RECEPT: Pilaf s feniklom a baklažánom – dokonalá kombinácia chutí

Ryža pochádza z Ázie, no ani zďaleka nie je typická len pre ázijskú kuchyňu, práve naopak. Patrí totiž k najdôležitejším obilninám sveta a je konzumovaná vo väčšine krajín naprieč celou zemeguľou. Aj u nás je ryža neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne. Konzumujeme ju predovšetkým ako prílohu, ale aj ako súčasť rôznorodých pokrmov. Typickým jedlom z ryže, obľúbeným aj na Slovensku, je napríklad rizoto. Ryža je však aj súčasťou ryžového nákypu či plnenej papriky. 

A poznáte napríklad aj taký pilaf? Pilaf je pokrm podobný rizotu, ktorého základ tvorí ryža, prípadne bulgur. Pripravuje sa v mnohých kútoch, v Azerbajdžane je národným jedlom, no typický je celkovo pre východ Európy, Stredný východ či krajiny južnej Ázie. Jednotný recept na pilaf neexistuje, v rôznych zemiach sa pripravuje iným spôsobom a s inými surovinami, či už s mäsom, zeleninou alebo ovocím. 

Ak si s ryžou skrátka rozumiete, neváhajte vyskúšať tento pilaf s baklažánom a feniklom. Príprava je jednoduchá a nevyžaduje si veľa času. Rýchly obed či večera sú razom na stole. 

ryžový pilaf

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 230 g jazmínovej ryže (alebo basmati, parboiled, dlhozrnnej)
  • 500 ml vody
  • 1/2 feniklu
  • 2 menšie baklažány
  • 2 stredne veľké červené cibule
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 1 – 2 PL olivového oleja
  • 1 PL medu
  • 50 g mandlí
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • čerstvú petržlenovú vňať

Postup prípravy:

  • Ako prvé si baklažán nakrájame na kolieska, posolíme ho a necháme pustiť šťavu, ktorú následne utrieme do papierových obrúskov. 
  • Červené cibuľky si nakrájame nadrobno a orestujeme ich na rozpálenom olivovom oleji. Neskôr pridáme aj pretlačené strúčiky cesnaku.
  • K cibuľke pridáme na malé kocky nakrájaný baklažán aj fenikel a chvíľu restujeme. 
  • Následne nasypeme vo vode premytú ryžu a ešte ďalšie tri minúty opekáme. 
  • Potom zmes zeleniny a ryže podlejeme vodou (500 ml) a dochutíme soľou a koreninami.
  • Prikryjeme a pod pokrievkou varíme asi 12 až 15 minút. Občas premiešavame a podľa potreby dolejeme vodu. 
  • Pred koncom vmiešame nasekané mandle s medom a petržlenovou vňaťou (prípadne iné bylinky) a bez pokrievky povaríme pár minút do zmäknutia ryže. 
  • Hotový pilaf hneď podávame. Dobrú chuť!

TIP: Ako sme spomenuli v úvode, pilaf môžete pripraviť aj z chutného a výživného bulguru. Ale aj pri použití rôznych druhov ryže dodáte pokrmu vždy inú chuť, arómu a konzistenciu. Jazmínová ryža je voňavá a lepivá, viac konzistentný bude aj pilaf z ryže basmati. Ak obľubujete skôr sypkú ryžu, vyskúšajte pilaf z parboiled ryže. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE