Fazuľová polievka na kyslo: TOP 4 ľahké a chutné recepty!

Fazuľová polievka je naozaj zdravá! Prečo? Fazuľa má vysoký obsah bielkovín a vlákniny, čo znamená, že táto polievka vás nielen zasýti, ale zároveň telu dopraje aj potrebné látky. Fazuľová polievka sa zvyčajne podáva s chlebom alebo zeleninou, ako je napríklad varená kapusta, karfiol alebo kyslá kapusta a klobása, či so zemiakmi.

Môže sa taktiež aj posypať surovou nasekanou cibuľkou. Fazuľová polievka sa považuje za hlavný chod, ale slúži aj ako príloha vo forme fazuľového prívarku. Vo vidieckych oblastiach, kde bolo počas zimy málo jedla, bola sušená fazuľa základnou potravinou, ktorá nemohla v špajzi či komore nikdy chýbať.

Zatiaľ čo sa fazule pripravujú a podávajú s akýmkoľvek jedlom, zvyčajne boli hlavným chodom bezmäsitej večere. V súčasnosti je však stále zvykom, že sa fazuľová polievka servíruje v rámci obeda ako prvý chod spolu s chlebíkom či iným druhom pečiva.

Tradičná fazuľová polievka na kyslo

Na prípravu tradičnej fazuľovej polievky na kyslo si pripravte:

  • 400 g suchej strakatej fazule
  • 6 väčších zemiakov
  • 400 ml mlieka
  • 6 polievkových lyžíc oleja / bravčovej masti
  • 2 – 4  polievkové lyžice hladkej múky
  • cca 5 ks bobkových listov
  • 2 väčšie cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • podľa chuti: soľ, korenie, ocot, kryštálový cukor

Postup prípravy fazuľovej polievky je nasledovný:

  • Namočte si fazuľu do misky s vodou v predvečer varenia a nechajte tak postáť cez celú noc. Pred varením fazuľu sceďte a dajte variť do hrnca s vodou.
  • K fazuli pridajte na kocky nakrájané zemiaky, bobkový list, soľ a korenie. Fazuľu so zemiakmi varte a keď už budú mäknúť, prilejte k nim mlieko.
  • Medzitým si nadrobno nakrájajte cesnak a cibuľu a osmažte ich na oleji alebo na bravčovej masti.
  • Na orestovanú cibuľku s cesnakom nasypte múku, neustále miešajte a smažte, až kým zásmažka nebude mať svetlú farbu.
  • Podľa potreby pripravenú zásmažku zrieďte s vodou a potom ju vlejte do fazuľovej polievky. Nechajte všetko spolu prevariť približne 20 minút a odstavte.
  • Podľa chuti fazuľovú polievku dochuťte cukrom (na zjemnenie) a octom.

Odporúčame: Najlepší recept s bielou fazuľou: Ako na tradičný fazuľový prívarok?

Fazuľová polievka na kyslo s údeným mäsom

A čo tak si pridať do fazuľovej polievky ešte aj trochu mäsa? Žiadny problém! Budete k tomu potrebovať:

  • 300 g fazule
  • bravčové údené rebierko
  • 1 šľahačkovú smotanu
  • 5 väčších zemiakov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 bobkové listy
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • podľa chuti: soľ, korenie, ocot, cukor, mletá červená paprika

Fazuľovú polievku na kyslo s údeným mäsom si pripravíte nasledovne:

  • Rovnako ako v predošlom recepte, fazuľu si večer pred varením namočte do vody a nechajte postáť cez noc. Ráno fazuľu sceďte a dajte variť do hrnca s vodou.
  • Súčasne si nakrájajte zemiaky na drobné kocky a keď fazuľa varom začne mäknúť, pridajte k nej zemiaky, soľ, korenie a bobkový list.
  • Údené mäso si uvarte zvlášť a nakrájajte na menšie kúsky. Vodu z varenia mäsa nevylievajte! Pridajte ju k fazuľovej polievke, avšak nie príliš – aby nebola polievka riedka.
  • Spolu s tým pridajte do polievky aj mletú červenú papriku a pretlačené strúčiky cesnaku.
  • Kým sa bude polievka a všetky ingrediencie spoločne variť, smotanu si rozmiešajte v miske s múkou a trochou studenej vody.
  • Nakoniec túto zmes cez sitko vlejte do polievky, premiešajte a nechajte prejsť varom.
  • Na záver, keď už bude polievka odstavená, podľa chuti pridajte cukor, ocot a prípadne ešte aj soľ.

Fazuľová polievka s pečeným cesnakom

Kto má rád chuť a vôňu cesnaku, a to nielen v tomto jesennom a prichádzajúcom zimnom období, pre toho je fazuľová polievka na kyslo s pečeným cesnakom ako stvorená!

Na jej prípravu budete potrebovať:

  • 300 g bielej fazule
  • 1,5 litra zeleninového vývaru
  • 1 celú hlavička cesnaku
  • vetvičku rozmarínu
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • soľ, korenie, ocot

Postup na prípravu fazuľovej polievky na kyslo s pečeným cesnakom:

Tak ako zvyčajne, aj v tomto prípade si namočte fazuľu na noc vo vode a na druhý deň ju sceďte a uvarte iba v osolenej vode. Medzitým si celú hlavičku cesnaku rozrežte po dĺžke, polejte olejom, posypte soľou, zabaľte do alobalu a pečte v rúre pri 200 stupňoch minimálne 30 minút. Po upečení cesnak nechajte odbalený vychladnúť.

Kým sa fazuľa varí, v ďalšom hrnci si na oleji orestujte na kocky nakrájanú cibuľku a osoľte. Keď bude fazuľa uvarená domäkka, sceďte ju a pridajte k orestovanej cibuľke a miešajte.

Pridajte horúci vývar, nechajte chvíľku povariť a nakoniec všetko rozmixujte ponorným mixérom. Na záver pridajte očistený upečený cesnak, rozmarín – bez stopky a rozmixujte. Podľa chuti dochuťte octom.

Neprehliadnite: Zeleninový boršč s fazuľou – TOP jesenná polievka na zahriatie i zasýtenie

Fazuľová polievka na kyslo - čím nahradiť mäso?

Tradičná fazuľová polievka zvyčajne obsahuje nejaký druh mäsa, ako napríklad šunku, mleté hovädzie mäso, údenú klobásu či údené bravčové mäso. Existujú však aj spôsoby, ako mäso nahradiť! Tieto verzie polievok sú stále rovnako výdatné, sýte nabité chuťou. A to všetko bez mäsa.

Okrem základných ingrediencií na prípravu fazuľovej polievky, akými sú:

  • fazuľa, zemiaky, mlieko / smotana, cibuľa, cesnak a dochucovadlá,

môžete mäso nahradiť napríklad:

  • pridaním kukurice,
  • tofu,
  • nasekaným kučeravým kelom, 
  • paradajkami nakrájanými na kocky.

A ako dochucovadlo pre zmenu chuti môžete okrem octu použiť napríklad aj citrónovú šťavu, ktorá dodá polievke potrebnú kyslosť a zároveň aj rozjasní všetky ostatné chute.

Fazuľovú polievku môžete na záver posypať aj na hrubo strúhaným syrom či bylinkami, ktoré máte najradšej. Prajeme vám dobrú chuť!

Odporúčame aj: Ako na posilnenie imunity v čase viróz? Spoznajte najužitočnejšie vitamíny, potraviny i bylinky

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE