Chren – nenápadný koreň s výnimočne výraznou chuťou. V slovenskej kuchyni má svoje čestné miesto už stáročia. Či už ako súčasť sviatočného menu, príloha k údeninám alebo prírodné „antibiotikum“, chren nie je len korenie – je to zážitok. Ak si ho pripravíte doma, zaručene zažijete tú skutočnú, prenikavú chuť, ktorú žiadny kupovaný variant nenahradí.
Prečo si pripraviť chren doma?
Domáci chren je jednoducho neporovnateľný s tým, ktorý nájdete na pultoch obchodov. Jeho chuť je oveľa ostrejšia, výraznejšia a aróma intenzívnejšia – ide o skutočný zmyslový zážitok, ktorý sa dá zažiť len pri čerstvo pripravenom produkte.
A to najdôležitejšie? Presne viete, čo doň dávate, a môžete vyskúšať aj jednoduché recepty, ktoré vám otvoria nové možnosti varenia. Nemusíte sa obávať žiadnych konzervantov, umelých zahusťovadiel ani farbív. Váš domáci chren bude čistý, prírodný a autentický, taký, aký ho pripravovali naše staré mamy. Navyše, jeho príprava je prekvapivo jednoduchá – zaberie len pár minút a nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti či zložité postupy.
Medzi hlavné výhody domáceho chrenu patrí najmä jeho prirodzené zloženie – je úplne bez chémie, vyrobený len z niekoľkých základných surovín. Vďaka tomu je mimoriadne čerstvý a jeho aróma sa rozvinie hneď po nastrúhaní koreňa.
Skvelou výhodou je aj možnosť prispôsobiť si jeho ostrosť presne podľa svojich preferencií – môžete si ho pripraviť jemnejší s trochou jablka či smotany, alebo naopak poriadne silný, ktorý „vystrelí“ všetky zmysly. Navyše, chren nie je len chutný, ale aj zdravý. Obsahuje vysoký podiel vitamínu C, má antibakteriálne účinky, podporuje trávenie a povzbudzuje organizmus. Je to teda nielen výborná príloha, ale aj prírodný liek, ktorý sa oplatí mať vždy po ruke.
DepositphotosRecept na domáci chren
Ingrediencie:
- 200 g čerstvého chrenového koreňa
- 1 ČL soli
- 1 PL cukru
- 2–4 PL octu (podľa chuti)
- 3–5 PL studenej prevarenej vody
Pomôcky:
- Škrabka
- Jemné strúhadlo alebo kuchynský mixér
- Rukavice (odporúčané)
- Nádoba na uskladnenie (ideálne sklenená)
Postup na domáci chren krok za krokom
1. Príprava koreňa
Najprv chren dôkladne umyte a ošúpte. Môžete použiť škrabku na zemiaky, no buďte opatrní – čerstvý chren môže podráždiť pokožku aj oči, preto sa odporúča použiť rukavice.
2. Strúhanie alebo mixovanie
Chren nastrúhajte na jemno. Ak máte silný kuchynský robot, môžete ho použiť, no najautentickejší výsledok dosiahnete ručne. Počas tohto kroku sa pripravte na to, že vám vyhŕknu slzy – to je znak kvality!
3. Dochucovanie domáceho chrenu
Pridajte soľ, cukor a ocot. Premiešajte a podľa potreby pridajte vodu, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu – nie príliš hustú, ale ani vodnatú. Množstvo octu si môžete upraviť podľa toho, ako ostrý chren máte radi.
4. Skladovanie domáceho chrenu
Hotový chren preložte do čistého skleneného pohára, uzatvorte a skladujte v chladničke. Vydrží niekoľko týždňov, hoci najlepšiu chuť má čerstvý, počas prvých dní.
Tip: Domáci chren s jablkom či smotanou
Skúste chren zmiešať so strúhaným jablkom alebo smotanou – vznikne tak jemnejšia, krémová verzia s vyváženou chuťou. Čerstvý chren najemno nastrúhajte (asi 2 lyžice) a zmiešajte buď s 1 menším nastrúhaným sladkým jablkom (napr. Gala), alebo s 2–3 lyžicami kyslej smotany (prípadne kombináciou oboch).
Podľa chuti dochuťte štipkou soli, kvapkou citrónovej šťavy alebo medu. Nechajte chvíľu odležať v chladničke, aby sa chute prepojili. Výsledná omáčka je výborná k údenému mäsu, šunke, vajíčkam či ako príloha k sviatočným jedlám.
Ako podávať domáci chren?
Chren má v slovenskej kuchyni široké využitie. Skvele sa hodí ako príloha k:
- údenému mäsu,
- varenej šunke,
- klobásam a jaterniciam,
- vajíčkam na tvrdo,
- sviatočnej husacine či kačacine,
- ale aj do chlebíčkov alebo nátierok.
Malý koreň s veľkým charakterom
Chren je viac než len doplnok – je to symbol tradície, prirodzenosti, pikantnej poctivosti a starostlivosti o naše zdravie. V čase, keď sa čoraz viac ľudí obracia späť ku koreňom, k poctivej domácej výrobe a jednoduchým chutiam, domáci chren zažíva svoju renesanciu.
Nech už ho pripravíte na sviatky alebo len tak ku večeri, vždy dodá vašim jedlám iskru, pravý slovenský charakter. Tak si nasaďte rukavice, pripravte si dobré strúhadlo a pustite sa do toho – domáci chren čaká, aby vám vyčaril slzy v očiach... a úsmev na perách.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos