Leto môžeme charakterizovať nielen ako sezónu slnka, tepla a dovoleniek, ale aj ako sezónu mnohých chutných a zdravých ovocných i zeleninových plodov. K tomuto ročnému obdobiu neodmysliteľne patria lahodné bobuľové plody či osviežujúci vodný melón. A čo taká kukurica? Sezóna tejto obľúbenej obilniny, krmoviny a významnej kultúrnej plodiny je v plnom prúde. Kukurica siata, latinsky Zea mays, je veľmi stará jednoročná rastlina, ktorá je pestovaná pre svoje klasy. Tie sú chutné varené i pečené, no rovnako sa z nich vyrába múka, krupica škrob či z klíčkov aj olej. Pestované sú však rozličné poddruhy a kultivary. Dnes sa pozrieme na to, prečo sa oplatí varenú kukuricu zaradiť počas leta do jedálnička.
Odporúčame: Domáca bylinková soľ: Ako ju pripraviť a z ktorých byliniek?
Je zdrojom základných živín
Žlté klásky kukurice sú v prvom rade zásobárňou mnohých základých živín. Obsahujú sacharidy a pre črevá a trávenie dôležitú vlákninu, taktiež menšie množstvo tukov. Okrem toho radíme kukuricu aj medzi rastlinné zdroje bielkovín, takže sú vítaným zdrojom dôležitých proteínov aj v jedálničku vegetariánov či vegánov. Klasy sú pritom z veľkej časti tvorené vodou a na stogramovú porciu majú okolo 85 kalórií. Sladká kukurica je dobrým zdrojom energie a ponúka rýchly a kvalitný pocit sýtosti. V primeranom množstve je v jedálničku vítaná aj pri chudnutí.
Obsahuje tiež vitamíny, minerály aj antioxidanty
V kukurici môžeme nájsť aj mnohé dôležité mikroživiny. Obsahuje vitamíny A aj C, no hlavne viaceré vitamíny skupiny B. Z nich sa v kukurici ukrýva napríklad tiamín, čo je vitamín B1, taktiež niacín (vitamín B3), kyselina pantoténová (vitamín B5) a ďalšie. Z minerálnych látok táto obilnina doplní nášmu telu hlavne draslík, ktorý je dôležitý pre kardiovaskulárny systém, taktiež horčík, fosfor, železo. Zabudnúť nemôžeme ani na rozličné antioxidanty, ktoré kukurica obsahuje. Ide napríklad o látky z kategórie karotenoidov, ako sú aj pre oči dôležitý luteín a zeaxantín.
Má priaznivý vplyv na nervový systém
Konzumáciou kukurice môžeme podporiť i zdravie a správnu činnosť nervového systému. Je to i vďaka obsahu spomínaných vitamínov skupiny B. V tomto smere je významný najmä vitamín B1, ktorý sa v kukurici ukrýva v slušnom množstve. Práve tiamín je dôležitou zložkou pre správnu funkciu nervového systému i srdca, je tiež dôležitý z hľadiska výroby energie v ľudskom tele, pričom sa zúčastňuje na metabolizme sacharidov. Má priaznivý vplyv na pamäť a pozornosť. Jeho nedostatok v tele môže súvisieť s rozvojom komplikácií s nervovým systémom, prejavuje sa problémami s koncentráciou, podráždenosťou, únavou a ďalšími ťažkosťami.
Je vhodná pri cukrovke aj celiakii
Kukurica je vďaka svojmu zloženiu taktiež vítanou súčasťou stravy cukrovkárov, respektíve môže prispievať k prevencii tohto zdravotného problému. Má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi a napomáha s jej normalizovaním. Kukuricu radíme medzi potraviny s nízkym až stredným glykemickým indexom. To znamená, že po skonzumovaní sa energia z potraviny vstrebáva postupne, zabezpečuje dlhodobý pocit nasýtenia a nespôsobuje prudký nárast či kolísanie hladiny glukózy v krvi. Taktiež môžeme spomenúť, že kukurica je prirodzene bezlepková obilnina, takže ju do jedálnička môžu zaradiť aj osoby, ktoré majú problém s lepkom.
Dodáva výživu vlasom i pleti
Kukurica je plná živín, vitamínov a minerálov, ktoré sú veľmi dôležité aj pre zdravie a dobrý stav vlasov, nechtov a pokožky. Napríklad obsiahnuté antioxidanty okrem iného chránia aj bunky pokožky a prispievajú k prevencii predčasného starnutia. V kukurici nájdeme aj biotín, ktorý opäť patrí medzi spomínané vitamíny skupiny B. Táto látka posilňuje rast vlasov, chráni ich pred vypadávaním, pokožku ochraňuje pred rôznymi kožnými kožnými ochoreniami a rovnako upravuje aj kvalitu nechtov. Skvelý na starostlivosť o pleť i vlasy je aj kukuričný olej.
Priaznivo vplýva na libido i plodnosť
Na záver môžeme ešte spomenúť, že kukurici je vďaka jej zloženiu pripisovaná aj schopnosť posilňovať libido. Chutná kukurica má pozitívny vplyv na potenciu a plodnosť. Okrem toho blahodarne vplýva aj na imunitu, proces krvotvorby či hladinu cholesterolu. Vďaka obsahu mnohých cenných látok a ich pôsobeniu prispieva k znižovaniu mnohých civilizačných ochorení, akými sú napríklad nádorové či srdcové a cievne choroby.
Pozri aj: TOP spôsoby, ako použiť levanduľu: Skúsite čaj či domáci voňavý olej?