Recepty z cukety, ktoré si jednoducho zamilujete!

Cuketa patrí medzi najobľúbenejšiu letnú zeleninu, ktorá účinne detoxikuje celé telo a zbavuje ho aj škodlivín. Blahodarne vplýva predovšetkým na naše trávenie. Podporuje aj pohyby čriev, trávenie, čistí hrubé črevo a zlepšuje vyprázdňovanie. Navyše dokáže z tela odstraňovať nadbytočnú vodu, ale aj odkysliť organizmus.

Cuketu tvorí z viac ako 90 % jej obsahu voda a má minimum kalórií, pričom 100 g porcia cukety obsahuje iba okolo 20 kalórií. Nachádza sa v nej menšie množstvo vlákniny, bielkovín i sacharidov. Neobsahuje žiaden cholesterol a je veľmi bohatá na karotény a vitamíny skupiny B. Cuketa je tiež aj zdrojom draslíka, vápnika, horčíka či železa.

Ako skladovať cuketu?

Niektoré odrody cukety sa začínajú zberať už začiatkom júna. So zberom v tomto prípade nečakajte, pretože v opačnom prípade by plody prerástli, čím by sa zhoršila ich celková chuť.

Pri skladovaní cukety sa odporúča:

  • skladovanie pri teplote približne do 12 °C,
  • POZOR - mladé cukety môžu už po týždni uskladnenia v chladničke stratiť svoju tvrdosť - čo je spôsobené tým, že dužina prestáva byť taká pružná, ako je bezprostredne po odtrhnutí, a taktiež stráca aj svoju typickú chuť,
  • väčšie plody cukety po ich dozretí môžete ale skladovať aj dlhšie.

Cuketa a jej benefity pre naše zdravie

Cuketa účinne detoxikuje celé telo a zbavuje ho škodlivín. Blahodarne vplýva predovšetkým na tráviaci trakt, pričom podporuje pohyby čriev, trávenie, čistí hrubé črevo a zlepšuje vyprázdňovanie. Navyše dokáže z tela odstraňovať nadbytočnú vodu a zároveň aj odkysliť organizmus.

Cuketa má ale aj tieto benefity pre naše zdravie a celkovú kondíciu nášho organizmu:

  • pôsobí preventívne pred kardiovaskulárnymi ochoreniami,
  • podieľa sa na zlepšení činnosti mozgu,
  • potláča stres,
  • zvyšuje koncentráciu,
  • priaznivo vplýva na imunitný systém,
  • zlepšuje kvalitu vlasov i nechtov,
  • prospieva aj očiam.

Neprehliadnite: Poľana - vydajte sa za krásami slovenskej prírody! Poradíme, čo stojí za objavenie

Cuketové placky

Cuketové placky sú jednoducho klasikou, ktorá chutí naozaj fantasticky a potešia nielen vás a našu rodinu, ale napríklad aj nečakanú návštevu.

Takto ich pripravíte:

Umyte cuketu a spolu so šupkou ju nastrúhajte na hrubšiu konzistenciu. Pridajte najemno nastrúhané zemiaky (3 ks), prelisovaný cesnak, vajce (1 ks), mleté čierne korenie, majoránku, soľ, múku (2 PL) a všetko spolu poriadne premiešajte.

S pomocou lyžice vytvorte placky a vložte ich na panvicu s rozpáleným olejom. Vyprážajte z obidvoch strán dozlatista a nakoniec podávajte napríklad so smotanovým alebo jogurtovým dresingom.

Cuketové lievance

Vedeli ste, že cuketa sa dá pripraviť aj na sladko? Nemajte strach a vyskúšajte naše fantastické cuketové lievance.

Vymiešajte 1 vajíčko, 2 lyžice cukru, hrnček mlieka, 2 hrnčeky hladkej múky, ½ balenia kypriaceho prášku a vytvorte husté cesto. Do cesta vmiešajte 2 hrnčeky nastrúhanej a „vyžmýkanej" cukety.

Ak sa vám cesto zdá príliš husté alebo príliš riedke, podľa potreby pridajte buď múku alebo mlieko. Lievance upečte na panvici na troške oleja z oboch strán.

Odporúčame aj: Cviky na nafúknuté brucho a ďalšie rady, ktoré zaručene fungujú!

Plnená cuketa

Na plnenú cuketu s mäsom si pripravte tieto ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 500 g mletého mäsa
  • papriku, mrkvu, cibuľu, pór
  • soľ + korenie
  • čerstvé bylinky
  • 1 lyžičku sladkej mletej papriky
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 100 g strúhaného syra
  • olivový olej

Postup na prípravu zapekanej cukety: 

Cukety najprv umyte, osušte a pozdĺžne rozrežte na polovice. Lyžicou vydlabte semiačka, ale POZOR - snažte sa ponechať v cukete čo najviac dužiny.

Na kocky nakrájanú cibuľku osmažte dosklovita na rozohriatom oleji, pridajte nakrájanú papriku, pór a postrúhanú mrkvu. Po chvíľke pridajte mleté mäso, premiešajte a ochuťte soľou a čiernym korením, bylinkami a mletou paprikou. 

Restujte, až kým mäso nezmäkne a po odstavení z ohňa a primiešajte kyslú smotanu.

Takto pripravenou zmesou naplňte cukety, posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť do rúry asi na 40 minút pri teplote 180°C.

Tip pre vás: Zázračná protizápalová diéta: Prekonajte zápal a dosiahnite optimálne zdravie!

Cuketové muffiny

Na prípravu tohto receptu si pripravte nasledujúce ingrediencie:

  • 2 menšie cukety
  • 3 vajíčka
  • jarnú cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 80 g strúhaného syra
  • soľ + korenie
  • čerstvé bylinky

Postup prípravy: Cukety očistite, ošúpte a nastrúhajte. Trošku ich osoľte, aby pustili šťavu. Tú však potom vyžmýkate. K cukete pridajte čerstvé bylinky, cibuľku, cesnak, syr, korenie a 3 žĺtky. Dosoľte podľa chuti.

Pripravte si košíčky na muffiny a dajte vyhriať rúru na 190 ˚C. Z bielkov vyšľahajte sneh, ktorý pomaly vmiešajte do cuketovej zmesi. Naplňte košíčky a pečte ich približne 18-20 minút.

Ďalšie inšpirácie na recepty z cukety

2 komentárov

Kristína Mušková

Kristína Mušková

15.12.2023 11:51

Veľmi sa mi páčia Vase recepty, mohli by ste pridať aj nejaké so pstruhom.

Vaše meno:

Alena Kmecová

Alena Kmecová

22.12.2023 20:15

Receptov na cuketu nikdy nie je dosť. Prídem znova počas sezóny. Paci sa mi mini pizza a,zapekané cestoviny. Možno inšpirujem iných moj top recept počas sezóny sú špizy, spočiatku som navliekala vsetko na špilky, ale už len poukladám na striedacku za seba na krúžky cibuľu, cukety,keď mám šampióny a bud kuracie alebo bravčové mäso na kúsky,ktoré si napácujem vopred, keď mám slaninu alebo klobásku tak aj to. Podľa chuti.Striedavo tak vylozim celý plech. Pečiem približne hodinu na 200 stupňoch.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE