Cuketa patrí k najvšestrannejšej letnej zelenine – je ľahko dostupná, rýchlo sa pripravuje a hodí sa na sladké aj slané jedlá. V tomto článku nájdete inšpirácie na chutné recepty z cukety, ktoré zvládne aj začiatočník. Od klasických placiek cez sladké lievance, rizoto až po slané muffiny či koláč – cuketa vás prekvapí svojou jemnou chuťou aj praktickosťou v kuchyni.
Pridáme aj tipy na skladovanie, benefity pre zdravie a prehľad ďalších skvelých nápadov, ako túto zeleninu využiť naplno. Ak máte v záhrade úrodu alebo vás láka zdravšie varenie, tieto recepty budú pre vás to pravé.
Prečo jesť cuketu?
Cuketa patrí medzi najobľúbenejšiu letnú zeleninu, ktorá účinne detoxikuje celé telo a zbavuje ho aj škodlivín. Blahodarne vplýva predovšetkým na naše trávenie. Podporuje aj pohyby čriev, trávenie, čistí hrubé črevo a zlepšuje vyprázdňovanie. Navyše dokáže z tela odstraňovať nadbytočnú vodu, ale aj odkysliť organizmus.
Cuketu tvorí z viac ako 90 % jej obsahu voda a má minimum kalórií, pričom 100 g porcia cukety obsahuje iba okolo 20 kalórií. Nachádza sa v nej menšie množstvo vlákniny, bielkovín i sacharidov. Neobsahuje žiaden cholesterol a je veľmi bohatá na karotény a vitamíny skupiny B. Cuketa je tiež aj zdrojom draslíka, vápnika, horčíka či železa.
Ako skladovať cuketu?
Niektoré odrody cukety sa začínajú zberať už začiatkom júna. So zberom v tomto prípade nečakajte, pretože v opačnom prípade by plody prerástli, čím by sa zhoršila ich celková chuť. Pri skladovaní cukety sa odporúča:
- skladovanie pri teplote približne do 12 °C,
- POZOR - mladé cukety môžu už po týždni uskladnenia v chladničke stratiť svoju tvrdosť - čo je spôsobené tým, že dužina prestáva byť taká pružná, ako je bezprostredne po odtrhnutí, a taktiež stráca aj svoju typickú chuť,
- väčšie plody cukety po ich dozretí môžete ale skladovať aj dlhšie.
Cuketa a jej benefity pre naše zdravie
Cuketa účinne detoxikuje celé telo a zbavuje ho škodlivín. Blahodarne vplýva predovšetkým na tráviaci trakt, pričom podporuje pohyby čriev, trávenie, čistí hrubé črevo a zlepšuje vyprázdňovanie. Navyše dokáže z tela odstraňovať nadbytočnú vodu a zároveň aj odkysliť organizmus. Cuketa má ale aj tieto benefity pre naše zdravie a celkovú kondíciu nášho organizmu:
- pôsobí preventívne pred kardiovaskulárnymi ochoreniami,
- podieľa sa na zlepšení činnosti mozgu,
- potláča stres,
- zvyšuje koncentráciu,
- priaznivo vplýva na imunitný systém,
- zlepšuje kvalitu vlasov i nechtov,
- prospieva aj očiam.
Chutné recepty z cukety:
1. Cuketové placky
Cuketové placky sú jednoducho klasikou, ktorá chutí naozaj fantasticky a potešia nielen vás a našu rodinu, ale napríklad aj nečakanú návštevu.
POSTUP:
Umyte cuketu a spolu so šupkou ju nastrúhajte na hrubšiu konzistenciu. Pridajte najemno nastrúhané zemiaky (3 ks), prelisovaný cesnak, vajce (1 ks), mleté čierne korenie, majoránku, soľ, múku (2 PL) a všetko spolu poriadne premiešajte.
S pomocou lyžice vytvorte placky a vložte ich na panvicu s rozpáleným olejom. Vyprážajte z obidvoch strán dozlatista a nakoniec podávajte napríklad so smotanovým alebo jogurtovým dresingom.
2. Cuketové lievance
Vedeli ste, že cuketa sa dá pripraviť aj na sladko? Nemajte strach a vyskúšajte naše fantastické cuketové lievance.
POSTUP:
Vymiešajte 1 vajíčko, 2 lyžice cukru, hrnček mlieka, 2 hrnčeky hladkej múky, ½ balenia kypriaceho prášku a vytvorte husté cesto. Do cesta vmiešajte 2 hrnčeky nastrúhanej a „vyžmýkanej" cukety.
Ak sa vám cesto zdá príliš husté alebo príliš riedke, podľa potreby pridajte buď múku alebo mlieko. Lievance upečte na panvici na troške oleja z oboch strán.
3. Cuketové rizoto so syrom a hráškom
Ľahké jedlo, ktoré zasýti a využije sezónnu cuketu na maximum. Kombinácia hrášku, ryže a strúhaného syra poteší aj deti.
Ingrediencie:
1 stredná cuketa
1 cibuľa
150 g guľatozrnnej ryže
500 ml zeleninového vývaru
1 hrsť mrazeného hrášku
2 PL strúhaného syra (napr. parmezán)
olivový olej
soľ a čierne korenie
bylinky na ozdobu (voliteľné)
Postup: Na olivovom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte nastrúhanú cuketu a krátko poduste. Prisypte ryžu a premiešajte, potom prilejte horúci zeleninový vývar a za občasného miešania varte do mäkka. V závere pridajte hrášok, syr, dochuťte soľou a korením a ozdobte bylinkami. Podávajte teplé.
Depositphotos4. Plnená cuketa
Na plnenú cuketu s mäsom si pripravte tieto ingrediencie:
- 2 stredne veľké cukety
- 500 g mletého mäsa
- papriku, mrkvu, cibuľu, pór
- soľ + korenie
- čerstvé bylinky
- 1 lyžičku sladkej mletej papriky
- 2 lyžice kyslej smotany
- 100 g strúhaného syra
- olivový olej
Postup na prípravu zapekanej cukety:
Cukety najprv umyte, osušte a pozdĺžne rozrežte na polovice. Lyžicou vydlabte semiačka, ale POZOR - snažte sa ponechať v cukete čo najviac dužiny.
Na kocky nakrájanú cibuľku osmažte dosklovita na rozohriatom oleji, pridajte nakrájanú papriku, pór a postrúhanú mrkvu. Po chvíľke pridajte mleté mäso, premiešajte a ochuťte soľou a čiernym korením, bylinkami a mletou paprikou.
Restujte, až kým mäso nezmäkne a po odstavení z ohňa a primiešajte kyslú smotanu. Takto pripravenou zmesou naplňte cukety, posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť do rúry asi na 40 minút pri teplote 180 °C.
5. Slaný cuketový koláč (quiche)
Výborný na večeru aj ako pohostenie pre návštevu – chutí teplý aj studený. Kombinuje cuketu, syr a jemne korenenú smotanovú náplň.
Ingrediencie:
1 balenie lístkového alebo krehkého cesta
2 stredné cukety
1 cibuľa
100 g šunky alebo tofu (voliteľné)
80 g strúhaného syra
2 vajcia
200 ml kyslej alebo sladkej smotany
soľ a čierne korenie
čerstvé bylinky
trocha oleja na restovanie
Postup: Cesto rozložte do formy na koláč a popichajte vidličkou. Cukety nastrúhajte a jemne osoľte, nechajte odkvapkať. Na troche oleja orestujte cibuľu, pridajte cuketu a prípadne aj nadrobno nakrájanú šunku alebo tofu. V miske zmiešajte vajcia, smotanu, soľ, korenie a bylinky. Do korpusu rozložte zeleninovú zmes, posypte strúhaným syrom a zalejte smotanovou náplňou. Pečte pri 180 °C asi 30–35 minút dozlatista.
Depositphotos6. Cuketové muffiny
Na prípravu tohto receptu si pripravte nasledujúce ingrediencie:
- 2 menšie cukety
- 3 vajíčka
- jarnú cibuľka
- 2 strúčiky cesnaku
- 80 g strúhaného syra
- soľ + korenie
- čerstvé bylinky
Postup prípravy: Cukety očistite, ošúpte a nastrúhajte. Trošku ich osoľte, aby pustili šťavu. Tú však potom vyžmýkate. K cukete pridajte čerstvé bylinky, cibuľku, cesnak, syr, korenie a 3 žĺtky. Dosoľte podľa chuti.
Pripravte si košíčky na muffiny a dajte vyhriať rúru na 190 °C. Z bielkov vyšľahajte sneh, ktorý pomaly vmiešajte do cuketovej zmesi. Naplňte košíčky a pečte ich približne 18-20 minút.
Ďalšie inšpirácie na recepty z cukety
- Cuketová mini pizza
- Cuketová polievka s mrkvou
- Bezkonkurenčná cuketová pomazánka
- Božské zapekané cestoviny s cuketou
- Šťavnatá plnená cuketa
- Plnená a zapekaná cuketa 5-krát inak
- Najlepšie cuketové recepty
- Cuketové závitky s klobáskou
- Recept na cuketový perník
Aktualizovaný článok: 22.07.2025