhom pečiva.
1. Tradičná fazuľová polievka na kyslo
Na prípravu tradičnej fazuľovej polievky na kyslo si pripravte:
- 400 g suchej strakatej fazule
- 6 väčších zemiakov
- 400 ml mlieka
- 6 polievkových lyžíc oleja / bravčovej masti
- 2 – 4 polievkové lyžice hladkej múky
- cca 5 ks bobkových listov
- 2 väčšie cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- podľa chuti: soľ, korenie, ocot, kryštálový cukor
Postup prípravy fazuľovej polievky je nasledovný:
- Namočte si fazuľu do misky s vodou v predvečer varenia a nechajte tak postáť cez celú noc. Pred varením fazuľu sceďte a dajte variť do hrnca s vodou.
- K fazuli pridajte na kocky nakrájané zemiaky, bobkový list, soľ a korenie. Fazuľu so zemiakmi varte a keď už budú mäknúť, prilejte k nim mlieko.
- Medzitým si nadrobno nakrájajte cesnak a cibuľu a osmažte ich na oleji alebo na bravčovej masti.
- Na orestovanú cibuľku s cesnakom nasypte múku, neustále miešajte a smažte, až kým zásmažka nebude mať svetlú farbu.
- Podľa potreby pripravenú zásmažku zrieďte s vodou a potom ju vlejte do fazuľovej polievky. Nechajte všetko spolu prevariť približne 20 minút a odstavte.
- Podľa chuti fazuľovú polievku dochuťte cukrom (na zjemnenie) a octom.
2. Fazuľová polievka na kyslo s údeným mäsom
A čo tak si pridať do fazuľovej polievky ešte aj trochu mäsa? Žiadny problém! Budete k tomu potrebovať:
- 300 g fazule
- bravčové údené rebierko
- 1 šľahačkovú smotanu
- 5 väčších zemiakov
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 bobkové listy
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- podľa chuti: soľ, korenie, ocot, cukor, mletá červená paprika
Fazuľovú polievku na kyslo s údeným mäsom si pripravíte nasledovne:
- Rovnako ako v predošlom recepte, fazuľu si večer pred varením namočte do vody a nechajte postáť cez noc. Ráno fazuľu sceďte a dajte variť do hrnca s vodou.
- Súčasne si nakrájajte zemiaky na drobné kocky a keď fazuľa varom začne mäknúť, pridajte k nej zemiaky, soľ, korenie a bobkový list.
- Údené mäso si uvarte zvlášť a nakrájajte na menšie kúsky. Vodu z varenia mäsa nevylievajte! Pridajte ju k fazuľovej polievke, avšak nie príliš – aby nebola polievka riedka.
- Spolu s tým pridajte do polievky aj mletú červenú papriku a pretlačené strúčiky cesnaku.
- Kým sa bude polievka a všetky ingrediencie spoločne variť, smotanu si rozmiešajte v miske s múkou a trochou studenej vody.
- Nakoniec túto zmes cez sitko vlejte do polievky, premiešajte a nechajte prejsť varom.
- Na záver, keď už bude polievka odstavená, podľa chuti pridajte cukor, ocot a prípadne ešte aj soľ.
3. Fazuľová polievka s pečeným cesnakom
Kto má rád chuť a vôňu cesnaku, a to nielen v tomto jesennom a prichádzajúcom zimnom období, pre toho je fazuľová polievka na kyslo s pečeným cesnakom ako stvorená!
Na jej prípravu budete potrebovať:
- 300 g bielej fazule
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- 1 celú hlavička cesnaku
- vetvičku rozmarínu
- 1 veľkú cibuľu
- 2 polievkové lyžice oleja
- soľ, korenie, ocot
Postup na prípravu fazuľovej polievky na kyslo s pečeným cesnakom:
Tak ako zvyčajne, aj v tomto prípade si namočte fazuľu na noc vo vode a na druhý deň ju sceďte a uvarte iba v osolenej vode. Medzitým si celú hlavičku cesnaku rozrežte po dĺžke, polejte olejom, posypte soľou, zabaľte do alobalu a pečte v rúre pri 200 stupňoch minimálne 30 minút. Po upečení cesnak nechajte odbalený vychladnúť.
Kým sa fazuľa varí, v ďalšom hrnci si na oleji orestujte na kocky nakrájanú cibuľku a osoľte. Keď bude fazuľa uvarená domäkka, sceďte ju a pridajte k orestovanej cibuľke a miešajte.
Pridajte horúci vývar, nechajte chvíľku povariť a nakoniec všetko rozmixujte ponorným mixérom. Na záver pridajte očistený upečený cesnak, rozmarín – bez stopky a rozmixujte. Podľa chuti dochuťte octom.
Depositphotos4. Krémová fazuľová polievka s koreňovou zeleninou a tymianom
Táto verzia fazuľovej polievky je jemná, hustá a výborne sa hodí na chladné jesenné a zimné dni. Koreňová zelenina jej dodáva prirodzenú sladkosť a plnosť a tymian sa postará o voňavú, domácku chuť, ktorá pripomenie klasickú kuchyňu našich starých mám – len v modernejšej podobe.
Na prípravu krémovej fazuľovej polievky s koreňovou zeleninou budete potrebovať:
350 g bielej fazule
1 mrkvu
1 petržlen
kúsok zeleru
1 veľkú cibuľu
3 strúčiky cesnaku
1 l zeleninového vývaru
200 ml smotany na varenie
1 lyžicu oleja alebo masla
vetvičku čerstvého tymianu (alebo sušený)
podľa chuti: soľ, korenie, štipka muškátového orieška, pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup prípravy tejto fazuľovej polievky je jednoduchý, ale výsledok je mimoriadne sýty a jemný. Fazuľu si namočte cez noc a na druhý deň uvarte v čistej osolenej vode do mäkka. Kým sa fazuľa varí, v hrnci si na oleji alebo masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte na menšie kúsky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler a nechajte ich pár minút podusiť, aby zmäkli a získali chuť.
Do hrnca prilejte horúci vývar, pridajte uvarenú fazuľu, lístky tymianu a nechajte všetko spolu variť 10 až 15 minút. Keď bude zelenina mäkká, polievku rozmixujte ponorným mixérom na hladký krém. Prilejte smotanu, premiešajte, krátko prehrejte a dochuťte soľou, korením, muškátovým orieškom a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy na vyváženie chuti.
Polievka je výborná so zapečenými krutónmi, ale aj s chrumkavým chlebom, ktorý nasaje jej krémovú konzistenciu.
Fazuľová polievka na kyslo – čím nahradiť mäso?
Tradičná fazuľová polievka zvyčajne obsahuje nejaký druh mäsa, ako napríklad šunku, mleté hovädzie mäso, údenú klobásu či údené bravčové mäso. Existujú však aj spôsoby, ako mäso nahradiť! Tieto verzie polievok sú stále rovnako výdatné, sýte nabité chuťou. A to všetko bez mäsa.
Okrem základných ingrediencií na prípravu fazuľovej polievky, akými sú fazuľa, zemiaky, mlieko / smotana, cibuľa, cesnak a dochucovadlá, môžete mäso nahradiť napríklad pridaním kukurice, tofu, nasekaným kučeravým kelom, paradajkami nakrájanými na kocky.
A ako dochucovadlo pre zmenu chuti môžete okrem octu použiť napríklad aj citrónovú šťavu, ktorá dodá polievke potrebnú kyslosť a zároveň aj rozjasní všetky ostatné chute.
Fazuľovú polievku môžete na záver posypať aj na hrubo strúhaným syrom či bylinkami, ktoré máte najradšej. Prajeme vám dobrú chuť!
TIP: Rýchla verzia fazuľovej polievky
Pre tých, ktorí nemajú čas na namáčanie fazule, je ideálnym riešením konzervovaná fazuľa. Stačí ju prepláchnuť a pridať priamo do polievky. Tento jednoduchý krok vám ušetrí čas a polievka bude rovnako chutná a výdatná. Stačí ju len chvíľu povariť so zeleninou a dochutiť podľa potreby.
Ak chcete ešte viac skrátiť čas, použite predvarenú zeleninu, ako sú mrkva alebo zemiaky. Takto sa fazuľová polievka stane ideálnym rýchlym a zdravým jedlom, ktoré zvládnete pripraviť za pol hodinu.
Podávanie polievky a tipy na prílohy
Fazuľová polievka je ideálna s čerstvým chlebom alebo cesnakovou bagetou, ktorá jej výborne doplní chuť. Pre ešte bohatšiu verziu môžete polievku posypať strúhaným syrom alebo ozdobiť čerstvými bylinkami. Ak máte radi viac textúry, pridajte do polievky krutóny alebo opečené zemiaky.
Pre tých, ktorí si prajú niečo originálne, odporúčame podávať polievku so zeleninovým šalátom alebo pečenými zeleninovými kockami pre ešte viac vitamínov a farebnosti na tanieri.
Fazuľová polievka je skvelou voľbou nielen pre jej výživovú hodnotu, ale aj pre jej flexibilitu. Či už sa rozhodnete pre tradičnú verziu s mäsom, alebo rýchlu verziu s konzervovanou fazuľou, tento jedál je vždy skvelým spôsobom, ako si dopriať sýtu a zdravú stravu. Nezabudnite prispôsobiť polievku podľa svojich preferencií a sezónnych ingrediencií – nech sa stane vaším obľúbeným komfortným jedlom počas chladných mesiacov!
Aktualizovaný článok: 25.11.2025
0 komentárov