Baze čiernej, latinsky Sambucus nigra, pripisuje ľudová medicína mnohé blahodarné účinky. Je známym posilňovačom imunity a pomocníkom pri horúčkových stavoch i prechladnutí. Priaznivý vplyv má aj na hladinu cholesterolu a cukru v krvi či trávenie. Uplatňuje sa pri bolestiach kĺbov a povrchových zápaloch. Baza je známa aj vysokým obsahom antioxidantov, ktoré bojujú s voľnými radikálmi a chránia bunky pred poškodením.
A navyše je aj veľmi chutná. Kto by nemiloval napríklad tradičný bazový sirup? Poďte sa spolu s nami pozrieť na rôzne možnosti využitia zdraviu prospešných bazových kvetov. Ktorý recept vyskúšate?
Kedy kvitne baza?
Pravdepodobne najčastejšie zbieranou časťou z bazy čiernej sú jej jemne voňavé biele až jemne žltkasté kvety. Na zber bazy je teda potrebné sa vydať v čase kvitnutia, a to obvykle od polovice jari do začiatku leta. V závislosti od konkrétnej oblasti možno bazové kvietky zberať už v priebehu mája a júna až do júla, miestami až na začiatku augusta.
Zber však neodkladajte. Kvety totiž postupne odkvitajú a na prelome leta a jesene sa na kríkoch už začnú objavovať tmavé plody. Pre zber bazy si nezabudnite vybrať hlavne čisté prostredie, miesto ďaleko veľkých ciest. Odporúča sa nezberať kvety ráno, pretože na nich môže byť rosa. Pri následnom sušení môžu kvety zhnednúť. Na zber je vhodné slnečné poludnie.
Ako sušiť bazové kvety?
Po zbere je vhodné kvety čo najskôr spotrebovať alebo vysušiť v tieni v tenkej vrstve či v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Vysušenú bazu možno skladovať v dobre uzatvárateľných nádobách.
Baza čierna – jedovaté časti
Z bazy čiernej sa zberajú na rôzne účely aj ďalšie časti, vrátane tmavých plodov (bobule musia byť čierne, ich stonky červenkasté). Avšak, pri zbere si treba dávať pozor, pretože viaceré časti sú mierne jedovaté, vrátane listov, kôry či spomenutých plodov.
Surové plody bazy môžu vyvolať žalúdočné ťažkosti, hnačku či bolesti hlavy. Po tepelnej úprave sú však bezpečné na použitie. Z plodov sa pripravuje napríklad džem, sirup alebo aj tinktúra.
Odporúčame: Ako pripraviť domáci púpavový med? Objavte jeho jedinečné účinky!
Zdroj: Depositphotos
TOP recepty z bazy čiernej:
1. Domáca bazová limonáda – najlepší bazový nápoj
Ingrediencie:
-
10 kvetov bazy
- 1 citrón (chemicky neošetrený)
- 250 g trstinového alebo kokosového cukru
- 3 l vody
Postup: Bazové kvety podľa potreby trochu prepláchneme pod vodou. Poukladáme ich do veľkého zaváracieho pohára a pridáme na plátky nakrájaný citrón. V hrnci privedieme k varu zmes vody a cukru a zalejeme ňou bazu s citrónom.
Uzavrieme a necháme pri izbovej teplote postáť asi hodinu. Potom dáme lúhovať do chladu na 24 hodín. Následne scedíme a môžeme podávať vychladené kockami ľadu. Takýto bazový ľadový drink si zamilujete počas horúcich dní.
2. Recept na bazové víno
Ingrediencie:
-
2 veľké kvety bazy čiernej
- 220 g cukru
- 870 ml vody
- 0,17 g živnej soli
- kvasinky
- 2,2 g kyseliny citrónovej
Postup: Kvety očistíme pod vodou a skrátime im čo najviac stopku. Následne ich sparíme roztokom cukru vo vode. Pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Pripravenú zmes necháme cca 7 dní v kvasnej nádobe zatvorenej uzáverom. Následne scedíme a z kvetov vytlačíme čo najviac šťavy. Mušt necháme ďalej kvasiť. Po usadení kalu ho stočíme a naplníme do litrovej sklenej fľašky.
3. Recept na domáci bazový likér
Ingrediencie:
-
10 – 20 bazových kvetov
- 7 až 10 dcl vodky
- 1 citrón
- 1/4 šálky medu
Postup: Bazové kvety podľa potreby prepláchneme pod vodou a necháme osušiť. Ostriháme im stonky a naložíme do veľkého zaváraninového pohára alebo fľaše. Následne úplne zalejeme vodkou. Navrch položíme na plátky nakrájaný citrón, uzavrieme a necháme 3 týždne lúhovať.
Potom kvety odstránime a výluh scedíme cez gázu. Primiešame med a necháme ho rozpustiť. Môžeme uskladniť. Odporúčame podávať s vychladenou minerálkou či šampanským.
Odporúčame: Vajíčkový šalát na 5 spôsobov – skúsite retro recept či modernú verziu s ananásom?
Zdroj: Depositphotos
4. Domáci bazový med
Ingrediencie:
-
100 bazových kvetov
- 1,5 l vody
- 2 citróny
- 1,5 kg kryštálového cukru
Postup: Vodu si prevaríme a necháme vychladnúť. Kvety zbavíme hrubých stoniek a zalejeme vodou v hrnci. Pridáme nakrájané citróny, ak nie sú chemicky ošetrené, šupky môžeme ponechať. Vodu s bazou a citrónmi necháme zovrieť a varíme asi 5 minút. Potom zakryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť.
Na tmavom a chladnom mieste necháme lúhovať 24 hodín. Potom scedíme cez gázu a z kvetov ešte poriadne vytlačíme šťavu. K výluhu pridáme cukor. Dáme na oheň a na miernom plameni ohrievame do rozpustenia cukru. Následne varíme do zhustnutia asi 90 minút. Ešte horúci bazový med nalejeme do čistých pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť otočené hore dnom.
5. Domáci bazový sirup z kvetov čiernej bazy
Ingrediencie:
-
4 litre vody
- 60 bazových kvetov
- 3 citróny
- 4,5 kg cukru
- 3 ČL kyseliny citrónovej
- podľa chuti listy mäty alebo medovky
Príprava bazového sirupu: Z kvetov odstránime zdrevnatené stonky. Dva citróny nakrájame na plátky, jeden odšťavíme. Kvety namočíme do prevarenej a vychladnutej vody, pridáme citrónovú šťavu aj nakrájané citróny, prípadne aj trochu mäty alebo medovky. Necháme lúhovať 24 hodín.
Bazový výluh scedíme a z kvetov vytlačíme všetku tekutinu. Potom dáme výluh v dostatočne veľkom hrnci na oheň, pridáme kyselinu citrónovú a následne postupne aj cukor. Varíme do rozpustenia všetkého cukru. Necháme prevrieť a odstavíme zo sporáka.
Mierne ochladnutý sirup z čiernej bazy nalejeme do čistých fliaš, uzavrieme a odložíme do tepla (necháme v deke odstáť pár dní do úplného vychladnutia).
6. Recept na bazový čaj z kvetov bazy
Ingrediencie:
-
1 – 2 PL sušených bazových kvetov
- 300 ml vody
- podľa chuti citrónová šťava a med
Postup: Kvety zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať 15 minút. Scedíme a podľa chuti pridáme med s čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou. Bazový čaj je skvelý nielen pre svoju úžasnú chuť, ale odporúča sa pri ochoreniach dýchacích ciest, vrátane nádchy či chrípky.
7. Vyprážané bazové kvety
Ingrediencie:
-
čerstvé bazové kvety (asi 10-15 veľkých kvetov)
- 100 g hladkej múky
- 1 vajce
- 200 ml mlieka
- štipka soli
- práškový cukor na posypanie
- olej na vyprážanie
Ako vypražiť kvety bazy? Najprv si pripravte bazové kvety. Opatrne ich otraste, aby ste z nich odstránili prípadné nečistoty alebo hmyz. Kvetné stonky skráťte, ale nechajte dostatočne dlhé, aby sa kvety dali ľahko ponoriť do cesta a následne vyprážať.
V mise zmiešajte múku, vajce a štipku soli. Postupne pridávajte mlieko, kým nevznikne hladké cesto podobné konzistencii cesta na palacinky. Cesto by malo byť dosť riedke, aby sa na kvetoch vytvorila tenká vrstva.
V hlbšej panvici rozohrejte dostatok oleja. Každý kvet ponorte do cesta, aby bol rovnomerne pokrytý, a potom ho opatrne vložte do horúceho oleja. Vyprážajte z každej strany 1-2 minúty alebo kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
Vyprážané kvety vyberajte štrbinovou lyžicou a odkladajte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej. Hotové bazové kvety môžete posypať cukrom. Vyprážané bazové kvety sú najlepšie čerstvé a teplé.
Ďalšie recepty z bazových kvetov:
Článok aktualizovaný 2.5.2024