7 dôvodov, prečo jesť jablko denne: Ako zareaguje organizmus?

Najbežnejšie ovocie, aké u nás existuje. Jablko. Vo svete je viac ako 7-tisíc druhov jabĺk a každé má benefity pre vaše zdravie. Preto by ste nemali podceňovať silu tohto „obyčajného" ovocia. Dokáže s telom urobiť viac, ako akákoľvek iná exotická superpotravina. A tak zjesť jablko každý deň by malo byť vlastne samozrejmosťou. 

Aké prospešné látky jablká obsahujú? Aké zdravotné výhody a hlavné benefity pre naše zdravie má toto tunajšie ovocie? Prečo zjesť aspoň jedno jabĺčko denne? Spoznajte viac zdravotných benefitov chutný jabĺk!

Prečo sa oplatí jesť jablká každý deň? 

1. Jablko je zdrojom antioxidantov

Jablká patria medzi potraviny s vysokým obsahom antioxidantov. Tie telo potrebuje denno-denne a je priam hriechom im povedať NIE. Antioxidanty obsiahnuté v jablkách sú účinné aj ako prevencia pri vzniku vážnejších ochorení. 

A samozrejme, majú značný vplyv na celkovú imunitu človeka. Takže, pridajte jedno jablko do svojich raňajok a hneď zrána urobíte niečo pozitívne pre seba a svoje telo. 

2. Jablko pomáha doplniť energiu

Práve toto nenápadne ovocie je veľkým zdrojom našej každodennej energie. Najmä ak patríte medzi ľudí, ktorí vyhľadávajú športové aktivity každý deň. V tom prípade by jablko nemalo vo vašom jedálničku chýbať. 

Najlepšie urobíte, ak si ho doprajete hneď pred tréningom. Nezaťaží váš žalúdok a dodá vám potrebnú energiu. Alebo si môžete dopriať jablkové smoothies nápoje, ktoré sú ideálne pre vytrvalostných športovcov.

3. Jablko obsahuje veľa vitamínu C

Prečo sa ešte oplatí jesť každý deň chutné jablká? Tieto ovocné plody sú napríklad bohaté na vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému. Táto látka tiež patrí medzi antioxidanty. Vitamín C pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

Pozri tiež: Nejde len o číslo! Viete, ako veľmi je nebezpečný brušný tuk?

čo všetko obsahujú jablká Shutterstock

4. Jablko znižuje cholesterol a prospieva pečeni

Ako sú ešte jablká prospešné vášmu zdraviu? Z pravidelnej konzumácie jabĺk vyťaží naše srdce aj pečeň. Tieto veľmi dôležité orgány pre život môžete taktiež udržiavať vo forme konzumáciou jedného jablka denne. 

Zatiaľ, čo vaša pečeň dostane zaslúžený detox, ktorým vyplaví všetky škodliviny z  tela, srdcu pomáha predchádzať srdcovo-cievnemu ochoreniu a znižuje cholesterol.

5. Jablko podporuje trávenie

Vedeli ste o tom, že jablká majú skutočne vysoký podiel vlákniny? Jablká sú bohatým zdrojom vlákniny, ktorá reguluje trávenie a zažívanie. Vďaka nej sa cítite sýty oveľa dlhšie a ta taktiež pomáha redukovať hlad. 

Ak chcete deťom uľaviť od bolesti brucha, doprajte im vlákninu v podobe šťavnatého jabĺčka. A, samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na diétu. Vďaka vláknine a schopnosti redukovať hlad sú práve jablká často odporúčané pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov. Navyše obsahujú skutočne malé množstvo kalórií. AJ preto sa oplatí jesť aspoň jedno jablko denne. 

Odporúčame: Nepríjemné pohlavne prenosné choroby: Čo by sme o nich mali vedieť?

jablkové smoothie Shutterstock

6. Jablko bráni očným problémom vo vyššom veku

Áno, aj v tomto smere dokážu urobiť jablká veľa. Teda vlastne jedno jablko denne. To totiž pomáha udržiavať zdravý zrak a predchádzať tak očným zákalom. Môžu za to práve spomínané antioxidanty. Jedno jablko denne a ešte aj v dôchodku môžete vidieť to, čo by ste možno ani nechceli. 

7. Jablko pomáha regulovať hladinu krvného cukru

Aj keď sú jablká sladké, majú nízky glykemický index. Antioxidanty a vláknina v jablkách môžu pomôcť spomaliť absorpciu cukru do krvného obehu a zlepšiť kontrolu krvného cukru. Obvykle sú jablká v primeranej miere vhodné aj v jedálničku diabetikov. Tiež prispievajú k prevencii cukrovky 2. typu.

Článok aktualizovaný 9.5.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE